Saturday, 1 January 2011

chicken and couscous in the new year

Apa lah we all ni, we welcomed the New Year by waking up at 8.30 pagi! After subuh, selalunya memang tidur balik sebab subuh is so early but I slalunya akan terjaga again around 7 o’clock (kalau weekend). But pagi tadi celik mata tengok jam, dah pukul 8.30, hehehe.

I said to The Other Half, sure heran The Little Misses sebab dah 8.30 tapi takde orang langsung kat dapur. Bila we all keluar, senyap sunyi rumah sebab both of them were still asleep Smile. Ini mesti sebab penat celebrate New Year sakan2 malam tadi kan, hahahaha Winking smile.

How did our first day of the year go?

Macam biasa aje….

Kat Perth ni kan mana ada shopping malls yang bukak during PH so memang takde lah we all melepak kat the shops. Nak keluar pergi playground, malas sangat2 sebab panas.

So, we ended up melepak kat rumah sambil berkebun and The Little Misses terperuk in Miss 11’s room the whole day playing Lego.

What a blissful day Smile.

And since it’s the first day of the year, I konon2nya nak makan something special lah for dinner.

I made roast chicken.

IMG_7011

Ish, the tie terbukak dalam oven tu, terus terkangkang aje the legs. Memang tak cun sungguh lah!

And makan the roast chicken with moroccan-style couscous and corn.

IMG_7014

I tak boleh telan plain couscous so everytime I masak couscous, memang kena letak segala mcm perisa and spices to bring flavour to the couscous.

I added cooked onion, garlic, diced carrot, diced capsicum, diced zucchini and dried fig to the couscous. And I used coriander n cumin n powdered chicken stock to flavour it. If you want a similar recipe, you can go here. But I tokok tambah the sayur2an ikut my taste lah.

IMG_7019

The couscous tasted fantastic with all the flavours infused in it and makan pulak dengan roast chicken and gravy, lagi lah yumm Smile.

20 comments:

akiratoriza said...

Salam,,,,

walaupun ayam tu terkangkang tp still nampak soo yummmy kak... teringin gak nak wat tp sy soooo 'M'... entah zaman bila la dpt wat ayam panggang cam tu..

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Happy New Year May All of Us Be Blessed always!

I hari ni lagilah meninggi matahari (walaupun matahari tak berapa nak nampak adanya) baru bangun - 8.30 tu kira small matter ....

Pukul 3.00 pagi tadi ada adegan kejar-mengejar depan rumah I - 4 police cars after 1 unidentified car! Agaknya mabuk lepas celebrate New Year kut? Tak taulah....

Anyway, terkangkang or not, the ayam still looked mengancam!

Sizuka said...

k.min, happy new year! we didnt go anywhere last nite coz sham was too lazy to go out. we stayed home, makan baskin robbins sebab semlm ada 33% off.. hahaha..

ps : i pun tak suka couscous, dunno why.

izahdaut said...

kak min..happy new year..wah..ayam sekor makan 4 org..kenyang niii..memang best la pembukaan tahun baru akak n family..hahaha

Miss Layaleya said...

salam sis..

meleleh air liur tgk ayam tu..;p

anyway, hv a great day..

hug & kiss 4 little misses..(^_*)

lemongrass said...

Akira,
Salam.
Kalau I buat ayam panggang, memang semua senang hati makan. Tu yg slalu buat tu :-)

Mia's Mom,
Salam.
Happy new year to u too. Is it still snowing there?
Wah, kira macam drama tv aje lah ye malam tadi with the police car chase, hehehe.
Kat my suburb ni pun slalu sgt2 dengar siren polis :-D.

Shidah,
How many tubs did u buy? Ish3X, patut bagi lah kat I 1, boleh I tolong u celebrate NY sama2, hehehe
I suka couscous but not the plain one.

Izah,
Ayam sekor makan 4 orang but ada balance utk sorang makan for lunch esok :-). I kena berebut lah dgn hubby esok, hehehe

Layaleya,
Salam. Did u do anything ke hari ni? Sure best bila all the shops bukak kan, boleh lepak2 masa cuti :-)

Yan said...

Salam Min,

kus kus ni boleh kembang cam beras tak? maksudnya muai.. Sikit masa belum masak, dan jai kembang atau banyak bila dah masak..(beras jadi nasi)

lemongrass said...

Yan,
Salam. Kuskus ni mula2 kita kena rendam dlm air panas bagi dia kembang dulu around 5 minit mcm tu. Tapi dia tak kembang sgt2. Pastu, kita fluff it up guna fork, pastu baru campur dgn bahan2 lain.
Tadi I masak 1 cwn, cukup kenyang makan kitaorang 4 orang and then ada lebih lagi utk sorang makan esok.
Tapi kena campur benda2 lain lah tuk kenyangkan.

Miss Layaleya said...

sis, hari ni i menyibuk kat wedding my fren je tp smpat gak g lepak kat alamanda, putrajaya... kdai smua buka.. org ramai, sesak jgk la.. hehehe;)

an15 said...

baru hari tu tgk cmner orang buat couscous, kena add flour then sieve before leave dry under the sun. then mix dengan flour lagi masa panas2..

:0

Ayu Safieza said...

Kak Lg.....pergh......mmm terjungkang ker..terkangkang ker....menu awal tahun emang grand..:P...

somuffins said...

LG
Happy new year to you and family. Semangat membarakah untuk tahun 2011 nih?? :-)

I suka couscous tapi sidedishnya haruslah lebih sedap dari rasa couscous tu. On its own rasa dia macam kertas kotak tisu aje ek? hahaha.. what a comparison!
Have a nice day..

A~ said...

wah sedap couscous tu campur macam2. i pon mcm u, kena add sth else baru boleh telan. lama dah i tak blogwalking sini sejak my parents balik kL hari tu. homesick tak abis lagi. :(
anyways, nak tanya pasal resepi u buat waffle hari tu. i bought a waffle maker, but so far my waffles tak sesedap yg kat max brenner punye. boleh u share ur resepi for ur waffle yg u buat hari tu?
thanks.

happy new yr 2011. :)

Dinas Aldi said...

Kalau tak bagitau itu couscous, I dah ingat itu nasik goreng dah, kahkah! ayam tu tak kisahlah sopan ke terkangkang, tetap menggoda selera!

Ticer Syah said...

salam..
pembaca baru kat sini.. eeee..sedap tol makanan.. kami suka makan..adoi..leh jadi debabs ini macam..kuikuikui..

anyway, happy new yr to u..ooo..terlambat wish lak..

salam to yr kids too.. cumil sungguh yr doters..kami takde doters langsung..only heroes..three of them..penin pala..huhuh

have a nice weekend sista!

Zaitun said...

Biar pun ayam yang lg masak terkangkang tentu sedap rasanya.

Selamat Tahun Baru buat lg sekeluarga,masih belum terlambat kan.

Ayu said...

xkisah la kak t'kangkang ke...t'kepak ke....janji kat mata ayu ni dia ttp nmpk lazat! huhu...bila la ayu leh buat chicken roaster ni? awat la lama noo nak dpt masuk umah baru.haihhh...

lemongrass said...

Layaleya,
kat area rumah I ni, esok baru lah bukak semua shopping complex. Memang tak best betul :-)

Anis,
buatnya memang susah tu yg harga dia lagi mahal dr beras :-)

Ayu,
Awal tahun aje berkobar2 buat menu best. Pastu, dtg malas balik, hehehe

Cik Som,
hahahaha... eh you pernah rasa kotak tisu ke? ;-)
Tapi memang betul pun, rasa dia sgt2 lah hambarnya kan. Tu yg mcm2 I campur nak bagi sedap :-)

A~,
I dah email you the recipes :-).
Sian you still homesick. Maybe sbb I ni dah 'kebal' and dah lama kot duk merantau, tu yg tak homesick sgt bila parents I balik hari tu.

Dinas,
kira mcm beras pendek2 or yg patah2 tu lah kan rupanya :-)

Ticer Syah,
Thanks ye sb sudi singgah my blog ni. I pun suka sgt makan, tu yg berat dah naik ni. Memang susah betul kan! :-)
I am glad dpt naak perempuan sbb tak lasak, hehehehe

Kak Zai,
Selamat tahun baru!
Ayam terkangkang tu tak cantik pada rupa tapi sedap pada rasa ;-)

Ayu,
Tak settle lagi ye jual beli nya? Siannya, lama menunggu :-(

[z@ck] said...

seronok gila kalau pandai masak ni kn.bahagia hidup.hehehe.

lemongrass said...

Zack,
hahahaha...bertahun2 I belajar masak ni. Baru sekarang ok aje :-)