Thursday, 24 February 2011

Laporan Makcik Kebun :-D

Pendragon tanya I semalam, bila I nak buat laporan Makcik Kebun pulak sebab memang dah lama I tak tayang gambar kebun.

Makcik kebun sekarang still berkebun tapi dah tak serajin dulu sejak The Little Misses mula sekolah balik ni. Ye lah, sekarang tengah panas terik deng deng tu so kalau nak berkebun, kena pagi2 buta atau lepas dinner.

I tau lah I kadang2 terer buat multitasking ni tapi kadang2 tak sempat2 jugak pagi2 buta lepas bangun tidur n solat I nak tukar2 sekejap2 ‘hat’ makcik kantin ke makcik blogger tegar ke makcik cleaner ke makcik aerobics ke makcik kebun ni. Mengah weh!

Yang sempat buat pagi2 buta pun cuma menyiram pokok kat kebun aje. Nak belek2 bunga ros pun tak sempat. Bila dah siap semua kerja rumah and bershopping, dah tengah hari so memang tak kuasa lah I nak keluar beramah mesra dengan pokok when the temperature is 36°-38°C.

Dah lah memang sedia kala legam, ada lah yang makin legam karang. My forearms sekarang ni memang dah legam sebab hari2 drive in the sun. (Maybe I should start following some people pakai long white gloves in the car to avoid suntanned arms, hikhikhikh….).

IMG_8064

IMG_8069

IMG_8073

All from different rose bushes. All in different shades of red.

IMG_8071

Ini pulak memang kaler dia yellow with a tinge of pink. Bila dia in full bloom, memang kembang semangkuk.

IMG_8078

Our no-dig vege patch with cucumber plants and tomatoes. Still kecik lagi Smile.

IMG_8079

A capsicum plants yang tersesat kat vege patch but doing wonderful, hehehe.

IMG_8080

My kangkung yang setiap masa cuba menakluki the lawn. And The Other Half pun asik nag me to trim my kangkung so tak kacau his lawn, hahahahaha….

IMG_8082

Some broccolinis.

IMG_8083

The last 2 surviving apples on the tree selepas the ribut hari tu that made all the apples fall onto the ground.

And now, gambar makcik kebun tengah ‘siang’ kangkung, kahkahkahkah…..

IMG_8057

Psst…ada yang nak pinjam topi I tu ke? Open-mouthed smile

33 comments:

Sizuka said...

comeynya topi makcik kebun tu, vogue gitu. boleh jalan atas runaway :D

my kebun tak sesubur yours.. huhuhu.. kena buat no dig vege patch la rasanya sebab tanah kat belakang rumah ni tak subur.

NYKOLETT said...

ayo yo nyonya,mau jual sayur kah!hihihi...mana dapat topi tu...cool nampak!

anymz said...

waaah!jelesnya akak tgk LG.duduk pun nampak kuruuuus sgt..tapi pehamu itu memang menyerlahkan keseksiannya..muhaahaa..

Syue Mustafa said...

Kalau tengok gambar last tu memang sah ler pekebun yang berjaya. :)

afid said...

Lepas tutup kantin, boleh bukak gerai sayur plak ni depan rumah, nasib tak tanam pisang je kalau tak jual goreng pisang plak akak ptg2..ekekekekekke..:B

afid said...

satu lagi, tu topi import dari ijok ke kak? hahahha

Lili said...

Hahaha, kesian kat panas, dapat macam2 gelaran! First time I dengar panas deng deng...kat utara ni depa sebut panas lit lit!

*berbudi dengan tanah, inilah hasilnya kan! ;)

lemongrass said...

Shidah,
hakhakhakhak...topi tu I beli kat Reject shop harga dia $5 and it's called mexican sombrero :-D.
No-dig garden tu best sbb you can put it on any surface.

Kak Rose,
I beli kat sini. Everytime I pakai, mesti my family senyum2 aje tengok I terus tukar jadi minah mexican, hahahha

Kak Anymz,
Peha I itu memang awal2 dah tak dengar kata, degil giler2. Bahagian lain semua dah kurus, peha dgn arms tu lah masih degil, hikhikhik...

Syue,
Gambar last tu, kalau nyonya jual sayur tengok mau dia nangis agaknya kan sbb memang kalah dia, hahahaa

Afid,
Kalau I jual pisang goreng dpn rumah tu, mau tak menang tangan gamaknya, hahahaha.
Topi tu I beli kat sini aje :-)

lemongrass said...

Kak Emily,
I guna jawa+mat saleh nya perkataan tu, hahaha....

K.Nor said...

amoi mana duk siang kangkung tu? hehehe

Nanak said...

oh,bestnya ada pokok apple sndri kan..

p/s
makcik kebun sdg menyiang kngkung,jap lg tukar hat jd makcik dpur pula..ehee

JaSSNaNi said...

ehehehe.. kangkung wat masak ape lak dinner ni ye?

schmellow said...

looking good sis!

lelayong said...

akak..chomei topi tu..hehe..
class siang sayur sambil pakai topi...suka sangat tengok kebun akak..muahh..

norakhtar said...

saya cam pernah nengok anak2 makcik kebun! betul ke tidak?

salam kenal dr Moscow ..

penDragon said...

Tq k LG sbb dh buat laporan makcik kebun. suke sgt, akak ni mmg sporting abis.....gambar yg last sekali tu yg paling best....but why, x tunjuk muka?

Ayu Safieza said...

yeeeeeeeeeeeeehaaaaaaaaaaa..Kak LG..manyak slim itew makcik kebun maaaaaaaaaaaaaaaaa......berbaloi2 makan myk lumput....... Waaaaaaaa caaaaaaaaaaabut.......hik3!!! Jgn maraaaaaaaaaaaa......

Anash said...

yeaaa..."laporan dari kebunku..fresh from the farm"...hehe..good..
(again, nak offer lagi sekali..you nak tak tukang kutip hasil kebun??I volunter nih...hahaha...)=pastuh I berebut dgn Miss 7..hehe..

KakAsma said...

waaa,akak nyer kebun penuh ngan lalang ajer..bunga pun cantik2..suka..suka....

lemongrass said...

Kak Nor,
Bibik lah bukan Amoi, hikhikhik

Nanak,
tu lah, asik2 tukar hat aje. I pun pening sekejap jadi makcik kebun, sekejap lagi jadi makcik tukang masak, pastu jadi makcik supir, hahaha

Nani,
I slalu goreng belacan aje kangkung tu atau masuk dlm mee goreng or nasi goreng, hehehe

schmellow,
thanks :-). Still trying to tone up though!

Lela,
you takde ke topi sayur tu? hikhikhik. Kan you pun ada kebun jugak, bolehlah pakai topi ni sambil petik pokok kesum :-)

Norakhtar,
Salam singgah ke my blog. You pernah tengok my kids ke? Kat mana?

pendragon,
you are welcome. I pun memang tgh nak buat update about my kebun actually :-).
Saje je makcik kebun malas nak tayang muka, hahaa

Ayu,
hari2 mah makan rumput, kalau tak selim, memang lah nak kena, hahahah

Anash,
berapa upah you utk petik hasil kebun? hehehhe. Miss 7 free aje, dia kira slave labour tu sbb free :-D

Kak Asma,
hehehe...lalang pun tumbuhan jugak kan :-D

somuffins said...

LG
'Lebit' suka makan kangkong :-)

lemongrass said...

Cik Som,
we all kan skrg mmng dah jadi adik beladik lebit, hehehe

Ayu said...

hehehe....bila tgk akak siang kangkung tu kan,ayu tetiba je t'bayang aunty2 yg suka b'kebun tu.hahaha....nsb baik lengan tu kaler cekelat.klu putih mau org ingat nyonya.

shahlin said...

pergh kak LG, sebijik macam nyonya yang buat kebun kak. cuma topi tu up sikit lah ;)

lemongrass said...

Ayu,
hikhikhik....
tu lah nya, kiranya bibik lah bukan nyonya kan :-)

Shahlin,
hahahah....nyonya buat kebun tu sure jeles tengok topi I sbb lagi mengancam dr diaorang punya!

Unaizah said...

Tang topi yg mahal tu...and you look slim and ayu je menyiang kangkung.

Lisa H. said...

I've been meaning to ask...
How do you keep fruitfly away from attacking your crop??
My capsicums semuanya masuk bin... sebiji pun tak dapat makan... kerja fruitflies... *sigh*

lemongrass said...

Unaizah,
Topi tu yg buat I rasa mcm nyonya sayur aje everytime masuk kebun, hehehe

Lisa,
So far, we haven't got any fruitflies here. But we have other bugs which attacked our nectarines and semua masuk bin!
My capsicum suffers from water rot but salvageable. And my eggplants pulak have got caterpillars everywhere.
So, like you, some masuk perut, some masuk bin :-(

sarasofia said...

makcik kebun yg sgt rajin.. sungguh teruja melihat apple itu

suzi fauzi said...

keep it up makcik kebun..kat mesia leh buat cam ni bagusss kan..

lemongrass said...

Sarasofia,
Tak tau lah bila nak dpt merasa apples tu sbb tak tau bila masak nya :-)

Suzi,
Kat M'sia boleh buat tp kena kerja keras nak menjaganya lah kan :-)

AnimNaim said...

Jeles betul tengok bunga ros tu..tahan panas pulak dia...kat mesia beli bunga ros kat cameron highland, balik rumah hidup 2 minggu je...lepas tu mati..depa kata sebab bunga ros nak tempat2 sejuk je...tgk bunga ros akak, tak pe pun panas2...

lemongrass said...

Anim,
So far, tahan panas bunga ros tu and still kembang semangkuk masa tgh panas Summer ni. But kelopak dia kat hujung2 tu nampak mcm kering sikit lah bila panas terik.