Tuesday, 11 January 2011

The making of fresh pasta

Nasib baik lah I’m ‘jobless’ sebab I spent last night and a lot of time hari ni asik men checking my email inbox and spambox aje, hahaha. I have no idea berapa banyak emails I answered hari ni (terasa macam kerja kat office aje pulak nya asik answer emails, hikhikhik).

Sampaikan my Windows Live mail bagi pop up message kat I kata I dah exceed the limit of emails that I can send in a day!

Say what????

Tak pernah2 seumur hidup I exceed my sending email limit ni Cik Windows weh, hahahaha. Terpaksalah I gi y7mail online pulak untuk answer all the emails Open-mouthed smile.

(Macam ni agaknya perasaan PA/media person artis2 fofular tu kan, sure tension aje sbb hari2 kena jawab email peminat Smile with tongue out)

Tapi dalam jobless2 I sibuk answer email, sempat gak I gi beramah mesra dengan kebun I pagi tadi, kemas2 and vacuum rumah sikit2, lipat baju bertimbun2, kemas/selongkar bilik and almari Miss 7 cari sumber kat mana datangnya semut2 kat dalam bilik dia, basuh pinggan mangkuk, kemas dapur and also made fresh egg fettucine from start to finish with Miss 11 and also did 30 minute exercise!

Hah! Sape kata I duduk rumah tu maksudnya jobless weh!!!!!!

I bukan Aladdin ada genie boleh kerah buat semua ‘jobs’ or chores kat atas tu Winking smile.

It’s called good time management, hikhikhikhik….

Miss 7 ikut The Other Half to work today so I spent the day with Miss 11 making pasta from scratch. Seronok jugak lah, we spent nearly 2 hours rolling and shaping the pasta dough.

IMG_7273

IMG_7275

Masa ni dah habis all the rolling and making it into fettucine. Tapi Miss 11 nak buat shape sendiri using cookie cutters. She made australia-shaped pasta Smile.

IMG_7278

This is the fettucine we made after it’s been left to dry. Best bila nampak rupa ala2 fettucine jual kat kedai, hahaha.

IMG_7282

I made marinara, grape tomato n broccoli fettucine for dinner tonite using the fresh pasta.

IMG_7283

I kadang2 suka this plain takde sos pasta sebab the pasta taste comes through and not the sauce.

Memang sedap sangat makan fresh pasta compared to shop bought ones ni. Kembang vontot Miss 11 sebab The Other Half puji kesedapan her pasta Smile.

Tapi kan, tak kuasa I nak buat fresh pasta every time nak makan pasta, hehehe.

I used this recipe for the basic pasta dough.

38 comments:

Lili said...

Salute to all 'jobless' girls (hikhik!) like us! ;-)

Yan said...

Salam Min,

seronok ye.. Anak dara dah besar dan dah boleh tolong2 u kat dapur..

azieazah said...

Wahh tabiklah anak dara U makin cekap buat keja dapur dan masak memasak. (Hmmm macam makin tinggi plak dia ek).

an15 said...

We want mee goreng heheheheh

:p

lemongrass said...

Kak Emily,
ye lah kan, kita jobless, so memang baaaaanyak sgt masa kan, hehehe :-)

Kak Yan,
Salam. Anak dara I tu kdg2 aje ada mood nak tolong kat dapur. Alhamdulillah tadi dia nak tolong sbb fun :-)

kak Azie,
Masak still tak tau lagi tapi setakat tolong tu ok lah :-).
Dia dah nak sama tinggi dgn I yg kemetot ini, hehehe

lemongrass said...

Anis,
pasta goreng boleh? hahaha

Ayu said...

huhu...nsb baik la faris xckup umur lg,klu tak mau ayu booked si alya tu.hehe...pasni alya leh la kuarkan produk pasta dia s'diri.hehe...

btw sape kata SAHM dok umah goyang kaki? lagi byk keje ada la.24hrs tu rasa mcm xckup je.ayu ni time kat opis la baru dpt rest.kat umah....jgn mimpi la.

kak...apa zahra buat kat opis daddy dia? t'ingat zaman kanak2 riang dolu2...slalu nyibuk dlm kelas yg abah ayu ngajar.dak darjah 1 tumpang menyelit dlm kelas darjah 6! hahaha...

Sizuka said...

k.min,

since you kan "jobless" (hehehe), sila buat fresh pasta utk I selori ye. I yang juga seorg "jobless" ni, sangat2 malas hari ni. tapikan dalam "jobless" dan malas i, sempat jugak I made beef stew for the kids' dinner. kita tukar2 makanan aci tak? :D

My MAA said...

Mmg SuperMum la K'min!!! macam2 bole buat...

azieazah said...

MIN, I dah dapat password tu dan dah dapat baca entry rahsia tu.

Wakakakakakaa tergolek guling guling gelak..

Tak tahan weyyyy!

lemongrass said...

Ayu,
Kalau Faris tu besar sikit, ok lah jugak kan the age gap, hehehe ;-). Si Zahra tu cuma duduk dlm office dia sambil baca buku, main nintendo dia, melukis lah. Tapi dia kata best sgt2 buat benda2 tu kat Office Dad dari kat rumah! hahaha

Shidah,
Boleh aje tukar2 food ni kan. Pasta ni sedap jugak makan dgn beef stew ni, kira mcm pasta soup lah kan :-).
Susah betul nak justify our jobless existence ni, ahhaha

Maz,
Hahahaha... ;-)

lemongrass said...

Kak Azie,
tu yg I gelak sampai keluar air mata, hahaha

Ayu said...

ala kak....ayu pun nak gak gelak smpai kuar airmata.pssttt...leh eh? leh la...leh la...hahaha....

lemongrass said...

Ayu,
hahahaha...jom gelak lagi :-D

Flower said...

Yum, yum sedap nye nmpk fresh pasta tu. I ada pasta machine. Beli masa I mula2 pindah sini tahun 2006. Tp kan I belum pernah pakai lagi. Masih cantik berkilat dlm kotak. Now I lupa kat mana pulak I letak benda alah tu. Boleh jugak I buat projek pasta ni ngan Hana.

Ayu said...

hahahahhaa...ainnur tegur nape ayu tetiba gelak sesorg.adeehhh.....lenguh pp

lemongrass said...

Nora,
This is my second pasta machine sbb I beli yg murah2 nya aje and the first one dah berkarat. I pun guna once in a blue moon aje but it was really fun making pasta berdua. Kalau sorang, memang boring giler :-)

Ayu,
Hah, cuba explain kat Ainnur apasal ibu gelak! hahaha

penDragon said...

Betul tu k LG, good time management...kalau x reti manage time, mmg satu kerja pun x jln...

lemongrass said...

penDragon,
betul tu kan. Buat apa2 kerja pun kena ada good time management, kalau tak memang tak kan siap lah :-)

NoRa said...

kak LG,
i klo boleh nak je jadi jobless tau, jeles tau ngan u...kak LG awak mmg lagi popular n femes dr artis...suke ur blog..tgk gambar pasta je dah tau sedap belum makan lagi..hehe

A~ said...

bestnye fresh pasta!! jeles i dgn miss 11 dpt spend time with mummy at home. i dulu takde byk sgt unless weekends. sob sob sob

Dinas Aldi said...

kihkihkih tak habis2 lagi dengan hal 'jobless' tu, kan! jadi mak bukan jobless laaaa, macam2 benda kena buat! but then some people sedap mulut ja cakap, tak fikir dulu.
err..mintak sikit fettucine tu, hehehe

ruziah said...

canggih nye kak min.. jeles u tgk pasta tuh..bila la i nak bersemangat mcm u.. uhukk uhukkk..
nak kena menuntut ni camne nak masak portion sket2,seswai utk i single nih hahahaa

Zaitun said...

Itu dia kelebihan bila anak perempuan dah besar,boleh jadi partner kat dapur.

Ribbon Clown said...

Salam LG, I baru je terpikir nak wat fresh pasta..tup2 kat blog u dah ade link.. lg senang, x yah google dah hehe.. TQ..:D

Kaseh said...

LG pasni miss 11 leh join australian junior masterchef lak..heheh

PatinPasta said...

LG,
Haish! Rajin sungguh nih! So kalo biarkan gitu jek, akan jadi kering and buleh simpan gitu je la ek?

Nanti buleh la LG buat bihun or kueh teow sendiri lak.. pastu buat entry, buleh saya belajo :D
* mesti LG dalam hati dok pikir.. byk la cekadak ye? hehehehe!

TopsyTurvyMum said...

Baru DIA tau camne org jobless kann? haha..
Bravo lah u!

i pun ada pasta machine cam u tu..sekali jer guna buat karipap. Ada nampak yg breville punya. Siap dia uli doh pastu kita boleh jer pilih nak shape apa. Interesting kann??

T said...

LG,
How do you dry the pasta so that dia tak melekat to each other. Nak tau jugak. I usually freezes mine.

ati_emylia said...

k.min,

emy ade niat nak wat semua sendiri...d pasta,d mee ksar...tp NIAT je lah...sbb skrg semua mahal gilos...huhuhu

ummi said...

ms 11 sangat patriotik he he. so what happened to those aussie pasta?

Syue Mustafa said...

Rajinnya anak dara kakak. Akak kalau balik Mesia nanti boleh bukak restoren. Makanan yang akak masak semuanya nampak best.

lemongrass said...

Nora,
you dah terer buat kek n tart so naybe you can become 'jobless' 1 day and bukak kedai kek! Sure laku sangat2 :-)

A~,
my daughter tu kadang2 aje dtg minat nak spend time dgn I sbb konon2nya dah 'besar' kan, hmmm....

Dinas,
Kerja I takde gaji officially so kira bukan real job lah kan, hahaha....

Ruziah,
kalau masak utk sorang, I beli dry pasta dlm packet tu aje lah, senang n cepat, hehehe ;-)

Kak Zai,
adik dia lagi suka masuk dapur tolong I dr kakak nya :-)

RC,
Salam. It was quite therapeutic yesterday doing the rolling again and again, hehehe

Kaseh,
kalau Junior Masterchef boleh ada Mak dia tolong kat tepi, bolehlah dia masuk, hahaa

Aida,
I semalam hang the pasta over a chair sampai dia kering. Baru letak kat tray. Nasib baik tgh Summer kan, so cepat lah dia kering, hehehe

TTM,
Wahhhh....bestnya Breville ada mesin tu. Ni yg buat I ngigau malam2 tak boleh tidur ni, hahaha.
Mcm mana you buat karipap guan pasta machine? Just to roll the dough aje ye?

T,
I hang them separately over the back of the dining chair, hehehe, until they are dry. Then I put them on a tray. It's Summer nad dry here so it's so quick to dry :-)

Emy,
Sekarang semua benda dah naik harga kan! I still tak pandai buat mee kuning lagi. maybe 1 day I akan try again :-)

Ummi,
the shaped pasta, I guna for the kids meal yg tak letak chilli. But pecah2 jugak lah sbb so lembut lepas di rebus tu kan :-)

lemongrass said...

Syue,
I kalau balik M'sia, hari2 pergi restoran sbb mengidam nak makan macam2, bukan bukak restoran, hehehe.

Unaizah said...

Sape kata SAHM is jobless. Saya penah taste both worlds - working mom and stay at home mom. For me, jd housewife laaaaagiiii penat dari jd working mom. Keje tak penah habis sampai la kita tido. Tu tak kira kerenah anak-anak lagi. Suami pun kena jaga makan pakai dia. Kadang-kadang wish ada banyak tangan mcm sotong tu, boleh buat banyak keja at one time hihihi.

Netnet said...

u memang terrrorrrr laaa.....

teringat satu citer yang penah i baca...

suami suka mengata yang bininya tak buat apa2 kat rumah...(walhal dia tak tahu yang rumah dia hari2 bersih tu siapa yang buat??) sedangkan dia penat balik kerja dari opis... chewahhh mentang2lah bini dia tak kerja kan...

so satu hari dia balik rumah, dia tengok rumah dia bersepah, pasu terbalik dan pecah, tanah berterabur kat porch, basikal anak dia bersepah kat luar, kat dapur pinggan mangkuk bersusun2 dalam singki, atas meja air tumpah tak dilap...kulit buahan bertabur kat lantai..

so dia marah sangat kat bini dia, dia tengok bini dia tidor, pastu dia tanya kenapa rumah berselerak hari ni?

so bini dia jawab, dah tu hari2 abang kata saya tak buat apa2 kat rumah kan... so hari ni memang betul saya tak buat apa2...

haaa padan muka laki dia...

yenyenstory said...

salam LG,
sedapnya makan pasta sendiri ekhhh...sy x pernah le merasa pasta buatan sendiri...nti nak order drpd miss 11 le..hehe....

u r the best SAHM....thumb up!

lemongrass said...

Unaizah,
hehehe...But SAHM ni get to do the jobs ikut time yg kita sendiri tetapkan. Ada masa tu, kdg2 lapang, ada masa tu, kdg2 mcm tak cukup tangan kan :-)

Netnet,
hehehe...nasib baik my hubby tak cakap mcm tu. He knows kalau I tgh malas, memang rumah nampak lain lah but he wont say anything, hahaha

Kak Sofea,
Salam. Fresh pasta ni rasa dia lain sikit lah dr yg shop bought tu sbb benda fresh kan. But takdelah I nak buat hari2 sbb leceh jugak buatnya :-)