Thursday, 17 February 2011

The proof that it was that hot

I think I know why I was feeling under the weather malam tadi. It’s because of the weather! Smile.

Dah beberapa hari ni, Perth has been sweltering in hot and humid weather. Memang macam duduk kat M’sia but much much hotter! At least kat M’sia, selalu jugak hujan petang2 to cool it down kan. It rained semalam kat somewhere North of Perth but tak sampai ke rumah we all langsung Sad smile.

My pokok kesum dah macam rupa orang puasa sebulan, tak minum 24 jam, melepek and kurus and kering all the leaves. Padahal hari2 we all bagi minum but still tak cukup jugak.

And semalam the temperature outside the car was a scorching…

16022011041

43.5°C!!!!!!!!!!

Ni masa I went to pick the girls up. Panas gilers! Nak jalan tu pun rasa tak larat sangat2. Dalam kereta dah rasa macam kat sauna aje (as though I tau macam mana steamy panas kat sauna tu, hehehe).

Walaupun I dah guzzle loads of water tapi still rasa dehydrated.

But I’m feeling much better hari ni, Alhamdulillah.

So, dapatlah I pergi hadiri majlis khatam quran one of the ladies I know from the masjid tadi. The majils went really well.

But the amount of gorgeous malay food was just unbelievable! Open-mouthed smile.

I makan sikit aje nasi but took all the lauk pauk without having seconds. So, dapatlah my tekak merasa sambal goreng jawa, ayam masak merah, daging masak gulai, sambal udang, rojak buah, serunding tanpa rasa senak perut from overeating, hehehe.

And lepas tu, the dessert pun was marvelous. I had bingka ubi, kuih lapis, kasui. Kek2 semua I tak sentuh sebab kek boleh buat sendiri. Kuih2 melayu ni lambat sikit lah I nak membuatnya kan, tu yg makan tadi.

17022011044

I nak ambik gambar lauk pauk tapi orang dah beratur nak makan so tak jadi lah. And I cuma guna handphone aje pun Smile.

So, my dinner malam ni (while the rest of the family had burger, oven baked chips and salad) cuma salad with a bit of burger meat scattered on the salad, hehehe. Sebab my perut was still kenyang from the lunch.

IMG_7978

It was a good enough dinner for me Smile.

19 comments:

ka6_jeram said...

Naseb baek Australia awal tahun summer, kalo pose time summer macam kat Europe mmg tak keluo rumah ah

an15 said...

smlm rumah kitorg takde letrik. merasa bersauna dlm bilik ni. terus lari masuk kereta, tak kisah nak g ne2 asalkan merasa aircond hehheeh

lemongrass said...

ka6_jeram,
I pernah puasa masa Summer kat sini, memang nak pengsan jugak lah bila suhu panas mcm tu.

lemongrass said...

Anis,
Alahai siannya u. Tapi semalam memang panas sgt2. Our aircond sbb dia reverse cycle, memang pancit sikit bila humid weather.

Nanak said...

masa terbaik jemur ikan masin..ehehehe..
drink plenty of water kak & family..

Dinas Aldi said...

43.5°C!!! Mak datuk, panas tuh! Huih kat sana bila panas, panas sesungguh eh?

ibu,mommy,mom... said...

wow 43.5 that's hot!!
minum banyak air k..
i pernah rasa panas 54 c..di malaga spain,makan ice cream terus cair:)

Flower said...

I have no idea whatsoever begitu panas nye hari ni. I keluar gi pilates today around 11.30pg, lepas tul lak ambik anak kul 3.00ptg. Tak panas sgt mcm yesterday. Yesterday amatlah panas tp I dlm rumah je. So still tak rasa. Thanks to ac. Kalau tak dah lama I cair. Kalau cair lemak2 sbb panas temp bagus jugak kan.

shahlin said...

kat johor ni pon panasss sangat.last month hujan sampai banjir, sekarang panas bahang pulak.tapi takpe lah, memang time untuk rajinkan diri basuh bedsheet n langsir segala ;)

shahlin said...

kat johor ni pon panasss sangat.last month hujan sampai banjir, sekarang panas bahang pulak.tapi takpe lah, memang time untuk rajinkan diri basuh bedsheet n langsir segala ;)

Unaizah said...

Aduh panasnya!!!! Sekali sekala dpt chance enjoy Malay food, memang tak lepas peluang ye. Terubat tak rindu?

WaNNi said...

di newcastle terbalik pulak..43F=6C sejuk sampai tak boleh fikir+puasa lak tu. perut saya meracau2. tapi mmg panas tu 43C, pernah suhu sini masa summer cecah 40C pun rasa badan dah jadi mcm baked potato.

lemongrass said...

Nanak,
memang sure cepat kering ikan masin, udang kering, sotong kering kalau I jemur kan ;-D

Dinas,
Kat sini slalunya bila panas, dia panas kering. Tapi Summer kali ni, bila panas, dia humid sekali mcm M'sia, tu yg lagi cepat hilang air I rasa.

Ibu,
Kalau 54C, memang I rasa semua sekolah akan tutup kat sini sbb mak pak and cikgu semua tak sanggup nak keluar rumah nak hantar anak2, hehehe

Nora,
that was on Tuesday. Semalam was hot but not as hot as Tuesday. Memang lah kalau lemak2 I cair masa panas, dah lama I gi sunbathe, hikhikhik...

Shahlin,
weather skrg memang tak menentu. Kat sini pun banjir jugak up north. But kat kawasan I, setitik hujan pun tak turun, kering kontang.

Unaizah,
memang terubat sgt2 rindu I semalam jumpa makanan melayu. Kalau nak tunggu I masak, memang lambat lagi lah, hehehe.

Wanni,
one extreme to the next ye! Kalau dpt your sejuk sikit ke sini, kan ke best, hehehe

Ayu said...

hm...klu kat sana panas b'denting,sini lak lain citer.tghari semlm mmg panas yg amat.ni apa yg ayu rasa la...maybe sbb ayu baru kuar dr tmpt báir-cond so rasa kat luar tu panas giler.tp dah ptg (dlm 6pm gitu..) ujan selebat2 nya.dgn angin b'tiup kencang lg.cuaca b'tukar tetiba je.nak blk umah pun xdpt sbb ayu kan pi blk keje naik motor.tp smpai je umah setitik kesan ujan pun takde.

sara said...

iye.. sini pon panas btul mgu nih... sgt2 panas... tp di cool down kan oleh ojan plak ptg nye...

ni sementara tgh naip ni, tgh ujan dgn lebattttnyeeeee... huhu..

kak, saye da join myfitesspall tu... sgt besss.. and sya juge da strt cyling juge.... hehe.. gara2 baca blog akka.... since last week pon da strt masak helathy fud juge.. wah2... lg 2 bln, hrp2 dpt trun 10kg... huhuhu.. mission impossible kahhh??

sarasofia said...

sis,

really panas betul tuh.. i like the simple salad u make.. mcm bole tiru nih.. nak jugak berbadan ramping spt u..

siti raudhah said...

salam LG, ada simpan air badak tak tuk sjukkan badan..hehehe

lemongrass said...

Ayu,
I pun kalau baru keluar dr KLIA ke parking lot, rasa mcm sesak nafas sbb tiba2 bahang panas teruk2 tu.
Tapi I suka sangat2 bila hujan petang, sbb best duduk dlm rumah sambil minum petang atau tidur, hehee

Sara,
best kan myfitnesspal tu! we all suka sgt2 sbb dapat monitor calories. Baru lah tau berapa bnyk calories dlm goreng pisang yg I suka sgt2 tu, hahaha. So not worth it bila fikirkan berapa jam exercise yg kita kena buat utk buang calories pisang goreng tu kan.
Banyak tu nak turuh 10kg in 2 bulan. Take it easy and slow, baru tak rasa mcm berdiet :-).
Good luck ye!

Sarasofia,
Nasib baik today cuma panas mcm M'sia aje, hehehe.
I suka makan salad ni sbb rasa segar aje lepas tu :-)

siti raudhah,
I tak pernah minum langsung air badak ni, hehehe

Jue Fauzi said...

And it's cool day and windy..sampai nak terbang rasa..hehehe..