Sunday, 9 January 2011

A gorgeous morning by the creek

We had such a lovely morning going out for that ride to the ‘creek’. Kat sini panggil creek tapi kat M’sia, panggil longkang kot, hahahaha.

When I first came to Australia and pergi jalan2 ronda and saw signs saying, ‘………… creek’. I expected macam sungai kecik with air mengalir deras and penuh dengan ikan lah kan. Well, that’s what I thought creek meant.

But Australia ni kan one of the driest countries in the world so bila you jalan2 nampak that creek sign, what you would most probably see is this empty dry tanah with not a drop of water to be found. Lagi lah kalau you all pergi masa Summer Smile.

When there’s heavy rainfall, baru lah that creek will be filled with water and probably ada a few river animals swimming in it.

Anyway, so tadi we all pun pergi lah picnicking sambil konon2nya mencedok anak ikan kat tepi parit ni. Tak kuasa weh I nak picnicking tepi parit kalau kat M’sia unless memang I nak diet lah, hahaha.

So, layan lah ye some (well, loads actually Smile) photos I took there.

IMG_7121

Miss 11’s lilac bike, my light blue bike, Miss 7’s purple bike and The Other Half’s black bike Smile.

IMG_7125

Sampai2 aje terus menangguk di air jernih.

IMG_7126

He’s trying to catch yabbies but sampai balik takde sekor yabby pun dapat di tangkap, most probably takde yabbies langsung at this creek. Kempunan I nak makan yabbies malam ni, hahahaha.

IMG_7131

Kan best kalau dapat tangkap the ducks, bolehlah I buat roast duck malam ni Winking smile.

IMG_7189

Or the ibis…

IMG_7201

Or the swamp hen….

But what they caught were…

IMG_7146

anak2 ikan and anak2 prawns. Buat lekat celah gigi pun tak cukup, hahaha.

Jom pergi tempat lain, maybe ada mak ikan n pak ikan and big prawns that we can find!

IMG_7150

IMG_7175

IMG_7218

IMG_7166

IMG_7124

IMG_7135

Sungguh concentrate mengira anak2 ikan dalam bekas Smile.

IMG_7206

How many fish did I catch?

IMG_7211

Watching the girls……….

IMG_7214

And wajah tuan punya blog Smile.

IMG_7173

IMG_7223

I pun konon2nya nak lah tangkap anak ikan sekor dua Open-mouthed smile.

Oh yeah, we also found so many raspberry brambles along the creek/river and penuh dengan buah. Tapi tak berani nak ambik sebab takut mana tau the council workers just poisoned them.

IMG_7185

Sayang betul…..

21 comments:

Lili said...

Salam LG,

A gorgeous morning indeed! And a gorgeous family there to match the morning...

noir said...

please adopt me :)

an15 said...

why council nak poison that cute little berries? Tak nak kasi kita amik to make pie eh :p

Dinas Aldi said...

Kahkah lawak la you cakap sikit ja anak2 ikan & prawns yg ditangkap tu buat lekat celah gigi pun tak cukup :D

sayangnya tak dapat petik raspberries tu! takpalah, dapat snap gambar pun jadilah.

zarin said...

gorgeous morning, gorgeous pictures, gorgeous kids, gorgeous family..errrr berapa banyak gorgeous daaa...tapi memang gorgeous la segala galanya espcially tuan punya blog tu ;-)

Yan said...

Seronoknya outing with this kinda activities. Family bonding.

Ticer Syah said...

adoi..dah kurus dah tuan punya belog..mau kurus gimana lagi dong.. adoi.. jeles gue nengok perot kempis..huhuhu

chiks chot said...

adoi kak..cantik nya tmpat tu...nk pindah dok ngn kak la..hahaha

lemongrass said...

Kak Emily,
Salam. It was definitely a gorgeous morning with everyone being so happy :-)

Noir,
Hahaha...if I were to adopt you, do I have to feed you too? :-D

Anis,
Sometimes diaorang poison sbb pokok2 ni menjalar and jadi mcm rowdy bushes,, tu yg kdf2 diaorang poison.
I nak sgt2 rasa tadi but takut tiba2 drop dead aje, hehehe

Dinas,
Tu lah nya, semalam my hubby beria kata ada yabbies kat sungai tu and I pun dah terbayang2 makan yabbies ni ;-). Sian pulak nak makan anak2 ikan n prawns tu, hahaha

Zarin,
Wow, thank you :-).tersipu2 malu I terus, hahaha.

Kak Yan,
memang seronok the kids tadi and we all pun seronok tengok the kids buat activities yg mcm we all slalu buat masa kecik2 dulu :-)

Ticer Syah,
Hehehe...tu yg best bila pakai baju sbb lemak2 semua tak nampak. Perut I tak kempis mana sebenarnya :-).

Chiks Chot,
we all pun tak sangka ada tempat mcm ni about 3km aje dari rumah we all :-)

Ayu Safieza said...

Kak LG.............nak itooooooooooooooooooooooot!! You all look so wonderful together....now I know what this is called....the power of a SHAM.....:) take me ...take me....take me.....muaheheheheh

Cikmin said...

ermmm..pesal tetiba ai nampak MR u tu kurus eh? :P

Ayu said...

jeles! jeles! jeles! hehehe...kat m'sia ni takde can la nak pi menangguk kat parit nak2 kat kl.klu blk muar....still ada can.ni yg rasa nak dok kat muar je ni.iskkkk...

zawani said...

hai kak LG=)wah bestnye naik beskal rmai2=)mn de akak gemuks....slim aje i tgok...=)

zeta said...

ur other half nmpk kurus dan muda dlm gambar bertiga ngan ur daughters.. :)
best je tgk..i wonder kat kl xde tempat2 cenggitu..or i yg xtau ada..hihi

Zaitun said...

Lama kak Zai tak tengok gambar terbaru lg.

Cantiknya tempat tu ada pula burung2 dan itik berenang kat sungai.

makcikrehan said...

tuan belog sudah muncul.. means tuan belog dah kuruss! kecik molek jer u ni kakak. kalau berjalan 3 beranak dgn the girls, silap2 org ingat u olls ni kawan sekolah jer kan :-)

lemongrass said...

Ayu,
Nanti 'orang' ingat jadi SAHM, asik pergi picnic tepi sungai aje every weekend kan, hehehe

CikMin,
camera trick tu namanya, hahaha

Ayu,
Kat kampung I still boleh lagi kalau nak menangguk kat parit deoan rumah tu esp kalau lepas hujan lebat2 :-). kalau menangguk kat parit kat KL tu, mau lah agaknya benda lain yg kita dapat kan, Eugh!

Zawani,
I tgh tarik nafas tu, tu sbb nampak perut kempis n kurus, hahaha

Zeta,
Hahaha...muka dia maybe kot dah kurus sikit sejak berexercise ni. Tapi perut still ada lagi :-)

Kak Zai,
tempat yg we all pergi ni kecik aje tapi budak2 suka sgt2 sbb dpt jugak tangkap anak2 ikan :-)

MR,
tuan rumah baru berjaya turunkan 1kg aje, ada lagi 2kg nak turunkan tp lembabbbbbbbb gilos nak surut!

Unaizah said...

Walaupun creek tu airnya ala-ala seciput je, still i bet you and your family had a great time there. The pictures show you guys having fun.

SJB AKA SUE J-B. said...

Banyaknya anak ikan. Yer lah, sayang betul raspberry tu. Tapi kalau sudah wild tu kena berhati hati lah kan?.

baby Aniza said...

bEEN A SILENT READER ALL THIS WHILE.

U ALL SATU FAMILY MMG GORGEOUS..! :)

lemongrass said...

Unaizah,
Memang the kids have fun tapi sayangnya takde ikan besar2 sbb air tak cukup banyak, hehehe

Sue,
do they poison the wild rambling bushes there as well? Kat sini, ada some places they spray poison, tu yg takut nak makan.

baby aniza,
thank you for the compliment :-)