Wednesday, 23 March 2011

Delima ke dilemma

I’m in a dilemma sekarang ni, tak tau nak pilih yang mana satu.

Takut jadi macam Pak Pandir pulaknya, too tamak haloba, last2 tak dapat merasa lauk kenduri kat mana2, hehehe.

Hari Ahad lepas masa kat Sunday school, I dapat invite gi karaoke+makan2 kat rumah my friend this Friday. I pun bila dengar ada makan2 and sembang2 tanpa I perlu memasak, terus kata “InsyaAllah I’ll be there” lah. Bila lagi kan nak bersosial macam ni. Rumah dia pulak tu memang ala2 mansion kalau banding dengan my house lah, ada swimming pool, ada big outdoor areas with gorgeous seating areas and siap ada bilik khas untuk karaoke/multimedia room you! hehehehe. (Yang bersebelahan dengan bilik solat Smile. So, kalau lepas penat caterwauling kat bilik karaoke, terus masuk bilik solat pulak kan, hehehe.) Pastu kalau penat nyanyi  and dah solat, boleh terjun masuk pool pulaknya kan, hahahaha.

Kitchen area dia pun I cuma boleh drooling aje lah tengok, hehehe.

Anyyywaayyyy….

Lepas I kata I’ll be there tu and dah balik rumah, baru I tersedar yang this Friday jugak lah ada Harmony Picnic Day lunch at Miss 7’s school. All parents are invited to have a picnic lunch under the trees with their children to celebrate Harmony Day.

And Miss 7 dah beria2 pujuk I supaya pergi picnic lunch ni sebab I didn’t go last year.

Now, my problem is the time constraint. The karaoke invite ni mula pukul 10 sampai pukul 2.30 mcm tu. And picnic lunch ni pulak around 12.15.

Tak sempat lah I nak asah my vocal capabilities supaya dapat setanding Dato’ Siti or Lady Gaga kan macam ni! Baru aje nak start nyanyi lagi Lady Gaga, dah kena stop sebab kena berkejar balik to the school.

Tapi, tak sampai hati pulak nya tengok muka Miss 7 merayu2 I suruh berpicnic sama2 dengan dia. Dia kata kalau sape2 parents yang tak dapat datang, anak2 diaorang kena tumpang berpicnic dengan family lain macam family angkat lah sekejap. Sedih aje muka dia masa dia cakap tu, hikhikhikhik….

Dah lah I ni bukan jenis yang selalu bersosial pulak tu. Occasionally ada invite, clash pulak tu dengan benda lain. Memang selalu jadi macam tu.

Tak sampai hati I nak say no to this face….

PB306346

PB116291

IMG_8194-1

IMG_0233

Hikhikhikhik…… (Sure Miss 7 heran apasal lah I letak gambar dia masa dolu2 kat entry hari ni).

So, what do you think I should do ye?

26 comments:

Sizuka said...

K.Min,

My advise (chewah! macam tuan bendehara la pulak), pegi chill out kat rumah ur friend dulu, and lepas tu pegi picnic. maybe k.min boleh bagitau the teacher that u'll be arriving late if they allow late comers :)

ps : zahra looks so adorable in those picture. nasib baik ler tak duduk sebelah rumah i, kalau tak, memang akan I kidnap everyday :D

Dinas Aldi said...

How can you say no to that face! sama gakla, I pun rasa you just pi sekerat sana sekerat sini. mesti kawan you faham.

tapi err..kena masak jugakla kan untuk piknik tu? haisy..

NoRa said...

dua-dua pon best sebab bersosial..hehe...miss 7 yang sgt comel n i pon xsanggup say no klo miss 7 yang merayu...

lemongrass said...

Shidah,
tu lah, I thought that too. Tapi memang tak sempatlah nak merasa soto yg dia akan buat on Friday nanti, sob sob, hehehe....
She looks so different bila dah besar ni kan! Kecik2 dulu mcm Mat Saleh, dah besar mcm Melayu habis :-)

Dinas,
For sure lah I kena masak for the pcinic, tu yg malas nak pergi, hehehe...
Masa ni lah I wish ada magic locket mcm Hermione in Harry Porter, boleh be at 2 places at the same time kan :-).

Nora,
Dah lah I ni jarang bersosial so sekali sekala bersosial, dua2 I nak pergi kalau boleh, hehehe.

Yan said...

Pegi nyanyi dulu sat then terus p picnic.. ok lah kan.. sikit2..bagi2.

kucingorengemok said...

mak andeh tak boleh try-try mintak tukar date karaoke session ke? too mengada? hehe...

eh kecik-kecik anak mat saleh, dah besar baru rupa anak orang jawa selangor ;)

zany said...

lady gaga nyanyi 10 minit tak sampai, kalau duduk 30 minit, dah dua tiga lagu you boleh nyanyi. maknanya dua tempat you boleh pergi. takde masalah pun, hehehehe.....

relaxNhappy said...

Berapa lama journey dari rumah kawan you ke sekolah Miss 7? Kalau 30 minit, sempatlah you bersosial 2 jam kat rumah kawan you, before berpicnic dgn Miss 7 =)

Flower said...

Kalau I, I pergi ke picnic, sbb anak yg request. My kiddies will be at that age only once. Tak kira lah berapa byk picnic or concert or whatever yg diaorg ada setahun, mesti dulu kan anak. Yg kawan2 tu boleh lain kali mesti ada chance lagi kan. Itu kalau I lah.

You mmg yg tak bersosial sgt, so tak de lah miss byk pun kalau tak pergi. Ada rezeki, mesti diaorg invite you. Jgn lupa, bila diaorg dah jemput, you dah dtg, you pulak kena balas. :P

Pasal makan utk picnic, you terer masak pun. Tak de lah mcm burden utk you. Lagipun picnic omputih ni bukan apa pun. Bawak sandwich, chicken nugget pun cukup.

Rima said...

Eh eh first pic tu macam si dak sonia pulak hahahha.. rambut keriwil keriwil.. if i kan i will go to both.. first jadi lady gaga and then boleh jadi ladylike cos duduk dgn sopan kat bawah pokok hehehe

sHieRa cAkAp said...

Erm.. Anak la dahulukn? Kn... Bile dah jadik ibu2 ni hal sendiri terpaksa ltak last sekali... Kalo akk pegi sure Little Miss 7 happy sangat2!!

Fihan said...

Hahaha kak!

Bukan pak pandir la yg tak dpt pegi kenduri tu, lebai malang laa kakk. :P

Dulu mak sy kerja dari 8-6 ptg so xdpt join xtvt skolah then tgk mak org lain ada rasa sayuu je kn...

hehehe..

hnyhar said...

saya rasa boleh pegi dua2 cuma akak kena nyanyi awal2, then minta makan awal2, pastu chow ke picnic lunch miss 7 pulak.

**miss 7 evolution..she is a bit like malay now indeed..yet still kacuk maa..

lemongrass said...

Kak Yan,
Rasanya itu yg paling afdhal kan, pergi nyanyi dulu seround dua baru pergi picnic lepas tu, hehehe.

KOG,
SUre tuan rumah tension sbb sorang guest yg perasan ala2 diva mintak tukar tarikh, hahahaha.
Hidup gene Jawa Selangor! :-D

Zany,
Nyanyi memang sekejap, makan2 tu yg slalunya laaaamaaaa sbb ulang alik pergi ke meja makan, hahaha. Orang lain masak utk kita pulak tu! :-D

Relaxnhappy,
tak jauh, around 15 mins kot tapi biasalah kan, mana ada makan2+karaoke yg start on time kan, hikhikhik....

Nora,
I selalunya pergi klu ada function kat skolah tu but it just so happened that kali ni, clash pulak dgn my once in a blue moon social life :-).
Yang balas balik tu yg memang fikir 2-3 kali sbb kalau diaorang pergi rumah I memang lah bosan giler sbb takde karaoke, takde pool, hahahaha...

Rima,
Tu yg bila I look at Sonia's photos memang terkenang my kids masa kecik2. Dah besar ni aje yg makin lama makin muka Jawa, hahaha.
I pun ingat nak pergi ke both but kena cut short the Lady Gaga lah :-)

Shiera,
Slalunya memang dulukan anak2 but Mak dia ni jenis yg memang jarang keluar for coffee or any function so sekali sekala nak jugak my 'adult' time :-).

Fihan,
Hahahaha.....nasib baik ada you yg tau hikayat cerita melayu. Baru I ingat Lebai Malang tu :-).
My kids memang kiranya lucky sbb Mak diaorang bole pergi school functions any time :-).

Hnyhar,
I memang ingat nak chow awal fr that Lady Gaga do tapi sedih jugak klu tak dpt makan puas2 kat rumah my friend ni, hahaha.
Heran kan evolution Mat Saleh ke Jawa ni. Nampak beno yg Jawa gene sgt lah kuatnya, hehehe

Serendipity said...

Hi Kak Min, i would say..go both!!nyanyi2 and mkn jap then zass lari pg picnic.fair and square!btw this is mi-port-klang-daughter-in-law .i discovered ur blog last time, showed to my hubby and he got excited btul tgk alya grown up dy..take care!

Ayu said...

pi jela dedua kak.bkn slalu pun kena camni ni.hehe..

suka sgt tgk 2nd pic of zahra.cute!!!!

gja said...

tumpang lalu.. im 1 of yr silent reader nak nyampuk kali ni he3x

i suggest u pegi dua2.. mula2 gi karok pastu gi picnic n if karok session still on after the picnic join semula if yr friends r ok w that.. (unless ada time limit then takleh la takkan u nak melalak sorang2) he3x..

amacam??

Ayu Safieza said...

First....kak LG...go for both....asah suara and asah skill masak lagi hik3...

Scnd,
I love all of the photos....:)...dah besar ni tak de la nampak melayu abis...nampak cam melayu cute celup tepung je...ngeheeeeee...:P

Intan ~ Nur Azlina said...

comel nye miss 7 masa kecik2... esp pic yang pakai selendang tuala tu. heheheheheh

MamaTiaMia said...

I love Miss 7 punya polka dots dress tu very very much:)macam Julia Roberts dalam Pretty Woman walking down the street:);)..LG kan best comination tu..karok kejap,dah hingat bingar tenangkan fikiran bawah pokok berpicnic..seronoknya picnic bawah pokok kalau ada tartan mat,strawberry dgn cream..sebuah novel cinta..zzz:):)

sarasofia said...

masyaAllah miss 7 memang sooo cute.. luv all the pix.. kalo i peknen ni konpem mengadap entry ni je la..

wah wah wah.. mommy days out eh.. siap nak berkaraoke lagi.. x berduet dgn bruce willis u ke?? ahaks.. konpem u jadi top singer yg palin bz 4 tht day since have to rushing to the sch plak lepas tu.. wah wah wah.. kelass u..

DeLLa said...

rasa mcm tergoda dgn rumah ala2 mansion tu...tp kesian pulak dgn si curly tu...emmm..pegi dua2 la...how long nak rush dari 'mansion' to "under the tree"?..kalau sempat..enjoy both la...takleh tapau ke whatever kat 'mansion' tu bawak pi picnic..tak pyh masak :P

Anash said...

dont say 'no' to miss 7's picnic ...and dont say 'no' to the mansion too...
pendekata, pegi dua-dua la..
(am I helping you?hahah)

lemongrass said...

Serendipity,
Kira mcm VVIP yg sgt2 busy lah kan, hopping from one show to the next ;-).
Your hubby was still at Uni when Umi was babysitting Alya, now dah kahwin dia, hehehe. If Alya is all grown up, Mamat must be sitting for his SPM soonish lah kan? :-).

Ayu,
Tu lah nya, bila lagi nak terasa mcm orang penting kan, berkejar kesana kemari, hehehe. Itu gambar Zahra masa phase muka mcm minah arab, hahaha

gja,
Thanks sbb baca my blog :-).
I rasa lepas habis the picnic lunch, I nak balik rumah utk lepak2 before kena pergi sekolah balik utk ambik the kids and bawak diaorang pergi swimming pulak lepas tu. Memang betul2 supir I ni, hehehe.

Ayu,
My kids bila dah besar, makin hilang Mat Saleh nya and makin jelas ke Jawa an mereka, hahaha

Intan,
Lain kan muka dia masa kecik n bila dah besar ni :-)

MamaTiaMia,
She loves that dress as well sebab I made it for her, hehehe. The dots are light aqua in colour but dlm photo tak nampak pulak nya :-).
Lepas penat asah suara, terus berpicnic sambil pejam2 mata, hehehe

Sarasofia,
Bruce Willis I memang tak kan pergi karaoke ni, tak larat dia kata nak malu depan orang, hahaha.
Miss 7 dulu sgt2 cute sbb tak tembam sgt, hehehe.

Della,
Sempat aje nak rush pergi picnic bawah pokok dr mansion tu. Cuma tak dapat lah I nak lepak2 gossip2 sambil buat 2-3 kali round kat meja makan tu, hahaha.

Anash,
I pun sama aje rasa mcm tu, nak pergi dua2 but nak lepak lama2 kat dua2 tempat. How mcm tu? hahaha

sHieRa cAkAp said...

True also la.. Sometimes nk jugak ringan2 kn kepala aite??? Nampaknye kena la pandai budget masa?? ;)

Ribbon Clown said...

MMg tak sapai hati lah kan kalau tgk gambar Zahra yg first tu.. muka kecian yg adorable sgt2.. :D

Have fun at both at Lady Gaga-wannabe session and piknic.. hehe :D