Monday, 31 January 2011

Their favourite Summer words

Favourite words used by The Little Misses sepanjang cuti ni…

‘hold on….’

‘wait…’

‘not now…’

‘in a minute…’

‘I’ll do it soon….’

‘later…..’

Why can’t their favourite words be…

‘righto…’

‘can I do it now?’

‘would you like me to do it now?’

‘ok…’

‘going now…’

‘yes Mum…’

‘certainly…’

Wouldn’t that be wonderful! Smile. But I can only dream and hope aje lah for that to happen, hehehehe……

The Other Half said that I’m only making myself stressed because I’m asking them to do everything according to my time frame. He then said, ff I were to follow The Little Misses time frame and go with the flow then I tak kan stressed when they say, ‘later’, ‘not now’, ‘wait’, ‘hold on’….

Iyo lah tu Cik Abang, you pun kadang2 geram jugak kat budak2 tu bila dengar ‘wait’, ‘not now’, ‘hold on’, hikhikhikhik……

Malam ni for dinner I made cottage pie makan dengan green salad.

IMG_7735

But I made the reduced-calorie version of mashed potato topping tu. I made it using skimmed milk and olive oil spread instead of loads of butter and cream Smile. Rasa dia tak selemak the fat-laden version lah but still very nice.

IMG_7742

And on top of the topping I scatter a tiny amount of grated parmesan and bocconcini to enhance the flavour.

And the bolognese beef filling pulak I letak segala macam sayur.

The Other Half is happy sebab I’m still making all his favourite food but the lower calorie version so takde lah dia rasa macam dia berdiet kan Smile.

25 comments:

when the night light is off said...

Sabar je LG. Semua mak-mak ni merasa apa yg U rasakan.

Your dinner sinfull delicous!

anymz said...

hahaha..memang macam tu lah kita kecik2 dulu kot..kalo my sis bila kita suruh buat sesuatu mesti jawapannya..jap..jap..nak masuk toilet jap..punya lah lama dlm toilet sampai kita selesai cuci pinggan.perghh..nak marah pun tak guna..
akak suka cottage pie tu.resepinya kat mana ya.

shahlin said...

kak LG,
i actualy wanna leve my comment here...but ermm nantilah. oh i think later is better..hmm..oh ok..in a minute kak, in a minute. ahaks i think its easier to folo d litle misses time frame rather than yours. hik hik u go girls *winkwink*

Miss Layaleya said...

hehehe.. smua org cmtu kot kan sis, not only little misses..

have a great day..:)

Nanak said...

haha..sabar jelah..rasanya dulu ms sy kecik2 pn selalu jwb mcm tu dgn my mum..haha

Shaofie said...

mak aih. sdap kak. saye nak berdiet gak nih. susah la klu dok rumah, asek mkn tak ikut time je. saye nak resipiiii... hahahhhaa

Deliah's Deli said...

min, u bg diorng bnyk keje..tu yg bl panggil x blh dtg cepat2..hehehe..gurau je..:)))

noir said...

we all do that...jgn sampai tahap procrastination dah

maybe your hubby's right about the time frame thingy :)

NoRa said...

walau macam mana pon,, makan kak LG adalah terbaik..suka sangat2

Dinas Aldi said...

Sila rotan sayoq tu kerana dia telah menggoda2 I, okeh! :D

Itu budak2, bolehla faham tapi yg tua2 ni pun (I la tu) masih lagi dok "sat na" or "sat lagi cek buat" & lain2 yg sewaktu dengannya bila mak suruh buat apa2, kehkehkeh..

Yan said...

Sama je Min. Anak akak ada 3. Yg first suka mcm ni. Beza dgn yg no 2 dan 3.. Kengkadang geram memang. Tp sabar je lah..

Sizuka said...

k.min! the salad looks so tempting.

budak2 ni pulak, their favourite word is "kejap mama". then suddenly, I dengar that "jap" word from shariff which now dah jadi his favourite word.

contoh
"shariff, letak baju dalam bakul"
"jap"
"shaaariiiiiffff, letak baju dalam bakul!"
"jap, jap jap". haaa.. ambik! 3 kali jap.. adoi! pening kepala..

katak_78 said...

Ur doters dah stat giving excuses..reasons..hehe....biasala budak..but u have to be a bit firm..sometimes ble la kejap2...dah 10x mau tinggi suara kan!!sabar je la kak LG...huhuhubut they are so cute!!!

Shereen said...

The story of every moms (almost all moms la..ada tu are blessed with robot kids)story...and wife!!Kat rumah I ni not only my son macam tu,bapak dia pun terjebak sama.No wonder la kan,we women all turned into Incredible Hulks..only our colours remain caffe latte,chai latte etc.
I am very motivated with your slimming programme tu...cuma all I need is the headstart..adoi,tu yang susah tu..sob!sob!

TopsyTurvyMum said...

Takper...sekolah dah nak buka!!!
Akan kurang dah kita dengar their fovourite words tuu..hahaha.

TopsyTurvyMum said...

*favourite

azieazah said...

Untuk masak sedap tetapi rendah kalori, dan buatkan si pemakan rasa macam tak diet, si tukang masak haruslah bijak.

dan LG, U memang bijak...:)

lemongrass said...

when the night light is off,
hehehe...i rasa kan anak2 kat mana2 pun sama aje perangai kan :-).

Kak Anim,
I pun sama jugak masa kecik2 dulu, sikit2 'jap...jap' sampai kdg2 my parents tension habis, hahaha. Adik I pun ada sorang mcm adik you, last2 we all aje buat all the work sbb dah malas nak panggil dia.
Cottage pie I tu recipe campak2 aje, takde measurement sgt.Nanti I cari link recipe sedap utk u ye

Shahlin,
kahkahkahkha....ni mesti u pun sama perangai mcm the girls ye? :-P

Layaleya,
lagi2lah klu kena buat benda yg kita tak suka kan, asik nak postpone aje, hahaha

Nanak,
I pun mcm tu masa kecik, tu yg my kids pun perangai sama mcm I, hahaha

Shaofie,
Memang susah nak berdiet ni lebih2 lagi klu ada orang masakkan yg sedap2 utk kita kan, hehehe. Rasa nak makan aje all the time :-)

Del,
I bagi banyak sgt toys kat diaorang kot, tu yg asik leka nak main aje sampai tak nak buat kerja lain, hehehhe

Noir,
Masa I student dulu, kdg2 suka procrastinate, tu yg maybe the bad habit turun ke the kids kot kan :-D.
Their time frame is too slow for me, tu yg tak boleh ikut, hahaha

Nora,
thanks. Nasib baik hubby n the girls pun suka jugak so berbaloi masak :-)

DInas,
Itu orang tua saje2 je nak bermanja lebih2 dgn Mak dia, tu yg asik sebut 'sat no' aje, hehehehe.

Kak Yan,
tu lah kan, anak I yg dua orang tu pun perangai beza habis. Tapi bila tang 'wait' ni memang sama, tu yg geram, hehehe

Shidah,
Hahahha....sahriff is so cute. SUre nanti si Raina pun ikut dia jugak. Maybe that will be her first word, 'jap jap jap', hikhikhik.....

Katak ayu,
I ni memang firm n garang tu yg tak suka dengar that 'wait' word and its variations. Padahal I pun dulu mcm tu, hahaha

Shereen,
That's whya lah my hubby kata I cuma ikut my time frame aje and not everyone else's, tu yg selalu tukar jadi hulk, heheheh... Even time frame hubby pun I rasa too slow a lot of the times :-).
My hubby was very overweight, tu yg dia terpaksa cekalkan hati go on the diet n exercise program and so far he's doing great :-)

TTM,
I kat sini esok baru bukak and baru lah boleh merdeka utk separuh hari, yeay!!!!!!

Kak Azie,
thank you for the kata perangsang itu :-). Tapi kdg2 pening jugak nak fikir mcm mana nak kurangkan kalori benda2 sedap berlemak ni :-)

Unaizah said...

Anak saya yg sulung tu macam tu gak la. If dia nak apa-apa, nak kita buat cepat pronto. Tp if kita yg suruh dia buat apa-apa, aduh nak bangun pun ambik 3 4 minit. Cakap kena 10 kali baru nak register dlm kepala dia. Lelama mama dia ni blh kena darah tinggi.

Madam Sooyaree said...

Hehehe.. nasib baik bukan keluar perkataan "No!" :P

Zaitun said...

Kak Zai ada sorang anak aje kat rumah ni tapi dah biasa dengan perkataan tu.

lemongrass said...

Unaizah,
Memang sama lah dgn anak2 I ni. Kalau diaorang yg minta kita buat s'thing, tang tu jugak kena siapkan. Bila kita suruh, lamanya nak gerak :-)

Sooyaree,
Diaorang tak berani ckp No sbb tau yg Mum dia boleh bertukar jadi naga betina tgh PMS kalau they say no, hahaha

Kak Zai,
Kiranya Emak kat mana2 semua tempuhi benda yg sama kan :-)

roslaini saad said...

OOO..anak melayu campur mat salleh pun macam tu juga yer..heheheh ingatkan anak idung kembang-kembang ni je perangai rupa tu...
letihlaaa kan..asyik...kejap...kejap...nanti...nanti....

eL_kz said...

kalo kt sini
"kejap..kejap"

lemongrass said...

Kak Roslaini,
Anak2 semua serupa, tak kisah hidung mancung ke hidung kembang ke hidung penyet, semua 'kejap kejap' aje, hehehe

el_kz,
memang kan, sama aje diaorang ni. Buat kita geram kdg2 kan!