Sunday, 30 January 2011

Sunday without Bianca :-)

Today is Sunday (macamlah ada yang tak tau, hehehe) and Cyclone Bianca has decided to pass us by without doing any stopovers, Alhamdulillah. But it would have been nice to have had a little bit of rain from Bianca though Smile.

Kat rumah I ni, kalau weekend or when everyone is at home, I noticed that there seems to be so many water glasses/tumblers lying around everywhere in the kitchen.

I heran betul lah sebab kat rumah ni cuma ada 4 orang aje tapi kadang2 tu the glasses/tumblers yang lying around adalah dalam 10 macam tu kot.

Bila I tanya The Little Misses and The Other Half sape yang guna gelas berlambak2 tu, takde sorang yang mengaku and semua buat muka heran…

Ini yang buat I sangat2 mushkil, sejak bila pulak rumah I ni ada simpan benda2 halus or orang bunian or invisible friends yang terer minum air bergelas2 ni ye?

Bila I duduk rumah sorang2, tak pulak benda misteri ini berlaku, 1 aje gelas from morning till the others come home….

Hmmmm…………

Kena letak cctv cameras lah around the kitchen kan kalau nak nab the culprits, hikhikhikhik… Winking smile

Malam ni for dinner, I made grilled polenta (I beli yang instant dah siap tu) and makan dengan grilled lamb chops with its jus and bocconcini, grilled eggplant and green salad.

IMG_7728

I’m not sure if I got it right or not though, my plate ni is only around 300cals aje which is not much langsung kan! But sangat2 mengenyangkan and yummy….

IMG_7726

I cuma makan sekeping aje polenta tu because dah kenyang, hehehe…

The gravy/jus we ate with the lamb tu I buat senang aje.

Ini recipe gravy yang I selalu buat.

After you’ve grilled the lamb, jangan basuh the grill pan. Keep the heat on low and add a teaspoon of butter to it until it has melted.

Then add about a tablespoon of plain flour and cook it for about 1-2 minutes. Then add some water as much as you want to. Add some soy sauce/kicap masin to taste and then let it simmer until the gravy’s reduced/thickened a bit.

Pastu, bolehlah makan dengan your chops or steak! Tak payah susah payah beli gravy powder.

21 comments:

noir said...

looks tempting and easy enough for me to attempt.

i bet your husehold ada lain magic selain dari esbok and gelas2 :}

anymz said...

sama lah kita..arwah mak dulu selalu komplen dlm bah negorinya..kok onam org anak ekau.onam lah gelas patut ee, ni aposal sampai 10 gelas dok lam sinki tu?...hehe
erkk!!..terpesona dgn dish tu..kalau hari2 makan gaya gini gerenti selim melim kita jadinya kan?..tapi akak selalu kalah dgn nasi..jahat lah nafsu makan ni..huhu

Nanak said...

sapalah yg guna gelas byk2 tu..ehehee

~~zAnAfAhMi~~ said...

kat rumah ni pun tiga org je, tapi mcm la ramai, bila tnya....masing2 buat muka blurr...

Flower said...

Cik Bianca bagi salam pun idak kan. My hb semlm siap2 kemas backyard takut cik bianca dtg. Tp alhamdulillah lah tak sampai. Sesat kali. Yg mustahak my backyard dah bersih. Petang tadi hujan renyai2 sikit. So tak yah I siram pokok kat rumah tu.

Kat mana you beli instant polenta tu. I selalunya buat from scratch. Hari ni kat rumah I cik abg I yg masak. Bukan masak apa pun, just bbq. Dulu rajin gak dia goreng mee, masak nasi ngan kari apa, tp semenjak duduk sini mmg dia tak masak lagi.

Nurul said...

polenta tu yang mana satu dlm plate tu kak? :) hehe tak tahu.

lemongrass said...

Noir,
My house memang banyak magic and all the invisible naughty people living here, hahahaha....
It is really easy to make which is my kind of meals :-).

Kak Anymz,
Tu yg heran kan, bila dah jadi emak ni baru lah sedar betapa kita masa kecik2 dulu pun perangai sama, hehehe...
I pun suka sgt dgn nasi. Tu yg bila I masak nasi and ada lebih2, cepat2 I masuk freezer so tak boleh I nak makan the leftovers esok nya sbb malas nak defrost, heheheh

Nanak,
I pun tak tau mana dtg ramai 'orang' untuk guna all the gelas, hahaha

Zana,
Kat rumah ni pun, memang kalau ditanya, takde siapa yg mengaku pakai. Tiba2 aje muncuk gelas2 kotor tu kan, hehehe

Nora,
My hubby pun I suruh dia kemas the backyard and everything semalam. Luckily he did sbb siap aje dia kemas, the storm came :-).
I tunggu jugak Bianca 1 hari ni but sikit pun takde kan!
I beli instant polenta tu at Coles. Dia jual dlm plastic 1 aisle dgn pasta semua tu but not in the fridge. I tak pernah buat polenta fr scratch ni sbb malas, hehehe....
My hubby kalau dia rajin masak, only on Saturday aje :-)

Nurul,
Polenta tu yg kaler kuning mcm bata tu, hehehe. Dia dibuat dr cornmeal :-)

Jamie said...

Kat rumah i mmg dah khaskan botol air utk anak2 jd takde lah diaorg pakai cawan byk2..lagipun diaorg tak sampai nak amik cawan n gelas sbb tinggi tp problem nya org tua2 ler...nak membebel pun tak larat...hehehe

A~ said...

aloha, salam dari ICU. (overnight duty on the weekends... sad). :P
anyways, ye la, bila i dok rumah sorang, i guna satu je cawan, sudu garpu pinggan/mangkuk. tapi bila ada lagi sorang tu, tetiba penuh sink/bench with all sorts of cups/glasses/sudu garpu pisau/ piring/ pinggan/mangkuk. pelik sungguh. macam baru lepas buat majlis makan2 plak. padahal 2 org je dok rumah. yg basuhnye i sorang. kadang balik kerja tu rasa nak pecahkan je semua tu. hahahahhaha.
thats a very easy recipe to make gravy lah. nanti i nak try. :) thanks.

shahlin said...

1) keyword mggu ni ialah eggplant.hahaha taufan ke tak taufan ke dia campak jgk spesis tu dlm menu hari ni.

2) kak LG nk ckp bisik2 ni..."lain kali klu nk simpan bunian terus bagi job task suruh dia basuh gelas ye"

somuffins said...

LG
Over at my house, the 'same being' exists too. Nak wat camana ek? Kalau that being tolong masak ke, kemas ke, best jugak kan?

T said...

LG,
I rumah dua orang jer. Tapi setiap hari pun dekat sepuluh gelas guna. I pun heran siapa la yang guna ;-)

Kalau ada empat orang, mau setiap gelas/cawan rumah ni habis guna every day. hehehe.

Lisa H. said...

'Perth is too BORING... even Bianca decided not to visit, mom' so says my daughter ... :D

Wahidah said...

idea utk pasang CCTV tu bernas tp bile nk sekodeng sape yg letak gelas2 tu mcm kelakar la pulak..hehehe


sah2 la keje org kt umah tu je kan..:)

Kama said...

LG, nak settle prob. tu senang je...kasi keluar 4 cawan je...kasi nama...pastu tau la siapa punya yang kantoi...kes kedekut cawan nih..

ct_nurmarlissaa said...

ermmmm....yummy.....cawan..mmg kene buh nama if yg guna tak displin senang tangkap pesalah nya or empunya lebih bertanggungjawab......huhuhuhu..cam duk kat sekolah lah plak...

Areef Ibn Naim said...

salam kak,

st tgk startcounter byk yg masuk dr blog akak... sy heran gak... check punya check rupanya akak letak link blog sy dlm bloglist akak...

tq kak...

sy mmg selalu masuk blog akak ni, just tak penah komen je, dok skodeng je, hehehe...

Unaizah said...

Saya tak penah makan polenta. Mcm mana la rasanya?

Gembo said...

Mrs G:

The bit about the mysterious glasses made me smile. Growing up our mum always nags about the glasses so what she did was keep away the extra glasses so we had no choice but to wash if all were in the sink. ;p

lemongrass said...

Jamie,
Kat rumah ni sbb semua dah besar and tempat cawan kat bawah, tu yg senang aje semua mencapai bila nak minum. I jugak yg kena kumpul n basuh, tu yg asik bebel aje, hehehe

A~,
pakai aje pinggan n cutlery plastic so you can jsut throw away everything bila you balik penat2 from work tu, hehehehe...

Shahlin,
Sejak pokok eggplant I berbuah, hari2 we all makan eggplant, sampai kan word verification pun dah tak larat dengar egplant tu, hahhaha...
Psst...bunian I tak makan saman lah :-)

Cik Som,
Terer sungguh that 'being' ye, can be in Perth and M'sia at the same time! hahahaha

T,
Cawan n gelas kat rumah ni pun kdg2 sampai habis kena guna. Tu yg buat I tension nak basuh, hehehe

Lisa,
SO true what your daughter said, hahahah. Even Northam and York are much more fun for Bianca kan :-).

Wahidah,
kalau I pasang cctv, memanglah dah buang tebiat, hahaha...
Yg heran nya kan, takde sorang pun mengaku pakai 2-3 cawan tu! :-)

Kama,
Itu tindakan yg drastik, hehehehe. Adalah hubby I nanti nag I tak sudah :-)

ct,
I kena tukar rumah I jadi boarding school, baru diaorang rasa, hehehe

Areef,
Salam. I letak yr link sbb I tak dpt join yr contest, hope u don't mind. Tapi best jugak dpt up traffic sikit ni kan :-).

Unaizah,
Mcm makan kuih indian nama dia kesari tu tp tak manis langsung lah, cuma salty aje :-)

Gembo,
Hehehe... I can't hide away the glasses because there's no more space to hide them. And I think my hubby can always find them and use many of them, hehehe

A~ said...

hahaha. tu la, i terfikir gitu jugak. tapi hubby tu environmentalist gitu (kononnye). tapi pakai barang dapur tak hingat! heheheh.