Sunday, 20 March 2011

Look at the sweet numbers :-)

Masa I tengah sibuk2 masak petang tadi, The Other Half just got home from a run and he was in the bathroom when he excitedly called me, “Dear! You have to come here quick. I want you to see this.”

Taadaaaaaaa!!!!!!!!!!

IMG_8398

(He cheated this time sebab baru balik from an 8km run, terus timbang. Mana aci kan Winking smile).

But, he’s so ecstatic sebab he hasn’t seen those numbers for soooo many years! He is definitely heading the right way weight-wise with the exercises and daily calorie counting.

We are so very proud of you Love Smile.

And because of that, I made his favourite thai green chicken curry. Sekarang ni, green chicken curry is his new favourite curry. Dia dah tak main lah jadi mamak celup ni, sekarang asik2 sawadikap aje! Hahahahaha…….

Tapi sebab it is not the chef’s favourite curry, I pun masak lah udang 5 spice Che’iza. Recipe I ambik kat sini. Selongkar freezer tadi, terjumpa this large raw prawns. Memang sedap betul makan sebab dah lama tak masak udang style Asian ni.

But I tak guna banyak sangat minyak, less than 2 teaspoons, enough to cantikkan the sambal, hehehe.

IMG_8405

Nasi putih, green chicken curry and udang 5 spice.

IMG_8402

the succulent udang Smile.

IMG_8403

the lower fat thai green chicken curry Smile. I used lite coconut milk and skinless drumsticks.

27 comments:

cutefroggie said...

wah..sungguh gigih itu pakcik! hahaha......once dah turun...he will be looking 4ward day by day la kannnnn...

MULAN said...

wallaaaa... kudos to him..

fuhh, cannot tahan tengok itu udang.. also the thai curry itu..

Kak Rose said...

Congrats to TOH, mesti lepas ni lagi gigih berexercises kan...

aishahias said...

I've never tried cooking thai green curry. Tp yg mak sy masak mmglah sedap! :D Nmpknya b4 masuk college kne start belaja dlulahh spy senang nak mkn. Hehe

NoRa said...

congrats to the other half...i tengah paksa hubby i baca story nie..sumber inspirasi..

lemongrass said...

Katak Ayu,
memang sungguh gigih. Tapi BMI masih belum normal lagi, hehehe

Mulan,
Hubby I tu skrg memang tgh giat exercise habis2 sbb he can see his muscles developing and the weight dropping, hehehe.

Kak Rose,
Susah jugak nak dpt BMI normal balik selepas bertahun2 kat BMI obese ni kan. Tu yg dia memang hari2 tak berenti exercise :-)

Aishah,
My green chicken curry I rasa tak pernah se oomph restoran punya, tak tau lah kenapa but sedaplah kat tekak we all ni :-)

Nora,
Thanks. Memang takes a lot of determination, will power and mind change nak exercise hari2 and count calorie hari2 ni.
I yg rasa penat kdg2 nak count his calories, hehehe.

dieya said...

cik mynn, boleh tak i kata i dah tak berapa nampak nombor kat timbang tu.. pasal tersilau dek potongan kuku big toes dia yg sungguh artistik ;-D

anyway congrats to u both! without you feeding him with healthy food, sure dia pun susah nak kurus. so kira kejayaan makcik kantin jugak ni!

Dinas Aldi said...

Wahhh congrats congrats! takpa tipu sikit ja, kihkihkih!

bRaiN fReEzE said...

Okay.. That Thai green chicken and udang 5 spice tu nampak sedap!!!! Terliur la!!!

Madam Sooyaree said...

Clap clap clap untuk OH! Tak cheating sangat lah, still berat diri sendiri kan ;)

MamaFaMi said...

Jeles tahap gaban. Your other half is now lighter than me! Oh malunya! Huwaaaa....

blu4sky said...

taniah! taniah!
wah your other half makin hari makin ganteng.. :p

Noriz said...

eh..thats my car number! hehehe

m4ruk0 said...

kak LG, letak la FB nye like kt blog ni. kadang2 tu saye tak tahu nk komen ape, klik like tu pn ok kot kan? hehe

Ayu said...

kak...bila TOH dah slim ni,mkin b'tambah tak peminat dia? hehehe...

MamaTiaMia said...

LG,looks infully deliciuos even minus all lemak and oil:)teringatnya udang perth,teringat green curry perth:)Dulu singgah satu indian restaurant "Namaste" kat swan valley..so sedap lahh;)Bekerja kuat mengumpul duit nak pi Oz nak makan udang lah:)

© Kak Billionaire said...

Sedapnya. Malam ni nak buat. Tapi 5 spice tu menda ek? He he he... sabar ajelah.

JaSSNaNi said...

fuhhyoo.. sedap2 menu kat atas tu.. green chicken curry style thailand mmg power.. makan ngan nasi panas2.. sure mengadapa 2 pinggan pun tak hingat kan... ehehehe.. udang sambal u nampak cantek.. nyumm nyumm.. dah lama tak dapat masak kat umah ni.. winduu nyee...

10 hari umah i tak de air tau.. gara2 developer la ni.. utang tak bayor kat syabas.. kitorang lak tanggong risiko.. confirm lepas ni tukar undi lagi..

Insan Paling Comel said...

Salam ...suka tengok cara how u presentkan makanan. I like :)

shahlin said...

udang...udang...nk jugak

anymz said...

salam min

waaaah itu pakcik of yours semakin menjadi2 ya..semakin galak dia menguruskan badan..fuuuhh..fuuuhh..tiup2 semangat tu kat akak sikit..akak dah berjaya turunkan berat tapi kan bila perut dah kempis,berat pun dah turun (walaupun sikit masih turun lah jugak kan) mula lah nafsu makan tu dtg balik.tambahan baru balik dr tioman..sesedap dan sesuka hati jek membalun makanan masa kat sana..huhu

Ticer Syah said...

sungguh dasat boipren u kan.. berusaha dengan penuh semangat kesukanan..tipu skit2 takpe la.janji turun juga...kekeke

suzi fauzi said...

yeay to TOH n LG

lemongrass said...

Dieya,
that's what happens when we don't have a sharp enough nail clipper and his nails are so thick, hahaha.
Sure kena marah dgn amoi2 pedicure kalau diaorang nampak kan :-D

Dinas,
Tipu sunat kah itu? hahahaha ;-)

Brain freeze,
the udang itu memang sgt sedap. The thai green chicken curry so-so aje, hehehe.

Sooyaree,
Tak cheating sbb berat dia tapi lepas minum, terus naik balik, hehehe

MamaFami,
Kalau as tall as him, ok aje berat tu, hehehe.

Blu4sky,
his muscles makin hari makin well defined and makin va va voom, hahaha

Noriz,
nasib baik yr car plate number kan, bukan your weight ;-)

m4ruk0,
hahahaha...I kan part2 IT ni memang sgt lah hampeh nya. I kena google mcm mana nak letak that like button kat sini lah :-)

Ayu,
hikhikhik...so far his students semua takut dgn dia so takde sapelah yg nak goda dia lagi ;-)

MamaTiaMia,
Cepat2 kumpul duit banyak2 so you boleh dtg Perth lagi. Boleh lah I jumpa budak kenits dua orang itu :-).

Elee,
Dah jumpa tak 5 spice tu? Kalau kat kedai, dia jual as 'chinese 5-spice powder'. It's a mixture of 5 spices. Tu yg jadikan rasa dia sedap :-)

Nani,
10 hari takde air pastu cuti sekolah pulak tu. Sure you bengang tahap gaban kan! Apalah punya developers buat mcm tu, sian you all.

Insan Paling comel,
Salam. Thanks :-).

Shahlin,
Sudah habis lah. Nanti I maska udang lagi, I 'hantar' ke you ye, hehehe

Kak Anymz,
Salam.
Samalah kita. Bila dah kurus, masa tu lah tetiba galak sungguh nafsu makan datang kan. Kalau tak put a stop to it, memang akan naik baiklah berat yg I dah berjaya buang tu, hehehe.
Tapi sekali sekala over eat takpe, jangan selalu kan :-)

Ticer Syah,
Tu yg dia cakap jugak, tipu2 sikit takpe asalkan tak naik, hehehe

Suzi,
Yeay...dah dapat balik laki I yg kurus, hahahaha

MamaFaMi said...

Masaalahnya...rasanya mama ni not as tall as him, maybe as tall as you! Aiyoyoooooo obessss sudahhhh... huwaaaaaa

PUTUBAMBU said...

bestnya udang tu..

akhirnya..impian cik other half awak menjadi kenyataan..

lepeh makan nasi ngan green curry tu..dia timbang semula tak?
mesti naik punya kan?
ekekke..

lemongrass said...

MamaFami,
Macam tu terpaksalah ye turunkan sikit berat utk tak masuk kategori obese. Takpe, pelan2 buat :-)

Putu,
Hahaha...dia kalau lepas dinner, memang tak berani timbang sbb takut sedih :-).