Friday, 28 January 2011

kopi susu pekat or macchiato?

If you can describe the colour of your skin using a drink, what would yours be?

I berborak2 kosong dengang The Other Half tadi about the colours of our skin. (jarang weh we all borak2 kosong ni Winking smile)

I said to him yang my skin colour will be kaler kopi susu pekat kalau kat kedai Mamak, bukan nescafe susu tau, real kopi Open-mouthed smile.

He said, kalau pergi posh nya coffee house, my skin will be the colour of macchiato. Kalau you all pergi kedai mamak and mintak macchiato, ada lah yang nak kena sedas dua penumbuk dengan mamak buat air tu!(hikhikhikhik)

Pastu I tanya lah The Other Half, what will be his skin colour. Dia kata maybe horlicks but with loads of susu. (alamak, terus terasa nak minum horlicks ais kaw kaw pulak tiba2! Nyampah betul kah kalau borak2 pasal food ni, hakhakhak).

Kalau kat posh coffee house, you all mintak horlicks, sampai tutup that coffee house pun you takkan dapat air horlicks.

And then he said, Miss 11 pulak will be the colour of caffe latte and he said if he goes to a coffee house and asks for a caffe latte and it comes exactly like the colour of Miss 11’s skin, he would be happy. Hikhikhikhik……

Then I tanya dia, what about Miss 7. What would be the equivalent drink?

He said, sampai sekarang dia tak tau whether Miss 7 tu tanned ke cerah sebab her skin colour changes with the season, hahahaha…..

Sejak lepas balik from Adventureworld hari tu, kulit dia dah ala2 kopi susu cair. Tapi bila masuk Winter, kulit dia macam sirap bandung mixed with a bit of teh, heeeeeee……..

Pastu The Other Half cakap, “I know! It’s like that drink in M’sia where you ask for teh susu and then the bring it to you unmixed and the condensed milk at the bottom and the tea on top. She’s like that, the bottom layer in Winter and the top layer in Summer Open-mouthed smile.”

Muahahahahahaha…… ada pulak kulit anak I kaler teh c peng!

Ini lah jadinya bila a dark-skinned Javanese kahwin dengan light-skinned Mat Saleh kan! Smile with tongue out

Malam ni I masak oven-baked beef curry (takde santan nor yoghurt, I cuma letak 1 can of diced tomatoes), steamed eggplants with sambal ikan bilis and jasmine rice.

IMG_7681

IMG_7690

eggplants ni dari kebun we all. Sekarang tengah lebat berbuah so memang kiranya hari2 lah makan terung, hehehe.

IMG_7691

Ada 5-6 pokok tak silap and semua tengah lebat berbuah. Nasib baik lah terung ni ok aje masak dgn apa2 pun. I masak pizza, letak finely diced terung on it, masak bolognese sauce, letak finely diced terung in it jugak. The girls makan aje, they didn’t realise ada terung in them Smile. Kalau buat salad pun, I akan letak grilled eggplants in it.

26 comments:

Muna said...

try buat eggplant chutney, recipe from my Indian friend. Cheq makan sampai kembung!

anymz said...

buat pajeri terung pun sedap gak kan?,,erkkk..diorang makan ke tu?hehehe

Eda said...

dont know how to describe my skin colour using drink..huhu

singgah jenguk org jauh..=)

indahhouse said...
This comment has been removed by the author.
Unaizah said...

A good idea to describe skin color based on drinks... Blh la suggest nanti time lepak-lepak 1 famili.

Miss Layaleya said...

hehehe.. kulit sy maybe air kopi yg lebih susu.. hik! hik! mcm2 la..

lemongrass said...

Muna,
Makan sampai kembung tu sure lah sebab sedap sgt2 kan! Boleh lah nak try lepas ni :-)

Kak Anymz,
I sorang aje yg makan pajeri terung tu yg malas nak buat even though I suka sgt2, hehehe

Eda,
Hehehe...saje je I n hubby tgh takde kerja tu :-)

Unaizah,
Lagi lah sekarang ni mcm2 drinks ada dijual kan so the probability nak ada sama dgn skin kita tu high jugak lah, hehehe....

lemongrass said...

Layaleya,
hahahaha...I pulak lebih kopi dr susu :-)

indahhouse said...

Salam kak LG,

hahaha... jujur betul TOH terangkan skin colour miss 7 :D agaknya kulit miss 7 masih belum dpt warna yg sesuai, itu yg bertukar jer...
Menarik isu kali ni. saya pun mudah juga bertukar. kadang2 pagi nampak kuning, dah petang jadi gelap balik. hahaha...
Makan banyak2 eggplant ni, bagus utk kesuburan.. ;D

~alang~ said...

salam kak min...menarik la buat match wrne kulit ngan air...nk kene try cari air yg match ngan kulit i la...hehe...
tgh2 lapar ni,tgk gmbr dinner yg kak min masak...terliur sudah...hehe :-)

Nanak said...

walaa..terung itu berbuah dgn lebat..rezeki!

lemongrass said...

Indah,
Salam. Mungkin sbb dia kecik lagi kan, tu yg agaknya kaler kulit dia ubah2 aje.
You suka berjemur ke, tu sbb bila petang dia gelap sikit? ;-).
Alamak, terung boleh tambah kesuburan ye? Kena kurangkan makan lah mcm ni, hahahah

Alang,
saje je we all tgh takde kerja cari drinks yg match dgn kaler kulit we all, hehehe.
Sekali sekala makan nasi dgn sambal, sedap sgt2 I rasa :-D

Nanak,
memang rezeki kan! Luckily we all suka terung, hehehe

Zaitun said...

Lebatnya buah terung,kat M'sia harga terung mahal nak pula jenis yang panjang.

ati_emylia said...

sejuk btul tgn k.min nih...tanaman semua menjadi....:-))

emy

K.Nor said...

min, try salad terung gril kat blog k.nor.. sedap :)

Dinas Aldi said...

siap describe warna kulit ikut drinks, kehkehkeh! baru ja minum cafe latte 2 days ago. lepas ni bila minum, sure akan ingat warna kulit Miss 11 :D

Muna said...

I'll look for the recipe & pass it to you.
Btw, lupa nak habaq... my kulit macam ayaq cincau, pasai banyak freckles :(

shahlin said...

klu cite pasal makan memanggg rasa benda tu mesti masuk dlm esofogus jgk, sebab tu baik carik topik lain kan. hehe tapi bila ckp topik lain the brain still tinking of nak sama2kan dengann food jgk. adehh

SJB AKA SUE J-B. said...

I think we almost the same hahaha.

Madam Sooyaree said...

Hahaha.. tak tau la color apa kita.. kena fikir .. Milo kedekut Milo kot?

kucingorengemok said...

wakakaaa comel la discussion u! i rasa i neslo, hahaha :)

anie,Nagoya said...

segar u punya terung.kebun kita dah gondol.tak terurus....jeles2...

oh..jgn cite pasal makan kalo tak de kat mesia.boleh mogok....hahahaha

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

My girl, yogurt drink masam. Dia putih pucat dan tak tukar kaler walaupun duduk lama bwh matahari. Masa kecik2 kat msia dulu org selalu ingat dia ni budak yg selalu sakit.

My boy lak, latte. Tp kalau duduk bwh matari lelama terus tan. Bila winter tukar kaler balik.

I mcm you. Kopi susu kaw kaw. Tu sbb laki I terpikat ngan I. (jgn muntah ye)

My laki, dia mcm zebra or maybe cherry spider with whipped cream, belang2. Ada part pink, ada part red tan n ada part white. Sbbnya dia kerja kat construction site.

lemongrass said...

Kak Zai,
Kat sini pun terung yg panjang tu kdg2 sampai $8/sekilo. Tu yg we all tanam bnyk2, hehehe

Emy,
Banyak jugak yg tak menjadi tp still terus gigih berusaha, hahaha

Kak Nor,
salad thai yg mcm tu memang sedap kan esp kalau buat pedas2, hehehe

Dinas,
hehehe...kalau nak describe ikut kaler like pink or light chocolate, banyak kaler yg I tak tau namanya. Tapi kalau describe ikut drinks, rasanya we all mahir kot, hahaha

Muna,
Ayaq cincau in teh ke? hahaha. Thanks noh sbb carikan recipe tu.

Shahlin,
we all ni sejak berdiet mmng slalu cerita pasal food sbb nak make sure semua yg we all makan low in calories, hehehe.
Tu yg cerita pasal apa pun, mesti ada kait mengait dgn food :-D

Sue,
I think you are very light cafe latte lah, hehehe

Sooyaree,
Milo kalau kedekut milo, lebih susu pekat tak? :-P

KOG,
neslo ni coklat menawan lah ye? hahahha

Anie,
I kan bila malas masak, memang teringat sgt2 kat M'sia sbb teringat segala food stalls tu hah.
Sedih aje lepas tu, hahhaha

Nora,
Yoghurt drink masak takde perisa tu ye? hehehe. Memang pale lah mcm tu ye :-). Ok lah tu kan kalau dia tak cepat tanned under the sun unlike my kids yg senang sgt2 tanned ni :-).
Kopi susu kaw kaw kat kedai mamak sgt lah sedapnya kan, manis, lemak and pahit. Semua cukup! :-D

peace said...

bestnya memasak dgn bahan2 hasil tanaman sendiri