Saturday, 22 January 2011

Miss 7 making pasta

I love cooking and baking with The Little Misses but it is definitely a ‘chore’ when doing it with Miss 7.

First, I have to tune my ears to listening to non-stop talking mode. Kira macam dengar morning talk show without any songs intervals lah, hehehe. Lama2, bosan jugak kan Winking smile.

Second, I have to brace myself for getting usurped from my job as head chef by the assistant chef! Like just now for example…

Tadi I asked her to help me make pasta. I wanted to make lasagne for dinner tonite (the low fat version, hehehe). So, I pun keluarkan lah mesin pasta and showed her how to roll the pasta nicely and all the steps. Sambil2 tu, I masak the bolognaise sauce to use in the lasagne.

Pastu, dia boleh cakap kat I, “that’s ok Mum. I can do the rolling by myself. Why don’t you go and do something else?”. (sambil tepis2 tangan I tak bagi tolong dia roll the dough).

Say what? Hahahahahahahaha…..

Memang lawan tokey betul lah budak tu. Baru aje dilantik jadi assistant chef, dah pandai2 suruh head chef retire, hikhikhikhik…

Nasib baik lah head chef nya perangai bukan macam Gordon Ramsay tu! Maybe sebab tu kot assistant chef tak takut, hakhakhak…

Pastu, dari awal sampai akhir tak berenti bercakap!

Even The Other Half pun geleng kepala dengar dia cakap non stop (and he wasn’t even in the kitchen with us, hehehehe).

IMG_7544

Happy sungguh dia sebab I tak ‘kacau’ dia menggelek pasta, hehehe.

IMG_7549

Sungguh tekun bekerja sampai bibir pun herot merot Smile.

IMG_7551

Masa ni terpaksa panggil head chef datang tolong sebab assistant chef tak cukup tinggi nak pegang the dough sambil pusing the roller. Pastu, siap berdiri atas kerusi lagi! Open-mouthed smile

And the end product, low fat beef and vege lasagne. I letak diced capsicum, diced eggplants and diced carrots in the bolognaise sauce.

IMG_7562

I tak letak bechamel or cheese sauce langsung for this lasagne. I cuma tabur low fat mozzarella and a bit of grated parmesan cheese on the top most layer.

IMG_7565

It still tasted good even without the cheese sauce Smile.

Malam esok The Other Half nak makan nasi and lauk. Macam mana lah I nak avoind makan nasi 2 pinggan ni ye? hehehe…..

32 comments:

nil said...

hai comelnya siap berdiri atas kerusi. bagus la tu, rajin nak masak.

x mau nasi 2 pinggan, makan sayur dulu byk2.

when the night light is off said...

Wow! Look delicious.

So determine to loose weight. Bravo!

Miss Layaleya said...

miss 7 sgt cute & comey.. leh jd chef pasni..

sis, mlm esk u mkn je ns 2 pggan.. lusa u diet la.. hehehe;p

QiStinA's said...

amboi..rajinnye chef kenit nie..comey jerk....kuat betul semangat u LG nak diet...he..he..

lemongrass said...

Nil,
tu lah kan, kena minum air banyak2 n makan sayur banyak2 dulu sebelum makan nasi. Baru lah tak melantak kan, hehehe...

When the night light is off,
My hubby has to lose some weight, that's why I have to accompany him in his weight loss journey :-).

Layaleya,
tu lah kan, maybe I should makan aje esok pastu sambung balik diet lepas tu, hehehe...
Tapi nanti, sure I sedih sbb over eat, hahaha

Moi,
Chef kenit tu memang rajin tp kdg2 over sikit, hahaha..

an15 said...

olololo..yg part panjat chair nak buat pasta tu plg tak tahan tu :)

crazy heart said...

miss 7 sungguh rajin..kalau sy dulu 7 tahun masak air pon x reti...haha

Dinas Aldi said...

Kahkah lawak Miss 7 sampai berdiri atas kerusi tu! maybe you should ask her to sing as well jadi takla macam dengar talk show without any song intervals, kehkehkeh!

ati_emylia said...

sokong cakap dinas aldi tu k.min, suruh la dia nyanyi utk selingan hahaha..k.min pun blh joint sekali...jd celebrity chef

emy

anie,Nagoya said...

kalo bkk restoran n tukang msk lak secntik anak dara u tu...gerenti restoran penuh.

dpt mkn hasil dari chef yg cute

Kak Rose said...

pas ni x lama lagi head chef dah boleh retire lah...assistant will take over!

lemongrass said...

Anis,
pasta tu dah panjang sgt so kenalah dia panjat kerusi nak make sure masa roll tak berkedut, hehehe.

Crazy heart,
dia memang rajin klu suruh tolong kat dapur tp kena tahan dengar dia cakap tak berhenti lah, hehehe

Dinas,
I tak start lagi keluarkan mesin pasta tu, dia dah bercakap non stop for 5 minits! Kalau I suruh dia nyanyi, alamat lah habis musnah pasta I tu, hahahaha

Emy,
I bukan tak nak suruh dia nyanyi, tapi takut dia tak nak stop nyanyi pulaknya, susah lah I nanti, lagi panas telinga I takde respite, hehehe...

Anie,
Dia cakap dia nak kerja kat kedai buat pasta masa cuti sekolah bila dah besar nanti, hehehe...

Kak Rose,
best lah kalau every weekend dpt ctui dr memasak kan, bolehlah I goyang kaki tengok tv, hehehe

NoRa said...

wah sungguh ler rajin anak dara nie..nampak dia macam dah kurus la..

lemongrass said...

Nora,
dia memang dah kurus sikit sbb slalu pergi naik basikal cuti ni, tapi sikit aje lah :-)

bella said...

nice how to make the pasta?

Unaizah said...

Comelnya Miss 7 dok roll the dough. Bertuah akak dpt anak dara yg rajin...even though melawan tokey hihihi.

Syue Mustafa said...

Miss 7 boleh masuk Master Chef Junior untuk next season ni.

Deliah's Deli said...

salam min..klu mak i tgk tntu dia ckp bagus bdk ni..blh book bt cucu menantu :))

Ayu Safieza said...

err...rasa2nya lah kan, Miss 7 ni sejak menjak la ni, memang merajin ke dapur eik....ada mcam itu bunda kah???

Err vege lasagne ?...tabikkkkkk!!!

Madam Sooyaree said...

Wah, bagus sungguh Miss 7! Suka tengok muka dia, full of concentration

azieazah said...

Hahahaha masa tengok gambar jer dah nak senyum. Sian chef ketot tapi cute...

Bila U sebut tak cukup tinggi kena berdiri atas kerusi, terus melambak gelak...

alahai.. ada hati tu nak buat sensorang. ambikkkkk...

Syakira said...

boleh masuk junior master chef ni kak :)..adorable !!!

Miss Zan said...

akak, nampaknyer miss 7 nie ade bakat jd chef mcm maknyer... nati kene mintak tlg die jd chef ass. utk masak lauk nasi pulak yea'.. mesti lagi rancak mulutnya.... hehehe :)))

noir said...

just love meal yg ringkas sebegini. the girl's really cute, non-stop mode or otherwise :}

Zaitun said...

Letih melayan budak yang banyak mulut tapi menghiburkan.Cuba 1 hari dia tak de terasa sunyi sangat.

Nur Ede said...

Salam Min...
Alhamdulillah... dari kecil udah ade sifat membantu buat kijer... bagus bagi peluang pada puteri min tu... semoga dia akan kekal rajin ke dapur mcm mummy dia...

lemongrass said...

Bella,
I used this recipe http://www.taste.com.au/recipes/12460/basic+fresh+pasta.

Unaizah,
hehehe...melawan tokey tu yg tak larat kdg2 nya :-).

Syue,
Junior Master Chef kat rumah ni aje lah, hehehe

Del,
wahkahkahkah...kena queue lah mcm ni kan sbb sure ramai yg berminat nak jadikan dia cucu menantu :-P

Ayu,
I guess sbb still tgh Summer holiday kan skrg, so tu yg dia rajin sikit masuk dapur :-)

Sooyaree,
Kalau tengok dia makan the pasta, lagi lah double concentration, hahaha ;-)

Kak Azie,
Mula2 memang dia buat sorang semua sbb konon perasan dah terer tp bila dah panjang sgt, baru lah panggil I suruh tolong, hehehe

Syakira,
Tak cukup tinggi kot utk masuk junior master chef esp bila kena buat pasta, hahahha

Miss Zan,
Kalau I suruh dia tolong masak lauk, memanglah tak kan berenti bercakap dr awal sampai habis, hehehe

Noir,
Occasionally they can be cute but other times, they can be very trying!:-).
I love making simple meals as well, less periuk to basuh, hehehe

Kak Zai,
Kalau dia pergi sekolah, memang senyap sunyi rumah ni :-)

lemongrass said...

Nur Ede,
Hopefully lah, semangat rajin dia tu kekal sampai besar kan sbb senang lah nanti I kat dapur :-)

PatinPasta said...

LG,
Ahaks! Kiut nye la bersungguh dia membuat pasta. Kiranya chef in training la ni :D

lemongrass said...

Aida,
chef and gardener in training dia ni. A few years time, bolehlah I goyang kaki kan, hahahaha

Kaseh said...

bersungguh2 miss 7 mengelek pasta... ya allah my fav..lasagna...ermm lagi sekali...tpaksa totop mata....:P

lemongrass said...

Kaseh,
dia memang penuh semangat n kesungguhan klu masuk dapur, hahaha