Friday, 11 February 2011

My chocolate cake treat day

Hari yang dinantikan sekian lama muncul juga akhirnya Smile.

Orang lain treat themselves to a  new wardrobe or a new handbag when they’ve lost weight. I pulak list ‘having a decadent choc cake’ as my treat once I’ve lost all this weight. Naik lah balik berat kamu tu nanti! hehehehe……

Takpe, as long as the cake is still within the calorie requirement, it wont affect my weight (harap2 lah, hikhikhik…).

So, tadi I made flourless choc hazelnut cake using this recipe as the base. But I only made half of the recipe, mixed half dark n half milk choc, kurangkan gula to 100g only and tak letak coffee liquer obviously.

The taste was just devine! Miss 11 makan sampai 2 keping. I and The Other Half makan sekeping sorang aje. Itu pun I rasa dah muak sangat because it’s so rich! But well worth the calories consumed lah, hehehe….

IMG_7862

IMG_7863

IMG_7870

Sangat rich and moist from the hazelnut meal used in the cake.

IMG_7883

Saje je I tayang gambar kek ni banyak2, so you all pulak tergoda, hahaha…

Since I nak makan kek malam ni, my lunch and dinner tadi were low calorie meals lah Winking smile.

IMG_7876

The Little Misses ada swimming every Friday so I masak yang sempoi2 aje lah every Friday bila malas Smile.

IMG_7878

Mushroom ni tak banyak calories but so mengenyangkan. Tu yang we all asik2 makan mushrooms aje, hehehe.

25 comments:

Deliah's Deli said...

finally! :)))

MAKCEK bukan NENEK said...

congratzz sis !
haha dah macam dpt anugerah kan kan .
tahniah dah lost weight.
grr esok nak buat choc cake jugak .

Sizuka said...

K.min,

I gained weight! Argh!! Tapi muscle mass pun increase jugak. Walaupun dah nampak cam kurus sikit, but berat makin tambah. Erm.. memang takleh la makan choc cake mcm u tu. Sedih la k.min..

lemongrass said...

Del,
finally! After berbulan I menunggu this moment, hahaha

makcek,
Memang terasa mcm dpt award aje sbb lama jugak I tunggu and penat jugak I berexercise, hehehe

Shidah,
I think you've lost the fat but being replaced by muscle mass which is way heavier than fat cells. Tu yg I said to you, I nak lose weight dulu and then gain it back with muscle instead of fat :-).
Pastu, baru lah body kita pert n toned mcm Lara Croft kan, hehehe

Sizuka said...

k.min, itu la. I was happy last month coz I lost almost 10kg. but this month, i gained 3kg walaupun on strict exercise regime. argh!! frustrating. how to keep myself motivated? :(

lemongrass said...

Shidah,
On the myfitnesspal site that we joined, ada forum with tajuk 'non-scale victory'. And a lot of the forumers cakap yg they haven't seen the scale move at all but they've noticed bila they take measurement of their arms, waist, neck, hips, memang dah kurang sgt2 and they noticed yang their arms and excess skin tak flabby lagi.
So, maybe you should take some measurements kot, surenya dah banyak perubahan kan :-).
But I pun like you, kalau scale to tak moving or makin naik, rasa tension and rasa nak makan aje everything!

an15 said...

congrats kak min!
bravooooo bravoooooo... pretttt pretttt (bunyi trumpet) :)

Nanak said...

akhirnya!
ok, lps nanak capai target weight, nak mkn ciskek la..ahaha..konfem naik byk lps tu..huhu

zany said...

min
tahniah dah lost weight. kalau berat turun naik tu memang bengang sangat sebab nak jarum tu ke kiri je banyak.

TopsyTurvyMum said...

wowieee!
Dapat jugak reach target.
I ni ntah bila nak sedar diri..uhuk uhuk!
Macam nak try kek tuu..nampak sgt yummeh! Tapi semalam baru buat kek..tunggu dulu lah:)

noir said...

i hijack this post jap. @sizuka, i think inflammation and muscle gain. weight yang sihat.

lg, that dinner portion i nak kena dua plates.

Dinas Aldi said...

Congratulations!

ohh kek ituu..kek ituuu... kek ituuuuuuuuuuuu...

Chik Na said...

memang menggoda pun kek u nih ...

Ayu said...

yeyeyeye!!! cekelat cake!!! best...best....btw congrats kak...mesti happy giler kan.yela...nak naik kemain senang,nak trn punya la seksa.huhu....bila lak turn ayu nak sahut cabaran ni? cabaran melukis dah lps...tp xcun lg la.klu nak lagi cantik hasilnya kena la rajin practice.practice? aaddeehhh....

-ilyannur- said...

wewet! entry yang di tunggu2.. akhirnya! tahniah sis..

katak_78 said...

yey!dah kurus ekkk..tu buat coklat kek!!heheh..

kak LG..nak mintak pendapat...lyn ada camping n my students kena masuk pertandingan masak...berasaskan daging n ada sayur..ada suggestion tak daging masak apa n sayur masak apa..makan ngan nasik!tq!!

~alang~ said...

CONGRATS!!!!!!
finally dh smpai target kak min...entry yg plg di tunggu2 :-)

KayNisa said...

salam kak LG, nak tanye. mcm mn nk masak mushroom tu.. mcm nk try.. tgk akak pnye menarik je.. share le resepi :p

Rashidah Ibrahim said...

Salam LG, lama tak buka blog, blog sendiri pun bersawang.. tengok food kat blog LG ni asyik terliur, tetapi tak dapat rasa....hu hu..

Zaitun said...

Berjaya juga lg...tahniah.

Kak Zai tak berapa suka kek coklat tapi kalau ada campuran kacang memang tak boleh lepaskan.

NADDY KZAMAN said...

saya mesti jadi gemuk kalau duduk bersama akak..hehe..makan makan dan makan..lazatnye

lemongrass said...

Anis,
thanks :-), malu I, hehehe. Lepas ni boleh jemput u dtg makan again kan ;-)

Nanak,
hehehe...orang lain bila capai target pergi beli handbag or shoes, kita pergi makan kek :-)

Zany,
Thanks. Alhamdulillah, so far dia makin menurun and now tinggal nak maintain and tone up aje.

TTM,
You kan dah mula Special K challenge again, hikhikhik. Kejap lagi dpt lah capai target :-).
I pun skrng bfast dgn oat cereal aje so kenyang sampai lunch :-)

Noir,
Lepas ni I nak tone up muscles pulak so akan jadi mcm Sizuka tu, my weight will increase :-).
Kalau 2 plates, bnyk lah calories, hahaha

Dinas,
selepas bertungkus lumus berbulan, berjaya juga akhirnya I utk makan kek, hikhikhik

Chik Na,
Tu yg saje je I bubuh gambar banyak2 :-)

Ayu,
Memang sgt happy selepas sebulan lebih jaga makan, baru lah skrng dpt makan kek idaman hati :-).
Kalau nak capat target idaman, mesti kena practice lah kan, hehehe

Ilyannur,
thanks :-). Lega dpt makan kek finally.

Katak Ayu,
thanks :-).
Kalau pergi camping, maknanya kena masak kat atas campfire ke? Kalau mcm tu, kena masak BBQ style lah kan?
Yg paling senang buat chicken/beef + vege kebabs. Chicken atau beef tu potong kecik2 mcm sate and marinade in oil, lemon juice, herbs, salt n pepper. Pastu guna sayur like bwg merah besar, capsicum, terung. Cucuk selang seli dgn ayam/beef tadi on lidi sate/long metal skewer. Pastu boleh bakar. And then masa tgh bakar, boleh brush dgn marinade tadi.
Boleh aje makan dgn nasi goreng sempoi:-).

Alang,
thanks :-). Sungguh seronok bila dpt capai target ni kan, hehehe

Kaynisa,
I sprinkle olive oil on the mushroom, pastu bake dlm oven until dia lembut. Then baru I bubuh topping ricotta cheese, fresh basil leaves, diced tomato n salt n pepper.

Kak Rashidah,
Salam. Thanks ye sbb sempat jugak masuk blog I ni walaupun Akak busy :-).

Kak Zai,
Thanks. Husband I pun tak suka kek coklat tp kek ni sbb campur kacang kan, so memang lain rasa dia :-)

lemongrass said...

Naddy,
tak boleh jadi gemuk punya sbb I akan make sure I sukat portion you nanti, hehhehe

A~ said...

Yay to u!!! sedap la nampak the dinner. i like simple dinner, i like variety of dinner, actually i like food. just most of the time takde selera je nak makan. kalau ada family baru makan byk.

PatinPasta said...

LG,
Wah! Congrats! Walopon sy edisi terlewat tp nak wish jugak! Hehe!

akhirnya muncul jugak kek coklat ni ye? Mmg meruntum jiwa sungguh tgk. And you deserve every bite of it, congrats again!