Wednesday, 23 February 2011

Laporan makcik kantin

Gambar di ambil oleh makcik kantin yang bertugas dari pukul 6.00-7.30 yang kemudiannya bertukar menjadi makcik supir pada pukul 8.00, hikhikhikhik.

Ini semua bekal Miss 7 to eat at recess and lunch for the past few days. Kadang2 she can finish all the food in there and kadang2 she will bring back a few things untouched.

Her recess is from 10.45-11.05 and lunch pulak from 12.15-1.00. Diaorang kena eat their food first baru lepas tu dibenarkan pergi main kat playground until the bell rings again.

Kalau Miss 7 teringin sangat2 nak main kat playground, dia akan makan her lunch cepat2 and then boleh main lama. But kadang2 dia tak larat nak main when the weather is too hot or too wet so dia akan makan sambil lepak2 and borak2 dengan kawan2 dia Smile.

IMG_7957

1 corn chip for me, 1 corn chip for my friend, 1 dried apricot for me and 1 dried apricot for my friend (when I’m feeling generous) Smile.

IMG_8033

She told me that her friend asked to taste her Just Juice and she said, “sorry, it’s for me.” Hehehehe. Takkan lah nak bagi that kawan drink from the same straw kan. I slalunya akan freeze the juice overnight so it is frozen when I put it in the lunch box. It will help keep the rest of their lunches cool. But by lunch time, it will be half frozen so just nice to drink. Kadang2 I letak frozen yoghurt.

IMG_8055

Her snack changes all the time. Hari ni she wants to have roasted nori and dried apricots for snack.

I don’t think I will ever call The Little Misses lunch boxes bento. Sebab for me bento tu has to be so cute and well arranged and filled with cute veges and rice and meat cut or shaped into cute animals or stars or moons or flowers.

The Little Misses lunch boxes selalunya filled with whatever I can find in the pantry and takde kuasa I nak buat benda cute2 ni, hahahaha. A typical ‘aussie’ kid’s lunchbox Open-mouthed smile.

45 comments:

zarin said...

meriahnya their lunch box..kalau i jadi their friend pun i nak ngendeng jugak hihi

Madam Sooyaree said...

Bestnye lunch diorang! Comel aje walau takde bentuk-bentuk :D

SurayaCoghlan said...

sedap pulak nengok dried apricots tu..ada lah yg nak kena gi Coles ni kejap lagi..hehe.

TopsyTurvyMum said...

bagusnya la kalau my kids nak makan dried fruits for snack. ni balik2 nak mamee. I yang membeli pun naik jelak.

Jiji-Fify said...

Hamboiiiii!!! sakan bekas makanan dia!!!
Lukis Guna Lampu?

lemongrass said...

Zarin,
Kalau tak meriah, nanti muka diaorang monyok aje nak makan, hehehe

Sooyaree,
I sebenarnya envious tengok mak2 yg terer buat bento yg cute miut itu sbb I tak terer nak membuatnya, hehehe

Sue,
nasib baik Muffy n Madina suka the walks to Coles tu ye. The Glenelg Coles tu quite big skrg kan.

TTM,
Zahra aje yg suka makan dried fruits ni. Alya cuma akan makan fresh apples or rockmelon aje.
I pun kdg2 beli mamee for their lunchbox but the girls like JJs more, senang kan, hehehe

Jiji-Fify,
Kat sini memang pakai the padded lunch bags/boxes sbb panas kan so klu padded, keeps the food cool longer:-)

zawani yusoff said...

alahai,beruntung nye ur misses, akak=)nnti aira dah skul,nak bg die bwk bekal camgini gak la..hikhik

Ayu Safieza said...

mmmm, LG...morning sis..I pun tak kose nak menbento kan diri....anak jantan lagi mudah..bawa bekal cam picnic....bawak botol air cam bawak tong minyak tanah 1 liter....muehehehe...

Tapi tengok bekal little misses tu, rasa gak la I cma nak g picnic tepi laut....:))))

My Life My World said...

Lunch Box yang disediakan oleh Mak Cik Kantin dengan penuh kasih sayang. Kalau anak I, sure tak kenyang, sebab tak ada nasik. Tapi betul lah tu kan, tak leh makan kenyang-kenyang, nanti mengantuk lak, sebab masa study dia orang panjang .

-ilyannur- said...

Lunch box yang meriah. patut lah kawan-kawan dia sibuk nak rasa itu ini hihi. nak sikeetttt hihi

Nanak said...

patutlah kwn Miss 7 selalu nak rasa..i pun nak jg klu mcm ni..hihhi..

JaSSNaNi said...

i nak camni gak esok.. kasi try skali je.. lepas ni tak mintak dah.. boleh?

lemongrass said...

Zawani,
kadang2 best jugak prepare lunch boxes ni. Kira mcm surprise for them lah masa diaorang nak makan nanti :-)

Ayu,
Kalau I push myself utk merajinkan diri buat bento yg kiut miut tu, mau lah agaknya I kena bangun pukul 4 pagi, hahahaha.

Kak Acik,
Nasib baik tekak anak2 I tu ok sgt2 dgn sandwiches or wraps. Kalau tak, susah jugak I nak fikir lauk pauk nasi tiap2 pagi, hehehe.

Ilyannur,
I tak tau lah mcm mana rupa lunchboxes kawan2 Miss 7 tu. Maybe kot tak semeriah dia punya, tu yg asik ngendeng aje kan, hehehe

Nanak,
I rasa kan other people's lunch boxes mesti always nampak lagi sedap dr kita punya sendiri :-).

lemongrass said...

Nani,
hahaha...you nak bawak pergi kerja lunchbox mcm ni, tak kena gelak ke? :-P

my little family / kaftanbatik said...

kat bagus klu ANis pun mkn mcm ni.. cukup susah nk makan..tu pasal kurus ja... :-(

arapink said...

kalo lah zaman sekolah dulu mak ara bekalkan lunch box mcm miss 7 nih, agaknya ara dah kaya sbb duit belanja sekolah leh simpan...hahaa...dan badan ara tentu lebih sihat daripada biasa..


ngeeiiiii ;-p

Mama Hanim said...

bestnya byk makanan tu utk kengkawan skali kan..

(Gambar) Jururawat Cemburu Tetak Suami Di Ipoh


(Gambar) Peragut Mati Tertonggeng Dlm Longkang

(Gambar) Pesta Kaut Beras Di Lebuh Raya, Kemalangan Lori Beras Dan Lori Pasir Di Km 394.4 PLUS Dkt Behrang Tanjung Malim

blu4sky said...

LG,
mcm ni boleh berniaga makanan kat school..mcm-mcm ada...heheheh

Ayu said...

huhu...klu akak tgk bekal ainnur lg mau nangis.apa taknya...air masak n roti/cake/muffin jela yg ada.kdg2 ayu bekalkan snack utk dia.

apa la ibu ainnur ni kan....malasnya nak sediakan bento yg kiut miut tu.isskk...

Anash said...

so gigih getting those been packed as lunch box..
wee....i jadi anak you pun..i bangga nak bawak gi sekolah..
serius best. (tiba2 nak cari mangkuk tingkat bawak nasik ke opis..hahah)

Yan said...

Nak jadi Miz 43, leh tak.. Nak lunch box gak..

NoRa said...

bestnya dapat lunch box hari2 macam nie tau..jeles nye..hehe

Rima said...

Kira ok lah kan.. tu bento box memang untuk mami mami yg rajin.. if i kan.. sure jadi macam urs.. tak kuasa mami nak potong carrot bentuk star hahaha

an15 said...

my mom dulu pun freeze kan air oren, bangun pagi esok bawak pergi skolah. before tu dia atur siap2 beg skolah kitorang kat tangga :p

Tuty Irma said...

Kak LG,
thanks for being so inspirational. start bberdiet your way. makan tp control. bila mkn and nampak food as numbers, senang nak control.

hehe ni 1st time comment. selama ni jd reader je. tengkiuuu

nway, camne fillings utk warps utk lil misses tu? selalu saya buat chicken+salad+mayo je. tak de idea nak buat camno lagi.

err i agree on part jawa yg ada thighs besar. pakai seluar sampai koyak!!

CPI said...

salam..


alahaiii bestnye.. i harap, bila i ade ank, n ank i dah skolah nnt i boleh rajin mcm u.. bestnyeee

lemongrass said...

Mama Anis,
Anis suka makan apa? Maybe bila dia dah mesar sikit baru start suka makan mcm2 kot. Asalkan sihat kan :-)

Ara,
muahahaha...kalau simpan duit belanja dari kecik sampai sekarang tak guna, sure memang kaya raya kita kan :-)

Mama Hanim,
kdg2 dia bagi jugak kat kengkawan kalau dia rasa dia tak lapar :-)

Blu4sky,
Manalah kawan dia tak beratur nak rasa her food kan, hari2 tukar2, hehehe

Ayu,
Nanti Ainnur dah start sekolah betul, masa tu boleh lah Ayu start prepare bento cantik2, hehehe

Anash,
I suka tengok mangkuk tiffin tu :-). Dulu ingat nak suruh my hubby bawak mangkuk tiffin bertingkat2 tp tak kuasa dia, hehehe.
Tiap2 malam my kerja is menanya budak2 ni nak makan apa for lunch esok.

Kak Yan,
Sure nya kena gelak kalau Kak Yan bawak bekal ala2 budak2 ni, hehehe

Nora,
My kids kadang2 terlupa yg bekal diaorang ni actually sgt2 best and they want something else totally different. Kids kan!

Rima,
hahaha...Bila dah masuk mulut, sama aje rupanya kan sama ada bentuk stars or panjang2 :-)

Anis,
Sedap kan minum air oren ais tu kat M'sia, nyaman aje kat tekak :-). Nasib baik anak I dua aje, so the lunch boxes beratur 2 aje on the bench :-)

Tuty Irma,
Thank you for the kind words :-). I am like you too, bila dah start exercising and berdiet dgn calorie control, bila nak makan anything,terbayang2 all the numbers and lepas tu tak jadi makan, hehehe.
I find this way so much better and boleh keep it up for a very long time.
I pun cuma letak chicken, lettuce, mayo and tomato sauce aje. So far, they like it :-).

lemongrass said...

CPI,
salam. I jadi rajin ni sebab I find it easier and cheaper and healthier sediakan lunch boxes from home ni :-).

penDragon said...

"Sekian, makcik kantin melaporkan dari Perth",....hehehehe....makcik tukang kebun bila pulak nk buat laporan k LG? Lama dh x tgk garden akak...

Cho Zila said...

teruja... itu jer dapat dikatakan..

MULAN said...

tabik u... rajinnya.. kat vietnam dulu, the teachers memang encourage mak2 semua bekal kan makanan utk anak2..

"food from home is the best.." sokmo2 la ucapan kat assembly camtu..

ya lah, ya lah.. pastu sama la, yang lain datang ngendeng...

suzi fauzi said...

suka sangat lunch box makcik kantin LG lah..dulu suka gak prepare bekal tuk my 11 yrs old son, peh tu dia pi meniaga sandwiches kt sek, takut la plak mak cik kantin mengamuk trus cease bekal dia..hehehe

Unaizah said...

Best tengok isi lunch boxes the Little Misses. Anak i bawak bekal a few days je lepas tu dah tak nak sebab seronok membeli. Tak penah pegang duit. Bekal yg dibawa pun selalunya tak usik pun.

lemongrass said...

Pendragon,
hakhakhak...esok pulak ye makcik tukang kebun buat laporan :-)

Cho Zila,
tiap2 hari bila sekolah, memang tak pernah cuti dari membuat lunch box ni, hehehe

Mulan,
Kat sini kena rajin sbb kantin takde benda yg boleh makan sgt pastu mahal pulak tu. I guess kat Vietnam pun susah jugakkan nak beli lunch kat kantin?
Pastu anak2 tekak budak2 tu kdg2 mengada2 pulak nya, nasib baik Mak dia 'terer' lah jugak buat lunch, hahaha

Suzi Fauzi,
Hikhikhik...Anak sulung you tu bisnes minded :-). Mak dia susah payah buat sandwiches, dia dpt duit hari2.

Unaizah,
Kat sini budaya bawak lunch box to school and work still quite strong jugak. Majority budak2 bawak lunchbox pergi school. I lah yg pening nak fikir nak buat apa each night :-)

Flower said...

Hanya Hana saja yg bawak main dish n snacks, drinks dia. Omar selalunya bawak snacks saja sbb dia fussy nak yg baru masak. Yg dah sejuk or siap bungkus kiranya mcm leftover saja pada dia. Picky picky picky. Nasib baik gak lah islamic school. Kalau dah jenuh I dtg hari2 bawak lunch gi sekolah time recess....

shahlin said...

Memang bwk lunch box sbb food kat kantin tak halal ke? and do they have their brekfast at home sblm gi sekolah?

Taufik MY said...

wow rajin betul mumy dia siapkan lunch box.. Phew!.. nasib baik lunch box ader gaye sikit.. kalo mumy sedia mangkuk tepin/tingkat.. abis la..

afid said...

bestnye..kalau pegi kantin makcik kantin yg ni..mcm2 ada.:B

Kak Lg,
budak2 kat sana memang bwk bekal ke atau ada je beli kat kantin sekolah?

PeanutButter said...
This comment has been removed by the author.
Party Tupperware said...

rasa motivated tgk lunch box itu...sbb sekarang ni anak² saya bawak bfast x brapa proper...next time bole buat la mcm ni..lunch bag diorang tu special material ke or bag biasa² aja??

NiezaMan said...

Bagus tul la makcik kantin ni
i nak jd your customer leh ke? hi3

Ismail Fitry said...

Hehehe seronok tengok budak bawak lunchbox ni. My kid bersungguh sungguh nak bawak pegi preschool dia tapi tak boleh sebab makanan is already well prepared by their cook. Maybe kalau dah masuk school umur 5 tahun nanti baru boleh bawak.

Tapi yang bagusnya, semua budak Kiwi kat NZ ni bawak lunchbox pegi sekolah. Sampaikan budaya tersebut terbawak bawak ke ofis. Hmmm...saving cost and healthy!

lemongrass said...

Nora,
Nasib baik sekolah agama kan, bolehlah beli lunch hari2,hehehe. But kantin bukak hari2 ke? Dulu masa my girls kat Langford, kantin opened Mon-Thurs aje tak silap.

Shahlin,
dulu masa sekolah agama pun, my girls still bawak lunch hari2 and now bila sekolah public and kantin tak halal, lagi lah memang kena bawak bekal hari2 :-). But majority of students here memang bawak bekal ke sekolah.
Diaorang wajib breakfast kat rumah or else I tak bagi pergi sekolah, hehehe

Taufik,
Kalau bawak mangkuk tepen, agaknya lagi ramai yg nak mengendeng lunch diaorang nanti, hahaha

Afid,
Budak2 kat sini ramai yg bawak bekal dr beli kat kantin. Mungkin about 15-20% aje kot yg beli kat kantin.

Party tupperware,
My girls breakfast kat rumah dulu with multigrain toast and warm milk+milo, hehehe.
Lunchbags diaorang ni padded lunchbags so kalau letak frozen stuff, dia lambat sikit lah nak cair.

Niezaman,
customers I 3 orang aje hari2, tak boleh lebih, hakhakhakhak...

Ismail,
Kat NZ, preschool kids disediakan lunch ye?
With my girl dulu at public school, they share fruits during recess time, pastu balik before lunch :-).
Kat sini pun sama, most people take packed lunches to schools and works. Takde sape pun kisah or rasa malu2 bawak bekal.

PINATBATE said...

bestnya!..saat paling seronok bagi seorang ibu ialah bila anak bawa balik lunch box yg kosong habis di makan..rasa berbaloi sangat kan.?

lemongrass said...

Pinatbate,
Yang paling best, kalau diaorang kata, nak benda yg sama the next day sbb sedap sgt, hehehe