Wednesday, 5 January 2011

Not a ‘luahan hati’ entry :-)

Heran lah kan, every time I buat N3 luahan hati, mesti ramai yg comment, hikhikhik Winking smile.

Sebab I ‘jobless’ (hahhahaha), boleh lah I spent a few hours hari ni membalas all the comments. Penat weh jari jemari I mengetuk keyboard tadi, dah lah cuma a few fingers aje yang I guna, hehehe.

But I really appreciate all the heart warming comments about that N3. That N3 and that story was about me as a SAHM and why we did it. I can’t vouch if the other SAHMs have the same problems or become a SAHM for the same reasons as me. It’s not meant to be a sweeping statement for every SAHM out there ye.

(So, jangan lah ingat all SAHM tak boleh beli Coach or LV or Prada  or tak boleh pergi travel merata2 or tak boleh pergi makan kat fancy restaurants every week like me/us ye, hehehe).

I guess once in a while, kenalah jugak I dispel all the myths about me being married to a kaya raya Mat Saleh kan, hahaha.

And since semalam I dah buat entry panjang giler, malam ni I tulis sikit aje lah Smile.

 

IMG_7043

I masak sausages, makan dgn spiral potatoes and salad. But ini pinggan The Other Half.

My pinggan yang kat bawah ni

IMG_7046

Konon2nya lagi banyak salad dari carbs Smile. Masih giat usaha nak turunkan berat badan!

I ni memang malas nak exercise especially nak start tu. But once dah mula, ok aje, and I usually feel so good after I’ve finished the 30 minute workout. Hopefully, I’ll be good lah with the exercise routine sepanjang Summer holidays ni.

29 comments:

Nieza said...

salam kak, wah bagus menu diet ni...menarik!...saya pun malas nk exercise especially time winter kat sini sekrng sejuk.. nk tarik selimut jer rasa...hehe

zarin said...

i pun nak turunkan berat badan ni...tapikan tiap kali tengok any type of mengancam food macam yang kat atas tu, buat i terbayang bayang je...then esok pagi mesti i makan dengan jayanya :D

tkpe, malam ni i nak mimpikan salad u..hahaha mana tau esok i pulun makan salad n nak exercise macam u :D

Miss Layaleya said...

salam sis..

i pn tumpg letih bc comment yg byk kat entry luahan tu.. hehehe..

hv a great day..

big smile just 4u ^_*

Nadia Dzai said...

i baru je dpt free benda utk buat spiral tue, sukaa dpt brg free nie :p lepas nie nak spiral potato i :D :p nampak mcm sedap je you punyaa

an15 said...

masa Pasar Malam Curtin tu, ada booth jual swirl potato ni then letak chicken salt. Yummeh!

azieazah said...

Spiral potatoes tu dah popular kat pasar malam di Malaysia skang nih...

Yan said...

Min, kalau kat sini spiral potatoes tu kena beli machine nya yang agak bagak. Mahal pun ye. You nya cam ne ek?

fatt said...

kak LG,
blog akak ni one of my fave sbb masuk je cni dpt tgk masakan akak..jadi lapar terus..how i wish im gud at kitchen too...huhuhu~ :)

Aswani said...

kak LG,
u ni tak pernah keputusan idea ke nak memasak? asyik2 ada je menu canggih manggih yg dityg hehehe tapi hari tu kak LG buat nachos tu topping dia ltk apa ye? thanks

ibh said...

Errrmmm..boleh buat menu mcm akak tu ja lah sekali sekala..Dah buntu nak mkn apa...Ssh betul kalau tgh diet ni ka...
Oh!..selamat berdiet kak..heheheee

Ayu Safieza said...

:) it is ok less writing sbb I dah berpinar mata baca 99 comments utk entry semalma jap tadi...:) thank u sbb kak Lg ni kaaaaaaan bejaya reply to all of the comment, not missing one.....this doesn't mean tha SAHM tak dak kerje...meaning good in time management tuuuuuuuuuu.....and thank u for the return kiss...hik3....

mmm I love the spiral potato kak......

Ribbon Clown said...

salam LG, gigih betul mengreply seme comment..hehe I like your 'simple' food..literally nih hehe

TopsyTurvyMum said...

Tabik toing toing la kat u berjaya reply semua komen kat previous entry:)

i ni pun sibuk nak turunkan 3kg tapi harapkan cycling jer.
Takde motivasi nak start exercise nak jaga makan betul2 cuma i kurangkan nasi jer..this week baru sekali i makan nasi, ambil wholegrain bread jer..yeahh..agak membanggakan wakakaka

A~ said...

nyaaamm.. kebetulan hotdog dah abis, nanti nak suruh hubby beli kat dandenong. :D
thanks for the email. i think my gmail semalam & kelmarin buat hal, so byk emails yg datang lambat dari sepatutnye. ptg smlm dah okay dah. so many thanks. nanti i try when i'm on my days off.
oh ye, nak tanya. u tanam timun tu kena ada vine ke? i ada beli biji benih timun baru-baru ni nak tanam.

Sally said...

jaga jari...jaga jari tu..jgn ketuk lebih2 kat keyboard...nnt cuti dr memasak lak kan..hehhe:p

Zaitun said...

Kak Zai baru aje makan spiral potatoes tu kat McD tapi yang buat sendiri lagi sedapkan.Rasanya kak Zai nak cuba buat.

alinac lover said...

saya siap save blog akak dalam berry saya..nanti senang nak baca entri akak sebelum tido..

wah..x suka la org tu cakap statement "jobless" tu.. saya po terasa tau T__T

blu4sky said...

you go girl...hahaha... mari kita bersama-sama teruskan perjuangan menguruskan badan..

j.u.l.i.e said...

N3 luahan perasaan mmg best nk komen kak,lepas baca dgn pnuh perasaan dan emosi,automatik jari jemari ni laju je menaip komen..hehehehe..

for me SAHM is a superpower woman,never ending job at home! bukan jobless!

lemongrass said...

Nieza,
I kan nasib baik hubby I pun tgh kemaruk nak exercise so bolehlah we all buat sama2. Baru lah rasa best sikit ada kawan melompat2 n berpeluh2 ni, hehehe

Zarin,
Heran betul kan, padahal I masa kecik2 dulu sgt lah aktif bersport. Tapi bila dah makin banyak lemak, makin malas betul nak exercise. I dah lama tak baking kek sedap2 sbb konon2 nak curb my appetite, sedih....ehehehe

layaleya,
Jari n bahu n vontot I semalam sakit2 duk lama2 dpn pc :-).

Nadia,
wah, bestnya you, dapat free benda! I pun suka klu dpt free stuff ni esp yg boleh digunakan :-)

Anis,
Yg tak bestnya spiral potato ni, kena goreng so masa nak menggoreng tu rasa mcm guna banyak sgt minyak aje, hehehe. But tang makan, sedap :-)

Kak Azie,
Tu yg I nampak kat blog Hana n terus cuba. Ni kira 2nd time lah cuba :-)

Kak Yan,
I pernah buat 1 N3 dulu and ada link youtube dia sekali mcm mana nak buat spiral tu pakai tangan. Tapi jenuh jugak lah nak membuatnya. Ini link dia http://www.youtube.com/watch?v=FgO21P0Gwl0&feature=player_embedded

Fatt,
you still have time to enhance yr cooking skills. I dulu pun tak tau sgt masak, lepas tu bnyk trial n error, hehehe

Aswani,
Slalu putus idea nak masak apa, mostly everyday :-). Pastu tanya hubby or tanya the girls diaorang nak makan apa and then go from there aje :-).

Sue,
I suka makan salad yg lengkap mcm ni sbb I rasa 'healthy' bila nampak pinggan penuh sayur tu. But tak rasa cheated sbb still ada carbs n protein in the salad :-)

Ayu,
hehehehe...I pun berpinar mata I semalam sbb nak make sure I tak miss 1 pun comment. Pening jugak lepas tu, hahaha.
Lepas ni tak boleh lah buat N3 luahan hati lagi kan ;-)

RC,
Memang you, gigih betul I semalam emnjawab segalanya. Pastu bila ingat dah habis jawab, more comments coming, hehehe :-)

TTM,
Semalam kiranya my jari jemari lah exercise lebih2, hehehe. Pastu kan, siap boleh lagi cuci/scrub/basuh dua2 bathrooms n toilets and mop rumah lagi lepas tu n exercise 30 minit petang tu! Memang caya lah I semalam, hahaha..
I pun konon2nya tak nak makan nasi tp Mamak celup kat rumah ni asik mintak kari aje slalu!

A~,
No worries about the email :-). Klu nak tanam timun, yg paling afdal nya kena ada trellis so you don't need a big vege garden sbb timun ni menjalar merata2. And then bila ada trellis, the buah will be hanging so tak lah sit on the soil.
But I biarkan my timun menjalar the other day, hehehe :-)

Sally,
terus kurus my jari jemari semalam sbb dpt exercise lebih2, hahaha

Kak Zai,
cubalah buat, tak lah susah sgt sebenarnya cuma ambik masa aje sikit :-). Tapi sy pun slalu jugak beli frozen curly fries tu n then bake dlm oven bila malas :-)

Alinac,
I guess sbb I slalu update malam2 so just nice lah ye utk you buat bacaan sebelum tidur :-)

Blu4sky,
My weight skrg tgh static tak turun sbb I tgh bloating pre period. Tension betul!

lemongrass said...

Nieza,
I kan nasib baik hubby I pun tgh kemaruk nak exercise so bolehlah we all buat sama2. Baru lah rasa best sikit ada kawan melompat2 n berpeluh2 ni, hehehe

Zarin,
Heran betul kan, padahal I masa kecik2 dulu sgt lah aktif bersport. Tapi bila dah makin banyak lemak, makin malas betul nak exercise. I dah lama tak baking kek sedap2 sbb konon2 nak curb my appetite, sedih....ehehehe

layaleya,
Jari n bahu n vontot I semalam sakit2 duk lama2 dpn pc :-).

Nadia,
wah, bestnya you, dapat free benda! I pun suka klu dpt free stuff ni esp yg boleh digunakan :-)

Anis,
Yg tak bestnya spiral potato ni, kena goreng so masa nak menggoreng tu rasa mcm guna banyak sgt minyak aje, hehehe. But tang makan, sedap :-)

Kak Azie,
Tu yg I nampak kat blog Hana n terus cuba. Ni kira 2nd time lah cuba :-)

Kak Yan,
I pernah buat 1 N3 dulu and ada link youtube dia sekali mcm mana nak buat spiral tu pakai tangan. Tapi jenuh jugak lah nak membuatnya. Ini link dia http://www.youtube.com/watch?v=FgO21P0Gwl0&feature=player_embedded

Fatt,
you still have time to enhance yr cooking skills. I dulu pun tak tau sgt masak, lepas tu bnyk trial n error, hehehe

Aswani,
Slalu putus idea nak masak apa, mostly everyday :-). Pastu tanya hubby or tanya the girls diaorang nak makan apa and then go from there aje :-).

Sue,
I suka makan salad yg lengkap mcm ni sbb I rasa 'healthy' bila nampak pinggan penuh sayur tu. But tak rasa cheated sbb still ada carbs n protein in the salad :-)

Ayu,
hehehehe...I pun berpinar mata I semalam sbb nak make sure I tak miss 1 pun comment. Pening jugak lepas tu, hahaha.
Lepas ni tak boleh lah buat N3 luahan hati lagi kan ;-)

RC,
Memang you, gigih betul I semalam emnjawab segalanya. Pastu bila ingat dah habis jawab, more comments coming, hehehe :-)

TTM,
Semalam kiranya my jari jemari lah exercise lebih2, hehehe. Pastu kan, siap boleh lagi cuci/scrub/basuh dua2 bathrooms n toilets and mop rumah lagi lepas tu n exercise 30 minit petang tu! Memang caya lah I semalam, hahaha..
I pun konon2nya tak nak makan nasi tp Mamak celup kat rumah ni asik mintak kari aje slalu!

A~,
No worries about the email :-). Klu nak tanam timun, yg paling afdal nya kena ada trellis so you don't need a big vege garden sbb timun ni menjalar merata2. And then bila ada trellis, the buah will be hanging so tak lah sit on the soil.
But I biarkan my timun menjalar the other day, hehehe :-)

Sally,
terus kurus my jari jemari semalam sbb dpt exercise lebih2, hahaha

Kak Zai,
cubalah buat, tak lah susah sgt sebenarnya cuma ambik masa aje sikit :-). Tapi sy pun slalu jugak beli frozen curly fries tu n then bake dlm oven bila malas :-)

Alinac,
I guess sbb I slalu update malam2 so just nice lah ye utk you buat bacaan sebelum tidur :-)

Blu4sky,
My weight skrg tgh static tak turun sbb I tgh bloating pre period. Tension betul!

lemongrass said...

Julie,
hehehehe... My hubby u dah ckp bila I buat N3 luahan perasaan tu yg sure nya banyak komen yg akan I terima. Tapi dia happy sbb takde yg mengutuk bininya, semua menyokong, hehehe..

imanamani said...

kak min... pehhh jeless woo...tengok kak min masak macam2...

Ayu said...

huhu...best je tgk makanan dlm pinggan akak.klu ayu mkn mcm tu...mmg takde prob.tp klu bg kat hb ayu....mau dia start motor tapau makanan lain lps tu kang.hehehe...

hb ayu prnh ckp kat ayu....ibu ni bg mkn ntah pape pun dia leh kenyang.pelik! (ntah pape pd dia tu kira mknan yg ringan n klu dia mkn...mmg takkan kenyang punya la)

sarasofia said...

sis,

bagus tu.. bole i ikut ur menu ekk.. me.. nak naik sangat sennag tp kalau nak turunkan berat badan.. payah benar..

Jue Fauzi said...

When I look at your homecooked meals..I do wonder where you find times to cook segala bagai makanan ni although you are SAHM..sebab bila I cuti and become trial SAHM..haha..dun laugh...ada je benda yg tak settle...haha..so, tak bleh cakap SAHM is jobless la..in fact over worked kut?hehe..

Flower said...

Ckp tentang exercise ni, I hari tu beriya2 nak sambung balik naik my cross trainer. Iye2 ingat sambil tgk ncis, I leh kayuh lama2. Tp kan tak kesampaian sbb my cross trainer nye chains terkeluar dari chainwheel dia. I tak pandai nak dismantle dia sbb kena bukak all the covers. Hb I lak, kalau tak de mood mmg tunggu sampai berjanggut lah. Dia ketawakan I dia kata maybe I ni a bit 'chunky' tu sbb terkeluar isi perut cross trainer tu. Ada ke... Ni tgh cuti sekolah I tak leh nak ke pilates. As a SAHM, I kena jaga anak2 kat rumah. No 'me time' masa school holiday. Dah lah tak bergaji, time nak relax2 pun tak de, kan.

Deliah's Deli said...

salam min..yg pnting bahagia kan..sedapnyer mkn dlm pinggan tu..:)))

lemongrass said...

Imanamani,
Kalau I tak masak mcm2, tak boleh lah nak challenge restaurants kan. Terpaksa lah keluar duit makan kat restaurants, hehehe

Ayu,
Kalau bagi kat hubby Ayu, memang belum habis Ayu hidang, dia dah start motor ajak Ainnur n Faris sekali pergi keluar pasar malam ye, hehehe ;-)

Sarasofea,
tu yg I geramnya. Nak naik senang sgt2, minum teh tarik hari2 pun dah naik. Nak turun... MasyaAllah siksanya! :-)

Jue,
Sekarang ni bila the kids are a bit bigger, senang sikit lah nak organise and manage everything. Tapi slalu jugak tak cukup masa, hehehe

Nora,
I skrg guna Wii aje nak exercise. Sbb elliptical machine we all letak undercover n bila Summer ni, penuh dgn lalat everywhere. Naik darah I aje bila exercise ditemani lalat2 ni.
SAHM mana ada leave you, hahahaha

Del,
Memang betul, tak kisah lah kan kaya ke miskin ke comfortable ke as long as hati penuh bunga :-)