Sunday, 23 January 2011

Our new garden beds

Weekend ni memang weekend yang memenatkan because we spent yesterday and today mostly with things concerning the kebun.

Semalam we all buat pelaburan kat Bunnings and hari ni buat pelaburan kat City Farmers. Kalau beli saham kat this places, memang dah lama we all kaya. Tu yg asik tak dapat beli handbags mahal2 aje sebab asik melabur duit kat dua tempat ni, hehehe.

Semalam we all beli raised garden bed kits sebab macam rasa tak cukup besar aje our current vege patch itu. We want to build a no-dig garden which is the rave sekarang ni. And alang2 dah pergi Bunnings, we all beli lah some more seedlings. I beli some more cherry tomato seedlings, some more strawberry plants, broccolini seedlings, spinach and a blueberry plant! But kena tunggu a few years lagi before boleh kutip hasil blueberries tu Sad smile.

And tadi I pergi City Farmers beli bales of straw and lupin mulch for the no-dig garden beds. Habis penuh 1 kereta dengan straw tadi, jenuhlah we all kena vacuum, hehehe.

And mana boleh busy2 kat garden without taking photos kan. Dah nama pun mammarazzi berjaya, hikhikhikhik….

IMG_7586

My vege patch now. The cucumber plants, the tomato plants and the silverbeets semua dah kena pulled out by me sebab dah tak mengeluarkan hasil yg bagus anymore.

And I gantikan dengan english spinach, lettuce, cherry tomatoes, broccolini and red onions seedlings. Penat gak lah berkebun semalam digging the vege patch and planting all the seedlings (sorang2 I buat you, hehehe).

And petang tadi, The Other Half made up the garden beds and we all bertiga (including Miss 7) bekerja keras filling it up with layers of stuff. We’ve decided to put the garden beds on the concrete under the shade.

IMG_7570

First we put old carpet at the bottom layer and then we layer the straw.

IMG_7572

Then we scatter dynamic lifter on the straw. Miss 7 as usual nak buat by herself so terpaksalah Dad jadi supervisor aje, hehehe.

IMG_7577

Then we put compost (from our own compost bins) to cover the straw.

Then we added potting mix on the compost. But tak cukup pulak potting mix nya so we had to halt the building of the garden beds until esok. We are going to put lupin mulch as the top most layer. Pastu, next weekend boleh lah we all start tanam plants in it.

IMG_7583

Dah kepenatan the 2 labourers. Duduk lepak2 atas the straw bale, hehehe…

(memang sebijik farmers lah kan, hahaha).

And then bila dah penat berkebun satu hari suntuk, rasa sangat lah sedapnya bila dapat makan nasi ayam, hehehe.

IMG_7589

I made nasi ayam tapi ayam tu di bakar so kuranglah sikit fat nya kan.

IMG_7591

Kangkung form our kebun and cili pun from our kebun. Sambal cili ni I guna recipe sambal ayam penyet Ijan. Memang sedap sangat2. Recipe I dapat from here. Thanks Ijan!

IMG_7597

Dapat jugak I tahan nafsu dari makan 2 pinggan, hahahaha….

28 comments:

minahsenget said...

to be honest, tengok d pics from ur blog wat i menderita :P mane taknye, tgh mkn maggi, tibe2 ade pics nasi ayam. haaiishhh, sedapppppnyaaaaa!!!

WaNNi said...

salam kak LG, seronokkan dpt mkn hasil tanaman sendiri.dulu masa 'tanam anggur' kat rumah bercucuk tanam jugak..bendi,kacang panjang, pegaga..org kata kalau tanaman menjadi n subur maknanya tangan sejuk.tp tangan saya 'panas' kalau bela haiwan..sama ada akan lari atau mati..walaupun bela ikan.

kak LG tanam secara organik ke?

anie,Nagoya said...

u hubby n kids mkn masakkan mesia?

so sweet u girl tolg berkebun.kalo anak kita tlg buat bising n berselerak.kita pun bercadang dah tak sejuk nak mula berkebun.sayur mahal kat cini...lagi2 lpas habs salji...

Chik Att said...

.... Pokok belacan ada tanam tak ? senang nak buat sambal... semua dah cukup tu...hheheheh

NoRa said...

wah sedap nye sambal ayam penyet tu..klo kat malaysia nie saya tak boleh mana, pedas yang teramat..

kebun yang cantik la kak LG..

Miss Layaleya said...

salam sis..

teringin nk ad garden jgk tp bila pk i duk di tkt 17, lupakan saja.. T_T

sib baik u x mkn 2 pggan.. tp i plak rs nk cr ns ayam mlm2 ni.. terliur..

adoiii..

lemongrass said...

Minahsenget,
nasib baik lah nasi ayam ni senang nak buat and beli kan so klu still lapar lagi lepas makan maggi tu, boleh lah gi beli, hehehe.

Wanni,
best kan dpt bercucuk tanam ni esp kalau menjadi and dpt tuai n makan hasil nya. Rasa berbaloi sgt2 kan. We tried to do organic but not fully lah.
I minat sgt2 pegaga tp tak jumpa benih kat sini :-(.

Anie,
diaorang makan makanan asian ni :-). I guess sbb dr dulu I memang masak asians and westerns so tu yg diaorang dah terbiasa kot :-).
Kat Perth ni nasib baik Winter still very mild so still boleh tanam a few things jugak lah during winter :-).

Chik Att,
I tanam pokok belacan kat dalam kedai grocery asian, hahahaha.

Nora,
Sambal penyet I memang tak pedas sampai tahap keluar asap kat telinga tu sbb I tak tahan pedas, hehehe...

Layaleya,
Punyalah kuat n cekal hati I tadi tak tambah 2 pinggan, hehehe. Takpe, once I dah capai my weight idaman, bolehlah I makan 2 pinggan again, hahaha.

Sally said...

LG,
Jeles tgk kebun u, kebun saya yg cinonet tu..dah tak terurus dah..hasil ada tapi tuannya dah tak masak..jadi hasilnya tak ada sapa nak kutip dah...

an15 said...

if cili price kat IGA keep on rising, i nak mintak keje kat ur garden and you can just give me your cili as upah (eventho nasi ayam pun will do)

:p

lemongrass said...

Sally,
Jual lah hasil kat pasar malam or sedekah kat jiran2, hehehe. I pun sedih kdg2 bila tengok hasil sampai dah tak termakan2 ni kan.

Anis,
Sambal ayam penyet I ada banyak lagi. Nak ke? Tapi sambal aje lah, hehehe.

Dinas Aldi said...

Wah, buat no-dig garden pulak! eh, tengok straw bale tu teringat filem cowboy dulu2, bagi kuda makan, kehkehkeh!

Zaitun said...

Bestnya berkebun tapi buat masa ni kak Zai agak sibuk pokok bunga pun tak sempat nak tengok.

Sedap nasi ayam tu,kak Zai hari2 makan kat kedai,tak boleh masak banyak habuk.

Rahmath @Anak_Mami said...

Myn, sejak tengok u berkebun, I pun jadi syok tau..mulalah I nak bercucuk tanam di rumah , hubby I pelik..apesal tiba2 bini dia rajin..dia tak tau itu hasil baca blog u..I biasa tanam pokok2 bunga..skrg ada cili, terung.pucuk manis ,lengkuas etc..Anak dara bongsu u rajin betul..keep it up Zahra

syieranuar said...

wahh rambut miss 7 cantik betulll!!

Madam Sooyaree said...

Petani berjaya sungguh yang dua orang tu! Sini banyak straw, i ingat untuk lembu/kuda makan aje. Rupanya boleh buat cucuk tanam jugak

masaklemakrebung said...

waa.. best.. cam kita dok apartment je.. nak tanam apa ye.... kalau tanam pun macam malu2 nak berbuah... gayat gamaknyer pokok tu hehehehe

Aksara Makna said...

Aduhai, tengok you berkebun rasa jeles sesangat. Itulah satu-satunya kegemaran I sejak dulu yang tak dapat I buat sejak jadi working mum. Cuma dapat buat bila balik kampung rumah mak. itu pun cuma cabut2 rumput dan membersihkan tapak... Nak menanam? Huaaa langsung tak dapat. Thanks for sharing...

nis n4d (*_~) said...

tetibe rase macam minat nak menanam jugak...

ajar lg banyak2 ye cane nak tanam²...

=D

PUTUBAMBU said...

ish..ish...
nampak nasi tu sedap je..lembut je..

Flower said...

I tgk nasi ayam you semlm so hari ni I buat nasi ayam for dinner. Tp I add one more lauk, kari ayam. Hb loves to eat nonya chicken curry with his chicken rice.

You, hb n zahra, yg kakak mana? My tomato plant daunnya kuning dan luruh. I google diaorg kata I terajin siram air. So buahnya semua kecil2 je. Frust tgk.

Syue Mustafa said...

Akak, kalau macam ni gayanya boleh jadi petani yang berjaya tau.

lemongrass said...

Dinas,
budak2 tu nampak straw, terus mintak nak guinea pigs for a pet. Ciss, tara sanggup we all nak jaga, baik tanam sayur kan! hehehe

Kak Zai,
Sekali sekala makan kat kedai, best jugak kan tapi kalau slalu sgt nanti rindu kat dapur, hehehe.

Rahmath,
Alhamdulillah, ada jugak yg naik minat nak bercucuk tanam lepas tengok blog I ni, hehehe. Sure you happy kan bila tengok the pokok dah berhasil :-).
Zaha memang more rajin dr kakak dia, hehehe.

Syiera,
rambut cantik susah nak jaga tapinya :-)

Sooyaree,
hehehe...kat sini pun ada mcm2 jenis straw gak, Yg I beli ni rasanya kuda pun tak nak makan kot sbb it looks so dry, hehehe.

Masaklemakrebung,
You kena tanam sayur2an hawa sejuk lah kan sbb tingkat 14 sure sejuk sikit. Agaknya klu tanam straberry sure manis kan :-).

Aksara,
we all dulu pun masa duduk M'sia and busy dgn work, memang takde nya bercucuk tanam or masak dinner every night.
Bila dah pindah sini and dpt life like this, baru lah tau betapa seronok nya bercucuk tanam ni :-)

Nis,
I pun tak tau sgt nak menanam ni, cuma memang selalu google and baca gardening books lah and banyak trial and error, eheheh :-)

Putu,
Nasi in any form, memang sedap kan. Tu yg kdg2 I slalu aje nak tambah 2-3 pinggan :-)

Nora,
I tak pernah makan kari dgn nasi ayam. One day nak cuba jugak lah. Nyonya kari ayam ada guna santan lah kan unlike indian kari?
Alya dlm bilik, main lego. Dia tak minat benda2 bercucuk tanam ni, hehehe

Syue,
InsyaAllah 1 day, hehehe

Kaseh said...

betol2 mcm pekebun tegar woo.. ehehe (kiter totop mata takmo tgk food....seksa perut) :P hehehe

Salmi said...

salam k LG,
Tengok kegigihan akak berkebun memang tabik spring. Seronok bertambah2 seronok bila get full support from other family members. Penuh kasih sayang tanaman akak, no wonder tengok daun kesum akak dalam pasu sebelah Miss 7 tuh, MasyaAllah geramnya, gemuk & rimbun betul daunnya.

lemongrass said...

Kaseh,
hahahaha...pekebun berjaya kena ada topi kebun yg sesuai kan ;-). Food tu tak bnyk sgt kalori nya sbb nasi tak banyak, hahaha.

Salmi,
Salam. Bila Spring n Summer, memang seronok sgt2 bercucuk tanam ni. My hubby mmng suka bercucuk tanam (more than me infact :-)). Tapi yg paling bestnya, bila tanamah dah keluarkan hasil gemuk2, rasa berbaloi sgt2 berpeluh2 berkebun ni :-).

Myrilicious said...

salam kak lg,

sy baru menjenguk..tak sabar nk tungu citer terbaru dari aussie..

tengok semua kebun.. makanan terus yang alahai syok yer.. ..

tc

sara said...

kak,

btul ke sane mkn2 sgt mahal ek? huhu... kalu le saye p sane, mst tk dpt sevive.. huhu.. sbb saye suke mkn... hehe....

kak, saye suke tgk gmbr mknan akk... special request, bleh tk akak tunjuk gmbr annk2 akk beraksi mkn mknan akk yg bes itew.... huhu...

mesti cute je... (and mesti jd lapar giler org yg menengok nye...=P)

lemongrass said...

Myrilicious,
Salam.
Thanks ye sbb suka baca my blog n sudi follow :-)

Sara,
Kat WA ni makanan mahal dr Eastern states mcm Sydney or Melbourne. Tak tau lah kenapa. Tu yg nak tak nak, kena belajar masak so boleh mkn macam2 tanpa koyak rabak poket, hehehe.
Anak2 I klu makan, tak senonoh sgt so takut you all nanti terus tak lalu nak makan pulak ;-)