Tuesday, 22 February 2011

A curse or a blessing?

Boleh katakan most of the girls on my maternal side of the family are ‘cursed’ with the Ijok Jawa genes (or is it a blessing in disguise?)

Doesn’t matter how thin we get, our thighs and calves remain large (in comparison to the rest of the body). And when we gain weight, that’s the first place all the annoying lemak2 will go to! So, kalau you all envious tengok we all kurus with flat tummies, cubalah tengok our legs then, mesti you all tak envious punya lepas tu, hahahaha.

Kalau tengah gemuk pulak, tak payah lah bayang kan the size, memang memberikan nightmare aje! Kalau kita berlari atau menari,  and then berhenti, peha tu still bergegar lagi after a few seconds, hikhikhik.

I remember Mak I cerita yang once upon a time, one of my aunts pergi jumpa doctor bila dia sprained her knee main netball. Doctor tu terkejut giler tengok the saiz of the ‘bengkak’ on her knee and terus bagi dia MC 4 hari. Pastu my Aunt katalah, “Itu baru tengok sebelah, kalau dia tengok lutut lagi satu, mau dia bagi MC seminggu terus!” Lutut dia tak bengkak pun, memang saiz dia macam tu, muahahahahaha…..

Bila ada baby perempuan lahir, one of the first things we all tengok will be the size of the calves, thighs and knees. Kalau the baby girl is ‘cursed’ with balak-sized thighs and calves, the mothers all will nod and sigh and sama2 geleng kepala and say, “poor her, the Ijok genes are too strong….” hikhikhikhik….

The girls yang terselamat dari the curse memang senyum memanjang aje bila ada get together but they are the minority definitely. Kiranya macam they are the ‘outsiders’ lah Winking smile.

So, when The Other Half kata my thighs makin mengecut and my calves makin terbentuk, can you imagine betapa kembangnya vontot I ini? Heeeeeeeeeeeeeee……

But we are blessed with pinggang ramping. So, even when we are at our gemukest (bahasa baru ni Winking smile), we still have gorgeous waist, hehehe.

Tu yg kalau nak beli pants/jeans, tak boleh beli skinny jeans sebab memang tak kan lepas part betis and peha. Part pinggang lepas tapinya, hahaha. Kalau nak beli skinny jeans or pants, kena beli saiz ikut betis and peha so the pinggang will be a bit gedebeh lah and memerlukan khidmat tali pinggang. Tu yg kadang2 susah nak cari pants and jeans yang cantik for us. And kalau dah jumpa, pakai sampai koyak, hehehee.

So far, I tak tau whether Miss 11 ada genes ‘kaki besar’ or not. Kalau tengok dia masa baby, memang sebijik michelin tyre baby tapi bila dah besar ni, dia boleh pulak pakai skinny jeans. Miss 7 pulak memang dah sahih2 ikut sebelah I lah, skinny jeans and dia tak ngam langsung, hahahaha Open-mouthed smile.

Now…if only some of the fat cells on the thighs and calves nak migrate pergi my chest region, kan ke best! hakhakhakhakhak…..

Maybe sebab ni kot I lagi suka makan peha ayam dari dada ayam, hehehehe….

And our lauk tonite is ayam again.

I made baked honey mustard plus a few other things chicken. Don’t ask for the recipe sebab I letak macam2 tadi mengikut citarasa I. I letak bawang, garlic, ginger, bay leaves, black n white peppercorns, mustard, honey, tomato paste, fresh orange juice, chicken stock, celery, carrot and button mushrooms!

Nasib baik menjadi and rasa dia sedap jugak. Kalau tak, tak berlauk we all makan dinner tadi, hahahaha.

IMG_8046

Ayam tu pun nak posing dengan bunga rose jugak Winking smile.

IMG_8037

I think I overbaked it sampai all the flesh melts off the bones, hehehe.

IMG_8047

I made crusty bread to mop up the sauce.

IMG_8052

Ini pinggan The Other Half. He’s the only one yang suka breast. I cuma akan makan breast kalau dah takde part yang lain or kalau dah di crumbed Smile.

22 comments:

TopsyTurvyMum said...

kalau i pulakkk..
my arms!!
tu yg paling ketara. angkat jer tangan terus bergegar2 lemak bawah arms tu haha..
apo kojo aku tengok makanan malam2..dah lapar balikkk!

word verification: ststatab
Ntah hapa2 jer hahahaha!

blu4sky said...

hahahaha..statement bkan main lagi..i sokong..i pun wish all the lemaks go to my chest part.. baru mengancam..hahahaha..

the ladies in my family are blessed with pinggul and peha yang kecik but kulit perut yang tebal so kurus mcm mana pun tang perut tu sll nampak buncit..

so which is more blessing.. flat tummy with big tight n bum or pinggul yang kecik with tummy yang forever susah nak flat.. hehehe...

anymz said...

assalam Lg,you tau tak apa en somi akak tu ckp pd amoi2 di mayfair tu,..huiisshh..segan arrr.ada ke patut pakcik tu cakap you kasi push lemak kat sini (sambil tunjuk perut akak) ke sini..(sambil tujuk ke atas.) you tau lah mana tuju nya tu kan..sbb badan akak besar di bawah esp vontot dan kecik di atas... .kocik ati den..sob3..

NYKOLETT said...

Kak Rose suka periuk tu...heavy metal ekk..kat sini cost a fortune.

Dinas Aldi said...

I pulak lemak dah memang terlebih2 dah kat chest area ni, kahkahkahkah! sabor jelah.

Sizuka said...

K.Min,

sama la kita, pinggang ramping, kaki montel. when I was in my prime years, I had to wear jeans size 28 walaupun pinggang I size 24 sebabnya kaki gemuk. hahaha... tapikan, kalau ikut figure i masa tu, 34-24-36, perfect la kan, but it only stays perfect as long as i tak selak kain.

kalau selak kain, tengok kaki, memang hancus .. muahahhaa.. and I'm not even a jawa girl.. sah2 tak kena ijok gene tu kan? hehe

I hate chicken breasts too.. sungguh tasteless. :D

MULAN said...

my body ni kan, takde langsung part yg boleh dibanggakan.. tulang rangka pon panjang sikit, naik tang mana2 pon, debuusshhhh, terus menonjol..

kalau pon boleh bangga = part mulut, sebab sangat menonjol kuat makan nya.. hehe...

ohh itu resipi campak2.. sungguh menggoda..!!!

lemongrass said...

TTM,
kiranya your arms and my peha boleh gang lah ye, bergegar tak berenti, hahaha

Blu4sky,
my lemak ni kan maybe tak paham bahasa nya lemak. Hari2 I dah bagi nasihat suruh dia migrate, dia buat derk aje! tension sungguh I, hehehe...
Hmmm....flat tummy or thin legs? Susah jugak ye nak pilih :-)

Kak Anymz,
Wassalam. Muahahahahaha....ada ke suami Akak ckp mcm tu kat Amoi2 tu, Sure diaorang gelak tak hingat nya, hehehe.
Badan I pun besar kat bawah n leper kat atas :-)

Kak Rose,
Periuk tu I beli yg takde brand nya instead of Le Creuset so murah lah. Ha'ah, it's cast iron, sungguh lah berat tp best bila guna :-)

Dinas,
Kalau you bagi I sekilo dua lemak yg kat dada tu, sure tak terasa pun kehilangan ye tak, hikhikhik

Shidah,
Sama lah kita ye. Pinggang ramping ala kerengga as long as tak tengok ke bawah. Nasib baik my vontot tak gemuk lebih2, cuma peha and betis aje :-).
Sekarang pun still tak boleh pakai skinny jeans even though dah kurus. I have to cari 2 sizes up, hahaha.

Shereen said...

LG,
Wah..tayang Le Creuset nampaknya..nice!( Le Creuset,right?..or I silap?)
I pulak ikut my late mom's gene..wrestler arms!..no matter how skinny I am, my arms takkan mengecutnya.If dapat kepak ayam, tak apalah jugak..boleh sorok kat bawah ketiak kan.Ni mine is really like wrestler..very montok and solid!BENCI!

lemongrass said...

Mulan,
hikhikhik...
I cuma suka part perut and my shoulders aje sbb ikut cakap I. Yg lain tu, lain yg di suruh menonjol, part lain pulak yg lebih2 menonjol, hahahaha....

lemongrass said...

Shereen,
definitely not Le Creuset. I just can't justify spending that much money to buy a pot that I will only use at most once every few weeks, hehehe.
Ini sedara dia yg lagi murah.
Psst....arm wrestler nya arms very toned n muscular lah kan ;-)

Shereen said...

LG,
Noooo...macam batang batang kelapa..hahahah!

Zaitun said...

Anak perempuan pertama kak Zai pun betis agak besar mengikut sebelah father dia tapi kalau ikut sebelah kak Zai ada yang rendah ikut nenek sebelah ayah.

Yan said...

hee..hee.. kelakar lah Min ni.. Curse tu..Eh..Min asal Ijok ke? My Hubby or K Selangor. My SIL duk Ijok depan masjid Ijok..

siti raudhah said...

kl i down i mesti cari yr blog to cheer me up..tq for alwiz makes me smile LG..

Ayu said...

hm...ayu pun ada masalah dgn thigh n vontot.lg satu...pp chubby.klu badan kurus tp ttp tak nmpk kurus coz pp ayu tembam.iskkk...tp ada yg kata pp tembam ni awet muda.ye ke? klu betul best gak tu.hahahaha....

aritu ayu jmpa kwn lama kat fb.kwn skolah menengah.leh dia kata muka ayu tak berubah.kembang sat vontot ni.tp muka jela kot yg sama...tp badan...uuuuwwwaaaaa.....

Gee Carmen said...

kak LG..
hahaha, i suke story yg ini.
i memang benci pehe i.
berisi!
menci! menci!!
ni pon dah mengecut since rajin main badminton since last year.
tapi kene maintain.. sebab i akan berisi kat part pehe n betis!
pelik aaaaahhh.
pinggang and badan kecik jeww. hwaaaaaaaaaaaaa :'(

Anash said...

tak pe aa..lemak di situ...myself lelemak lekat di ...ala..yang pear shape type..sekali je rasa selim..way back ..err..1996..huhu..

sarasofia said...

sis.. thanks a lot for the info.. now i realised.. my sisters n me have ala2 "bulky looks" di bhg betis.. yup u r rite may b due 2 our genetik juga (hahahaha.. suka sbb taw y my betis ni "bulky" compare to the rest part of leg)since our father mmg jawa..n our arwah nenek mmg kiut miut tp part betis tetap sama mcm we all.. muahahaha.. hidup jawa!!! muahahahaha

shahlin said...

hidup jawa! kekekeke i thnik my family side ni yg besar tu part vontot n peha. memang beli seluar tu problem ler sebab pinggang ramping ala-ala saloma u. hikhik

lemongrass said...

Shereen,
hahahahaha....

Kak Zai,
Kalau ikut my Atuk sebelah Mak, betis halus mulus. Tapi semua ikut Nenek sebelah Mak, peha and betis besar2, hahaha

Kak Yan,
Lah, kecik aje dunia ni kan. Rumah Abah n Mak saya kat jalan belakang masjid Ijok tu :-).
Rasanya yr SIL sure kenal keluarga Arwah Atuk n Nenek Ijok I :-).

Siti Raudhah,
thanks for reading :-)

Ayu,
pipi tembam tu memang sentiasa awet muda lah! Bagus lah mcm tu kan, hehehe.
Tapi tak vontot and peha tembam tu tak tau pulak boleh nampakkan awet muda ke tak, hahaha ;-)

Gee,
I pun sama species lah dgn you. Peha and betis I memang besar. Dah kurus ni pun masih besar jugak kalau banding dgn my boobs, hehehe.
Nak cari baju sgt senang, nak cari seluar, sangatlah leceh nya!

Anash,
I nak lemak2 tu lekat kat dada tapi lemak degil betul, still gak kumpul kat peha. Nyampah betul I, hehehe

Sarasofia,
Hahahahaha...kalau dah ada darah jawa tu, tak boleh nak elak lah ye dgn betis besar tu :-D. Kuat betul kan the genes. I pun badan kecik aje tapi kalau selak kain, memang tak sangka betul, hikhikhik

Shahlin,
tu yg I sentiasa kena ada belt kalau pakai seluar. Peha dah muat2 tapi kat pinggang Saloma ni, lebih2 kain dia, hahahah

Seorang Naimah said...

Salam kak,

Tertarik lak dengan topik akak nih....
Saya ni sangat sangatlah admire kat org2 yang bersize petite, yang comel2 ala2 size akak tuh...
Sebab sy ni walau sekurus mana pon tetap nampak besar...
Dilahirkan dengan bahu yang sangat2 bidang ala2 lelaki....
Tambah ngan boobs yg besar...
Pinggang yang xramping....
Peha n punggung yg lebar..
pendek kata tade part yg kecik la kot.
Hahahahaha.....
Bak kata tunang sy, sekali imbas pandang cam straight je....
Oh sedih jugaaa....hahaha
Kalo pakai baju nipis org selalu ingat sy pregnant...bukan sebab perut yg buncit tp sbb yg tang atas tu besar....
Adoi..rasa nak sedut sume isi....Hahahaha....

p/s: anyway ni first time sy comment, sronok tgok blog akak yg penuh dengan makanan yg menarik ni.