Tuesday, 18 January 2011

Another normal Tuesday

Hari ni disebabkan I menjegilkan mata sambil memberikan dire warning to The Little Misses not to disturb me during my exercise, dapatlah I ber exercise dengan aman, hehehehehe.

But I rasa lagi teruk nak pengsan kaput exercising today! I am so unfit betul lah!

But the weighing scale is showing some imrovement so I rela rasa2 nak pengsan buat exercise tu asalkan hati I berbunga2 naik penimbang lepas tu, hahahaha. Sambil menyelam, sambil minum air lah kiranya kan. I nak keep myself fit and healthy but losing weight at the same time, yabedabedu lah kan!

Malam ni I makan salad as a main meal again. (Kan hajat hati I nak jadi ala2 kambing or rabbit, makan sayur aje, hehehehe).

I made green salad with tomato and grated carrot mixed with sliced chicken burger, torn lebanese bread, grilled eggplant and a handful of oven-baked chips Smile.

IMG_7442

IMG_7445

This is less than 500 cals so ok lah kan for a dinner.

The rest had chicken burger with salad and chips.

And then lepas dinner, we all bercanda at the front lawn. The Little Misses and The Other Half bermain2 while I jadi papparazzi.

Layan lah ye some more photos of flowers and the girls.

IMG_7463

IMG_7482

IMG_7470

IMG_7466

Nak tengok bunga ros rumah my neighbour?

IMG_7486

Lagi berderet dari rumah I! Tapi kaler pink aje lah semua, hehehe. Lagi lah rasa macam nak petik2 aje bunga ros dia ni kan Smile.

And some photos of The Little Misses Smile.

IMG_7451

Serabai but Miss 11 and I tadi gelak2 cuba masukkan our fingers thru the corkscrew curls, hehehe….

IMG_7488

Happy as can be…….

IMG_7489-1

I think she really wants to be a cowgirl Winking smile.

IMG_7495

Weh, dah maghrib weh, masuk masuk!!!!!

31 comments:

penDragon said...

miss 7 ikut sape rambut dia curly gitu? sgt cute...

NYKOLETT said...

Bole dengar azan ke from your house?

lemongrass said...

pendragon,
ikut my side of the family :-).

Kak Rose,
Hahaha...azan kat internet aje lah :-).

azieazah said...

LG, pernah tengok iklan syampoo tak? “Rambut tersekat di skala 6!” hahahah kalu rambut dah cam maggi tu tersekat di skala berapa? hahahaha tapi cute!

azieazah said...

Uishhh... kalu makan cam rabbit tu, Kak Azie surrender lar. Tapi salad kalu sedap camtuh, tiap hari pun boleh rasanyaa...

Zaitun said...

Bunga ros ni yang buat kak Zai jeles sebab bila tanam tak mau berbunga kalau ada pun tak banyak.

Rambut anak kak Zai yang bongsu pun macam tu dah tu kembang macam rambut alleycat.

Mat Gebu said...

Salam LG..hmm exceli i tgh tak berapa ok mood, tapi kan tgk bunga2 rose tu..rasa macam "sesuatu" lahhh..macam bess jee kann...eh tak pasal2 kang aku jadi "mat bunga" pulak...hmmm..

zany said...

min, bunga ros tu eksport ke sini lah kalau dah banyak, combine dengan jiran punya sekali. lagi satu
makan sayur saja tak semestinya boleh kurus. gajah pun seumur hidup makan sayur, tak jugak kurus, hehehe

kak ina kl (1) said...

salam lg...eh mat gebu pun ada..
akak pun doc suruh diet..tadi naik threadmill 20 minit dah semput. sabar ajerlah dah tua camni memang tak larat ..tapi kena kuatkan azam..kang gi balik jumpa doc kena bebelah pulak.

kiss and hug untuk anak pempuan kamu tu yer.

Madam Sooyaree said...

Itu betul-betul papparazzi, sampai bunga jiran jadi mangsa :P

Dinas Aldi said...

I suka yg warna merah tu, cantik! yg neighbour you pun cantik jugak tapi 1 kaler saja, bosan la, hehe

miSs inTerpReted said...

Kak LG,

Baca pasal akak makan salad made me inspired to be ala-ala kambing as well! hehehe....need to keep my weight from increasing drastically, specially masa preggers ni. :)

SJB AKA SUE J-B. said...

I pun tengah berdiet, tapi tak ada improvement pun hahaha.

~alang~ said...

rambut miss 7 very curly...geram nengok...mcm spring je...kerinting mcm tu cantik,jgn jd mcm alleycat dh la...hahahaha...
kak min,good luck on diet :-)

anie,Nagoya said...

roseeeeee....suka rose.

for u sweet girl..so cute.tang rmbutnya geramnya.....

Along4ever...... said...

Salam LG

How i miss Adelaide...
still can smell the rosess..

Kaseh said...

LG kidnap resepi salad ehh...

fathiah said...

wah... nice pic :) cantek bunga2 tuuuu

Ayu said...

uuwwaaaa....jelesnya ayu tgk umah akak.sbb tak yah nak b'pagar bagai mcm umah2 kat sini.dok kat kg pun ada pagar gak.isk...

ayu mmg admire dgn perumahan kat obersi sbb nmpk mcm selamat je w/pun tak b'pagar.

erk...nak pinjam rambut zahra leh? hehehe....

ComeyBelako said...

wah...dasatnya taman ros you. memang really happening. memang really represent rumah yang ada anak dara cantiks!

sarasofia said...

like the pic.. btw, miss7 very photogenik.. huhuhu.. tgk pic u taken.. teringin nak dslr juga..

PUTUBAMBU said...

uishh...! sedapnya salad tu..!

Aksara Makna said...

I like your entry on 30 minutes struggle to have a peaceful workout. Funny! I used to struggle for the same 30 minutes exercise but not with people, I was fighting with my own laziness. Hehehe! For me, for 30 minutes i could brisk walk for around 4 to 5 km. Sound like a snail walk not brisk walk :-(

afid said...

kak lg,
akak setting camera mcm mn eh? pakai flash ke tak ms gambar kat luar tu? apature ngan iso tukar2 tak? dulu sy pakai camera model cam akak gak, canon 1000D kan?

lemongrass said...

kak Azie,
Kalau rambut mcm maggi, memang tersekat yg give up nak sikat terus tu dah, hahaha.

Kak Zai,
Nasib baik bunga ros kat rumah ni dah established, so tak teruk sgt saya kena jaga :-).
Susah kan rambut curly ni!

Cik Mat,
Salam. Bila nampak bunga ros tu, terus rasa mcm ada taman dlm hati ye, hehehe.
Alhamdulillah Cik Mat dah ok sikit! :-)

Zany,
Hahahaha..betul jugak you ckp tu kan. Lepas ni tak nak lah I makan sayur tu sbb tak nak jadi besar mcm gajah, hahaha.
Ambik aje gambar roses tu, at least sentiasa segar bugar tak layu, hehehe

Kak Ina,
Salam. Tu yg skrg ni we all hari2 exercise sebelum kena marah dgn doctor sbb tak jaga kesihatan, hehehe.
Badan kurus tak semestinya healthy kan :-).

Sooyaree,
Semalam I jadi papparazzi novice, masih takut2 nak ambik gambar rumah orang, hahaha.

Dinas,
Rumah neighbour I tu memang penuh dgn roses tp like you said 1 kaler aje so tak secantik mcm roses I lah, hehehe.

lemongrass said...

Miss Interpreted,
Masa preggy memang susah sikit kan nak maintain a healthy weight sbb kadang2 tu rasa mcm segala benda nak makan. But then lepas bersalin, siksa nak turunkan!

Sue,
Samalah mcm I, the improvement sangat slow!!!!! I can't wait that long, hehehe

Alang,
rambut tu memang cantik dipandang tapi susah hati nak dijaga dek Mak nya ni, hehehe...
Thanks for the encouragement!

Anie,
Roses memang berlambak2 masa Summer kat sini, mana2 pergi ada :-).


Along,
The roses kat OZ ni memang lain kan dr roses kat M'sia.

Kaseh,
sila ambik, resepi salad campak2 aje :-)

Fathiah,
thanks :-)

Ayu,
kat sini tak banyak rumah yg ada pagar mcm kat M'sia tu. Maybe sbb mentality orang sini tak suka pagar kot. Rasa lapang and luas sikit rumah ni bila takde pagar :-).

CB,
hahaha...Mak dara pun cantiks jugak ;-).

Sarasofia,
Camera DSLR I ni memang sgt2 berjasa dgn I buat gambar I lagi cantik, hehehe.

Putu,
salad yg dah lengkap ada protein and carbs dalamnya memang sedap and mengenyangkan :-)

Aksara,
I too struggle daily with my laziness but when I think of all the food I would like to eat without having my weight ballooning, I have to exercise, hehehe.
4-5kms is a good start, at least you are exercising instead of sitting at home kan :-)

Afid,
I tak suka pakai flash sbb gambar tak cantik for me. I took the photos around 7 petang and I guna fixed lens 50mm ISO 400, f/2.8 and exposure 1/60 for the red rose. Gambar lain2 tu I change the aperture but ISO remains the same.

Unaizah said...

Gigih betul akak nak slim down. Usaha tangga kejayaan. Saya ni bab-bab exercise memang maaaalaasss. Just control makan je. Tupun selalu tersasar hahahaha.

lemongrass said...

Uniazah,
Memang gigih weh sbb hubby pun tgh gigih berdiet n berexercise so I pun ikut lah sama :-).
I kdg2 control makan aje tp mcm you jugak, selalu tersasar. Bila dah exercise ni, automatic terus kurangkan makan :-).

Adnazthie said...

speechless..he he he Assalamualaikum LG, semoga sentiasa happy blogging n happy together

~LIZA~ said...

The Little Misses are adorable :)

lemongrass said...

Adnazthie,
waalaikumsalam. thank you for the doa :-)

Liza,
thank you :-). They can be quite annoying at times too, hehehe