Monday, 24 January 2011

Back to school shopping

Rasa macam tak percaya pulak yang this is the last full week of school holidays. The Little Misses’ schools will re open next Wednesday after 6 weeks cuti.

(Jom ramai2 emak2 bersorak gumbira, woohooooooooo Open-mouthed smile).

Jadi for the past few weeks, I dah pergi kedai buku, kedai uniform and also kedai2 yang jual stationery masa tgh ‘back to school’ sales.

For Miss 7, tak perlu susah sangat nak beli uniform baru sebab her old uniform ada lagi and they are still good. I just need to buy a new hat for her sebab she’s lost her old hat. Pastu, cuma boleh beli hat at school aje pulak tu because kena beli yang ada the school logo on the hat.

Untuk Miss 11 pulak, kena lah beli semua serba baru sebab dah masuk sekolah menengah kan. Last week, I pun pergi lah beli uniform untuk dia.

Punyalah lamanya we all kena queue up semata2 nak beli uniforms dia, hehehe. First, kena ambil number untuk tunggu dia panggil to try the uniforms. I sampai, dapat nombor 63! Masa tu baru aje nombor 50! 40 minit we all menunggu for our number to be called!

Then, bila dia panggil our number, the lady helped us to find the right size uniforms for Miss 11. Nasib baik ada saiz untuk dia, hehehe.

Pastu, dah siap tu, dia bagi us 1 form which we had to take to another room for them to find the correct sizes for her. Then, kena queue up untuk bayar pulak!

Mengalah kan nak buat visa aje! hikhikhikhik…..

Ini lah the receipt of the uniform yang we all beli.

receipt

Nak tercekik tengok harga for only 5 pieces of uniform!

Harga shorts pun dah $31. Padahal shorts dia biasa2 aje, bukannya buat dari benang emas. Shorts pulak tu, mana ada pakai kain lebih2 kan. Agaknya sebab ada 5 pocket tu yang buat harga dia melambung2 kan, ye lah, banyak pocket, so banyak lah pakai kain, hahahahaha….

Pastu, masa PE or sports, tak boleh pakai t-shirts or shorts biasa2, kena pakai t-shirts and shorts khas dia. Sports t-shirt and shorts aje pun dah $50. Memang agaknya diaorang buat dari special kain yang serap peluh sambil keluarkan perfume Giorgio Armani  so tak bau hangit kot! Open-mouthed smile

And then, school kemeja dia lengan pendek pun dah $26 each.

And I belum beli lagi the school jumper yang harganya $50 tu. Tunggu dah sejuk nanti lah baru beli, hehehe….

Kat sini, school informs memang beza2 antara sekolah and diaorang bukan jual badges sekolah yang you boleh semat kat any t-shirt. Kena beli school t-shirts yang memang dah sedia ada the school logo on the shirt which means lagi mahal lah dari t-shirt biasa kan.

T shirt sekolah biasa takde logo boleh dpt $5 satu, t-shirt yang dah berlogo harga dia around $15-$25, hehehe.

And ini pulak book list Miss 7. Text books cuma boleh beli kat 1 kedai ni aje, tempat lain takde jual.

list

List dia panjang tapi cuma 2 aje textbooks yang dia kena beli, hehehe. Yang lain tu stationery list yang dia perlukan which we can buy at any shop.

Pastu, each school uses different textbooks pulak nya so kalau you pindah sekolah lain during the year, you might have to buy new textbooks (on top of the new school uniforms).

Pening kan!

At least, we don’t have to buy any textbooks for Miss 11 sebab the textbooks will be provided by the school. They are included in the school fees.

But Alhamdulillah, semua yang major dah beli kot including school bags, lunch boxes, stationery, school shoes…

31 comments:

when the night light is off said...

Ciannya.U sungguh berjimat. Saya pun sama. uniform sekolah beli setiap 2 tahun, buruk tak buruk pakai untuk 2 tahun. Tahun ini rabak poket duit dah keluar.

Kat sini yuran sekolah rendah tak sampai RM80, sekolah menengah tak sampai pun RM150.

kucingorengemok said...

lepas ni boleh bersenam tanpa gangguan budak kecik nak mintak buah itu buah ini... yay(?)!

Dinas Aldi said...

I rasa pun konpem baju tu keluarkan perfume Giorgio Armani, kahkahkahkah!

tetiba plak teringat iklan Armani yg ada mamat2 badan berketul2 tu..

eh, ke laut pulak perginya, kahkahkah!

lemongrass said...

when the night light is off,
For us, kalau uniform tu still elok and tak rosak and saiz still ok, no point beli baru. Kalau dah buruk n tukar warna tu, kenalah beli baru jugak, hehehe...
yuran sekolah kat sini beza2, my eldest is about $500/yr and the youngest about $60+a few ongoing fees.

KOG,
sekarang ni diaorang dah tau diam tak bersuara klu nampak I termengah2 atas elliptical tu lepas kena marah hari tu, hahahaa

Dinas,
Mamat armani tu memang gorgeous betul badannya, banyak ketul, hahaha.
T-shirt I pun tak semahal t-shirt PE tu u! :-)

Flower said...

I dah rabak lama dah. Each week I beli each part. Memula beli stationery n black pants, handtowels semua kat Big W, the next week beli text books kat Wooldriges, last week beli kasut sepasang sorang n this thursday lak nak gi sekolah beli uniform. Since dioarg nye uniform polo shirt kaler putih, every year mmg kena tukar lah. Infact every 1/2 year I beli utk diaorg baru. Mahal lak tu sehelai $28. Kalau tak mcm kaler belacan. Kasut lak mmg every term kena tukar sbb both of my kiddies ganas pakai. So all in all I akan belanja dlm $1,000 just utk beli brg sekolah saja. Ni belum lagi school fees dia. Nasib gak tak mahal mcm other private school. Melepas lagi beg Gucci I. ;)

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

Baru baca your comment kat bawah.

My hb dulu kat Msia kat chicken rice shop mmg kalau order dia suka ngan kari nonya. I like my soup lebih2 bila makan nasi ayam. Jadik mcm nasik soup. Your Alya mcm Omar gak le. Kalau kitaorg kat garden, dia dlm bilik main lego ke apa.

Kaseh said...

phewww.. byk tol investment utk anak2 nak sekolah eh..haishhh

Areef Ibn Naim said...

salam kak,

if berkelapangan jom join contest di blog sy... tq

Lisa H. said...

Soon we will be "FREE"... hip hip Hurray... ;p
Then comes the headache of packing lunches :(

lemongrass said...

Nora,
Oh, nampak gayanya bila we all balik cuti M'sia nanti, kena cuba that nasi ayam with kari nyonya set kat CRS lah, hehehe.

Kaseh,
itu belum masuk school fees lagi tu,hehehe. Dec n Jan memang bulan rabak poket :-).

Areef,
Salam. Thanks for the invite ye. Semoga contest tu meriah.
Maybe I tak join kot, but I'll put yr blog link kat my blog list ye!

Lisa,
Free from them during the days but the brains will be bogged down with what to prepare for their lunches, hahaha :-)

Yan said...

Tak pe lah. Spent utk school anak2.. Mudah2an terbayar balik..

Madam Sooyaree said...

Sekolah amik kesempatan tu... Sana semua sekolah wajib pakai uniform ke?

Ayu said...

salam k.min...

pekabo? dah nak naik skolah budak2 tu eh? sure lega tinger akak pasni kan.hehehe...

ainnur lak dah sebln skolah ni alhamdulillah takde buat perangai lg.nak bgn pagi pun takde prob.ckp je psl skolah...dia dah sronok sakan.tp mcm biasala...blk skolah dia pun report la segala apa yg b'laku kat skolah td.mulut dia kan ala2 zahra gak.hahaha...

Flower said...

Packing lunches for my girl still ok lah. She's not a fussy eater. Semua pun ngap. But packing lunches for my dear boy, tu masalah besar. Kalau dia tak suka, mmg dia tak makan langsung. He would rather go hungry, dari makan benda yg dia tak suka.

Bila sekolah dah buka, boleh lah kita gi dating. Jadi mak2 datin. Luncheon n coffee. ;)

noir said...

$$ aside, exciting kan menguruskan persekolahan? lagi2 you'll get some 'me' time soon, hehe

anie,Nagoya said...

kalo mula sek....habis dompet kopak....tapi seorg ibu n isteri semestinya nak jimat2...itu mesti.

shahlin said...

bagus nye ade nombor nak q beli baju., tak lah berebut2.

NiezaMan said...

Bila anak2 sekolah, sumua akan merasa benda yang sama..poket sakit..demi anak2, redha je lah

Zaitun said...

Setiap tahun kak Zai cuma beli 2 pasang baju saja sebab baju yang lama masih boleh dipakai.

Nazirah said...

Dear Pn LG..
Selama ni I ingat education is totally free kat sana.. meaning segala2nya free.. no fees, no books to buy..all provided.. Ish.. I dah salah faham le ni.. :)

double-X said...

Salam kak Min,

Wow...siap receipt lagi tu!Tapi memang betul kan, belanja barang2 sekolah memang mahal..dr buku2 smp ke uniform..tu belum masuk stationeries...fees itu ini lagi..kopak la akak ngan Mr. TOH...

QiStinA's said...

Mahalkan sch uniform...mcm kat sini jugak...tu sbb i, si adik kalau muat baju kakak, pakai je dulu smpi tak muat...nak buat camana ...ibu nie agak kedekut ....ha..ha...

Aksara Makna said...

Salam LG, bila lihat banyak tu $$$ kena keluar cuma utk beli uniform sekolah, terkujut jugak lerr. Sama ngan Rm 374 beh kurang. Syukur lagi la kat mesia ni dengan banyak tu sudah cukup utk beli buku tulis dan buku kerja sekolah pagi dan petang. kalau uniform pulak duit banyaqk tu boleh beli 4/5 pasang baju sekolah pagi dan petang campur kasut 2 pasang dan beg sekali. Tapi mungkin gaji kat sana mahal... kami kat sini gaji kecik so barang pun kenalah murah, kan? kan? Ni pun sejak PM baru banyak yang naik. Turun tak ada..

{f a r a h} said...

Ini fees utk public ke private school??

Walaupun anak sy baby lagi, kena tau serba sikit psl sekolah kt sini....

Shereen said...

Hi LG,
I'm the total opposite of you..I lagi suka masa cuti sekolah.Boleh bangun lambat, tak payah routine sangat on daily activities and I can menjengkit to wherever I want and paling best,I can be naughty and buat desserts aje for dinner instead of proper meals..lol!
My son punya school sport shirt cost NZ$45 and we kena beli as the school every 2 years will change the design.Melampau betul.I don't mind the price if buat kat NZ tapi ni buat kat China.What is worse is that schools in NZ especially intermediate and college(grammar) level suka sangat change their uniforms.Not cheap either here as a shirt is above NZ$60.If nak beli 3 pasang,top and bottom nak dekat NZ$500 and that is without socks,sandal,shoes,sweater,hat and whatnot.Not forgetting,we all kena beli winter and summer uniforms..ish,parah my dompet!!However,school fees tak compulsory to pay but if nak bayar it will be around NZ$400+ but most parents do pay.This of course differs from every school.Tapi yang paling best,kat NZ ni we don't have any text book or workbook.If ada,it will be free:)

lemongrass said...

Kak Yan,
InsyaAllah, mudah2an anak2 ingat kan and bayar balik dgn belajar bersungguh2 :-).

Sooyaree,
the company yg dpt tender buat school uniforms ni memang kaya raya! Kat OZ ni so far wajib pakai uniforms.

Ayu,
Salam. Bagus lah Ainnur ye sbb tak buat perangai kena bangun pagi2. Memang senang kan nak uruskan sbb tak payahlah susah payah berleter pagi2 :-).
Tadah aje lah telinga tu bila Ainnur pot pet pot pet, hehehe

Nora,
Susah betul kan klu kena pakai uniform putih ni. Hari2 kena rendam dlm napisan lah mcm tu. A polo tshirt kat Big W cuma $5 and kat sekolah tu you kena beli $28! Memang betul2 cekik darah kan.
Masa we all kat Langford dulu, bag pun kena beli yg ada logo sekolah.
I nak pergi Danish pattiserrie one day nak borong their sausage rolls and party pies so senang I nak buat bekal lunches for them bila tgh pening fikir :-).

Noir,
It is definitely exciting esp with the eldest going to high school for the first time. New and exciting times ahead, hehehe'

Anie,
awal tahun memang kopak kan poket, hehehe. Tu yg kena jimat part lain :-).

Shahlin,
memang tak berebut mcm tu so takde sape yg boleh main terjah aje. Tapi siksa gak lah nak menunggu :-).

Nieza,
Masa diaorang kecik, siksa keluar duit beli pampers. Bila dah masuk sekolah, keluar duit beli barang2 sekolah pulak kan :-)

Kak Zai,
Saya pulak, kalau baju tu dah tak muat or teruk rupanya, baru beli baru, hehehe

Nazirah,
takde yg free kat dunia ni sekarang, hehehe.

Mira,
sekarang ni memang semua dah naik harga kan including fees, uniforms, stationeries. Kena siap duit aje lah :-)

Moi,
Hahahaha...Samalah mcm I. Nasib baik badan Zahra lebih kurang aje dgn Alya, so bolehlah dia pakai baju kakak nya this year, hehehe

Aksara,
Kat mana2 pun sekarang ni memang guna duit kan. Beli baju sekolah pun pakai banyak duit. Tapi jangan convert duit tu ke Malaysian ringgit sbb nanti nampak mcm banyak sgt yg we all spent, hehehe.
Gaji kat sini sama aje dgn gaji kat M'sia klu tak convert lah sbb cost of living and income tax kat sini tinggi sgt2.

Farah,
ini utk public school. Private school lagi lah mahal berganda2 :-)

Shereen,
Hi. I know about the waking up early in the morning to get them ready, hehehe. Memang seronok cuti ni when we can get up a bit later kan :-).
That is expensive for a sport shirt yg made in China! My goodness! I don't know siapa yg kaya raya from that money they got fr selling expensive school uniforms ni kan.
Uniforms kat sini pun tukar every few years, probably every 5 years kot. I geram when they do that because you can;t do anything with the old uniforms and you have to buy new ones!
Mahal jugak kan school fees in NZ. A bit like the high school fees here.

4AS said...

K.Myn,
Mahalkan nak prepare for kids nak masuk sekolah..My kids baru tadika dah over RM600 for their fees. Tu baru kat Penang. Ada kawan cakap kat KL dah 4 figures.By the time masuk U nnt tak tau le uni fees masa tu. Sure mahal giler..

Mama Gee said...

Wow....quite expensive ya the school uniform & fees in OZ....Luckily duk kat Msia & terengganu pulak tu where the state banyak subsidize the school things....buku teks free,,,,school uniform pada yg tak mampu dia bagi RM100 each school kids.
Alhamdullilah!

BTW where is ur home?

lemongrass said...

Zura,
Nasib baik lah fees kindy kat sini tak semahal kat M'sia tu. RM600 is way too expensive kan for kindy. Tak sanggup I nak tau apa fees for primary n secondary!

Mama Gee,
Kat sini the government subsidise a few things jugak but not everything, tu yg still kena beli buku texts but not all lah :-).
Bagus kan kerajaan Terengganu buat mcm tu, bagi sedekah kat orang miskin.
I asal Selangor but I guess I have to call Perth home now :-).

Mama Gee said...

Ye lah LG untung jugak duk Tganu ni.Mama Gee pun asal Selangor-Lembah Keramat,hubby org sini..So in other words U dah menetap Perth la ya!