Tuesday, 1 February 2011

The night before schools start

The schools opening tomorrow and everyone is excited, from Emak to Bapak to anak2, hehehehe…

Sepatutnya I pergi Miss 7’s school petang tadi to find out which class she’ll be in. But malas betul nak keluar rumah bila dah panas tadi and we are going to find out esok pagi anyway masa kat sekolah so might as well just wait until esok kan Open-mouthed smile. We just hope some of her good friends are in the same class as her so tak lah dia rasa lonely sangat.

And since tugas I sebagai supir and makcik kantin will be starting again esok, kenalah I masuk tidur awal starting from tonite. Tak boleh lah I nak tidur balik lepas Subuh nanti, hehehe….

The Little Misses have asked for fruit salad and buttered popcorns for recess and I’ve made sausage roll for their lunches. Tu yang kena tidur awal sebab nak buat fruit salad n popcorns esok pagi2, hehehe. (Nasib baik the popcorns beli yang microwavable tu so senang kerja I, hehehehe).

So, instead of borak panjang, I tayang our dinner aje lah.

We had thai beef salad on a base of japanese noodles.

IMG_7751

The noodles I cuma boiled in water flavoured with soy sauce and sesame oil aje so dia tak clash dengan the thai flavouring.

IMG_7757

I marinated the beef using this recipe and then grilled it in a grill pan. But for the girls, I guna marinate lain yang tak pedas and I tak bagi banyak sayur.

Memang ada rupa rabbits dah we all sekarang ni sebab makan greens aje hari2!

18 comments:

somuffins said...

LG
U dah nak tdo but I baru nak masuk dapur, haishhh bad time mgmt of me :-)
Sempena tahun rabbit maka afdal makan cam rabbit ke? Hehe..

azieazah said...

LG.. and SOM,
I pun cadang nak masuk tido gak, tapi bila tengok SOM baru nak masuk dapur, I ingat nak temankan dia.

Nanti sunyi lak dia kat dapor sensorang. Dia mesti takut sama tu.. ahahahaha.. okey tak SOM? Masak sedap2 tauuu..

Flower said...

My anak2 dah start sekolah today. And now dua2 dah dibwh buaian mimpi. Esok lunch, not sure yet.

Have a nice day tmrw. Jgn sedih2.

Dinas Aldi said...

selamat kembali ke sekolah to the Little Misses! kat sini cuti CNY, hehehe, I LIKE!

lemongrass said...

Cik Som,
Awat lambat sgt masuk dapur, nak masak dinner or supper or midnite snack? hehehe.
Kalau cute macam rabbit, bagus jugak kan! :-D

Kak Azie,
Nak temankan Cik Som sbb nak rasa food dia ye? hehehe. Make sure Cik Som tau you nak dtg, boleh lah dia masak nasi kandar ke, cheesecake ke or pisang goreng ke :-)

Nora,
Kesian my hubby sbb tak dpt hantar Alya masuk high school sbb he's got so many things to do at work esok.
Sure I sedih bila tengok muka dia sedih n nervous sbb takde kawan nanti....

lemongrass said...

Dinas,
tu yg I jadi rabbit makan salad bnyk2, nak satu gang dgn Chinese New Year kan, hahaha...

an15 said...

I tot dah start school, punya la slow kitorang kat school area td, takut kena saman kan

p/s: i dah jupe good sammy kat high road tu. baru tau ada mall (n Big W) kat situ! Dekat je rupe ye.

Kaseh said...

oh yeah..rabbit year.. so kita smeua harus jadi rabbit.. kalau la LG dekat kan besh.. leh gak kaseh oder je food ngan LG..healthy lak tuh..

shahlin said...

wah wah wah makcik kantin ni. punye la pendek entry dia.betul2 xcited nak start keje esok pagi.

Madam Sooyaree said...

Ehh.. sini pun ada beef rupa ala-ala tu. Nama nya crying tiger. Tah mana tang tiger tu tak tau la. Aman la esok di rumah ye LG, hihihi

indahhouse said...

Salam kak LG,
wah... kagum..kagum... sungguh2 berdiet kak.. rabbit pun takpe la.

Tapi all dishes sedap2 semuanya. First school day for little misses. Mesti sibuk hari ni..

ct_nurmarlissaa said...

Salam sis...
Sayuran...me kurang skit...

Tapi all dishes sedap2 semuanya....First school day for little misses.... Mesti sis sibuk hari ni..

Sizuka said...

k.min,

I'm gonna make this today. tapi kena pegi beli soba dulu. eh! guna soba ok ke?

lemongrass said...

Anis,
hehehe...sure punya lah the police will start monitoring the school zones kan :-).
That mall yg ada Big W tu is Stockland Riverton. Besar jugak.

Kaseh,
tu lah, kalau makan salad hari2, maybe nanti jadi cute mcm rabbit :-) n gerenti lose weight, hehehe.

Shahlin,
Ye lah, dah lama tak jadi makcik kantin, so tu yg kena tidur cepat so boleh bangun awal, hikhikhik...

Sooyaree,
Crying tiger sbb pedas sgt kot so bila tiger makan, sure menangis, hahaha

Indah,
Salam. Memang kali ni berdiet betul sbb hubby dah tergemuk, hehehe.

ct,
Memang busy hari ni sbb jadi supir n makcik kantin :-)

Shidah,
Soba lagi bagu sbb soba is very low calorie compared to mee kuning.

Messy Mummy said...

hi there..
you have cute kids lah.. mesti letih nak layan coz dua2 girls kan? anyway, been looking and reading your blog esp the healthy food u've been cooking. i just wish that nanti boleh masak macam tuh. now is still all makanan yang berminyak..berlemak..bersemua2 lah.. keep it up ya!

Unaizah said...

Off mode school holidays. On mode schooling.

lemongrass said...

Messy Mummy,
Hi. Thanks for the compliment :-). Susah nak layan part emotions diaorang yg can sometimes be so peremepuan, hehehe.
I pun suka sgt masak n makan all those fried n lemak2 stuff but since hubby nak hidup sihat n lose weight, kenalah I as chef, tukar cara I masak, hehehe

Unaizah,
anak2 yg sekolah tp Mak2 yg busy kan, hehehe

Latiolicious Lady said...

suka baca LG punya cerita. pun suka juga resepinya..ai thn nih mmg nk jaga makan juga, haha sbb 2 thn nih sjk pandai masak asyik membulat je heheh. tulis lagi ye.. nk buat resepi nih.