Monday, 10 January 2011

Smelling the roses

Cepat2 I letak another N3 malam ni sebab nak letak ke bawah entry rahsia tu, hehehe….

Susah weh bila ada anak2 ni, hikhikhikhik……

Entry ni kita layan gambar aje lah ye Smile

Ni dinner I malam tadi. I teringin sangat nak makan masak asam pedas ikan. Sebab The Other Half nak makan kari and nasi but I tak terasa pulaknya nak menelan kari so I masak lah asam pedas just for me Smile.

Asam pedas I malam tadi sungguh complete, siap dengan bunga kantan semua! Memang best Smile. I ambik recipe Jun kat MyResipi. Thanks ye Jun, memang kaw kaw nya Smile.

IMG_7228

IMG_7232

And ini pulak dinner we all malam ni. I made chicken burritos for everyone else but since I dah kenyang makan banyak leftovers for lunch tadi, I made chicken burrito salad for me Smile

IMG_7268

I just carik2 the tortilla bread on the salad and dollop some mashed avocado and salsa on it Smile

IMG_7267

Hah, ini pulak muka budak yang menanya macam2 itu.

IMG_7260

Kids are so innocent, aren’t they Smile

33 comments:

an15 said...

nmpak ikan terus teringin nak pegi Market City this Saturday :p

lemongrass said...

Anis,
I beli yg frozen nya aje sebab tak kuasa nak bangun pagi nak pergi beli ikan, hehehe.

Miss Layaleya said...

salam sis..

cutenya budak pompuan ngan rose tu.. hehehe..
rambut curl tu bt rs nk tgk byk kali je.. so sweet..

hv a great day :)

ibh said...

Hehehehe..pandai akak cover ya..berdesup masuk n3 baru..
Kak your menu buat sue lapo...Waaa..bertabah la sue...heee

lemongrass said...

Layaleya,
Salam. rambut curls itu memang buat hati I susah jugak sbb susah nak jaga :-). Her fringe dah sampai mulut, tu yg kena pakai hair band eevrytime :-)

Sue,
I punya diet pun kdg2 ok, kdg2 tak ok, tu yg berat turun dgn kadar yg amatlah sikitnya! Tension!!!!!!

Flower said...

Nmpk bunga kantan you teringin my bunga kantan. Belum lagi terpakai. Masih dlm freezer. I lupa kat mana I beli benda alah tu. You beli kat mana. Sedap meleleh air liur I tgk masak asam. My fav tu.

Can't imagine mcmana you brush Zahra's hair. Rambut Hana yg lurus tu pun susah nak di sikit. Ni pulak rambut spring. Mesti ber jam2 dan berpuluh2 spray anti tangle you letak.

lemongrass said...

Nora,
I pun guna frozen bunga kantan beli kat asin gorcery store on High St.
I suka masak asam but since orang lain semua tak suka, I makan it only once in a blue moon aje lah :-(.
Memang banyak sgt2 tangle dia, tu yg I jarang2 sikat if it's not school days, hahaha

K.Nor said...

alahai rambut zahra tu.. geram! :)

lemongrass said...

Kak Nor,
kalau pergi kedai mana2 kan, mesti akan ada orang tegur rambut dia cantik. Sian kat Alya sbb takde sape tegur dia, hahaha. Nasib baik dia tak minat langsung nak rambut curly mcm Zahra tu :-)

zany said...

hehehe.....banyak soalan sungguh budak kecik ni kan. lepas ni mak dia suspen je tiap kali disoal siasat si anak.

lemongrass said...

Zany,
tadi pun kat meja makan dah nak ke arah2 itu, nasib baik we all dapat distract dia, hahahaa

A~ said...

i like miss 7's hair. sangat ikal mayang. cantik gitu. ur hair gitu ke when u were her age?
nyam nyam masak asam pedas. i kena tunggu si kesom dlm pasu i tu hidup balik baru boleh buat asam pedas ni. sejak musim gloomy takde matahari ni dia asik mcm nazak je. geram!!
wah, ur hubby suka masakan melayu ye? i kena masak ikut tekak i then baru boleh train hubby makan masakan melayu

lemongrass said...

A~,
Masa I kecik memang hair I mcm tu but I hated it so much. Tiap2 pagi pergi sekolah, I'll letak bnyk2 brylcream konon nak bagi dia lurus but to no avail, hahaha. So, Mak I alway s cut it really short mcm boy so senang nak jaga. Now my curls dah hilang which is so sad :-(.
Eh, hubby you Mat Saleh OZ mcm hubby I ke? hikhikhik. Baru I tau :-). Dia memang suka sgt2 asian dishes tu yg senang sikit nak masak dinner :-)

NoRa said...

sedapnya asam pedas tu...hiss gambor kat sini canteks2 tau. dari xde selera terus rasa nak makan je nie..hehe

Unaizah said...

Tengok rambut Miss 7 dlm gambar last tu nampak macam pegi buat kat saloon je. Geram je tengok curls dia!! My daughter ada curls jugak tp curls kat hujung-hujung rambut je ala-ala goldilocks tu hihihi. Tu pun jenuh nak menyikat.

lemongrass said...

Nora,
I pun tengok balik asam pedas tu, rasa mcm nak pergi bukak fridge aje cari leftovers, hehehe

Unaizah,
Itu rambut dia bila 1 hari I tak brush. memang curls dia sgt2 lah mcm buat kat salon :-).
Susah kan nak menyikat rambut bercurls ni :-)

Miss Zan said...

kalu tgk AJL25 semlm kan, muka ana rafalli tuh iras2 cam muka zahra nie.... hik hik

Ticer Syah said...

kami pon suka masak asam pedas.. tp my hubby kata i punya tak sesedap my mom masak.. T_T..huhu..kena berusaha gigih lagi..akkakaa

anyway.. rambot budak tu.. eee.. peberet sungguh!

A~ said...
This comment has been removed by the author.
A~ said...

no lah, hubby i melayu keturunan jawooo sana. but he grew up here & his family dah takde kemelayuanjawaan lagi since diorang sini. rasa cam kawin dgn org aussie plak.
kesian hubby i tak tau ckp malay when i met him here, tak tau most masakan melayu semua tu, tak tau adat/cultures & all. i plak yg kena ajar dia semua but i pon tak tau byk sgt hal culture melayu coz i pon mix juga. but i tau ckp melayu kira best lagi dari dia lah kan. hahahaha.
anyways, yeah, setelah sekian lama akhirnye dia reti la ckp melayu & reti sket2 makanan melayu.

lemongrass said...

Miss Zan,
Oh ye ke, macam ni I kena cari gambar Ana Rafali lah nak tengok :-).

Ticer Syah,
Nasib baik MIL I tak masak sangat asian dishes ni so apa2 aje yg Asian dishes yang I masak dah gerenti lagi sedap dr masakan MIL, hahaha

A~,
Siannya dia. Susah jugak kan mcm tu sebab kiranya memang tekak Aussie habislah kan :-). Sambal dia makan tak?
Luckily nowadays, it's so easy to get makanan melayu everywhere.

Zaitun said...

Kebetulan dalam fridge ada ikan terubuk boleh masak asam pedas.Bubuh bunga kantan dan daun kesum banyak2 mesti sedapkan.

lemongrass said...

Kak Zai,
Memang sedap sgt bila masak asam lengkap dgn bunga kantan dan daun kesum kan!

Yan said...

Salam Min,

geram nya akak tgk rambut anak dara awak tu...

SJB AKA SUE J-B. said...

Serious juga muka si kawan hehehe.

mrs plain-june said...

kakLG.. disebabkan dah berniat nak diet.. saya tergoda dengan burrito salad akak.. kalau takde avocado boleh ganti dgn apa ek?
p/s: geram tgk anak dara kecik tu!

Flower said...

A~
Salam A. Nak menyampuk jap. Kat Perth ni byk gak Melayu Aussie, especially kat belah2 Katanning, down south, Geraldton up north n Perth sendiri. Masyarakat kat sana mmg masih 'very Malay'. Kkdg kita yg melayu dari Msia pun malu sbb diaorg ni berpegang adat melayu lebih kuat dari kita. Tp one thing yg I perasan, walaupun mcm tu, selain dari normal malay food, diaorg ni mmg hantu meatpies, sausages roll jugak ni dan bila berckp ngan adik beradik, mesti ckp dlm English walaupun diaorg boleh berckp Melayu. Unsur persekitaran tak boleh di pisahkan.

Flower said...

Mynn
Kalau tak sikat rambut Zahra tu, nanti jd dreadlocks lak. Jd rasta.

Ayu said...

huhu...ayu pun masak asam pedas gak tp takde la ltk bunga kantan.sbb org muar takde ltk seme tu.juz daun kesum je.tu pun dah rasa heaven! hehehe...

cantik bunga rose tu tp yg tukang cium tu lg cantik.bila tgk rose tu ayu t'byg bunga ros yg ayu lukis.iskk...mcm langit dgn bumi! isk...

Yat Maria said...

Z is sooooooo adorable with her curls & long hair...sedih tak dapat wat menantu ni....

azieazah said...

Budak rambut kinting tu.... kita rasa nak cium jer diaaa...!

azieazah said...

Kak Azie dah email for the password..

lupa nak tulis dalam tu, cara nak buat.
Nanti please reply, bagitau cara nak buat entri berpassword tu ekkk...

lemongrass said...

Kak Yan,
I pun slalu geram especially kalau tgh kusut masai, hehehe

Sue,
I asked her to smell the rose, but obviously she's not a talented actress, hahaha ;-)

Mrs plain-June,
takde avocado pun takpe. I pun cuma letak sikit aje sbb tinggal sikit in the firdge :-)

Nora,
Maybe kat WA ni sbb ramai Christmas nd Cocos island malay sbb tu diaorang still ckp melayu and ikut adat kot. Masa I kat Adelaide dulu, malays tak ramai so ramai kids yg tak tau ckp melayu :-).
Kalau her hair tukar jadi dreadlocks, I cut off everything, hahaha

Ayu,
orang johor masak asam tak letak bunga kantan ye? Oh, baru tau :-).
I pun memang tak pandai langsung2 melukis ni :-)

Yat,
hehehe...now ni mana ada age gap to big! Muahahaha...

Kak Azie,
I dah email you the password. Budak rambut kerinting tu memang best kalau dipeluk2 sbb banyak lemak kat badan :-)