Monday, 28 March 2011

My weird and pathetic collection :-)

I nak tayang our lunchbox collection. Orang lain tayang their handbag collection, shoe collection, perfume collection, fridge magnet collection etc… I tayang lunchbox collection.

I know it’s pathetic but I love looking at the lunchboxes at the shops and when they are cheap, rasa macam nak borong aje semua, hahahaha.

Macam lebih kurang cerita Dr Seuss lah, I can use them on a boat, I can use them on a train, I can use them on a house, I can use them here or there, I can use them anywhere Open-mouthed smile.

But I dont like to collect the hard lunch boxes yang macam kat M’sia tu. I like to collect the padded lunchboxes/lunchbags. Senang nak keep cold things cool and hot things hot in there and so convenient for people yang suka pergi picnic like us ni.

IMG_8523

Ini cuma some aje, ada lagi actually but I think they are in the shed in a box and some in a drawer out there, hehehehe…..

Syyyy…..The Other Half tak tau about my hobby ni, muahahahaha…..

IMG_8526

IMG_8527

Ini lah Miss 7’s purple lunch box. We bought it as a set. Ada water bottle and 2 clip-on plastic containers in it and a freezer pack. The water bottle was hopeless, leaking aje tak tentu pasal so we threw it out.

Every year at the start of the school year, The Little Misses mesti nak beli new lunch boxes for school. Normally dah kotor pun their old lunchboxes tu so memang kena beli new ones lah each year.

Kalau I balik M’sia, I love bagi hadiah lunch boxes for my nieces but they didn’t use it untuk bawak gi sekolah, they used it untuk letak benda lain, hahahaha.

And our dinner tonite was tuna mornay with wholemeal pasta and peas.

IMG_8532

IMG_8533

Sekali sekala makan canned tuna ni memang lah sedap sangat2 kan Smile.

25 comments:

Flower said...

I pun suka lunchboxes. Kkdg I yg terlebih dari anak2. Kalau I dah jemu ke apa, I beli yg baru je. Same with their mugs. I love buying them mugs. Kalau I dah jemu, I beli 2, sorang satu. They have more mugs than me. Same jugak mcm my hb punya workshirts. I complaint kat dia, I dah jemu asyik iron semua yg sama je. So next pay check, I nak ronda ke Myer o DJ kat Garden city nak shopping his workshirt.

blu4sky said...

my collection of lunchboxes all from sustagen milk redeem gift..hahaha lg hopeless..

Lili said...

Nak))) Nak pi sekolah balik...pleesh pleesh...!! ;)

an15 said...

i slalu tgk my supervisor carry his lunch box, cute je hehhehehehe

relaxNhappy said...

Ade mcm2 bentuk, corak & warna dlm your lunchbox collection ni. I jealous youuu =)

lemongrass said...

Nora,
I pun memang akan sentiasa lebih2 dr anak when it comes to lunchboxes, hahahaha. Nasib baik I tak kerja, kalau tak, mau lah agaknya I bawak different lunchbox for each day of the week kan :-D.

blu4sky,
hahahaha....ada lagi orang yg lagi hopeless dr I ye ;-P

Kak Emily,
Kan best klu masa kita kecik2 dolu2, ada lunch boxes kaler maler mcm ni kan. Hari2 I nak bawak bekal you!

Anis,
Kat my hubby's work, tak ramai yg bwk packed lunch, he's one of the fews. I guess they are at Freo yg memang terkenal dgn cafe strips nya so tu yg ramai yg beli lunches.

lemongrass said...

relaxnhappy,
Tu yg buat I suka beli n collect lunchboxes ni sbb warna dia yg menawan mata I, hehehe.

Dinas Aldi said...

tengok ni tetiba ja rasa nak bawak bekal pi sekolah, kehkehkeh!

Unaizah said...

Something unique and different as a collection. Anak i tak nak bawak bekal gi sekolah. Lagi seronok membeli katanya... nasibla...

sHieRa cAkAp said...

Hahaha... Weird but unic la! Jarang ade orang nk collect lunch box!

Yan said...

Kalau kat mesia ni Min, depa suka beli aje. Food kan senang beli je.. Mak kat mesia ni practical nya beli bekal rather than buat..

Madam Sooyaree said...

I rasa Malaysian tak rajin nak bawak bekal pasal kat kantin makanan best, hihih.. Teringat ayam goreng sekolah menengah dulu, sedap! Mee yoke pun best, sampai merah2 uniform, terpercik kuah punya pasal

P/S: Kot-kot Gucci pun ada lunch box tak? ;)

Annisa said...

Wahh..mcm2x saiz ade tu...sngt menarik tertarik da bom...

Xana Razak said...

kat malaysia pun dah senang carik yang padded nye lunch box..
kat jusco aritu tgk mcm2 corak..cute jer

DeLLa said...

best nya..kena implement habit bwk bekal g keje ni...so far sy ade lunch set tupperware je..kena tmbah koleksi ni

Khairiyah aka Kerry said...

kak Minnnnnnnnnnnnnn! lama tak komennnnnnnnnn!hihih
i need lunchbox! ade satu tp takley isi makanan panas/minum sejuk.mak beli kat avon je.hahaha.kery ni kampung sket, taktau nk cari mana.pesan kat akak la boleh tak?hehehe

p/s:bila nk share recipe donut akak yg gebu niiiii :p

Ayu said...

huhu...byknya lunchbag akak.hm...klu org lain suka collect kasut,handbag etc...ayu lak suka collect serviette.melambak2 dah...klu tampal kat dinding umah,rasanya cukup kot.ni umah ayu yg comel la...klu umah bagak2 tu kena kumpul lg la gamaknya.ngeh... ngeh...ngeh...

JaSSNaNi said...

sambil2 i dok cari keje online kat job.street tu.. teringat nak baca entry u.. terus senyum simpul bila u kata syuuuuu jgn bagi tau kat other half, becouse he tak tau your hobby ni... ehehehe

atleast make me smile after kena brain wash early morning tadi.. tension je..

Ayu Safieza said...

Kak LG....:)

It is not pathetic at all...it is good to be different kan.....hik3....

Ai lak suke collect water tumbler....ngeeeeeee.....trust me...byklah sgt gune n pekdah nyer.....

zarin said...

alamak..i pun dah tersuka tengok your lunch box punya collection ni..errr i pun nak gi skolah ni..nak jugak lunch box! ehehehe :D

Flower said...

Nak tanya you, did you bake your mini meat pie the night before or early in the morning just before packing them up for lunch. My boy nak mini meat pie for lunch tmrw. Tmrw dia ada excursion, so nak bawak bekal pie pulak. Selalunya I bagi chicken finger wrap je.

lemongrass said...

Dinas,
Habislah I kena marah dgn makcik kantin kat sekolah you tu nanti, hahahaha

Unaizah,
My kids pun kalau dibagi peluang, memang diaorang lagi suka beli kat kantin tp tak halal kan so terpaksalah happy dgn bekal from home :-)

Shiera,
Orang collect handbags kan, baru lah gah sikit, hahhaha

Kak Yan,
Mak2 skrg ramai jugak yg dah start buat bekal utk anak2 diaorang esp bila anak2 asik sakit perut bila makan kat kantin. Pastu, lagilah kalau Mak2 diaorang jenis yg terer sgt2 masak lagi sedap dr makcik kantin masak, hehehe

Sooyaree,
I masa primary school dulu asik beli mee goreng or nasi lemak aje tiap2 hari, bolehkan tak jemu pulaknya and tak gemuk, hikhikhik...

Annisa,
Memang mcm2 saiz ada, tu yg I suka kumpul :-)

Xana,
Mahal tak padded lunchbags kat Jusco tu? Slalu nya benda baru ni mahal sikit kan.

Della,
You tak tengok lagi my plasticware collection, dr yg kecik ke saiz besar utk di isi dlm lumchbags tu, hahahha

Kerry,
Kalau nak pesan lunchbox kat I, bleh aje tp kena tunggu I balik M'sia end of this year lah baru boleh dpt, hehehe.
Alamak, lupa lah nak letak recipe tu, tunggu eh :-)

Ayu,
Kalau ada orang terguna serviette collection Ayu tu, sedih tak agaknya? hehehe. Sure, nak nangis kan bila collection kita berkurang :-)

Nani,
Alahai, siannya dengar you stressed kat tempat kerja. I pun pernah dpt boss yg sgt2 lah menggeramkan jiwa sungguh dulu. Kadang2 rasa nak nangis aje bila kena 'sergah'.

Ayu,
Hahahaha...bukan I sorang lah ye suka kumpul benda2 pelik ni :-). Your water tunbler boleh join masuk dlm my lunchbag, hehehe

Zarin,
Kalau bawak lunchbox ganti handbag, ok tak agaknya? hikhikhik

Nora,
I do it in the morning. Kalau I malas and cuma 2 small ones, I microwave aje. But not that nice lah.
But I tak tau lah whether sedap lagi tak kalau Omar nak bawak utk excursion.

mama_QnR said...

puan serai

my sulung masa dia start balik school january this year sampai berbuih mulut dia mintak lunch bag
and dia mintak kartun terfemes kat sini - peppa pig
peppa pig pun peppa pig laaahhhh...
janji makan apa bekal mama buat...
hehehehehehehehe....

nis n4d (*_~) said...

love d purple lunchbox... =D

lemongrass said...

Mama QnR,
Kat sini PeppaPig tu pun femes jugak :-). Biasalah kan kids, apa yg dia minat, tu yg dia akan mintak. Asalkan dia happy, ok lah kan :-)

Nis,
Very bright colour so not easily misplaced :-)