Saturday, 29 January 2011

Perth and the storm

Yeay, we finally got a thunderstorm here in Perth after so many thunderstorm warnings over the past few months. Actually, budak2 tu yang excited lebih sebab kat sini tak banyak storms unlike M’sia Smile. But the storm today is unlike the usual storms you find during Winter where it’s cold and freezing. Storm tadi memang betul2 tropical because it was still so hot and muggy but pouring with rain!

Pagi tadi it was so hot, it got to 41.8°C at 2pm about an hour before the storm started. Pastu, tiba2 gelap and terus hujan lebat gilers.

The Other Half kata, teringat dia masa duduk kat M’sia, hehehehe.

Why I ambik gambar the hujan? Sebab kat sini kan negara kering and jarang hujan, so tu yg macam jakun aje ambik gambar, hahahaha…….

IMG_7702

IMG_7701

And this is our apple tree. Kesian dia sebab this is probably the 3rd heavy rain it’s endured. All our apples yg masih kecik2 memang gugur semua because of the heavy rain Sad smile. Baru aje nak membesar dah kena hujan so gugur lah dia. Tak dapat nak merasa buah apple this season, sob sob……

IMG_7708

Esok, the BOM kata Cyclone Bianca nak mai Perth but they don’t know how strong it will be. Habislah pokok apple I ni, memang tak tinggal sebiji pun buah lah nampak gayanya…..

The Other Half wanted to fire on the barbie for dinner tonite tapi sebab hujan, tak jadi lah dia nak berBBQ, terpaksalah dia masak kat atas dapur aje, hehehe.

This was what he cooked tonite.

Grilled bronze whaler shark steak in cajun spice rub, makan dengan tomato and avocado salsa and seasoned roast potato.

IMG_7713

IMG_7719

Sharks ni tak boleh makan selalu because as the norm in big fish, they usually have high levels of mercury in them which is not good for us. Tu yg I lagi suka makan ikan bilis, sure takde mercury, hahahaha……

Ikan bilis masak sambal, ikan bilis goreng dengan kacang, ikan bilis makan dengan nasi goreng… Fulamak sedapnya, hikhikhikhik…..

16 comments:

an15 said...

i bantai tdo je masa storm td, dah BOM advise suruh tutup tgkp and blinds masa storm :p

Fingercross Bianca esok baik ati tak bawak any damage to us!

i_hoisch said...

camne rs shark tu...besh nyee mcm² ade

ibh said...

Emmm..baru berangan nak tgk buah apple dr pokok akak tu..:)

Mama Gee said...

Hi....storm lah pulak kat Perth ya! Here in Marang very windy & mendung je.....I pernah makan BBQ shark with Curry sos in Perhentian island where my hubby works!

Kaseh said...

tak penah mkn shark..sharkfin je biasa..heheh..ermm kaseh doakan LG and family dlm lindungan ALLAH selalu... takut lak dgr storm2 ni..dulu masa kaseh kat states penah experience tornado..mmg takut sgt2 masa tuh.. tapi alhamdulillah kat tpt kaseh dia lalu je..tak singgah..hehe.. anyway u all tk care..

blu4sky said...

wow hujan selebat2nye...takyah you nak siram kebun sayur you mcm ni..
you all tak keluar main hujan ke LG..??

have a good weekend and enjoy the rainy day...

lemongrass said...

Anis,
I tengah exercise on the elliptical kat outdoor area tu, but still kena tempias beria when the wind blew the rain in. So, kenalah stop berexercise, tension I, hehehehe....

i_hoisch,
I tak suka sgt sbb tak semanis the smaller fish. Lagi sedap kembung goreng for me, hehehe

Sue,
I pun baru berangan nak makan apple from that tree. Bukan rezeki, takpe lah :-)

Mama Gee,
Kat OZ skrg, weather memang tgh tak betul sgt. Masa Summer ni memang cyclone season but slalunya tak sampai ke Perth. Hopefully, tak teruk sgt lah esok ni.

Kaseh,
Kat sini I'm not sure boleh jual sharkfin or not. But shark tu biasalah, hehehe. Kat kedai fish n chips pun slalu pakai shark as he fish but they called it 'flake' :-).
Thanks for the doa, hopefully taklah teruk mana esok ni.

Blu4sky,
Memang best sbb tak payah siram pokok hari ni, hehehe. But seedlings yg I baru tanam kat kebun tu banyak yg sorry looking sbb kena drenched dgn hujan lebat, hahaha...

NADDY KZAMAN said...

oh bestnye shark...nyum nyum..betul la sharkfin org slalu mkn..ap la agknye rse daging ikan shark tue ye?

rainoserez said...

shark tu ikan jerung ker ikan yu? heheheee..

Dinas Aldi said...

hah? cyclone nak datang? I doakan semoga semuanya selamat, insyaallah.

Yan said...

Salam Min,

apa rasa shark tu ye? mcm rasa ikan apa?

kat mesia ni now asik ujan je..

Unaizah said...

Ala siannya tak dpt nak merasa epal yg ditanam sendiri. Takpe hope for the best. Manalah tahu ada sebiji dua yg terselamat.

Hamizah said...

salam kenal lemongrass,
kita pon kat perth tp kat joondalup..
alhamdulillah kat cni selamat drp storm

Zla said...

Salam LG,semoga si Bianca tu pergi tempat lain.kat sini pun musim ujan jugak.Tapi tak heavy.kain x kering jugak lah.

somuffins said...

Hi LG
Shark tu jenis jaws atau jenis baik sopan tak makan orang?

Word verif. is teron. Diorang terlupa tambah 'G', kot? :-)

lemongrass said...

Naddy,
I sekali aje pernah makan shark fin's soup and now tak makan lagi after reading somewhere on what they did to get the fins.
The shark meat rasa dia mcm ikan tebal2 yg lain kot :-)

Raino,
Bukan ikan yu and ikan jerung tu sama ke? hehehe. I pun tak tau :-)

Dinas,
Dia tak jadi datang Perth, malas nak singgah, busy kot, hahahaha

Kak Yan,
I pun tak tau nak explain rasa dia mcm mana. For me tak semanis ikan yg kecik2 tu though.

Unaizah,
Memang takde sebijik pun yg tinggal, sian we all. Takpe lah, maybe next season ada rezeki we all :-)

Hamizah,
Salam singgah ke my blog. I pernha lah jugak pergi Joondalup but quite far I rasa fr everywhere, hehehe...

Zla,
Salam. Bianca tak jadi datang Perth, penat kot dia dtg dr jauh so bila sampai Perth dah semput sgt2, hehehe

CikSom,
Jaws yg we all makan ni boleh membesar lagi and bila dah besar sgt2, boleh makan orang, hahahah.
Teron tu terung but orang negeri mana yg yg cakap tertinggal 'g' all the time tu? hikhikhikhik...