Tuesday, 15 February 2011

Kids, lunch and school

How was your Maulidur Rasul celebration? Kat sini, mcm biasa, mana ada cuti, so I still kena jadi supir/bibik/makcik kantin, hehehe.

Malam semalam for dinner, I masak japanese style food. Dah lama sangat2 I tak buat maki zushi or sushi roll ni. Walaupun sushi roll ni healthy sebab not much fat in it but banyak carbs in the form of nasi so tu yang dah lama I tak buat. Kalau makan sushi roll ni, mesi habis at least 1 big roll which is quite high in calories.

But last nite, kesian kat The Little Misses, I made them smoked salmon maki zushi while we had stir fry veges with grilled ling and rice on the side. The Other Half pulak instead of makan the japanese rice, he wanted to have brown rice. So, I pun masakkan untuk dia medium-grain brown rice but still letak sushi flavouring so rasa lah mcm makan japanese rice jugak, hehehe.

IMG_7928

Kuranglah sikit calories dia sebab makan sayur lagi banyak dari nasi, hahaha.

IMG_7933

Everytime I want to plate up The Other Half’s and my plate, kena letak plate/bowl tu dulu atas the weighing scale so we know how much each item weighs Smile.

(kalau buat masa tengah lapar giler, memang berdondang sayang perut tu dulu baru dapat jamah makanan, hikhikhikhik).

And hari ni The Little Misses took the sushi roll for lunch at school.

I asked The Little Misses, did they share their sushi with anyone. Miss 7 kata dia bagi 1 piece to her berst friend and Miss 11 kata, dia bagi 1 piece each jugak to 2 of her best friends. Nasib baik I bekalkan them quite a lot jugak of the sushi Smile.

Miss 7 sekarang dah tukar best friend that she sits with masa lunch. I tanya lah kenapa. Dia kata sebab her ex-best friend hari2 mintak some of her lunch (not in a bullying way, cuma dia akan mintak untuk rasa sikit but kadang2 banyakSmile). Sampaikan Miss 7 kata, dia nak makan her lunch pun tak senang, muahahahaha.

I said to Miss 7, maybe sebab her ex-best friend bila tengok Miss 7 makan her lunch, nampak macam sedap gilers tu yang dia mintak sikit.

Miss 7 kata kat I yang dia selalu jugak bagi especially kalau I bekalkan dia things like sushi or popcorn chickens or karipap or nuggets. Sebab senang nak bagi seketul aje. But bila dia start mintak nak rasa her wraps and sandwiches and sausage rolls, tu yang susah sikit nak bagi so she said, “No!” hahahahahaha.

(kadang2 kedekut jugak anak I tu, heeeeeee).

I guess sebab selalunya I bagi cukup2 aje for her lunch so kalau she shares it everytime with her friend, dia takut dia akan lapar nantiI don't know smile.

Dia ingat anak I tu kantin apa Winking smile! I tau lah I hari2 jadi makcik kantin tapi customers I tiga orang aje tau! Hikhikhikhikhik……

Ini salah satu contoh lunch box The Little Misses. Fruit salad, home-made popcorn and sausage bun. Macam mana lah dia nak share the sausage bun tu kan, hehehe.

IMG_7763

20 comments:

alinac lover said...

i'll say NO jugak la kak~ mana bole share..time rehat tu mmg lapar..hehehhe

Sizuka said...

K.Min,

Iffah pun sama, kawan mesti pow food dlm lunch box. Sometimes I asked her, kenapa kawan dia asyik makan her food, dia kata sebab mak kawan dia tak pandai masak mcm I.

Iman bagi suggestion suruh I buat lunch box and jual to her friends. nak tergelak I.. hahahaha

noir said...

i'll say it again. that little girl is so adorable, if only i could borak2. aside, lg's cooking sedap gilers kot? tu yang the ex-f tak leh tahan.

siti raudhah said...

salam dear..kalau i jadi kawan miss 7 pun i mintak selalu sbb tgk gambo pun sedapppp..hehehe

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

hiks.
i pun akan cakap a BIG no jugak:p
boleh bukak kantin lunchbox style nih:p

Dinas Aldi said...

Mintak nak rasa sikit oklah tapi mintak banyak2, mintak mahaplah! kahkahkah! yalah, nanti kelaparan pulak Miss 7, mana boleh jadi :D

Lili said...

Ini macam makcik mini-kantin boleh kaya kalau dapat contract kantin sekolah! Muahaha))

Zaitun said...

Kalau sesekali mintak bolehlah bagi tapi kalau selalu mana boleh jalan.

blu4sky said...

LG, biasalah rasa homemade bekal lagi sedap dari kantin food.. my kids pun sama gak..kawan diorang sll nak rasa bekal yang diorang bawa..walaupun bekal yang diorang bawa tu roti canai cap kawan.. :D

Anash said...

i agreed with siti raudhah's comment...kalau jadi kawan anak u pun... hari2 i sudi nak meng'paw' the lunchbox itu...(minus the guilt)hehe

zany said...

tu dia! patutlah miss 7 kena kacau, mak dia pandai masak, complete lunch set. pandai miss 7 jaga diri.

lemongrass said...

Alinac,
tu lah kan, kalau asyik share aje, kurus lah Miss 7 tu nanti, hahaha

Shidah,
I ckp dgn Zahra,sometimes it feels like we are feeding the whole school, hehehe. Iffah kesian sungguh kat kawan dia tu sbb Mka dia tak pandai masak :-).
Lepas ni boleh lah u dpt another title ye, lunchbox supplier :-D

Noir,
Maybe lepas 30 minutes you borak2 dgn dia, telinga you will be kebas, hahaha.
Prob because of the variety kot, instead of hari2 sandwich :-)

Siti Raudhah,
Salam. Maybe kot sbb not the usual sandwiches aje all the time :-)

Mrsfarizal,
:-). Buat bisnes lunchbox, nanti lingkup pulak kantin sekolah tu, hahaha.

Dinas,,
:-). Dah lah Miss 7 tu jenis yg suka makan so mesti perut dia terasa klu makan sikit, hahaha

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

kasihan kawan dia tu kak..
hari2 terseksa tgk masakan akak yg sedap..
lawakle plak.. kalu saya pun mmmg tak nak share bnyk..

Ayu said...

hm...kwn skolah ainnur pun kerap ngendeng bekal dia.tp bekal ainnur takde la gempak mcm bekal alya n zahra.klu nak masak bagai...kul brp lak ayu nak kena bgn so ayu biasa bekalkan dia roti.paling gempak pun roti sosej.hehehe...

tp dlm tak gempak tu ada gak yg ngendeng.klu ayu bekalkan muffin/cupcake or bun saiz kecik...mmg kena bekal lebih coz takut time dia mkn ada yg kecek...then dia lak yg xdpt mkn.mmg kantin ada provide makanan tp dia ikut mood gak...ada masa xnak mkn apa yg makcik kantin sediakan

lemongrass said...

Kak Emily,
hahaha...mesti berderet orang beratur nak beli kan! ;-P

Kak Zai,
boleh kata hari2 lah dia mintak my Miss 7's lunch tu. Tak tau lah apasal, hehehe

blu4sky,
Macam kita dulu2 kot, rasa mcm bekal nasi lemak or mee goreng orang lain tu lagi sedap dr bekal nasi lemak kita :-)

Anash,
lepas ni mau lah my kid makan lunch sorang2 ye, hahaha....

Zany,
Kat sini memang kena buat complete lunch set sbb recess and lunch at school. Tu yg malam2 dah tanya the girls nak makan apa for lunch esok nya :-)

My new life begin,
Skrg dah tak duduk sebelah2, takdelah tersiksa jiwa n mata dia nampak Miss 7 nya lunch hari2 :-D

Ayu,
Kantin kat sini sbb tak halal so memang kena bekal kan hari2. Pastu mcm Ainnur jugak lah, tengok mood nak makan apa. Tu yg malam2 I dah tanya diaorang nak lunch apa esok. Kdg2 malam lepas dinner, I terus prepare so pagi tak kelam kabut sikit, hehehe

sarasofia said...

x-best fren miss 7 tu everyday terliur tgk lunchbox miss7.. but betul juga kalo pop corn tu bole la share but the sausage tu mcm mana nak share..

i rasa kalo u bukak cafe kat area miss 7 sch n jual foodies like u gave to ur kids konpem everyday the foodies licin di beli oleh kawan2 miss 7..

1st customer yg line up nak beli tu, mesti ex best fren miss7..

-ilyannur- said...

patut lah ex bestfrend asyik nak rasa, bekal miss 7 sedap2 je hihi

an15 said...

kak min, tlg la amik saya jadi anak angkat. nak jugak bekal pergi sekolah niii :p

SJB AKA SUE J-B. said...

Wow, very good lunch here. Patut lah dia tak mahu share hehehe.

lemongrass said...

Sarasofia,
Agaknya kalau Miss 7 makan anything, nampak mcm sedap sgt2, that's why her ex-bf terliur sama :-).
Kalau I start buat lunchbox sale, I takut bangkrap pulak kantin sekolah tu, hikhikhik ;-)

Ilyannur,
budak2 kan, bekal orang lain tu sentiasa nampak lagi sedap dr bekal sendiri :-)

Anis,
sian you, takde makcik kantin nak buatkan bekal pagi2, hikhikhik :-P

Sue,
Hari2 kena fikir what to make for their lunches and they always want something exciting and interesting. I yg pening nak fikir, hehehe