Friday, 21 January 2011

Sambungan cerita our non romantic lunch for 4

The lunch yesterday went well. The girls were very well behaved and the adults were very well behaved too (takde adegan lentuk2 manja atau hembus2 telinga, hakhakhakhak (tak kuasa I)).

Macam mana lah nak buat adegan lentuk2 manja kan, The Other Half and I weren’t sitting next to each other or even bertentangan each other (nak main footsie bawah meja pun tak boleh sebab my kaki not long enough, hehehehe).

I was sitting next to Miss 11 and opposite Miss 7 so senanglah I nak pantau both of their perangai Winking smile. And takde masa pun we all nak berdua2 an sebab bila sorang duduk kat meja, sorang lagi kena bawak the girls pergi ronda2 buffet tables and vice versa. The girls were good but we would rather take them to get the food instead of bagi diaorang pergi jalan2 sendiri. Ye lah kan, kalau jadi apa2, we the adults yang responsible.

Then The Other half said to me, “Happy anniversary Dear!

The Little Misses said, “ Wasn’t your anniversary last month?

I said, “Yeah lah, but we couldn’t find anyone to babysit you and we couldn’t find the right time to go so we decided to celebrate it with lunch with you girls instead!

(aren’t your parents baik hati! hehehehe)

Then they asked, “So, how did you propose to Mum anyway?

That my daughters will be another story all together, hehehehe….. One day when we have the time and the inclination, we’ll tell you all about it In love.

And if you asked me to show you what we had, memang tak boleh nak tunjuk lah because we were too busy stuffing our faces to take photos, hehehe.

(and The Other Half were too busy  writing down all that he ate so he could enter it in his daily food diary. I pulak couldn’t be bothered doing that and just told him that I’ll put the same on my food diary.)

And seperti yang di jangkakan, memang our calories intake semalam berlebih2 giler just for that lunch and yet, we didn’t eat that much either sebab tak nak pig out beria2. We definitely tak ambik carbs sangat semalam. And I guess sebab dah berhari2 diet, our perut pun dah kecik sikit so memang tak boleh nak makan banyak sangat, hehehe.

I was saying to The Other Half, no wonderlah kalau balik M’sia memang akan naik 2-3kg even cuma balik for 2-3 weeks aje. Sebab hari2 melantak sakan all these high calorie food! Pagi makan roti canai 2 keping with kopi ais, tengah hari makan nasi with all lauk pauk, petang makan goreng pisang and kuih muih 2-3 ringgit and malam makan mee or KFC or nasi again. We probably eat a week’s worth of calories in 1 day, manalah berat tak membelon masa tu, hahahaha…..

(Luckily lah balik M’sia cuma occasionally aje kan! Smile).

So, last night we all cuma makan sup aje and The Little Misses cuma makan toast aje sebab everyone was still so full from lunch.

But malam ni I masak balik dah, mana boleh malas2 lama2, hehehe..

I made vegetarian pizza (loads of veges and not much cheese and all low fat Smile).

IMG_7530

I letak thinly sliced onions, diced eggplant, diced capsicum, diced tomatoes and diced pineapple.

And then makan dengan scrambled eggs and smoked salmon and green salad.

IMG_7537

IMG_7540

This is about 400+ cals aje so ok sangat2 lah kan for dinner Smile.

18 comments:

ati_emylia said...

k.min,
mcm mana nak diet nih....emy tak jumpa nasi 2 hari sure menggigil tgn hehehe....skrg ni cuma cube amik small portion of carbo saja.... hhuhuhu

p/s happy belated anniversary

emy

Deliah's Deli said...

salam min..best klu i blh jd u mkn sikit2..:))

Nanak said...

mcmanalah nak train perut mkn sikit2 ni..baby bf, so memang asik laparrr je..

NoRa said...

kalau la my hubby leh telan western food camnie hari2 kan best..tak yah susah payah..huhu
piza kak LG sgt menarik..

shahlin said...

saya ada cadangan bernas. saya wakilkan kak LG makan all the vege n less carb. n for ur kindness i makankan on behalf all the masak lomak cili padi, kambing n segala yg kalori tinggi. muahahaha kita 2-2 takyah rasa bersalah n susah.

lemongrass said...

Emy,
ambik less carbs tu dah kira bagus lah. The right diet is the one yg you ambil everything in moderation kan. My diet still ada carbs but dah kurang lah dr selalu :-).
Slalunya makan nasi bersenduk2, skrg dah kurang, hahaha.

Del,
I sebenarnya love food so much. Ni kira sbb fikir betapa lama nya I kena exercise on the elliptical trainer utk buang the excess calories, tu yg boleh paksa diri makan sikit, hehehe.

Nanak,
I pun dulu masa breastfed the girls, memang makan semua and memang ambil masa lama jugak kan nak lose the weight lepas tu, hehehe.

Nora,
Memang senang kan bila masak Western ni, tak payah nak fikir kena masak 2-3 jenis lauk! :-)

Shahlin,
how come mcm you dpt the good end of the deal aje? hahahaha...
Bestnya makan all those high calorie food kan.
I wish I boleh makan segala benda and still stay thin and healthy!

Ayu Safieza said...

errr diet carbo, low fats....calories calculations....err.....toiiiiiing!!! Ini tabik spriiiing tau.......:) salute arr.....malu lak kat diri sendiri ni....

PatinPasta said...

LG,
So you guys enjoyed the food? That's great! Sempat lagi nak menulis apa yang dimakan ye? Huhu! Nasib baik la anniversary tahunan ye, kalo yang bulanan ke.. jenuh! :D

azieazah said...

LG, tabik la. Bleh lagi kira berapa calori tu.

Kalu Kak Azie, memang tak terkira ler semua bab-bab tu. Dapat maintain cenggini sejak 5 tahun dulu, pun dah seribu syukur ni...:)

e s c a p e d said...

love to be here.. :)

baca, baca dan terus baca..hehe...sis pandai masak..congrats and you are not jobless actually... :)

you buat keje paling mulia dalam dunia, taking care your family.. :)

moga yang baik-baik buat kalian..dunia akhirat... insyaallah.. :)

Saiful said...

Hello K. Min,
Been following your blog for quite some time now. I was one of those MARA students studying in Adelaide. You and your husband came to our Raya open house. I remembered vaguely when we asked what were your plans for the night and you said you're going somewhere romantic so that your husband can re-propose since the first one wasn't romantic enough :)

Madam Sooyaree said...

Waaa... sungguh tabah hati! But the pizza still look tasty, despite the low cal factor

{f a r a h} said...

Kak min mkn kt ne for lunch tu ? Mcm nk gi je...nk try :)

Dinas Aldi said...

I pun nak join the Little Misses in asking, how did TOH propose? hehe. then I kena sabar menunggu semoga you sudi cerita 1 hari nanti, hehehe

lemongrass said...

Ayu,
Bila I exercise aje without calorie counting, I still makan lebih2. But now bila exercise + calorie counting, baru lah I dgn rela mengurangkan makan, heheheh.

Aida,
Hubby I yg beria menulis, I just beria melantak, hahahaha...

Kak Azie,
I guess sbb we all banyak makan western food, tu yg senang sikit nak count calories sbb kat database that program dah sedia ada. Tinggal click aje :-).
Kalau we all yg kena kira sendiri, minta mahap lah nak buat, hahaha.

Sooyaree,
Hubby I sgt amazed yg low cal vege pizza without cheese berlambak2 boleh rasa sgt2 sedap! hahahaha

Escaped,
Thanks for the doa. Amin....
Alhamdulillah, I got the chance to be a SAHM and be there for the girls n hubby :-)

Saiful,
Hi! Matt n I occasionally wonder what has happened to you guys! It's nice to hear from one of your batch. We still remember the open house you guys had :-). Masa tu everyone was so young kan, hehehe.
I showed Matt yr comment and he said, "Was that the time when we went to Hyatt coffee place and you made me proposed to you again?", Hikhikhikhik....

Farah,
we all pergi The Atrium. My friend pernah pergi dulu and she said that place is halal-friendly so tu yg we all pergi.

lemongrass said...

Dinas,
wahkahkahkah....
1 day I'll cerita jugak kat sini. Sangat lah tak romantik nya! :-)

{f a r a h} said...

Dkt mane the atrium tu? Leh bg address ;)

lemongrass said...

Farah,
Atrium at Burswood :-)