Sunday, 16 January 2011

Chefs jemputan in the house

Hari ni hari sangat2 relax sebab The Other Half memang sangat2 rajin hari ni. Dia jemur kain baju, angkat kain baju kat ampaian, basuh pinggan mangkuk and cooked tonite’s dinner with Miss 7!

Uwahhhh…. tergugat kedudukan I nak jadi suri rumah mithali macam ni!(hakhakhakhakhak).

I wonder what’s the udang sebalik mee buat dia rajin sangat hari ni…. hehehehe Winking smile.

The Other Half and his assistant, Miss 7 made a really yummy tuna mornay pasta bake. Recipe from here. Sangat lah sukanya Miss 7 sebab dapat jadi assistant chef but occasionally masa tengah masak tu, dia boleh lupa and thought dia yang head chef, hikhikhik…..

IMG_7406

At the end of the cooking session, she said to The Other Half, “Thanks Dad for helping me cook dinner tonite!

Dad dia kata, “Eh? You were the one who helped ME cooked dinner not the other way around, hahaha

IMG_7407

I made the salad though. My pinggan separuh salad and separuh tuna bake. Cepatlah turun my weight hendaknya, hikhikhikhik….

IMG_7403

So colourful their tuna bake sebab letak peas and cherry tomatoes Smile.

The Other Half found a free downloadable program on the net that tracks our weight loss journey and also what we eat. It’s called http://www.myfitnesspal.com/. And it also recommends how many calories you are supposed to consume in a day. So we all ni sekarang (well, baru sehari aje, hehehe) gigih lah enter in all the things that we eat and also the exercise that we do every day.

Hari ni I suka sangat2 sebab after I’ve keyed in everything, I only consumed 1007cals which is less than the 1200cals that I’m supposed to consume.

Pastu dia bagi note, ‘if you keep on eating and exercising this way, you will weigh 46.2kg after 5 weeks.

What???? That long???????

I might turn into a goat first from eating too much salad before I can achieve that weight, muahahhahaha…….

24 comments:

FairyLilly said...

Lawaklah MIss 7.
Apapun memang mengancamlah your dinner nih. Psst! I tertariklah dengan free download fitness program tuh. Akan eden torai nanti hehehe

noir said...

looks menyelerakan n menyihatkan, kudos mr...er, perhaps i belum katam this blog. haha miss 7 reminds me of my boys dolu2

nur easy said...

hehe kelakarlah miss 7 & her mommy ;)

lemongrass said...

FairyLilly,
bila dah asyik masyuk masak, tu yg lupa dia hanyalah assistant chef aje, hahaha.
Cubalah that program, quite fun jugak actually :-)

Noir,
My hubby tu I think ada udang sebalik mee kot, hahaha ;-).

Nur Easy,
like Mum like daughter ye, hehehe

Miss Layaleya said...

hahaha.. miss 7 buat sy tsenyum baca ni.. comey je dia ckp camtu..

food tu pn looks yummy!!

ati_emylia said...

k.min,
ingatkan ade photo TOH with d apron heheheh

emy

JaJa'Z said...

wah! beruntungnyaaaa...rajin ue hubby gi ke dapur ek...zack bleh jenguk2 periuk jek..then tanya jaja masak apa..dia tau masak air jek..hehhe

NoRa said...

rajin sungguh miss 7 tu..haha selamat berdiet.

azieazah said...

Wakakakaka.. Kambing pun tak lalu nak makan rumput hari-hari kalu nak soh kuruih... uishhh

takper, usaha tangga kejayaan.

Sekali sekala husband turun dapur, leh gak jadi Mem Beso yang menyandor... best!

tapi dapur berkecah tak?

~alang~ said...

alahai,rajinnye miss 7 memasak...dh bleh jd challenger kak min tu..hehe...
TOH kak min rajin duk kt dapur ye,pndai masak plk tu...harap2 dpt TOH mcm tu jgk..hehe... ;-)

shahlin said...

hmm boleh bayangkan a sexy goat masak dinner..sayur sume.pastu kemas2 kebun blkg rumah...siap amek gambar pulak tu...muahahaha

Nurunadia said...

Wah bole bersara awal ni kak LG.. Anak2 semua dh rajin ke dapur :)

nil said...

wahh, husband masak. best tu..

diet memang kena berkorban kalo nak ap y diidamkan..

Zaitun said...

Rajinnya hubby lg kedapur patutlah anak pun ikut sama.

Selamat berdiet.

blu4sky said...

i know..i know..nape your TOH rajin sgt...mesti dia nak bodek you suruh jadi follower twitter dia..hahahaha...
zahra is so cute..boleh lupa dia yg the assistant chef...hahahah..

n.a.n.i.e said...

kak LG,

rajin anak dara tuh tlg daddy die msk eh.. leh masuk junior masterchef neh.. hikhik~

btw, nanie try tgk2 link yg akak bg utk monitor fitness tuh.. cam menarik gak.. ;)

Ayu said...

huhu...bila la hb ayu nak serajin TOH ni? isk...assistant ayu tak risau sbb ainnur dah leh jd assistant n dia mmg slalu volunteer nak tlg ayu.hehe...

mrs plain-june said...

hahaha.. jadik goat. kelakarlah kak LG ni..

a ahla.. miss & bleh join junior masterchef! teringat dia buat cookies hari tu.. am yet to try!

♥LOVE2COOK♥ said...

They are great chefs!!! Hats off to them both...;)

kucingorengemok said...

wow, that pasta bake looks so yummy! [i tak nak chef jemputan u merajuk takde orang puji ;)]

Unaizah said...

Pasta tu nampak sedapnya... Miss 7 dah ada ciri-ciri nak ikut jejak Mommy dia le...rajin masak. Bestlah akak, anak dara dah besar boleh tolong-tolong around the house.

ummi_khalish said...

sangat terliur tengok pasta tu...wow...untung sis ada ramai pembantu..:-)

PUTUBAMBU said...

byknya sayurrrr..!
kompem kita letak tepi punya.. just eat the pasta boleh le..hehehe

lemongrass said...

Layaleya,
kids sometimes think the world revolves around them, hehehe

Emy,
kdg2 dia pakai my old apron yg kaler stripy biru, hehehe...

Jaja,
My hubby ni boleh masak tp dia memang jenis yg kena tengok recipe 100%, klu tak, tak jadi lah, hehehe

Nora,
I diet tak kisah sgt, kena exercise tu yg nak nangis, hahaha

Kak Azie,
tu lah kan, muka kambing tu pun sure tension aje kalau kena makan rumput hari2, hahaha.
Semalam first time ever dia kemas dapur lepas masak! Tak caya I! hehehe

Alang,
My TOH tu once in a blue moon aje dia rajin masuk dapur tp Miss 7 tu memang sentiasa rajin masuk dapur n makan, hehehe

Shahlin,
as long it's sexy, takpe! Muhahahaha...

Nurunadia,
Alhamdulillah, klu dpt bersara awal :-). Bolehlah I buat benda lain kan :-)

Nil,
memang terpaksa berkorban semata2 nak fit n healthy ni kan.

Kak Zai,
kadang2 dia memang rajin :-)

Blu4sky,
tu lah, hari2 asik dok tanya lagi I dah join ke belum, hish! hikhikhik...
Zahra memang mcm tu ;-)

Nanie,
Hopefully nanti bila dia dah besar sikit, boleh lah dia ambik alih fully kat dapur ni, hehehe.

Ayu,
Hubby I tu sekali sekala aje rajin kat dapur tu :-).
Best jugak ada Ainnur nak help kan!

MrS Plain June,
Junior Master chef kena masak macam2, Zahra ni setakat assistant aje boleh lah, hehehe.
btw, congrats eh menang Rima's contest :-)

Love,
I'm glad I can occasionally relax and eat without having to cook :-)

KOG,
hahaha....bagus bagus. Keep it up! :-P

Unaizah,
Anak2 I still kat stage yg kena suruh baru buat but at least hendak lah jugak diaorang tolong, hehehe

Ummi_Khalish,
pembantu ni bila weekend aje or bila cuti sekolah aje dia muncul ;-)

Putu,
Mcm tu tak boleh lah join I jadi kambing, hahahaha