Monday, 3 January 2011

Is ‘nothing’ the right answer?

I saw Miss 7 busy searching and looking for something in Miss 11’s wardrobe….

Mum: What are you looking for?

Miss 7: Oh, nothing….. (while still busy with the search)

Mum: right……

Should Mum

1. feign ignorance and just walk away (this is The Other Half’s standard response!). Yelah kan, ignorance is bliss, hehehe.

2. Straight away ask again, “what have you lost?” (Sambil bersiap sedia nak membebel kalau the lost thing is important Winking smile)

3. Have full confidence in Miss 7 that she can find it eventually (Muahahaha, if you lose something, Miss 7 would be the last person you ask to help you search for it Open-mouthed smile)

4. Help her find it (Lagi lah muahahaha, tak kuasa I, banyak lagi kerja lain yang I boleh buat).

So, what did I do?

Terima hakikat yang adalah tu benda yang hilang but most probably nothing important so tak perlulah I pening2 fikir cari jawapan apa yang hilang.

Pandailah diaorang cari I nanti kalau dah memang betul2 tak jumpa kan! Smile.

Dinner malam ni I masak nasi lemak sebab The Other Half requested it. Hari ni still Public Holiday kat OZ ni so dia nak makan nasi lemak sebelum kena masuk kerja balik esok.

(Kalau kat M’sia, I suruh aje dia gi beli nasi lemak kat gerai mana2 esok pagi for breakfast, muahahhaha).

IMG_7022

My nasi lemak siap ada paru goreng!

Uish, memang I savour betul2 lah kenikmatan paru goreng itu! Bekal frozen cooked paru yg Mak I masakkan dulu tu ada lagi, nak makan kena catu, hahahaha…

IMG_7030

Sedapnya meratah paru goreng Smile.

22 comments:

Nanak said...

nyum2...teringin nak makan nasi lemak pulak..ahaha..

JaJa'Z said...

akak pernah makan rendang paru lada hitam?..lagi mabelesssss..kalau paru sambal pun syok jugak kan...

Suzie said...

bab kena catu tu mmg la kesian tp nak buat mcm mana kan?presentation mmg 5 stars,nasib baik pg td dah breakfast nasi lemak + sambal kerang :-)

NoRa said...

huhu 5 star punya nasi lemak tu...terliur tengak..kata diet kak..hehe

izahdaut said...

wah kak..paru goreng..sedap tu.saya kat mesia pun tak dapat makan..haha... hubby akak suka mkn nasi lemak ek..wah lidah mesia ke?

noir said...

haha kids...i choose to engage along the lines 'let me know when you find it. i could learn turning nothing into something' :}

nasi lemak? i loike.

lemongrass said...

Nanak,
Hahaha.. kat Sabah nasi lemak dia lebih kurang nasi lemak Semenanjung ke?

Jaja,
I pernah makan paru sambal aje. One day I kena try lah buat rendang paru itu :-).
I pernah makan sup paru tp tekak I tak boleh telan langsung, rasa nak termuntah, hahaha

Suzie,
sian kan kat I :-). Kalau tak catu, cepat pulak habisnya nanti, hehe

Nora,
I dah exercise pagi tadi n lunch tadi makan tuna sandwich takde butter, takde mayo n banyak salad. Tu yg konon2 nya dinner I makan lebih2 sikit tu, hehehe...

Izah,
I paksa Mak I masakkan paru utk I masa dia dtg sini bulan 11 dulu. Tu yg ada bekalan, hehehe.
Hubby I sgt2 suka sambal n paling best makan dgn nasi lemak kan :-)

lemongrass said...

Noir,
Until now, they haven't asked for my help so I just assumed they've either found it or it's no that important so remain lost still :-).

Yan said...

Salam Min,

dasat tul lah u ni. Siap dgn paru tu.. Bestnya..

fatt said...

salam kak LG,
im missing nasi lemak too..tak sabar nak makan yg ada paru bila sampai msia nanti :)

akiratoriza said...

Salam...

jawapan sy lau ada situasi cam yg akak lalui itu, of coz sy akn wat pilihan yg pertama... juz ignore n lau betul2 anak2 perlukan bnd yg dicari memang mereka akn cr kita sebgai ibu mereka kan... dl2 pun kita cam tu gak... hihihi

sy kureng ckit makan paru kak tp ramai orang ckp paru memang sedap dimakan tambah2 paru goreng berempah cecah sambal kicap cili api.. tgk org makan ada perasaan terliur gak tp tak brani cuba...

QiStinA's said...

Aiyaaaa...terliur tgk paru tuuuuu....

zarin said...

hasya mcm tu lah, bila i tanya, dia jwb nothing tp masih tercari2 n siap mumbling tuh..then bila tak jumpa jugak mula lah melalak mintak i carikan..kalau bgtau awal2 kan senang citer...
eh eh, nak cakap ni...terliurnyaaaa tengok paru goreng u tu...seumur hidup tk pernah masak n memang tk reti lah nk masak paru ni :D
so kan, esok pagi i nak pi beli nasi lemak paru lah..u nak pesan tak? ehehe :D

Yati-M said...

kihkihkih..kalu nak tanya kena offer pertolongan..

paru tu mmg sesuai kalu catu hehehe..

Zaitun said...

Kak Zai jarang makan nasi lemak tapi bila tengok lg punya teringin lah pulak. Besok suruh hubby tolong belikan.

kucingorengemok said...

any good parent would go for option no1, har har :)

afid said...

hahaha..kelakar je Ms 7

yenyenstory said...

sy duduk Msia tp dah lama xmakan nasi lemak...huhu....skrg ni teringinlah pula....nak pegi beli dulu...;) hehe

zeeta said...

ingat lagi raya tahun lepas sayalah yg kena menggoreng paru di dapur ibu mertuaku.... sebelum tu kena potong dulu lak tu....

lemongrass said...

Yan,
stock paru I tinggal 2 bungkus kecik lagi, sedih2, hahaha

Fatt,
kat Sydney nya nasi lemak sure mahal gilos kan, hehehe

Akira,
Salam. Memang pun jawapan nombor 1 tu yg slalu I buat, hehehe. Kalau diaorang dah nangis sbb tak jumpa, barulah I membebel or tolong cari :-).
I suka paru bila di goreng dulu, pastu masak sambal ke :-)

Moi,
hehehehe...kat Dubai takde jual paru ye? ;-)

Zarin,
hahahaha...funny lah Hasya tu. Kalau benda tu precious, memang lah Zahra pu kdg2 nangis jugak bila cari tak jumpa :-).
Psst..dah makan nasi lemak?

Yati,
tu yg I buat donno aje, hehehe.
Mak I masak less than 1 kg aje hari tu, so memang kena catu sgt2, hahahha

Kak Zai,
Dah beli nasi lemak yg terliur tu? :-)

KOG,
Hahahaha...betul betul. I sokong you :-)

Afid,
I kdg2 geram gak bila jawapan dia nothing, sbb mcm lah kita tak tau kan, hehehe

Kak Sofea,
Maybe sbb hari2 boleh beli nasi lemak, tu yg dah lama tak beli agaknya kan :-)

Eta,
Hehehehe...Kali ni Angah suruh Mak basuh, rebus and potong utk Angah. Tapi goreng kena lah buat sendiri, hehehe

[z@ck] said...

oh my..paru goreng...teringin gila nak makan tapi tak tahu nak cari kat mana.huhuhu

lemongrass said...

Zack,
Kat M'sia slalunya diaorang jual kat gerai nasi lemak kan? :-)