Saturday, 26 March 2011

Facts of life as seen by me

Facts of life as seen by me.

Number 1:

-When something is scarce to get thus expensive to buy, lagilah meronta2 jiwa kita nak memilikinya.

The best example for me right now is pisang as in banana. Nak tau berapa harga sekilo pisang sekarang ni? Paling murah I jumpa was $7/kg but usually around $12/kg. I am talking about pisang montel ye tuan2 and puan2, bukan harga durian siam atau harga halia ye. Last year, harga dia was around $2 aje sekilo.

Sejak cyclone and banjir kat Queensland and Carnarvon which are penanam pisang terbesar kat OZ ni, harga pisang melambung2 tinggi nya. Kalau boyfriend or girlfriend you belikan you hadiah pisang, maknanya memang dia sayang sangat2 lah kat you, hahahaha.

(OZ doesn’t import bananas at all because of the banana diseases rampant in other countries.)

You all bayangkan lah saiz pisang montel itu, besar2 belaka kan. So, even though you beli sebiji, you still have to pay around $2 for that 1 biji banana! Kulit dia aje dah harga $1. Nak tercekik I makan pisang $2 tu kalau I beli, baik I beli finger bun kat Baker’s Delight, lagi murah and boleh makan the whole thing, hehehehe.

But tak tau apsal, tetiba I teringin sangat2 nak makan pisang goreng lah, cekodok pisang lah, peanut butter n banana sandwich lah especially bila pisang naik harga ni Open-mouthed smile (Menyampah betul I dengan tekak mengada2 I ni, hahahaha).

The Little Misses pun I dah told them not to ask for banana in their lunchbox sebab mahal sangat2. Banyak lagi buah yang murah2 and sedap2 for them to eat like plums, nectarines, rockmelons, kiwis so memang nak cari pasallah kalau mengada2 mintak banana tu, hikhikhik…

(Mak dia pun terpaksa menelan air liur nak makan pisang goreng so they have to do the same jugak lah Smile with tongue out).

Last year for Sunday School, I selalu sangat buat cakes or cuppies yang berunsurkan pisang but this year, bau pisang pun takde, hehehehe.

Jadi, blog mana2 yang tayang gambar pisang or kuih muih buat dari pisang, memang lah I tak kan singgah! Sape nak lap when I drool? hahahaha…..

Tu sebab lunch we all tadi memang takde langsung banana inside it.

IMG_8485

I masak nasi goreng ayam (not nasi ayam goreng) for lunch tadi and also thai green curry makanan laut Smile.

IMG_8487

The girls makan nasi goreng aje while we had the extra green curry to make it more pedas.

Number 2:

When you lost something, the sure fire way of finding the lost thing is by buying a new one (or at least threaten to buy a new one).

Kat rumah ni, they (as in The Other Half and The Little Misses) seem to be forever losing their USBs. Cari lah bagai nak rak, mesti tak jumpa until Mak dia (why is it always me yang kena pergi beli?) belikan a new one. And then the old one suddenly materialised out of nowhere! Tak ke pelik tu, hikhikhik….

And for a few weeks now, The Other Half has lost his ‘spirit level’ (the gadget that you use to make sure things you want to hang are level). Sungguh kesian kat The Little Misses sebab they can’t have their mirrors hung behind their doors.

Puas lah The Other Half mencari rata2 tak jumpa jugak until lah tadi I paksa/threaten dia suruh pergi kedai beli yang baru. Tetiba, macam magic show, boleh pulak jumpa that spirit level tu!

You rasa kan, kat rumah I ni ada genie yang suka sorokkan barang or anak2 I and laki I cari barang pakai hidung? Open-mouthed smile.

17 comments:

Anash said...

banana?...i baru nak wat kek banana n nak tunjuk kat u...(hehe..)..btw..why the sudden teringin dgn pisang??? kerrr...mengidam???haaa...
yessszzzaa...i'm the first to comment..suke..suke...

Sizuka said...

K.Min! tiba2 kan, I teringat pisang yg I selalu makan masa kat tassie dulu. $2 sebijik! tapi sanggup beli, tapi, punya la besar, makan 2 kali pun tak habis2. and it was so huge that, i takleh masukkan dalam mulut, kena gigit sikit2 ikut tepi. dan terus keluar la joke2 biru dari housemates i.. hahaha

guess what? harikan, i made choc bottom banana square. haaa.. esok jgn datang rumah i ye, coz i takmau lap ur drool :D

Yan said...

Mak aiii.. sebegitu mahal nya pisang. Akak baru je makan pisang montel sesikat, member bawak datang. Uppsss!!! sian you.

Biar genie u jgn toyol.. haru..

Madam Sooyaree said...

Hahahah... my mom selalu guna ayat "orang cari pakai mata, korang cari barang pakai hidung" bila dia mengamuk. Kadang2 dia tersasul sebut the other way round. Nak gelak, tapi dia tengah ngamuk so kena tahan lah :D

miSs inTerpReted said...

mahalnya pisang kat aussie!!!

anyway, my mom pon selalu cakap i cari barang pakai hidung. Sebab bila I cari, mesti tak jumpa. Bila dia cari, ada je. hihi

hnyhar said...

mahalnye pisang kat aussie kak LG..kat sini, satu sikat = gbp1.20, 1 sikat tu adalaa dlm 5-6 bijik. err..nak sy eksport ke..heheh.jgn ngidam mkn pisangla buat masa ni. $2 sebijik mmg mhl, kena mkn sekali ngan kulit2 nmpknye, wat kerepek.

blu4sky said...

hahahha...alahai siannye LG.. you beli banana flavour je lah..bagi ilang kempunan..

biasalah kita ni..tang yang tak boleh tu juga lah nak kan..mcm makan nasi..bila mendiet masa tu lah tekak nak mkn kan...hehehe

Mat Gebu said...

LG....I PULAK ADA 1 BAKUL PISANG ABAH BAWAK BALIK DARI FRAMVILLE...NANTI EKS, KALAU BUAT APA2 DENGAN ITU PISANG, I "BACKLINK" KAN N3 LG YG NI, OK, SAJAA, JEE..EH PESAL MAT GEBU JADI JAHAT PULAK NI HARI..WAAAAAAAAAAAAAAAAAA...

~~zAnAfAhMi~~ said...

Assalam LG, lama tak dtg rmh LG, jauh sgt, sape soh dok jauh2?
Teringat akak masa kat Japan dulu, pisang mmg mahal giler tapi kita org beli juga sebabnya dah terbiasa mkn kt tempat kita.
Barang hilang tu.....ada 'cik t' kot?

penDragon said...

senang2 akak tanam je lah pokok pisang tu...

MULAN said...

fuuhh... mahal nya pisang...

haaa, sama la sini.. kalau hilang barang, i cakap dengan hubby & kids, jgn cari..!!! tunggu hari tak mau guna, dia akan keluar or u akan jumpa masa tak mau guna.. banyak kala nya betol..

lemongrass said...

Anash,
I memang suka pisang. Last year masa pisang murah memang every week mesti beli pisang so bila teringin aje nak makan goreng pisang, terus boleh buat. Now ni, kena telan air liur aje lah, hahaha

Shidah,
I tengok yr choc banana bottm cake kat FB, nyampah! hehehe.
I love pisang montel yg besar2 tu sbb memang boleh 2X makan kan and kenyang terus lepas tu :-)

Kak Yan,
I suka sgt2 pisang montel walaupun tak semanis pisang kat M'sia tu. Tu yg sedih bila mahal sgt2 skrg.

Sooyaree,
Samalah mcm Mak I jugak, mesti guna ayat sama. I guess Mak2 semua sama sepesen kan. Tu yg kita pun lebih kurang jugak, hahaha

Miss Interpreted,
Skrg tgh mahal after the cyclone destroys the whole banana crop kat Queensland hari tu.
Kat rumah I skrg pun, kena tunggu I cari baru jumpa their lost things tu, hehehe

Hnyhar,
Bila ada cyclone yang teruk sgt2 kat Queensland, memang harga pisang akan naik melambung2 and it will take a few years for it to get back to normal :-(.
Kulit pisang pun sama mahal dgn harga isi, hehehe.

Blu4sky,
Kalau I pulak, masa tgh berdiet ni lah nak makan all types of noodles, segala mcm kuih muih melayu, hehehe...

Cik Mat,
Cisss!!!Sampai hati kamu melihat air liur I mentitik2 kat keyboard ni ye. Memang jahat gilers, hahaha

Kak Zana,
Thanks ye sbb sudi jugak jalan rumah I walaupun jauh, hehehe.
Takpe, I sanggup tunggu harga pisang murah balik baru beli semula. Sementara tu we all makan lah buah2 lain,hehehe

Pendragon,
Tu lah kan, hari tu dah jumpa anak pokok kat Nursery. Patut beli aje kan, hehehe

Mulan,
Kalau kat rumah ni, kalau I dah tolong cari sama, selalunya jumpa tapi I slalu nya malas nak tolong cari, hehehe

relaxNhappy said...

Pernah jadi kat I sendiri, hilang barang, cari tak jumpe2, sekali beli, terus muncul =) ade a few times juga lah.

Nur68 said...

Assalamualaikum Min, kesian plak akak baca entry kali ni, Jumaat lepas akak borong setengah tandan pisang embun & buah durian belanda (12 biji) cost me $10.00 (total), alahai, tak sangka plak kat sana pisang mahal ye...

Sabor je la Min...

lizamus said...

LG,

I strongly believed it's the 2nd one. Mine is also like that..e/though the thing is just in front of their nose..

lemongrass said...

relaxnhappy,
Memang kan, tak tau lah genie mana yg suka sgt2 main sorok2 barang dgn kita ni kan :-). Dah beli baru, baru jumpa, hehehe

Kak Nur,
Murahhhhhhhnya setandan pisang dgn durian belanda tu RM10 aje! Lepas ni hari2 lah ye buat kuih dr pisang :-).

Liza,
I thought it only happens at our house. Didn't realise there's so many 'hiding-things genies' merata2 kan :-).

Nur68 said...

Min, pisang embun setengah tandan dah wat macam2 dah, muffin pisang, apam pisang, kek pisang, last2 wat cokodok pisang...hehehe..