Tuesday, 1 March 2011

Microwaved poppadoms and keropok ikan

I nak tunjuk macam mana I masak keropok ikan and poppadom in the microwave.

Masa we all baru2 kahwin dulu, we went to a friend’s house and we got served microwaved poppadom. Terkejut jugaklah masa tu because we didn’t know that you could cook poppadom any other way except with loads and loads of oil, hehehe.

And surprising enough, the poppadom tasted really good (untuk anak tekak we all lah). Still crispy and crunchy without the added fat. For me, it’s thinner than the fried ones and kembang lagi besar kot, maybe sebab tak serap any oil kan. But kalau kedai mamak jual microwaved poppadom ni, mau kot kena boikot dengan loyal customers, hehehehe.

And since then, we all tak pernah goreng poppadoms dah.

And since dari dulu jugak, I banyak kali jugak lah try masak keropok ikan and udang dlm microwave but sentiasa tak berkenan kat anak tekak. Yang goreng punya jugak lagi sedap giler2 Smile. Selalu I buang aje masuk Cik Tong.

Until a few days ago, I teringin sangat2 nak makan keropok ikan with nasi. I thought nak goreng aje but makan sekeping lah but apa kes makan sekeping aje kan, buat lekat celah gigi pun tak cukup Smile.

So, I pun sprayed it a little bit with olive oil and voila, it was acceptable to my anak tekak. So happy sekarang ni sebab dah dapat makan keropok again, hehehe.

And this is how I do it.

IMG_8145

This is the olive oil spray I use to cook a lot of things. Any brand will do, I just buy whatever’s on sale at that time. Kalau you all nak jadi orang minyak, instead of sembur perfume, boleh sembur olive oil spray ni kat badan, kahkahkahkah….

IMG_8147

This is my microwave. I selalu masuk kan 4 keropok sekali gus. I letak paper towel on the microwave plate then letak keropok on it.

IMG_8150

Then I just give a squirt each of olive oil on the keropok. Jangan lah sembur sampai basah kuyup keropok tu, baik goreng aje terus kalau macam tu kan, heeeee.

Then I set the time to 3 minutes on max power and press start.

(Warning: It doesn’t take 3 minutes to cook the keropok so don’t leave your microwave when you are cooking them).

IMG_8151

At 10 seconds, dah kembang sikit.

IMG_8152

At 20 seconds, dah nak masak.

IMG_8153

At 30 seconds, dah masak semuanya. So, you press the Stop button bila you nampak dah masak tu.

The reason I put it at 3 minutes sebab kalau you letak 30 seconds, takut tak sempat masak habis, the microwave dah stop. Tu yang I just letak 3 minutes and tunggu lah kat depan microwave tu sampai dia masak.

Bila dah masak, put in the next batch and do the same again. Smile.

And ini pulak cara I masak poppadom.

With poppadom, I tak spray any oil sebab my tekak dah boleh terima tanpa minyak ni.

IMG_8155

IMG_8157

At 7 seconds, dah puffed up.

IMG_8158

At 20 seconds, dah masak but I selalunya add another 5 seconds utk dia perang sikit.

IMG_8161

Dah siap, tinggal ngap aje.

But I’m not sure whether you boleh simpan dalam balang or not microwaved keropok and poppadoms ni. Selalunya we all masak sikit aje untuk sekali makan because bukannya lama pun nak masak them kan.

49 comments:

Shahrizat said...

saya bukan setakat keropok , papadom...ikan bilis pun saya mikrowavekan..hahaha best jee kalau terleka..tau tau dah hangus..hahaha

lemongrass said...

Shahrizat,
Hahaha...I pun slalu tertinggal poppadom dlm microwave tu sampai dia sgt2 'tanned' :-).

zarin said...

wow! gini kekdahnya ye! best nih ! tapikan i ni penakut giler even if i reheat anything in the microwave pun i will lari jauh jauh..dunno la...i takut that thing will meletup kot hahaha terukkan i nih :D

tkpe, next time nk cuba fry keropok in microwave ni i will aks my hb to do it for me ;-)

ati_emylia said...

oooo camni rupanya.....heheeh blh la amal lepas nih....(dgn impian nak kurus mcm k.min....dlm mimpi)

emy

MULAN said...

ada jugak try dulu2.. masa mula2 guna microwave.. ok jgk rasa kan.. pastu masa malas nak goreng keropok pon, masuk microwave je. but ini encik tak suka..

takde pulak otak ni terpikir nak spray minyak.. but sini mana nak cari olive oil spray.. kl ada kot? sini sah2 takde..

pernah jgk ikan bilis hangus dlm microwave.. hehe.. i buat sunny side up eggs pon dlm microwave.. grease butter sikit dalam bowl or at times grease pon.. kena tengok la, nnti meletop top top dlm tu..

Ruch Mathers said...

waaaa ok tau lg satu cara utk makan keropok.sebab i penah kena minyak kat tangan smpi sekarang i fobia goreng2 ni.
oh terima kasih wahai kak LG

blu4sky said...

LG,
klu dah nama fried food haruslah sedapkan.. ni sama mcm kes ajinomoto lah..to some ppl yg mmg biasa guna aji..bila masakan takde aji akan rasa tak sedap..tp to tekak yang mmg tak guna aji..belasah je..

penDragon said...

oooo....mcm tu...will try later, cpt & mudah tapi...manalah nk cari olive oil spray kt sini...tambah2 kt east coast ni...kt KL mungkin ada kot..

bondaqeem said...

ooo... nanti i pon nak cuba la.. bagus jugaks ni kan xde extra fat kan?.. tp i xde microwave camane? pakai oven boleh ka? hehe:)

sarasofia said...

the gud thg mmg bagus n cepat pakai mcrowave ni..i pon pernah try buat mcm ni.. hehehe bila penyakit "M" datang melanda..

but the bad thg jangan semua meals kita "microwave"kan since the radiation is too high..

NiezaMan said...

saya pon biasa buat gak bila kat opis..baunya..waa...semerbak
part rasa ok la..mmg la kalau yg goreng tu lg sedap..tp masih boleh diterima tekak ni..

© Kak Billionaire said...

Never tried this method before. Selalu goreng dalam minyak and we hated it. Too oily. Now, bolehlah 'goreng' keropok dan papadum hari-hari.

Mel's Tale said...

TQ for sharing Kak LG! Kompem balik ni akan ku eksperimenkan.

Ayu Safieza said...

Dolu2 aii selalu gak masak kepok mcm tu....ada one day I lufe set time terus.....hangus and smoke det. kuor alarm....muahahahah...

Semoga kak istiqomah dgn diet n activities kak....:).....

DeLLa said...

mcm elok cnatik je kembang papadom tu...nak try tp takde microwave..huhuhu

Ayu said...

wahh...pasni leh la ayu try ek.tp kat umah ni mana ckup sorg mkn sekeping.budak2 je mkn dah b'keping2.selagi tak abis 1 tupperware,selagi tu dorg hadap mcm la esok tak wujud lagi.nak2 klu sos cili...lagi la dorg mkn tak pandang keliling.

takpe...ayu leh srh faris tunggu depan microwave sbb dia mmg suka t'pacak depan tu,nak tgk isi dlmnya b'pusing2.hehehe...

lemongrass said...

Zarin,
muahahahaha....mcm tu kena lah tunggu yr hubby kat rumah baru you boleh use the microwave ye :-D

Emy,
Kalau nak kurus, boleh lah try tapi kalau nak sedap rasa keropok tu, tak payah lah, hikhikhik

Mulan,
Kalau takde spray tu, I guess boleh guna botol spray and letak oil dlm tu kot but I tak pernha lah cuba cara ni :-).
Rasa dia memang tak menawan kalbu sgt tp ok lah utk tekak I yg cuma sekali sekala aje terasa nak makan keropok ni :-)

Ruch,
Kalau pisang goreng, kena jugak di goreng, tak sedap nak buat dlm microwave, hehehe ;-).
But setakat kerepek or keropok, I think ok lagi rasa dia :-)

Blu4sky,
Memang betul tu, any fried food, rasa dia sgt2 lah sedapnya kan, hahaha.
My arwah Atuk dulu pun kalau masak utk dia mesti kena letak ajinomoto sikit padahal anak2 dia sorang pun tak masak guna ajinomoto :-).

Pendragon,
try guna spray bottle tapi letak minyak biasa lah but I'm not sure lah menjadi ke tak spray dia nanti :-).

Bondaqeem,
hehehehe....kalau pakai oven, jadi keropok extra kering terus lah :-)

Sarasofia,
I pun hari2 mesti guna microwave tu. But I read yg it is already tested yg microwave is safe to be used. Radiation dia takde leak outside or harmful to the food.

Nieza,
Benda2 goreng ni memang sedap kan especially waktu petang2 duk tengok tv sambil minum kopi, hehehe.
Tapi bila nak elakkan weight gain and nak kurangkan lemak in the body, kenalah tastebuds kita menerima kan :-)

Elee,
You tak suka ye keropok goreng? Mcm tu, you will love this microwaved keropok and poppadum lah. Hari2 boleh makan :-)

Mel's Tale,
cubalah ye but taste-wise might not kena dgn tekak you :-)

Ayu,
hehehe...nasib baik ada smoke alarm kan, teringat lah jugak you dengan that thing in the microwave :-).

Della,
Kembang dia memang cantik and rata aje masak dia. Tapi rasa dia lain sikit lah dr yg di goreng :-)

Ayu,
itu namanya child labour suruh Faris duduk depan microwave, hehehe.
Tapi maybe diaorang tak suka kot rasanya sbb slalunya budak2 memang suka benda2 yg bergoreng ni kan :-)

mama_QnR said...

puan serai!!!!!!!

baru jek nak tanya cemana nak microwave keropok ikan
tq tq

my abe is oghe kelate so naturally mmg bawak stok banyak2 datang sini
and another reason why is that my eldest takkan makan nasik without keropok in every suapan
such picky eater this little miss is..

so i mmg masak banyak2 sekali and then simpan dalam tupperware sebab rumah abis la berbau so takkan la nak masak tiap2 kali nak dinner kan?

nanti i experiment dengan microwave and see her reaction
if i get stamp of approval from her, then it should be ok to do it every meal coz it will be ready in less than a minute! hahahahahahah....
panas2 lagi hehehehe...

thanks again

p/s i pun lebih sket jek dari 5 kaki... so kita mmg rendang lah ehhh... :D

NoRa said...

saya pon baru tahu that microwave boleh masak keropok...hahaha

an15 said...

thanks kak min. tak yah nak guna minyak separuh periuk bila nak fry kopok dah :)

ruziah said...

kak.. u r sooooo gooddd... nnt i experimen yer.... sgt teruja hhahah leh i letak papadom 2,3 keping je

lemongrass said...

Mama QnR,
I rasa lah yr abe kelate maybe tak berkenan kot with the oil-less keropok ni sebab I yg bukan oghe kelate pun lagi suka yg goreng punya, hehehe.
But kalau yr Little Miss suka, lagi senang lah you kan sbb tak payah buat keropok goreng production every wknd :-).

Nora,
Microwave boleh masak mcm2, cuma sedap or tak aje lah, hahaha

Anis,
Tak payah bau satu rumah bila kita masak keropok :-). Tak lah mengamuk Mat Saleh, hahaha

Ruziah,
try lah, mana tau kan, kena dengan tekak you :-)

Dinas Aldi said...

Mak aih, boleh rupanya masak poppadom ngan keropok ikan dalam microwave! ni baru I tau nih!

miSs inTerpReted said...

Thank you so much for this post!! Cannot wait to try it out. :)

lemongrass said...

Dinas,
bukan setakat masak aje, nak keringkan baju dlm microwave pun boleh gamaknya, hahahahaha ;-P

Miss Interpreted,
you are welcome :-). Hope kena dengan tekak you :-).

Sally said...

ahh so excited nak try gak..tapi takut hangus..sebab i ada xprience hanguskan telur dan roti dlm microwave ni .hahha kelam satu opis hehhe.....tapi sure i cuba gak nnt..pernah baked muffin dlm microwave gak..1 kali jadi 2 ..jadi masuk kali 3 dah alpa trus rentung..hahha

@mumtazah.net/blog said...

Salam, kak boleh ke kita masuk telur dalam microwave?

shahlin said...

waaaaaah teruja sehhh

sara said...

kakak, tp, feel mkn yg goreng n microwave, pada saye, saye tk puas.. saye nk juge minyk tu kat celah2 keropok n popodom... hehehhe..

arapink said...

wahhhhh...sangat cantik dan cemerlangnya keropok dan papadom tu :-)...kalo tak mcm nak habis satu botol kalo nak goreng kan...siap menitik lagi minyak tu..tekak pun telan aje...hehehe... guna microwave ni kering ye :-)

lelayong said...

kak min memang classssssssssss!!!
muahhhh...

nurulafida said...

TQ LG for sharing the step-by-step guide on how to "fry" keropok in microwave...pernah baca sumwhere but your entry is superb sbb siap the photo :)

plug2pin said...

good tips..thanks

d_tieah said...

Menarik.. Lepas ni kena beli microwave lah..
Huhuhu..



Entry Terbaru : Usianya Sudah 59 Tahun

lemongrass said...

Sally,
I so far cuma pernah hanguskan poppadom aje lah dlm microwave tu, hehehe. I pernah try masak kek dlm microwave jugak, ok lah rasa dia kan :-)

Mumtazah,
Ramai yg dah pernah masak telur dlm microwave so I guess boleh aje cuma tak boleh masak dgn kulit2 dia sekali unless you put a hole in it sbb the pressure will explode it tak silap.

Shahlin,
rupa memang mengujakan tapi rasa dia tak lah sesedap yg digoreng :-)

Sara,
I kalau poppadom dah tak boleh makan yg bergoreng tu sbb tekak rasa lain. Tapi kalau keropok, memang syiok abis kalau yg bergoreng. 1 balang boleh habis sorang, hehehe

Ara,
minyak 1 tong tu lah yg menyedapkan keropok n poppadom tu, hahaha.
Kalau guna microwave memang kering so tu yg rasa dia pun 'kering' jugak lah :-)

Lela,
Bila nak save minyak, boleh lah masak mcm ni kan, hehehe

Nurulafida,
Kalau letak photos, people wont question me further because it's easily understood ;-).

Plug,
you are welcome :-)

d_tieah,
hehehe...sementara tu kita goreng aje poppadom n keropok tu :-)

AbbotCottage said...

pestime tengokkkk...waaaaa lepas ni jgn harap ler kita nak goreng pappodam tu. tima kasihhh ler banyak2 Kak Min ya. cuma yang letihnya, olive oil spray tu ler, tetau je la harag barang kat Malaysia ni....tapi kena berkorban gak ler kan, demi kesihatan..

lelayong said...

Salam kekawan,
kalau kat malaysia (KL),
olive oil spray bottle tu boleh beli kat kitchen shop, brand TESCOMA (dalam 1 kotak ada 2 unit botol tu), harga RM55 untuk 2 botol. Kitchen shop ada banyak cawangan, ada sesetengah cawangan takde stock, tapi cawangan kat shah alam memang ada..lela dah booking tadi, hehehehehehe..
ni semua penangan tip dari kak min tercayang..dan dan tu gak lela pi mencari sprayer tu, ish gelojoh betul makcik lela ni,kan?
kepada sesiapa nak tengok ruper sprayer tu camner, bleh klik kat link bawah ni.
http://www.attardsmalta.com/module/Products/1449/tescoma-club-oilvinegar-spray

lemongrass said...

Abbot,
kalau tak jumpa cari olive spray tu,guna aje canola oil spray atau any vege oil spray. Lebih kurang aje pun sbb kita tak guna banyak:-)

Lela,
hehehe...thanks for the info ye. I memang part barang2 kat M'sia tak tau langsung. Ok lah tu harga dia sbb memang lama baru habis sbb guna spray sikit aje kan :-)

YanaMIB said...

salam kenal sista..

br tau ada kekdah len utk memsk keropok..hehe..blk rmh mesti mau cuba nih =)

shah-kayrul said...

bestnyer...tak payah goreng la...tapi kat umah takde microwave...oven boleh ker???

mrs plain-june said...

tq for this new info for me!! will definitely try sbb saya kurang gemar menggoreng esp deep-fried. rasa bersalah je bila dok goreng2 bagi anak2 makan.

PatinPasta said...

LG,
Wahhh! Saya tak tau pon buleh buat gini. Seriously, a zillion thanks for this info LG! Thanks thanks thanks!
* dah berkurun tak mkn kopok grg and pappadom sbb kena avoid fried things *

lemongrass said...

Yana,
Salam kenal. Senang aje kan nak masak keropok skrg :-)

Shah-Kayrul,
Kalau masak dlm oven, makin kering mcm kita jemur keropok bawah matahari tu jadi nya nanti :-)

June,
I rasa guilty bila deep frying sbb guna minyak banyak sgt. But bila makan benda yg deep-fried, takde pulak rasa bersalah tu sbb tastebuds already in heaven, hahaha

Aida,
you are welcome :-). I dah lama sgt2 sejak awal kahwin tak pernah dah goreng poppadom. But keropok ni baru aje try :-)

SJB AKA SUE J-B. said...

Wow!! tidak pulak I tahu kita boleh masak keropok guna microwave. I beli keropok tu hari tapi malas pulak nak masak. Ni kali I nak cuba guna microwave lah pulak hehe.

suzi fauzi said...

yeay to LG yg banyak share ilmu cun cun gan we all..tqvvm yang

Galeri Makanan said...

smlm da cube!sedap..same cam goreng
thanx kak LG

lemongrass said...

Sue,
you beli keropok kat mana? This microwaved keropok not as yummy as the real deal lah :-)

Suzi,
you are welcome :-)

Galeri Makanan,
That's good! Kena lah ye dgn taste you :-)

Noriz said...

wow...what a good info! thanx :)

4AS said...

I selalu microwave keropok ikan masa student dulu. Ni bukan kes jaga diet tp kes pemalas..haha..