Thursday, 6 January 2011

bike riding and paella

Hari ni we all pergi bike riding again.

I konon2nya nak jadi macam TTM lah terer ambik gambar sambil kayuh basikal. Tapi….

Nyaris2 I nak tersembam jatuh atas pasir and nasib baik tak melencong masuk ke dalam Sungai Canning tadi!

kalau I ter ‘dive’ masuk Canning River tadi, alamat nya lah akan kena gelak goling2 dek laki and anak2 I tadi tu.

Pastu, bila tak dapat merealisasikan impian I nak jadi photographer naik basikal, terpaksalah I suruh The Little Misses buat 2-3 kali rondaan around the bike track just so I could take their photos on the bikes, hikhikhikhikhik…..

(I cuma berani paksa The Little Misses aje buat 2-3 kali rondaan itu, I tak berani paksa The Other Half. Mau lah nanti kena jelingan menusuk kalbu kalau I suruh dia buat kerja tak berpaedah itu, hahahaha).

DSCF8245

DSCF8248

Miss 7 sekarang dah jadi the new owner basikal Miss 11. And Miss 11 pulak sebab basikal dia dah kena songlap dengan adik dia, ambik pulak basikal I.

And I pulak sebab basikal dah kena songlap dengan anak I, terpaksalah tadi naik basikal electric The Other Half. Walaupun dia dah siap turunkan the bike seat ke serendah yang boleh, my kaki still tak boleh mencecah tanah while sitting on the seat tanpa rasa nak tergolek!

So tadi setiap kali berenti, terpaksalah I turunkan vontot I dari seat itu untuk nak bagi I tak tergolek!

Uwaaaaaaahhhhh!!!! I want my bike back Sad smile Sad smile.

But part yg best bila naik basikal electric ni, bila naik bukit. Menderu aje I naik bila I switched on the motor Smile.

Makan habuk basikal I basikal2 yang lain2 tadi kena tinggal jauh, muahahahaha….

Pastu, bila balik rumah and dah penat, I made seafood paella for dinner.

Senang aje nak buat paella ni, sebab boleh tinggal atas stove sampai masak, tak payah kacau Smile.

IMG_7049

Malam ni I ambik gambar kat atas dining table aje sebab the lightbox tak muat nak sumbat the whole pan, hehehehe….

IMG_7060

I guna marinara mix so ada mussels, fish fillet, squid rings and prawns already in it. I used this recipe but instead of the chorizo, I guna 1 keping sausage aje and instead of the chicken, I guna about 400g marinara mix. But I letak marinara mix tu on top of the rice mixture towards the end of the cooking period.

23 comments:

Anna Da Lady said...

Kak LG, laparnya tengok food ni. Sape yang nak tolong buatkan ye?hehehe...Kak LG, pasal beskal tu, kalau kat kampong saya panggil 'gerek'...Kak LG pernah tak naik tak basikal orang2 tua dulu2..alah, yang tinggi tu...Yang itu, memang saya sampai skang, kalau naik mesti kaki tak cecah tanah kot..hehe...kalau smpai pun, dalam keadaan 'terjengket-jengket'...Banyak ye Miss 7 dah boleh.Dulu ingat lagi masa dia cuba nak bawa beskal tu...:)

Nanak said...

i tak pandai bw basikal ok.huhuhu..

Miss Layaleya said...

salam sis..

bestnya naik beskal.. bleh pecah lemak gak tu.. tp ur food tu bleh tambah lemak.. hehehe.. sedap je tgk food tu.. meleleh air liur ni..

hug & kiss:)

JaJa'Z said...

ish kak mynn..jaja dah lama nak merasa seafood paella ni..dok tgk dlm blog orang jek...bleh bagi resipi tak..plssssss..

lemongrass said...

Anna,
I pun dulu pernah naik basikal tua tu, memang kalau kayuh, tak pernah duduk kat seat sbb tak sampai, hahaha...
Psst...Miss 7 kata that was the best dinner yang I cooked. Pandai betul membodek :-).

Nanak,
Nanti I suruh Miss 7 ajar you ye ;-)

Layaleya,
Salam. Tu yg I tension nya. Pecah lemak sikit aje, tapi lemak yg tambah fr dinner tadi, berlambak2, hehehe...

Jaja,
I ada link kan recipe dia :-)

azieazah said...

Seronoknya dapat kayuh-kayuh basikal, Ketagih nak kayuh basikal cam dolu dolu kat kampung....

Dinas Aldi said...

Tang part makan habuk dema yg lain tu bila you switched on the motor kat beskal tu lawak la, kahkahkah!
Dah makin besar dah bebudak, beskal pun dah siap ambik mak punya..syahdu lagi..

Yan said...

Macam senang je akak tengok Min ni masak..

Oo tq sal bg link spiral potato tu.. Nanti boleh lah buat.

TopsyTurvyMum said...

Heyyyy..
u kan angkut DSLR mana boleh ambik gambar sambil kayuh. Memang boleh tersembam okk! i yg camera kecik tu pun dah pernah jatuh masa nak ambik gambar hahaha!
psstt..i pun tak berani nak suruh TTD slowkan dia punya bike semata2 i nak ambil gambar dia tgh kayuh hihihi..

Sedaapp nampak paella u. Nanti i nak try la:)

blu4sky said...

LG,
menarik paella you..nak try masak weekend ni..
wah makin gigih you berexercise.. fuhh fuhhh..i tolong tiupkan semangat tanda sokongan dari jauh..hahaha...

Liasari said...

aaaa i pun nak beli basikal lah camni. tp basikal yg ada passanger seat kat belakang. weekday my maid bleh pakai wat hantar fahmi ke kelas agama. weekend i plak pakai wat ronda2 taman hehehe

nabila said...

Miss LG,
i suka paella ni, tp blur sket about the rice..rice tu guna yg belum masak kan?

Ayu said...

waahhh...bestnya bike riding.rasa mcm nak angkut je beskal ayu kat umah mak.ramai dah dok usha beskal tu sbb t'sadai tak búsik.

dah pindah nnti leh la bwk beskal tu ke kl.leh gak ayu bwk anak2 pusing keliling kwsn condo.

MyRule said...

Macam best je nampak paella tu kak.. :P

sarasofia said...

sis,

1st, ur foodies mmg so mouth watering.. courier kesini sikit..

2nd, so envy dengan riding xtvt itew.. cause dah lama x berbasikal..

Cat-in-Sydney said...

Did someone mention seafood? yummy .... purrrr.....meow!

lemongrass said...

Kak Azie,
Dolu2 masa kecik2, hari2 kayuh basikal keliling kampung kan! Mmeang rasa happy n free aje masa tu :-)

Dinas,
Hahaha...I tunggu aje diaorang kat atas bukit tu :-). Memang rasa mcm speedy gonzales sekejap ;-)

Kak Yan,
I slalumemang masak yg sempoi2 n senang2 aje. Bila ada mood baru masak benda complicated, hehehe

TTM,
I nearly nak tergolek hari tu :-). Tu yg semalam tak berani nak cuba lagi, terpaksalah kerah diaorang ronda2 eksyen lebih, hahaha

Blu4sky,
Semangat I exercise tak lebih 30 minit sehari, hahahaha. Kalau kurang takpe :-)

Lia,
Kat sini ramai yg berbasikal 1 family. Kalau wknd tu, mesti jumpa ramai orang kat bike path :-). Seronok jugak makan angin mcm ni kan.

Nabila,
Paella ni guna beras/uncooked rice. Dia akan masak dlm pan tu, tu sbb kena guna api kecik aje and cover the pan :-)

Ayu,
Sayang lah kalau tersadai aje basikal tu, sbb kalau ronda2 1 taman kondo dgn Ainnur n Faris best tau :-)

MyRule,
We all suka paella ni. Kiranya mkn nasi tp rasa ala2 tinggal kat Spain aje lah, hehehe

SaraSofea,
Sudah habislah itu paella :-).
Kat sini, bike riding ni memang quite famous lah, ramai yg suka. Seronok pergi 1 keluarga :-)

Cat,
It had salmon pieces as well :-)

Yours Truly said...

LG, sedapnya nampak your paella, I pernah try paella in one of the restaurant here, tapi tak pernah try masak...i think i'll give it a try la one of these days!

ejaescobart said...

dah lama tak naik beskal.. ntah boleh lagi ke tak, tak tau laa...

sejak injured lutut dulu, la ni rasa cam tak confident nak buat aktiviti lebih2..

nurul said...

alahai..comei nye budak2 tu naik basikal..akak..esok2 klau husband akak komplen nape tak exercise so akak bley reka cipta alasan..beskal i dah kena kidnep cam ne nak exercise.lol.

akak..ada request ni..akak ada resepi or link utk buat roti ala2 roti biasa gardenia tu x? x pon yg mmg terjamin kegebuannya..ahahaha..thanks akak.

lemongrass said...

Eenza,
Senang aje masak paella ni sebenarnya sbb tak payah berdiri lama2 depan stove :-)

Eja,
orang kata, kalau once kita dah tau naik basikal, memang tak kan lupa skills tu. Tapi ketaq lutut jugak lah mula2 sbb dah lama tak exercise kan :-)

Nurul,
My hubby senang aje alasannya, "let's buy her a new bike so you can get yr own back!" Kadang2 dia ingat duit grow on trees, hahaha.
You try pergi blog Ros JintanManis http://www.jintanmanis.com. Dia ada banyak recipe roti yg memang nampak gebu sungguh.

Zaitun said...

Dah lama kak Zai tak naik basikal entah2 dah lupa.

Masa anak2 kak Zai kecik dulu pakai helmet kalau naik basikal tapi ada juga yang rasa pelik sebab budak2 disini jarang pakai.

nabila said...

lg 1, mix seafood tu u pan fry then masuk nasi or u angkat dulu seafood tu then masak nasi baru you letak on top of the rice? sbb mcm nampak mcm cantik tersusun atas nasi..if masak bersama2 nasi, tk overcooked ker seafood? TQ