Thursday, 3 March 2011

The shrinking waist

One of the things you have to do on the journey to lose weight is to take the measurements of certain parts of your body. You can choose which parts you want to keep track off.

For example, you boleh keep track of the size of your waist, your neck, your thighs, your arms, your butt. Like me, I should have kept track of the size of my thighs and calves lah kan to see whether betul ke tak they’ve shrunk, hehehe.

For The Other Half, he keeps track of the measurement of his waist and arms. But nowadays I think only his waist aje. In a way, it’s beneficial for me jugak lah sebab bila I’m at the shops, I can just call him up and ask, “Hi Love. I’m at the shop trying to buy a new pair of pants for you. What’s your latest waist measurement?” And sekarang ni dengan vangganya dia akan tell me his latest waist size Smile. And you could here the excitement in his voice, hehehe.

(Susah weh kena beli new pants every week ni. Dia ingat I ni clothes buyer agaknya, beli pants every week, hehehe.)

Kalau dulu bila I nak beli pants for him, he just said, “I don’t know. Definitely bigger than L.” Without much enthusiasm in his voice.

And another thing, sekarang ni kalau I suruh dia bergaya dengan baju baru and pants baru, cepat aje dia buat sebab he knows he can easily fit into the smaller-sized clothes (vain jugak ye laki I ni, hikhikhik).

And tadi bila I said to him yang I nak ambik gambar dia in his old jeans, cepat aje dia sarung his old pants to show off how his waist has definitely shrunk! Open-mouthed smile.

IMG_8191

IMG_8193

Dolu2 (well, 3 months ago aje pun), he was wearing size 102cm waist pants/jeans. La ni, his latest measurement is….

88cm sahaja!!!!!!

Mana lah tak vangga pakcik tu kan, hahahahahahaha….

I pulak yang bercinta sebab boleh katakan hari2 or selang sehari kena pergi kedai carikan clothes for him. Pants lah, shirts lah, bike shorts lah, bike tshirts lah, new shorts lah, new shrousers lah, new belt lah. Mengalahkan personal shopper to the PM aje kan, hahahaha.

And tadi I dah donate all his size 102 pants and his L and XL shirts and tshirts and jumpers to Good Sammy. May they find good homes with people who will love them pulak, hehehehe….

And this was our dinner tonite. Crispy oven baked chicken wings with low fat coleslaw and oven roast sweet potato Smile.

IMG_8187

IMG_8185

The chicken wings are so crispy macam di goreng padahal cuma di bakar dalam oven aje. I guna recipe form here but I just guna rempah ratus yang I have in stock aje.

29 comments:

mama_QnR said...

gambar cam biggest loser
get into old jeans and then tunjuk excess....
suka suka suka...

but for your surely you can tell the difference when you wear your old pants too right?
at the thighs at least?
and no more muffin top?

penDragon said...

whoot whoot! kalau la hubby I pun boleh kecutkan size perut dia mcm ni jugak kan best....sejak I told him yg husband k LG cycling pegi balik kerja 50km/day, dia dh nampak semangat nk exercise. setiap ptg balik kerja cycling dpn tv...

Sizuka said...

k.min,

Matt gained weight a bit ke? coz now he looks much better than gambar yg k.min ambik baru2 ni. I think sebab muscle gain? Anyway, he looks great and kalau i tunjuk kat sham, sure jeles pakcik tu.. hehehe

keep it up guys! :D

Shereen said...

LG,
I suruh laki I yang duduk sebelah I tengok your hubby punya photos..and he goes..hmmmm(dengan nada yang tak suka..hikhikhik!)I then cakap la your hub's waist from 102 to 88 and asked him how big is his waist,he selamba aje cakap 86 to 88..ya lah tu...he still perasan dirinya ramping lagi tu and tak payah berdiet..ROTFL!Payah kan nak sedarkan orang yang tak mau sedar-sedar?...ish..tak baik i mengumpat laki sendiri.Anyway,tell your hub,good job and well done.

blu4sky said...

clap clap clap...congrats to your other half.. ni dah mcm gaya biggest loser punya advertisement dah ni..kira next australian biggest loser...

LG, gambar ni bkn harus lagi..dah tahap wajib tunjuk kat my hubby.. tahap keinsafan dia ni masih kurang mantap.. :p

lemongrass said...

Mama QnR,
Hehehe...memang perasan mcm biggest loser aje tadi (without the big paycheck at the end lah,hehehe).
I dah dpt rasa yg jeans I semua dah longgar kat peha and butt. But betis tu tak tau lagi lah :-)

pendragon,
wah, bestnya yr hubby pun dah bersemangat nak lose weight :-). Takpe, take it slowly, one day, he'll get there jugak kan :-).

lemongrass said...

Shidah,
probably lah kot sbb he's plateauing at the moment, maybe fr the muscle mass gain kot, hikhikhik.

Shereen,
hahahaha....he's still in the land of denial ;-). Hubby I masa he was 102 pun sikit nya susah nak suruh dia mengaku he's that fat, hahaha. But now, hari2 tells me yang he's waist is shrinking! :-)

Blu4sky,
hakhakhakhak...guys ni kena diaorang sendiri yg rasa motivated baru diaorang akan buat beria kan. Kalau kita aje yg 'suruh', memang lambat lah diaorang nak mulakan.

MULAN said...

oohh... bagus menu ni.. aiyaa... ini olang mau tulun tapi balik kelija malam2 hali...

tapi kan LG.. i dah start exercise.. ikut nasihat u.. cuma makan susah sikit la nak ngontrol.. hehe... tapi ada lawan sikit2..

azieazah said...

wow memang berbeza ler cik abang tuuu... Nampak perubahan betul.

Kalulah segala pakaian dia boleh di“alter” sendiri, lagi jimat kan LG?


Tak Baekkk Tau, Gelakkan Orang...!

Yati Harvey said...

Salam LG,
I'm BACK ! Muncul sesudah lama menghilang, hahaha! Been following silently...and now lepas tengok gambar hubby you punya new waistline, I terus berkobar nak follow your exercise plan. Tapi hari ni kena start 15 min lah...more than that pengsan...
Honestly my dear, kudos to u both. I've got to work on myself n hubby now......:((
kak yati -USA

cutefroggie said...

tak payah masuk rancangan the biggest loser pun!huhuhu....katak_ayu ada cita2 nak wat cam u all tapi bila nak stat buat,lapar melanda..huhuhuhu

Jiya said...

uicheh... dasatttt... ni akak n hb kurangkan berat badan. jiya ngan king nak tambah berat badan. bak sini jer la lemak2 tu. akekekekeke...

SJB AKA SUE J-B. said...

Wah memang banyak perbezaan tu. 3 bulan dah boleh kurus kan badan macam tu. If me? huhu maybe 1 tahun pun tak pandai kurus kurus haha.

Congrats to both of you.

PatinPasta said...

LG,
Wahhh.. memang tak buleh pakai langsung la jeans2 lama dia ye. Kalo pakai tali pinggang pon, mau berlipat2 jeans tu. Hehe!
Congrats to him!

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

I nak tunjuk gmbr hb you kat my hb nanti dia ingat I admire your hb lak. Jeles pulak dia. :)

Mmg nmpk sgt yg dia dah kurus. Dia nak kurus lagi ke. Kalau dia dah smp ke target weight dia boleh lah you shopping seluar mahal2 tp buat masa ni spt mana yg I suggest hari tu masa kita jumpa, beli je seluar jeans yg pakai getah tu mcm seluar jeans pompuan setengah2 tu or seluar khaki yg cerut. Ada ke?

DeLLa said...

wow...ala2 biggest loser..nk tggu kak min punya testimoni plak

Nanak said...

congrats!
wah,kena shopping baju/seluar baru ni coz yang lama suda donated kan...

Unaizah said...

Banyaknya the Other Half lost weight. Sure berbunga-bunga hati bangga. Good for him!!

© Kak Billionaire said...

Who does he look like? Macam Vettori pun ada. Tapi bila I Google gambar Vettori tadi, tak sama. Maybe sebab the glasses yang buat I fikir Vettori.

noor said...

congratulations!!! to both of you. Tapi I think you should get equally merit to his achievements. Sbb bukan mudah nak control the calories intake, kalau tak de dedicated person like you. He's lucky... To be able to enjoy good food, yg low cal. May this brings happiness to your marriage, it's not the shrinking bit, it's the process of getting there... GREAT JOB...

Ayu said...

huhu...klu ayu jd hb akak pun ayu vangga dpt menyarung seluar yg lebih kecik saiznya dr seblm ni.ni suka tgk baju saiz S tp nak pakai apakan daya...ngeh ngeh ngeh....

hm...hb ayu dulu pakai jeans saiz 31 la ni kena cari saiz 28-29.klu tak kena pakai belt la jwbnya.aritu blk muar...dia pi tmbh lubang kat belt.kebetulan abah ada penebuk lubang utk belt so...

Mother of Two said...

kak min, kalau gendut semula kena pg beli pants baru jgk...hiksss

lemongrass said...

Mulan,
Nasib baik I duduk sini yg takde stalls tepi jalan and kedai mamak bukak 24 jam, kalau tak susah jugak nak lawan temptation tu kan :-).

Kak Azie,
hehehehe...I ni setakat jahit sikit2 boleh lah, tapi kalau nak alter pants or kemeja tu, memang awal2 surrender lah :-)

Kak Yati,
How's life over there? Still freezing?
We started with 15 minute exercise jugak because dah rasa nak pengsan masa tu. Now, dah boleh go to 45 minutes, hehehe.

Katak_Ayu,
Kena lah lapik perut sebelum n selepas exercise, kalau tak, memang akan rasa lapar sgt2 :-).

Jiya,
Lah, awat tak cakap awal2 you berdua nak lemak2 we all ni. Kalau ckp awal, boleh we all sedekahkan, hahaha

Sue,
Once he's motivated and determined, he would do it, tu yg 'senang' for him to jadi kurus mcm tu :-)

Aida,
Memang tak boleh pakai langsung sbb bila berlipat tu, mcm pakai seluar pinjam aje, hehehe

Nora,
Dia tak boleh pakai seluar cerut tu sbb he has to wear shirt tucked in. So kalau pakai seluar cerut, jadi mcm hillbilly aje pulak nanti, hahaha.
I tak sabar nak tunggu Target or Myer clothes sale ni sbb nak ajak dia bershopping :-).

Della,
Hmm....nanti I cari my jeans yg dah 'longgar' ye :-)

Nanak,
I kena cepat2 donate his baju n pants so dia tak teringin nak gemuk balik, hahaha

Unaizah,
Memang dia sgt2 rasa happy skrg ni sbb dah boleh bergaya dgn baju n pants yg smart aje :-)

Elee,
Vettori as in Daniel Vettori the NZ cricket player ke? Jauh weh, hensem lagi Vettori tu, hahaha

Noor,
thank you for the wishes and the compliment. I am happy because he did admit that he couldn't do it without my help and is so happy that I'm behind him 100% :-).

Ayu,
Skrg ni kalau I beli baju utk dia, dah tak pandang saiz lain kecuali S, hehehe.
Slalunya orang lelaki klu kahwin, makin gemuk, hubby Ayu makin kurus ye, hehehehe

Shiela,
Kalau dia gendut semula, dia kena pergi beli sendiri sbb tak sanggup I nak gi belikan lagi dah! :-D

Ribbon Clown said...

oh LG.. i'm on diet too.. tgk u n ur other half selim melim trus buat I rs semangat..ade lg 10 kilo nk lose huhu

Noriz said...

diet i mesti failed sbb suke mkn nasi...tekak jawa betul...huhu

Arina said...

Salam LG,
Dah lama akak tak transit kat blog u ni. Keep it up LG,teruskan misi diet in a proper way...tapi lebihkan makan ikan2 coz fish banyak omega3&6,good for mind and health.

lemongrass said...

RC,
My hubby still ada lagi around 5kg before he's in the normal BMI. The last 5-10kg tu yg susah sgt nak budge kan :-). Good luck with your weight loss :-)

Noriz,
Nak makan nasi hari2 boleh aje, but kena catu sikit lah the nasi tu, hehehe

Kak Arina,
Salam. We are trying to eat fish about twice a week kot but hari2 makan fish oil :-).

[z@ck] said...

oh my..he's definitely losing so much weight..jeles jeles