Monday, 28 February 2011

I don’t know what else to say

This is my BMI now=20.22. And from that, you can see that it is still within normal range. I know what is normal and what is abnormal and I am NOT trying to go into the underweight BMI range.

If you have read my previous posts, you will know that I only want to reach a certain weight and I have already reached that weight and I do NOT want to go any lower. I am happy to stay at this weight for a very long time or maybe gain a kilo from muscle mass.

(If you haven’t, please read first before giving your opinion.)

I am not trying to tell people to lose weight or judge people if they are overweight or underweight. I am only concern about our bodies and I am only writing our journey to lose weight and how we do it. If you happened to feel motivated by the way we lose weight and want to emulate, I feel very honoured.

But if you feel threatened by our weight loss, there’s nothing I can do about it. You just have to deal with that feeling yourself. I do not preach for you to lose weight, it’s your choice whatever you want to do.

But, please do NOT presume to tell me that you know what is best for me. We are losing weight the right way, by eating right and by exercising. We are not starving ourselves, we still eat good food at every meal and at snack time and we are feeling fitter from the exercise.

What is wrong in that?

If I happen to look much older after the weight loss, so be it. I know I am old, there’s nothing I can do about it. I am not trying to stop the clock either. But I’m not trying to look like a skeleton either.

We are really happy with the way we are now. We feel lighter, fitter, healthier and happier.

It’s much better to be looking older but happier with our weights than looking young but unhappy with the body weight every single day. Being unhappy not only drags you down, but will drag other people around you down as well.

It’s not fun to be unhappy all the time Smile.

And to show you guys that we do eat, I’ll tayang our dinner tonite.

I made thai green chicken curry (the low fat version) with stir fry veges, rice and keropok microwave Smile.

I sejak dari baru kahwin dulu memang masak poppadom in the microwave but everytime I masak keropok ikan in the microwave, tekak I tak boleh nak telan sebab memang tak sedap langsung.

But since dah malas nak menggoreng2 sekarang ni, terpaksalah masak the keropok in the microwave again. But this time, I just spray it very lightly with olive oil spray and masak in microwave. Baru lah rasa dia a bit better (but still tak sesedap yang di goreng lah).

IMG_8138

IMG_8142

Siapa kata kalau makan nasi tak boleh lose weight, hehehe……

58 comments:

Sizuka said...

I seriously dont understand some people, org lose weight pun jeles, gain weight taknak pulak jeles. takpe k.min, i'm with u. except that i'm still stuck with this pinggang kerengga gemuk.. hehe.

keep it up k.min! :D

ps : i'm still way behind u.. huhuhu. jeles la ni! *wink*

blu4sky said...

Hi LG,
awat LG, i sense you tengah hot...ada orang tak puas hati with your weight lose ke..??

~Zila Zul~ said...

kakak, jgn hiraukan nyamuk2 ittew yeah.

saya pun dengki sbnrnya tgk org lose weight, tp salahkan diri sendiri je la sbb tak kurus2 pun sbb takde disiplin. muahahaha. i know someone yg suka kutuk org dok kata nak kurus tp tak kurus2, dia kata org mcm saya ni poyo. but to me yg penting the drive tu sentiasa ada kan... jgn la nak redha je. btw org yg suka kutuk org poyo cam saya tu terlalu redha dgn dirinya yg "sihat" sejak kecil.

demuk might look muda sebab kulit tegang, it might be ok sbb husband kata tak kisah la ling yg penting u sihat. but not exactly attractive bila tgk diri sendiri dlm cermin. tkyah la tunggu org lain ckp pun tau dah.

cheer up! ;)

Lili said...

Betul tu LG, I sokong tau - makan nasi boleh lose weight jugak asal kita tak makan seperiuk! Wahahahaha!!
I'm so used to meratah lauk jadi nasi makan agak2 setengah senduk jer.
Tapi itu ler...tang exercise ler pulak kurengs...

You keep up, girl! ;)

lemongrass said...

Shidah,
tu lah kan. Maybe dia tension sbb dia dah cuba banyak kali nak lose weight, tak dapat2. Pastu I pergi tayang gambar selim I on my blog, lagi lah dia tension, hehehe
Psst...as long as ada pinggang, ok what, hahaha

Blu4sky,
biasalah kan manusia ni, kdg2 tak puas tengok orang lain senang :-).

Zila,
My hubby pun mcm tu jugak dulu, tengok orang lain kurus, dia geram aje sbb dia tak kurus, tapi dia tau dia gemuk sbb dia suka makan and bukan salah orang lain, hehehe.
Orang mengutuk ni memang sentiasa ada kat mana2 kan. Bila kita gemuk, dia kutuk, bila kita kurus, dia kutuk jugak kan :-).
I felt that way bila tengok diri kat cermin bila dah tambah a few kilos tu yg rasa tak best aje and berazam nak kurus kan badan :-)

Kak Emily,
hahahaha...nasi seperiuk tu kalau ada bela 'benda' aje baru kita dpt habiskan :-P.
I pun menyampah buat exercise ni, but since hubby still motivated, I terpaksalah join dia every wknd,hehehe

zarin said...

i ni kan bila baca your enrty about lost weight ni kan slalu excited nak exercise la, nak control my calories la tapikan esok pagi punya lah liat nak mula segala exercise tu..agaknya i kena bukak blog u pepagi buta kot baru i semangat hihi

anyway, macam macam orang ni kan, kita lost weight pun dia bising, kita gemuk pun dia bising... tak kuasa nak layankan..

anymz said...

salam min.
akak kan kalau makan nasi mmg tak boleh lose weight..sekarang ni tempoh 2 minggu dah berlalu dan dah pun hilang 5 kg.ala tak makan nasi 2 mggu je min..pastu dah boleh makan balik.
mula2 hari tu rasa cam nak fengsan tak dpt nasi.akak curi2 gak makan tapi mmg tak boleh bla betul la..sbb akak naik hampir 20 kg dari berat badan ideal.susah nak diet tanpa exercise(org pemalas)
alhamdulillah after 2 wks,perut ni automatic tak boleh terima makanan berat so kitaorang continue jer diet yg sedia ada..bila dah ringan senang je hati nak exercise kan?
mmg bersemangat bila dah turun kg ni kan..pedulikan apa yg org ckp..yg penting kita rasa ringan dan sehat.

lemongrass said...

Zarin,
I pun kan rasa menyampah nak exercise ni sebenarnya tp bila nampak hubby I getting ready nak naik basikal gi kerja, I pun rasa teruja nak naik elliptical tu pagi2, hahaha. Tu yg I slalu exercise pagi2 buta sbb kalau dah tengah hari, memang I takkan buatnya :-)

Kak Anymz,
clap6X. Bestnya dah kurang 5kg :-). Sure senyum memanjang aje kan sekarang ni.
Tapi memang betul pun, bila dah biasa makan sikit, perut tu memang tak boleh terima kalau kita sogok mcm2.
And bila dah rasa ringan, baru mood kita pun naik aje kan :-)

noir said...

i've been following your stories on weight loss. every individual has his own way of doing it. i totally agree with your 'calories in - calories out'. i eat anything i want but watch the numbers and balas with work out.

lg, macam panas je bunyi :}

NoRa said...

Kak LG,

kisah lose weight u sentiasa memberikan inspirasi to me..i dah mulakan hidup yang lebih sihat lepas baca ur story tau...hari2 tulis lose weight pon xpe..suka baca...

Haslina said...

ermmm sure ada 'nyamuk' yang menggigit tu, that's why entry ni macam 'hot' aje.. hikhikhik.. well, org macam tu sure ingat dia punya opinion atau view aje yg betul.. takperla... you enjoy eating and still lose weight, that's what i like about this blog..

an15 said...

whoaaaaaaaaaaaaa.... jgn amik pusing kak min psl diorg tu.

btw, kopok tu spray with olive oil then msuk mwave pakai setting cmner? i ada 2 kg of kopok keping and bilis ni, tp takde masa nak masak. Nak sket tak?

Ruch Mathers said...

kak LG,your weight loss journey memang motivates me.tapi disebabkan i selalu tade dirumah i memang amik maximum 1000 calories per day
i pun cam jealous jugak,tapi bukan la mcm in a bad way kan.jealous sebagai motivation kepada diriku yg obese ini T___T
biar la dorang nacakap apa pun kak.i sokong dari belakang!

blu4sky said...

sabar lah LG.. apa2 pun to me your really motivate me to lose weight..kira my idol lah..hahaha.. and now i dok tayang gambar you two to my hubby biar dia jeles and insaf untuk lose weight gak....hehhee..

KayNisa said...

kak, sy dah ter'inspired' by u ok. skrg sy dh join myfitnesspal tu.. tiap kali nk beli barang makanan mesti cek ape kandungan kalori n bagai tuh.. sgt bersungguh2 even my fiance ckp i hangat2 tahi itik.. lantok le.. heheh

jeles tau tgk kak lg n hubby dh lose weight dgn cara yg sehat. b4 nih sy asyik buat cara xsehat.. sbb tu payah nk turun.. since follow kak lg nye cara, series berat sy dah mula menurun.. suke tau.. wpun hanye 0.5kg per week.. hehhe

kpd yg superjeles yg ntah pape tu, bior kn dia.. dia cmburu tu.. hikhik

KayNisa said...

err nak tanya, spray olive oil tu mmg pakai alat spray btul2 ke? tak terbayang le dek akal sy.. sy duk terbayang akak ltk minyak tu dalam bekas spray yg utk letak air tu..

Dinas Aldi said...

Laa, sapa pulak yg bengang kat you all sebab lose weight tu? takda keroje ke hah? tengok cam I nih, walaupun tumpang happy for you & TOH, takda pulak I dengki walaupun badanku maintain bulats, kahkahkah! it's what you want for yourselves so you work towards it & share the info with others. takkan itupun salah kot? konpem takde keroje la orang tu.

MULAN said...

oowwhh... dont dengar apa orang lain kata..

i enjoy baca citer u.. inspired sungguh..!! dah start pon sikit2.. exercise everyday & control d amount of food intake..

but aahh, cannot tahan wth chocolates laa... oso coffee...!!

ruziah said...

kak.. pedulikkan.. tu dr org2 yg cemburu + dia x boleh buat cam akak.. i ni sentiasa nak buat mcm tu tp dok la x jadi,.. treadmill ni dah berabuk2 grrrr semangatt..dtg laa..
cheer up kak min.. i selalu je nak baca update dari u

Haniza said...

salam kak LG,

sya telah dipengaruhi oleh story akak tentang loseweight tue..n now sya dh join myfitnesspal,huge thanks ye kak diatas info2 yg bagus..Niz

indahhouse said...

Salam kak LG,
kak LG tentu tahu yang terbaik untuk diri kak. Bahkan kalu kurangkan berat badan, buat badan kita 'more healthy'. Banyak penyakit terhindar. Lagipun, kak cuma nak cecah BMI ideal. Mungkin yang komen macam tu, kurang info tentang kelebihan berdiet, hehe..

-ilyannur- said...

kak serius la susah nk puaskan hati org ni sebenarnya. sebelum saya diet dulu, masing2 pla komplen saya gemuk la, x muat pintu lah, bila dh kurang sikit, cakap x sesuai lah. org ni memang susah nk dipuaskan.

DeLLa said...

sapa yg kata gitu..sy tgk kak min lg nmpak muda bila selim mcm ni..jeles aii uuu..peduli la depa tu..selim beno... I likeeeee...anyway keep up good work!

Unaizah said...

Bunyi mcm tak sedap hati je hihihi... Melepaskan geram di hati ye. Pedulilah apa orang nak kata. You know what you're doing and you are feeling great. Eh, tak sempat nak komen on your last entry. Phewit....so sweet gambar berdua-duaan gitu....sedondon lagi hihi.

amy mieza said...

kak LG,
Sian nya niat you baik nak share ilmu menguruskan badan tapi ada orang dengki. If dengki in good way nak kuruskan badan takpe la jugak, ini dengki sebab penuh hati hasat dengki.
Mungkin orang tak tahu yang nak maintain berat badan adalah susah jugak.
Abaikan jelah orang yang dengki dan berniat jahat itu.
And congratulation sebab dah achieve ideal weight :)

Anash said...

mana? ada nyamuk? mana?..kasi spray ridset sama itu nyamuk...
...go LG go..saya sokong anda ..

WaNNi said...

salam k.LG. Biasa la manusia rambut sama hitam tp shampoo lain2 brand. 1 dlm 100 yg tak suka tp 99 yg lain nampak manfaat dari entri k.LG. byk pahala dah k.LG dpt menyampaikan ilmu2 utk menjaga kesihatan dan ke'vogue'kan :). semoga manfaat tu cepat2 sampat kat saya..saya mau kurus mcm k.LG n Mr Bruce look alike :)

Ayu Safieza said...

Kak LG....erk..did I mis something??? Aparaaaa...owang kurus pun jeles...orang pandai masak pun jeles....erk org blogging pun jeles...

Dah byk kes kawan2 kite kene....but...u did spice up my muscle conditioning exercis mode...:) u go girl.....biar org berdosa dgn kita....so that kita dpt 2 pahala free...pahala redha di kutok....dan pahala memaafkan mereka....

I love to see u both.....err...do any one got problem w what I love to see??? Muehehehehe...:P Nah...kak LG...ni ha.....flying kiss nak kasik extra semangat...emmmmmmuah!!!!

miSs inTerpReted said...

Kak LG,

I never knew kita boleh microwave keropok and papadom. If you dont mind, can you please teach me how to do it?

Madam Sooyaree said...

Sedapnye green curry! I selalu masak dalam tin punya aje, hahaha...

Madam Sooyaree said...

P/S: Hari tu word verification I dapat 'lying', tadi dapat 'legam'.. hahahahaha

Hannah Haykhall said...

kak LG,
cun seh..macam anak dara lagi je padahal dah beranak 2!!!
heeeeee..inspired ni dgn akak. Tonned kan body nanti jadi hawtt ala2 Jessica Biel okay...!!

lemongrass said...

Noir,
Some people think that since I have a blog, I am a 'public figure' that they can 'nasihat' willy nilly without thinking first. If it's good 'advice', I dont really mind. But crap 'advice', mana boleh terima right, hehehehe.

Nora,
Ada orang ingat I nak 'preach' lebih2 supaya semua orang lose weight and jadi kurus mcm skeleton tu sbb dia tak baca all my entries kan. Tu yg diaorang 'nasihat' ke I, hehehe.....

Haslina,
Tu lah kan, nyamuk2 ni ingat I suruh orang starving baru boleh kurus. Padahal I still suruh orang makan and jgn miss meals lagi tu. Nyamuk ni kdg allergic sikit kat bloggers ni :-)

Anis,
My parents haritu datang bawak berkilo2 keropok and ikan bilis jugak sampai penuh our 2nd fridge, hehehe.
You just spray sikit on the keropok, then letak paper towel on the microwave plate. Pastu setting dia high and selalunya will take about 20-30 seconds for 4 keropok utk masak sekali gus.

Ruch,
Thanks for rasa we all ni sebagai motivation. I guess some people pulak find us annoying sbb I asik tunjuk our weight loss while diaorang tak dpt nak lose weight healthily :-)

Blu4sky,
hehehe...Kalau my hubby, memang tak kan menjadi insaf klu I tayang gambar orang lain. I kena tayang gamabr dia kurus dulu2, baru dia insaf, hahahaha

KayNisa,
Congrats sbb dah lose weight, walaupun perlahan2. Lose weight perlahan2 ni much better actually sebab you tak terasa yang you are on a strict 'diet and exercise' regime and your body senang nak adapt. Sikit2 lama2 jadi bukit kan :-). Bulan 6 nanti, sure dah berkilo2 weight you lose :-).
Nanti I tayang the olive oil spray ye :-).

Dinas,
agaknya orang tu tergugat sbb bila we all dah start berdiet, there's 2 less fat persons in the world so takdelah yang nak ber gang dgn dia, hahaha.
Instead of nak join we all, dia suruh we all stop pulak, apalah kan, hehehe.

Mulan,
we have chocolates too every nite, tapi makan dark choc and only 1 small piece aje.
And we cannot live without coffee either so memang 1-2 mugs a day but all within our calories allowance lah, hehehe.

Nana Sidek (Kak N) said...

salam LG, actually I pun dalam process utk mengurangkan berat badan and bukan utk kurus and I've been religiously pergi gym 5 days a week for the past 2 months and the result was that I dah berjaya kecikkan certain parts of my body and also loose some weight...:) which was actually the main reason why I'm doing this. But biasalah banyak sour grapes yg tak happy with what I'm doing so banyaklah kata2 yg tak memberi perangsang but I just dont give a heck to what they are saying sebab this is my body and suka hati I lah nak buat apa pun....betul tak?

Ayu said...

huhu...lain mcm je bunyi n3 akak ni? nape? ada yg tak puas hati ke kak? apa la dorg ni kan...kita nak kurus n jd sihat pun nak sakit hati.suka hati kita la nak buat apa pun as long tak menyusahkan sesape.klu dia tak b''jaya nak kurus mcm akak...jgn blame org lain lak.s'diri mau ingat la!!!

trs terang ayu ckp...ayu jeles tgk both of u dah kurus.tp jeles ayu jeles yg m'beri motivasi utk ayu jd kurus.sbb ayu tau...klu org yg tak kuat semangat,takkan b'jaya reach their goal (ayu la tu.ihik...).

pstt...sorry! témo lak pepagi ni.hehehe...

T said...

Hi LG,

You are one of the few people that actually promote healthy and sustainable lifestyle in your weight loss journey. We're proud of you :-)

As the cliche goes, you cannot satisfy everyone. If you're overweight, they'll say you're ugly and unhealthy. If you're underweight, they'll say you have eating disorder. If you have weight-loss operation, they'll say you're cheating. If you lose weight with healthy & yummy food along with exercise, they'll say that cannot be true and you must be taking pills or something. These people just refuse to believe that people can be happy, so they wanna bring others down.

So, forget them. We love your healthy lifestyle story. It's inspiring and uplifting.

eliyaezlinalias said...

lumrah manusia....semua tak kena di mata mereka...sentiasa igtkn dri kembali ke tujuan asal, menjaga diri untuk diri sendiri & keluarga...jgn di endah komen yg negatif hanya amik yg memberansangkan...mustahil kita mampu puaskan hati semua insan dimuka bumi ni....
btw, u r my idol & im following ur steps & tips in losing weight...not to look good but to be healthy!!!
keep on sharing!

Sal said...

Salam Kak LG,

The greatest wealth is Health....
yg penting kite sihat. Sal selalu beringat, bila ada org kritik atau kutuk kite....jadikan setiap kritikan itu sebagai tanda penghormatan kepada diri sendiri.
Hahahah...amacam?

muniza said...

Salam angah,

tah pa hapa kan dorang ni! anyways, adi pun goreng keropok and telur dlm microwave. now ja tau kat mana dia dpt idea tu..hehehehehe

kisses to the girls!!

lemongrass said...

Ruziah,
Memang kan, ada sesetengah orang tu, apa aje yg kita buat, mesti tak kena di mata dia. Takpelah kan, asalkan family I happy and tak kacau dia, dah lah, hehehe

Niz,
You are welcome :-). I'm glad ada juga yg termotivated utk ikut I count calories n exercise ni :-).

Indah,
Salam. Biasalah kan manusia ni, ada yg tak boleh tengok kita happy, healthy and exercise utk diri sendiri. Kalau kita gemuk n sakit nanti, family kita sendiri jugak yg susah kan bukan dia.

Ilyannur,
tu lah kan, mesti ada aje mulut yg berkata2 tu. Masa I tgh chubby dulu, ada aje orang kata I dah chubby, bila I kurus balik, orang lain pulak kata, hehehe,

Della,
adalah orang kata I nampak tua sbb dah kurus. Memang I dah tua pun, nak buat mcm mana kan, hikhikhik.

Unaizah,
Best jugak melepaskan geram sekali sekala ni. Tapi kan, kdg2 orang yg kita nak tuju kan geram kita tu yg tak paham2, hahaha.
We all ni kan memang tak pernah pakai sedondon, tapi hari tu, sgt lah coincidence nya pakai hitam :-)

Amy,
I rasa pun lah dia jeles kat we all sbb berjaya lose weight. Tapi I tak paksa pun dia lose weight sama2 dgn I, hehehe.
Tapi ramai gak yg teruja nak lose weight ikut cara we all and dah ramai jugak yg berjaya which is good lah kan :-).

Anash,
Nyamuk2 ni kan I rasa tak kena ajar masa kecik2 dulu jgn kacau orang, hahaha...

Wanni,
Memang betul tu. Rasanya ramai dah terikut2 we all makan cara betul n exercise utk kurus kan badan so I guess dlm 1 langau mengacau, ada 9 yg tolong 'pat my back' kan :-)

Ayu,
tu lah heran nya kan. I bukan nya suruh orang diet cara makan pill or ambil slimming stuff. I berdiet cara sihat, itu pun orang nak question kan.
As long as hubby I suka tengok my new body, that's all that matters kan, hehehe.

Miss Interpreted,
Nanti I tunjuk cara dia ye. It's quit easy actually tapi rasa dia memang lain sgt2 dgn keropok or poppadom goreng lah. It's an acquired taste, hehehe

Sooyaree,
I guna paste dlm jar, tapi yg lain buat sendiri, hahaha.
Psst...is my word verif trying to tell you something ke, hahaha (just joking :-P).

Hannah,
Tu yg I tgh nak try achieve, a toned body like angelina or Jessica, hikhikhik...
Baru lah orang kata Yummy Mummy kan :-)

Chech said...

Salam, LG, I'm Aishah, a reader from Malaysia. Terpanggil untuk komen after a while :).

Both you and your husband look great with the healthy, ideal weight! I love reading about your healthy lifestyle; it keeps inspiring me to do the same, too.

lemongrass said...

Kak Nana,
Salam. Betul apa you cakap. Body kita, our choice lah kan. As long as tak memudaratkan. Bila kita gemuk, diaorang akan mengata jugak kan. Pastu bila kita try exercise and eat healthily, diaorang akan mengata jugak kan. Kiranya, memang ada sesetengah orang tu, memang jenis yg tak kan senang dgn apa aje yg kita buat.

Ayu,
biasalah kan manusia ni. Macam lah I kacau hidup dia bila I start exercise and makan healthily ni. Memang tak senang tengok we all makin kurus kot. Padahal, bukannya I berceramah hari2 ke dia suruh dia kurus kan, hahahaha.

T,
Hi. So true what you said. We are trying to promote the right way of losing weight but at the same time we are not trying to preach or tell people off if they don't do it our way.
Heck, it's their bodies and money and health, I don't care what tehy want to do with it. If someone feels inspired by the way we do things, I'm so glad. If they don't, I honestly don't care.
But once they start belittling us, then it gets a bit personal kan.
Memang susah lah when bitchy people read our blogs ni, hehehe

Eliya,
Agaknya kan kalau I start gaining weight again, they will kutuk me as well and kata makin lagi tua I look, hehehe.
But I'm glad ada people like you who think that we are helping you guys to keep a healthy lifestyle :-).

Sal,
Salam. Agaknya dia pernah kurus mcm I dulu so tu yg tension habis dia bila tengok I boleh kurus balik and dia still tak boleh, hehehe.
Takpe, as long as we are healthy and happy kan :-).

Ja,
Salam.
Goreng telur in microwave sedap ke? I tak pernah cuba lagi ni, hehehe.
Masa Mak Abah, Cik Nari n Cik Azam dtg sini, I bagi diaorang makan poppadom microwave. Semua kata 'wah, sedap jugak rasanya ye" hehehe.

lemongrass said...

Chech,
Salam. Thanks for reading my blog and dropping a comment :-).
I'm glad you like what we wrote about our ways to lose weight healthily :-)

shahlin said...

eee LG u know what.( sesi luahan perasaan ni) i pelik betul. some people they suka masuk blog yg they tak suke. u know what i mean, baca blog yg diorang menyampah nak baca ( while other people really enjoy it) pastu bagi nasihat n comment yg the blog owner pulak menyampah nak baca. eeee i geram betul. my blog sikit je reader, but i kene spam. ur blog ni jutaan reader, mesti lagi fenin nak baca n tapis kan.

© Elee Mardiana said...

Just to be clear, you kecik hati dengan I ke, LG, coz I posted this in your shoutbox:

"LG... kan ke you dah kurus? Nanti muka nampak gaunt. Don't over do it, k. You're beautiful already."

If so, I apologise. I didn't mean anything, just I saw your pix in the black dress tu, I thought to myself, "Isn't she already tiny?" (refer to your pix kat creek tu). Takut can't see your dimples lagi when you smile.

lemongrass said...

Shahlin,
hehehe...kadang2 tu sifat manusia memang mcm tu, lagi kita tak suka, lagi mcm ada tarikan nak baca. Tapi lepas baca tu, bila geram, click lah that 'x' tu kan,tak payah lah say anything :-).

Elee,
No, I tak kecik hati dgn your comment tu because I know you meant well :-). Your comment wasn't what I had in mind when I wrote this entry, hehehe.
Don't worry, I tak cepat sgt terasa :-).
Ada a few other people yang tak paham2 even after I've explained to them, tu yg buat I geram, hehehe

**NuJie** said...

kak LG,
sy btl2 kagum dgn akk n Toh...
sy pon tgh bdiet jg skrg,makin bsemangat tgk gmbr akk...
mcm akk juga,,,org ckp mcm2 bila dah selim sket..plg tak tahan..'eh,,pipi ko dah 'jatuh' la..mcm org tua...
hangennn!!!!!

© Elee Mardiana said...

Fuh, lega... I was so sure tadi, tu yang cepat-cepat tanya kat you to clear the matter. He he he...

FYI, what you do is wonderful. You're not only improving the quality of your lives but you've inspired others to do the same and find peace. For example, me. I cleaned my garden right after I saw mak cik kebun punya lawn and your vegie patch. Then I registered at MyFitnessPal too. Cuma my pal for life ni, memang malas sikit nak get involved dengan something yang I'm interested in. So, I might have to find a boyfriend to help me losing my weight... ha ha ha.

Anyway, I'm feeling much better now that I know I'm not the nyamuk yang menggigit you. Keep inspiring. Mana tahukan, kot kot one day you'll write motivational books macam Louise Hay tu dan founded Tilling House pulak... he he he.

Flower said...

You naik angin ni after kita jumpa ke or sebelum? Sbb masa kita chit chat tu you ceria je. Manusia ni mmg cepat jeles. I think kalau jeles in a good way tak pe lah. Jeles nak mengutuk mengata tu, I nasihatkan pd dioarg, get a life!

For those yg tgk gmbr you je, I boleh vouch kat semua org, kira2nya jadi saksi yg LG ni tak de lah kurus keding mcm org sakit lama tak makan. LG still nmpk normal, sihat and tak pucat mcm org sakit. I semalam baru jumpa dia.

lemongrass said...

Nujie,
bila kita gemuk, orang tu kutuk jugak kan. Bila dah kurus, kena kutuk jugak kan. Bila agaknya diaorang nak berenti kutuk tu ye? hehehe....

Elee,
hehehe...don't worry :-).
I selalunya akan start geram if 3-4 kali they say the same thing even after I've explained to them the reason.Macam diaorang tak terima my explanation and diaorang aje yg betul, hehehe.
Pastu, I akan buat derk aje lah kat diaorang, hahaha.

Nora,
I geram a few days before semalam dah but I just buat tak reti aje. Pastu, they still say the same thing, tu yang I tulis tu. But I think orang2 mcm tu sure tak kan terasa because for them, diaorang aje betul, hehehe.
Thanks anyway for your saksi statement, hikhikhikhik....

Mel's Tale said...

Salam Kak LG, kompem yang bagi komen tu jeles ngan kekuyusan kak LG. Biaq pi la dia kak...ramai lagi yg teruja & inspired dengan your story. In fact saya pun terinspired.

Bukan senang nak dapat FREE TIPS macam yg Kak LG kongsi. Percayalah orang yg 'dengki' dan 'jeles' tu pasti akan tetap bertenggek kat blog akak..sebab dia pun nak kurus kehkehkeh!

lemongrass said...

Mel's tale,
Kalau dia setakat nak bertenggek kat blog I, I tak kisah. Tapi bila dia bertenggek, sambil2 tu dia bagi 'nasihat', geram lah sikit I, hikhikhik.....

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

as salam... sis, post lak pasal entry mknn.. yeahh... resepi2... ngeeee...

tliur org tgk... woaaahhhh nyam nyamm ..^^

PatinPasta said...

LG,
Seriously, I benefit a lot from all your writings bout your journey of loosing weight. Now I'm more determined than ever to loose weight and be healthy. Thanks to you tau, now I'm weighing my meals portions :D

Pedulikan orang nak cakap apa, LG. Susah nak puaskan hati suma orang. Keep it going!

lemongrass said...

aq,
I ni kan cukup malas nak menaip recipe sbb slalunya masakan I jenis campak2 aje so tu yg recipe mmng tak ingat :-)

Aida,
How is it going with the food weighing? Memang leceh sikit kan kerja nya sbb nak kena weigh every single thing. Tapi dek sebab sayang suami, terpaksalah I buat, hehehe....

suzi fauzi said...

mmmmm...my advise to nyamuk nyamuk..shooooo.. pi jauh jauh..hehehe kan LG

lemongrass said...

Suzi,
Nyamuk ni nak kena sembur baru dia pergi kot. A few times I buat baik aje, tu yg dia bising lagi.

kardina73 said...

salam kak lemon,
i would like to add to your statement "siapa kata makan nasik pun tak boleh lose weight"..
i find the statement true based on experience, when i was pregnant they suspcted me having diabetes. Reason be was because baby was big, scanned to be around 4 kilos over tapi keluar hanya la 3.49 kilos (they as in the doctors kat NSW ni yang tak nak dengar langsung org explain- apa ingat org Asia ni bodo sgt ke!).
so they put me under diabetes-watch programe whereby i have to test my glucose level and self-administerd insulin 2 times a day.
i found that after having rice mu glucose level is only 4.5 at timmes it plummeted to 3.9 with insulin (kalau witout insulin my glucose level is only 4)
BUT, when i took 2 piece of white bread with cheese my glucose level can go up to 6.9 the highest.. experimented with rice again and the reading was still low as compared to taking bread..
so from that day i dont skip my rice anymore.. just to share