Saturday, 15 January 2011

How big is that!

Miss 11 suka sangat2 baca books like ‘Guinness Book of World Records’ and ‘Ripleys Believe it or not’. I guess it is fascinating to find out all these strange facts about the world and the people.

So, masa Christmas hari tu, we bought her the latest edition of Guinness Book of World Records as one of her presents.

Sejak dari tu, apa2 benda pelik aje dia akan kata, “maybe we can put it in Guinness world record.

Hish…..

Sampai kan sayur zucchini I ni pun dia nak suruh I masukkan dalam Guinness Book of World Record!

Tengok lah betapa besarnya zucchini I ni, muahahhaha

IMG_7338

Ini Miss 7’s foot with the zucchini

IMG_7340

And ini pulak Miss 11’s leg with the zucchini.

Nasib baik I tak ambik gambar dgn kaki I yg ala2 balak ni, memang mcm adik beradik lah saiz nya! hehehe….

Saje je I nak biarkan dia membesar kat pokok tu. I nak tengok how big it can get to, hahahahaha….

Tapi bukan semua sayur I that size lah. Tadi I pergi menuai sayur eggplant/terung kat belakang rumah. Dapatlah 1 bekas yang dah besar2 and sedang elok untuk dimasak.

IMG_7345

I petik some chillies as well.

And since dah seminggu I masak Western food yang sangat2 sempoi, malam ni for dinner I masak nasi and lauk pauk penuh 1 meja Smile.

IMG_7348

Ini baru namanya I rajin memasak. I masak 2 jenis lauk and 2 jenis sayur, hikhikhik…. I masak butter chicken, taucu telur goreng, stir-fried kubis with egg tofu and steamed terung with sambal.

IMG_7349

Ini sebab meleleh air liur tengok taucu telur goreng kat rumah Hana, I pun masak lah taucu malam ni. Recipe boleh dapat kat rumah Ayu S’pore. Thank you Ayu n Hana.

I guna cili api n cili besar (petik kat kebun Smile)in the taucu tapi I tak bagi tahu The Other Half. He loves taucu and konon nak tunjuk macho, dia gigit lah one of the chillies.

You should have seen muka dia terus jadi merah menyala, wahkahkahkah……

IMG_7351

And ini guna terung yang I petik tadi. So, memang sedap lah sebab so fresh Smile.

Inilah sebabnya I kena exercise 30 minutes hari2…. Energy in, energy out…..

33 comments:

sak said...

Soooo jelous ngan hasi kebun dia....

Miss Layaleya said...

salam sis,

wah, smua menjadi.. sayur & bunga menjadi2 yek.. seronok lak tgk.. petik je, trus masak.. freshhh..

^_^

3E said...

Kak Mynn...
Best yer ada mini kebun...I wish that I can have one...
By the way, kalau masak lauk-pauk org Melayu mmg terpaksa rajin la 'kan sebab nak buat macam2 jenis dan lawan dengan nasi......

Miss Zan said...

kak LG,

hasil dr kebun akak nie lah yang jd pemangkin semgt sy nk terus berkebun nieh.. hahaha... so as a conclusion nyer, akak kene selalu lah post hasil2 kebun kat blog nie.. hahaha.. maybe ramai yang soooo jeles kan.. haha

tgk dr gbr miss 7 & miss 11 bergambar nge hasil kebun tuh nampak mcm cuace panas giler kat sane kan....

Deliah's Deli said...

salam min..bnyk u mkn hr ni min..:))

lemongrass said...

Sak,
Seronok kan bila dpt tuai hasil kebun ni :-)

Layaleya,
Alhamdulillah lah setakat ni ok lah menjadi but bukan semua lah. Sayur fresh memang rasa dia sedap! :-)

Asilah,
I tak serajin you masak lauk pauk mcm2 fr bfast to dinner every weekend. I rasa memang penat kan masak 3-4 jenis lauk dgn nasi ni. I rasa nak aje duduk rumah you masa weekend, sure kenyang sgt2 perut I, hehehe...

Miss Zan,
Masa Summer ni memang waktu nak tayang segala hasil kebun sbb Winter nanti, kebun I akan senyap sunyi, hehehe...
Hari ni tak panas sgt cuma 30C aje tp terang sgt2 matahari :-).

Del,
Salam. Sebab tu I kena exercise 30 min ptg tadi sbb tau nak makan diner banyak, hahahaha

anymz said...

salam LG,waah so jeles nengok sayur mayur you..eggplant tu nampak fresh betul..

zarin said...

besorrrnya zucchini tu..ehehe agak2 boleh masuk dlm guinnes world record tak? ahaha i pun dah jd mcm miss 11
eh, eh, terung tu sungguh menggoda..ish i pun nk kena rajin mencangkul bagai jugaklah ni ahaha...jeles punya pasal ni :P

Sizuka said...

k.min, cantiknya sayur2 kat belakang ur house tu. kita tukar rumah boleh? hehe.. kat belakang rumah i cuma ada pokok pisang, pokok limau purut dan anak2 sayur yg sedang membesar dengan tidak jayanya.. huhuhu

zucchini tu sah2 terlebih zat. tapi kalau ukur dengan betis iffah, sure sama size. hehe..merajuk iffah nanti kalau tau mama dia cakap mcm tu :d

mamamia said...

really envy your kebun... tak sabar nak abis study kat UK ni and start balik with my gardening back in Malaysia...

Kaseh said...

kak LG rajin berkebun eh..besh dapat mkn hasil fresh dari kebun sendiri..wish bleh rajin mcm akak..hehe tapi takleh la..nak g pasar pun malass..haishh.. :P

blu4sky said...

hahaha...kelakarnya miss 11, siap measure guna kaki lagi..
LG, i tabik spring kat your hubby..curry makan..taucu makan.. my hubby yg jawa ni pun tak boleh nak telan taucu...abis expire satu botol sbb klu masak anything with taucu gerenti takde org nak makan..

lemongrass said...

Kak Anymz,
sekali sekala dpt menuai hasil kebun, memang seronok. rasa best aje masa masak tadi, hehehe

Zarin,
Zucchini tu memang tak boleh makan dah tu sbb dah penuh dgn air so maybe rasa dah mcm petola kot. Buat masuk Guinness book boleh lah agaknya, hahaha.

Shidah,
Biji benih yg I semai haritu banyak yg mati sbb too hot so tak best jugak kalau tukar rumah sbb still kena beli sayur gak, hehehe.... ;-)
Psst...betis Iffah ala2 betis Zahra ye? hahahaha

Mamamia,
Alhamdulillah, ada jugak our plants yg menjadi. But banyak jugak yg tak nak hidup :-(

Kaseh,
Masa Spring n Summer memang rajin sbb bnyk tanaman boleh tanam :-)

Blu4ksy,
Dia nak sgt masukkan dlm Guinness book, so tu yg I suruh dia measure dgn kaki dia, hahaha.
My hubby tu makan quite a few things jugak lah, tu yg perut pun membesar dgn jayanya :-)

NoRa said...

bestnye kebun tu...paling suka terung tu.sayur yang potong then terus masak mmg sedap tau..

K.Nor said...

min, syoknyer k.nor tengok min masak hasil tuaian yg fresh gitu.. rasa nak tumpang makan jer laa :)

ummi_D said...

bestnyeeerrrr...rajin nya kak LG,luar (berkebun) dan dalam (memasak)...ni baru betul SAHM serba boleh...kikikk

Wahidah said...

wah menjadi la hasil kebun itu...impress..zucchini ne ala2 timun eik..pernah rs sekali je

Unaizah said...

Jeles tahap max ni hahahaha!!! Nanti saya gi tolong petik sayur and buah kat kebun akak ye...

~Am said...

kalau balik rumah my mum pun memang dia akan masakkan sayur yang dia petik sendiri....best! jimat pun jimat...

r3d lollip0p ♥ said...

salam sis.
salam kenal.
impressed with your ideas and sharing.
keep on blogging.

ibh said...

Pehh!!!..hasil segar dari ladang..ehhehehee..mmg berbaloi..

My MAA said...

wah wah....seronot musim menuai dah tiba....ish ish..besar giler (nada uztaz kazim)zucchini tu hehehe...now nie musim masak taucu agaknya...semalam i masak taucu mackerel cutlets letak cili apa gakss.....mmg best...hehe...

Eine Frau aus Botnang said...

Wahhh LG, teruja I tengok hasil kebun you. Good job! Nak tengok jugak berapa besar Zuchini ni nanti. But then it will be too old to eat, sayang nak buangkan? Take care!

Madam Sooyaree said...

Wahh.. hasil lumayan! Zucchini tu nanti satu taman perumahan boleh kasi makan, hihi

aS_c0mei said...

meleleh air liur saya ni.bestnye akak masak tuuu...dah la seronok dpt bercucuk tanam...camne la rasa zucchini tu ek.tak penah lg makan.ekekkee

Rusniza Mohd Nor said...

akak bg alamat sikit.meh ktrg pegi cantas tanama akak curik2..haha.jeles tu.akak tanam sejak duk umah baru ni ke sume ni..

A~ said...

wah, besarnyeeee zuchini. senang ke nak bela dia kat kebun? how long dia amik nak tumbuh jadi buah from biji benih ye? nyaaammm sambal terung sedap.
i love looking at ur flower garden. cuuuuuun sangat.

lemongrass said...

Nora,
I pun suka terung esp bila yg dipetik kat kebun belakang, hehehe

Kak Nor,
hikhikhik...rasa dia tak tau sedap ke tak ;-)

Ummi_D,
kadang2 aje timbul rajin ni :-)

Wahidah,
rasa dia lain sikit lah dr timun. Zucchini ni slalunya kena masak baru sedap, timun makan raw aje pun dah sedap :-)

Unaizah,
lepas u dtg petik, boleh kita gotong royong masak hasil tanamn tu kan ;-)

Am,
Kat kampung, memang slalunya penuh dgn ulam ulaman n tanaman kan. Memang sedap makan sayur fresh ni :-)

Red Lollipop,
Salam singgah ke sini. Thanks for the encouragement :-)

Sue,
Bila lagi kan nak perasan diri ni peladang berjaya, hahahaha

Maz,
Zucchini yg besar mcm tu dah tak boleh makan dah sbb rasa dia tak sedap. Tapi terung n chili tu memang still sedap, hehehe. Esp klu kenakan dgn nasi n taucu :-).

Fasha,
Memang it doesn't taste nice dah if it's that big. Probably I'll keep it as seeds kot.
But I sgt2 lah nak tengok how big it can get to, hahaha

Sooyaree,
hahaha...I tanam zucchini ni kat depan rumah aje n tak berpagar tapi non of my neighbours teringin nak ambik, hahaha

As,
Rasa zucchini tu tak lah sesedap mana, hehehe. I pun tak tau nak ckp rasa dia , macam rasa apa :-)

Rus,
hahahaha...boleh gak you dtg ambik sayur we all pastu tolong masakkan sekali ye!
Sayur2 ni we all tanam sejak masuk rumah ni :-)

A~,
zucchini ni senang nak tanam from biji benih n senang nak hidup n menjalar giler. As long as you water it religiously lah :-).

~alang~ said...

salam kak min..
wah,besarnye zucchini tu...kalah hasil tanaman alang..hehe...ckp kt zahra,dh blh masuk Guinness Book of World Records tu...hehe..

lemongrass said...

Alang,
zucchini tu patutnya tak besar sgt sampai mcm tu, tapi we all aje saje2 tak petik nak tengok dia besar mana, hehehe

PatinPasta said...

LG,
Mak aaaaaiiii! Besornye zukini tu! Kalo masak buleh jamu suma jira kat kawasan. Huhu!

memang jeles tau tgk tanaman LG, dari dlm pot sampai la ke tanah. Saya dlm pot gak tp tak beriya menjadi mcm LG nye. Wwawawa!

SJB AKA SUE J-B. said...

Mak oiiii besarnya zucchini tu.

sara said...

kak,

ritu p cameron highland, and p la visit MARDI, kt situ, baru la dpt tgk zukkini tu (btul tk eja nih?huhu)...

besarrrrrrrr kak, kaler oren.. hikhik....