Thursday, 27 January 2011

Merepek about the flies

I hate flies!

If you have ever lived in OZ or pernah datang OZ time Summer, you will definitely understand what I mean when I say I loathe them with a vengeance!

They are everywhere making your life miserable.

Take my house for example ye…

Our doors and windows have all got screens on them to prevent insects like flies and mosquitoes from coming in when we leave the doors or windows open. Tapi, those fr***ing little b***ers boleh jugak masuk.

You nak tau how they get in?

1. Diaorang berkumpul on the screen doors and as soon as kita bukak aje screen doors tu untuk keluar or masuk, walaupun sekejap, kelam kabut diaorang akan masuk beramai2! Macam budak2 dtg beraya tak sempat2 nak masuk nak dapat duit aje Open-mouthed smile.

2. As soon as kita keluar aje from the house, diaorang akan beramai2 datang kat kita and hinggap on our baju lah, seluar lah, rambut lah. Kiranya sebijik macam perangai pets kesayangan lah, datang bermanja2 gesel2 kat kita. And sometimes mana kita sedar kan bila dia hinggap kat baju so bila kita masuk rumah, dengan gumbiranya, those flies pun masuk sama lah!

And bila diaorang dah masuk rumah, memang bermaharajalela diaorang kat dalam rumah ni.

I have my own theory (which The Other Half kata menunjukkan I ni paranoid giler, hahahaha) yang the fly sprays yang dijual kat supermarket nowadays memang saje dibuat menjadi sangat2 lah tak effectivenya sebab the companies nak kita beli more and more sprays!

I said this sebab I think some of the flies yang we all sembur dgn fly sprays ambik masa berhari2 nak mati! In the meantime diaorang nak mati tu, sempat lagi diaorang torture I with their existence!

Do you agree with The Other Half yang I’m paranoid? Hikhikhikhik……

We’ve got fly traps around the house (well, 2 aje pun, hehehe) and we all dapat tangkap so many flies in the trap over 2 weeks but still banyak sangat2 lagi flies yang berkeliaran out there!

Where the heck do thay come from??????

But I should be thankful yang this only happens during Summer (and occasionally Spring when the temperature gets a bit high) and Summer doesn’t last forever, hehehehe…

(but before Summer finishes, I hari2 memang jadi hulk kalau I nampak a fly in the house!)

Oh, did I tell you, I tak boleh nampak walau sekor pun fly in the house. I really hate that insect! hehehehehehe…..

Enough of the flies, I tayang dinner pulak Smile

Ini dinner malam tadi, I made mee goreng bodoh makan dengan grilled seafood. And tak lupa cili mentah potong (pedas giler cili yg I tanam ni, hahaha).

IMG_7657

And ini pulak dinner malam ni, vege pizza (again I know) makan dgn salad and crumbed chicken breast.

IMG_7668

Walaupun we all tengah berdiet, we still eat the normal food we eat cuma kurang kan portion, kurangkan cheese and lemak2, tambahkan salad/sayur2an and grilled stuff which means  that we have to be more aware of what we eat and kurangkan our daily calorie intake and exercise hari2.

The Other Half has lost 5+kg in 2 weeks! . I’m so proud of him Open-mouthed smile.

(I pun dah lost some weight jugak but tak lah sebanyak dia sebab I tak exercise sekuat dia, hehehehe).

32 comments:

fatt said...

salam kak LG,
me too hate flies...last time dtg time summer & spring punya la banyak flies smpai tak larat nak halau. akhirnya pasrah...hehehe :D

zarin said...

wehehehe ingat i je yg sangat tak suka flies. pantang nampak fly dlm rumah, mula lah i jadi hulk ke haper ke as long as that fly keluar frm my hse. now perangai i ni dah berjangkit kat hasya pulak hahaha

an15 said...

diorg ni kan pantang kita bukak pintu terus masuk. pastu bila kita bukak pintu suruh dia keluar, blh dia buat dekkkk je. ntah pe2 la flies ni. menyampah tauuuu

lemongrass said...

Fatt,
Salam. Kat NZ flies dia sebanyak kat OZ tak? I rasanya kan memang tak pernha berenggang dgn fly spray ni sbb bengang giler2 bila nampak dia masuk rumah, hahaha

Zarin,
Bestnya ada kawan yg menyampah giler kat flies ni :-). I meman boleh jadi mental bila tengok diaorang terbang2 dlm rumah, heheheh

Anis,
tu lah kan. Geram sgt2 bila diaorang masuk rumah. Pastu memang bodoh sgt2 sbb tak tau mcm mana nak cari jalan keluar!

~alang~ said...

salam... bnyknye flies...mesti annoying kn.. kalau alang la,24 jam ngan penyapu...hahaha...

p/s: org slalu ckp,kalau cili yg kite tanam tu pedas...mknenye kita ni garang...hehe..jgn marah ;-)

Nanak said...

isk, kalau seekor je masuk dlm rumah pun bikin geram..apalagi klu banyak..

fara said...

Hai kak LG,
Kat Wales ni jarang2 nampak flies, mungkin area tepi laut ni still sejuk kot. Yang last summer tu sekor dua je nampak. Nyamuk apetah lagi.

zany said...

punyalah banyak sampai miss 7 sempat study pasal flies kan, hehehe..

bestnya weight lost sampai 5 kg dalam seminggu. banyakkkk......

Dinas Aldi said...

walaupun you kata itu mi goreng 'bodoh' tapi rupanya tidaklah bodoh & nampak sangat sedap gitu, kehkehkeh!

banyak sungguh lalat sampai ada strategi dema nak masuk dalam rumah ah? tak boleh lupa you cerita pasal how lalat punya banyak sampai siap termasuk dalam mulut lagi haritu, yekkk!

sak said...

Ingatkan kat tempat keja I je yang ada mee bodoh..kat OZ pon ada ye...

n.a.n.i.e said...

kak LG..

saya takleh bygkan segerombolan lalat OZ menyerang umah akak.. kt sini lalat sekor pun dh nyampah + wat hangen satu bdn dah.. huhu..

cili merah akk pedas eh.. sm cam cili yg asben sy tanam.. pedas woo.. tp org kata.. kalo cili tuh pedas, org yg tanam tuh garang.. :)

Miss Zan said...

org tua2 kate kan, kalu kite tanam cili and then if cili tuh pedas bermakna org yg tanam tuh bekeng.. hehehe...

tp kak LG, tegas ade lah, hehehe.. bekeng tuh nge anak2 jea lah. hahahah kan :) peace

Kaseh said...

wow 5kg in 2 weeks? beshnyaaaaaa kiter sebulan pun lom tentu leh turun 5 kg...

Just.wanie said...

aikkkk kenapa nama mee tu mee bodoh ? uishhhhh pelik bebenor

asybedazzle said...

we all hate flies, tp dekat my place dah kurengg @ takde sangat flies. maybe flies semua dah pergi OZ. LOL hehe

Sizuka said...

K.min,

hehehe.. kelakar la flies kat rumah u. agaknya2 dia org tak leh resist tgk food yg u hidangkan tu sedap sgt. tu yang nak datang beraya all the time tu :D

congrats to ur other half for losing 5kg+! caya la! :D

Flower said...

Selalunya spray lalat ni tak mujarab. Kena gak bagi Aussie salute. Kalau tak pun ambik newspaper kasi splat kat lalat tu. I hate lalat. Very annoying little bugger. Hb's word, not mine.

Zaitun said...

Rimas tengok lalat apa lagi kalau hinggap kat makanan.

A~ said...

urrrgghhh.. lalats aussie tak layak disamakan dgn kanak2 dtg beraya or pet yg manja!! kanak2 dtg beraya at least comel & pet yg manja at least comel jugak. :P
yeah, i've never hated lalats soooooooooooo much with passion until i arrived here. harharharharhar...
and i think diorang tak mati2 with the insecticide tu pasal diorang dah mutate byk sgt insecticide diorang kena hadapi, jadi kebal.
kena beli sebat lalat yg slalu jual kat m'sia tu kan? and my mum plak slalu bubuh serai wangi kat rumah or yg insect repellent tu coz diorang tak suka baunye.
i dont only loathe flies, also hate spiders aaaaand locus aaandd cockroaches (seb baik sini kurang lipas). senang citer i tak suka sumer insects & ulat2 ni. hahahha.
wah, mee bodo tu my feveret. senang dimasak sgt sedap dimakan.
well done to u guys kurangkan berat badan secara sihat by reducing portions/changing some food items. dont ever deprive urself dgn food like some ppl gila strict diet. tak sihat.

PatinPasta said...

LG,
AHaks! Saya baca coretan LG pasal flies pon saya dapat bayangkan betapa tak sukanya LG kat natang tu. Hehe!

Seronok kan bila makan hasil tanaman sendiri? *nada jeles*

ANd hey.. congrats to both of you! Dengan segala masakan beraneka LG, memang kuat dugaan tau! And yup, I agree.. portioning is the best way. Teruskan and chaiyok! Hehe!

T said...

I hate lalat too. Is there a problem with semut too in the summer(macam kat malaysia)? Last summer kitaorang ada banyak stink bug. Apparently they smell bad when you pukul them. I never knew how they look like because I never pukul any bugs. hahaha. For the longest time, I thougt the stink bug was an ugly looking smaller roach.

p.s. how do you make yourself stick to the portion control. that's my biggest problem. i just cannot stop.

Lisa H. said...

you are not alone... my dear. I pun paranoid with flies... they came in throngs thru the kitchen flue and heater flue... so I get my 'Lo Kong' to climb up to the roof and put netting around those pipes... La ni lega... less yang datang visit me :)
Spray yg mujarab ~ Baygon (the green can)... tergolek doq 'almost' instantly...

Chevy said...

Lg, u should tukar2 jenis spray..macam nyamuk gak derang ni ada 'kebijasanaan' dia..after sometimes they get immuned to the spray so u kene selalu tukar jenis..cam kat malaysia ni ada bygone la khas untuk lipas dan ridsect untuk nyamuk pastu ada macam2 jenis....kalau musim nyamuk .. i noticed after few cans dia mesti tak nak mati-mati so what i did was tukar plak brand lain tuh haa kejap je mampus hahaha..cuba la mana tau leh ngam plak ngan flies....good luck eh

NiezaMan said...

5kg dlm 2 minggu..bestnya
bab lalat tu, mmg la, sumer org tak suka. rimas sgt2

shahlin said...

psst kak LG, penah dgr x teori yg kata klu kita xsuke, laaaagi la benda tu asyik dtg kat kita jek.hahaha

Ayu said...

lalat? huhu...mujur la kat umah ni takde lalat sgt.klu ada yg t'sesat pun sekor dua jela.tu pun ayu dah tak senang duduk dibuatnya.

mee budus?? budus2 pun sedap gak tu.hehehe...tgk pizza akak,baru terasa yg ayu dah lama sgt tak mkn pizza.tp klu beli reg size pun rugi sbb paling byk ayu mkn 2pcs.tp biasanya 1pc pun dah t'kial2 nak abis kan

Unaizah said...

Lalat OZ suka bertelur kat lauk tak mcm sedara dia kat Malaysia ni? If time makan, saya cukup pantang tengok lalat walau seekor pun.

lemongrass said...

Alang,
Kadang2 I pun rasa nak aje ada penyapu lidi kat rumah ni. Baru rasa puas memukul lalat kan!
Betul lah tu apa orang tua ckp sbb I memang garang, hahaha

Nanak,
Itu lah, I memang tak suka lalat. I rasa nak carry spray can pergi mana2, hehehe

Fara,
Kat OZ ni memang pelik sikit, bila Summer aje menderu2 lalat datang. Maybe sbb panas n kering so they like it kot :-)

Zany,
My hubby tu strong willed, tu yg boleh lost 5kg. I ni asik nak makan aje, hahahaha

Dinas,
I buat mee goreng bodoh tu sbb memang tak letak apa2 exc carrot n capsicum sikit, hehehe.
Kalau you dtg sini masa Summer, memang you pun akan jadi mcm I, mental tengok lalat! :-)

Sak,
hahaha....kat OZ pun ada esp bila tukang masak malas nak masak mee betul2 :-)

Nanie,
Kalau you tengok lalat kat luar rumah I ni, memang you pun akan geram sgt2, hehehe.
Psst.. I memang garang giler esp dgn the girls, hahaha

Miss Zan,
Pandai jugak kan orang tua2 ni, memang betul apa yg dia ckp :-). Lepas ni I nak suruh my hubby pulak yg tanam cili sbb dia tak garang, hehehe

~alang~ said...

betul2..penyapu lidi lg best...mmg mati terus flies tu...muahahaha...
mase sem lepas,ade ambil subjek ladang & jagung yg kiteorg tanam x cntik...isi die ade yg berlubang2..lecturer ckp,lain kali mase tanam jagung...jgn bercakap....haha...mcm2 pantang dlm berkebun kn.. :-p

lemongrass said...

Kaseh,
I ni nak turun sekilo sebulan pun susah sbb asik ingat food aje hari2, hehehe

Wanie,
Saje je panggil mee bodoh sbb takde isi apa2 dlm tu, hehehe

Asybedazzle,
I think kan, all the flies from the whole world datang OZ masa Summer. Tu yg berlambak2 flies kat sini, hahaha

Shidah,
I nyampah betul kat flies ni. Kalau dia kat food aje takpe, ini kat everywhere dia suka, hehehe.
Hubby I tu as determined as you :-)

Nora,
I think lalat OZ ni kan memang 1 pesen betul lah. Tak takut dgn people or the spray cans!
Memang annoying little buggers betul :-)

Kak Zai,
Memang kan, pastu nak sembur tak boleh sbb kat makanan. Kena halau macam tu aje, tu yg tension.

A~,
hehehehe...
We all pun rasa the lalats have mutated or become immuned to the sprays. It is so difficult to kill them nowadays!
I letak citronella, kadang2 aje it works. tu yg geramnya.
We don't believe in following diets yang deprive our bodies of carbs or certain foods. We believe in eating everything but in reduced portions :-).

Aida,
I kan skrg tak tau nak buat apa dgn leftover food sbb lama nak habis, hahahah. Kalau dulu, sekejap aje habis sbb makan beria2. Now ni dah control portions, kenalah letak semua dlm freezer :-).

T,
Yes, the semut are everywhere as well but they don't come inside that much which is ok and it's still easy to kill them. Hubby I hates ants with a passion, hehehe.

Lisa,
Baygon ye? I have to find it. I selalu beli yg low allergenic/hypoallergenic sprays, maybe that's why lah tak effective on the flies, hahaha.

Chevy,
I dah tukar a new can a few days ago. Hubby I kata sbb I sembur sikit sgt, tu yg dia tak mati, hehehe.
But I kena cari yg highest strength kot kan :-).

Niezaman,
Lalat ni memang sungguh annoying kan!
Hubby I tgh happy sgt2 sbb his weight keeps on dropping skrng :-)

Shahlin,
I nak jadikan lalat tu pets kesayangan lah, baru diaorang tak berani masuk rumah I agaknya kan, hahahaha

Ayu,
Kat rumah ni, kalau I buat pizza, sorang makan 2 keping, hehehe. Tapi yg thin crust lah. Tu yg slalu sgt buat nya :-).

Unaizah,
so far, kalau dia masuk rumah, tak pernah nampak pulak dia bertelur kat food. Maybe tak sempat nak bertelur, dah kena sembur kot, hehehe

lemongrass said...

Alang,
Mak I pun pernah ckp kalau nak tanam jagung, tak boleh bercakap sbb nanti isi dia jarang2, hehehe.
Kalau anak I si Miss 7 yg tanam, mau lah takde isi kot sbb dia tak berenti bercakap, hakhakhakah

SJB AKA SUE J-B. said...

Hate flies!!.