Monday, 7 March 2011

The willy wagtail story

Willy wagtails are famous in OZ ni. Most people love them because of their cute wagging tails when they are on the ground. Kalau cute animals and babies wag their tails or bottoms, memang cute sangat2 kan. Cuba kita yang wag our bottoms, mau lah pitam orang dibuatnya, hahahaha.

Tapi you can only find them in the wild as in not in the pet stores Smile. Rasanya takde orang bela Willy Wagtails ni sebab they are not domesticated birds. But you can easily find them in your backyard or frontyard looking for flying insects. We have 1 in our back garden who comes by every single day.

This morning, when I went out nak sidai kain, our resident Willy Wagtail datang dekat sangat2 ke I and sikit pun tak takut when I ‘borak2’ dengan dia. Bila I hulur tangan (sebagai salam perkenalan), he came and pecked it Smile.

I pun kelam kabut lah panggil the girls to come and see the really friendly Willy Wagtail.

Here are the amazing (as in memang tak percaya betul dapat get so close to the bird) photos.

IMG_8258

This is the Willy Wagtail.

IMG_8245

Everyone was trying to make him fly onto their fingers.

IMG_8260

IMG_8250-1

Miss 11 managed to get the bird on her hand and her leg.

IMG_8263

Eating a big fat juicy caterpillar on Miss 7’s hand.

IMG_8272

Nasib baik the bird is quite bright, dapat bezakan yang mana worm/caterpillars and yang mana rambut Miss 7, hahaha.

Jenuh I and The Other Half pergi kat vege patch we all and cari terung yang dah kena tebuk just to find some juicy caterpillars for the Willy Wagtail. Miss 7 and Miss 11 letak the caterpillars on the palm of their hands and the bird came and eat it off their hands.

Agaknya Willy Wagtail tu datang dekat ke I sebab nak ucap terima kasih sebab tanam pokok2 terung yang sekarang sedang tenat di landa caterpillars tu. So, more food for him to feast on, hehehehe.

And ini pulak our dinner tonite.

Nasi carrot with beef sate goreng and kangkung belacan.

IMG_8274

My plate ni cuma around 300cals aje walaupun ada nasi Smile. Sebab I tak guna minyak untuk goreng kangkung belacan tu. I cuma bakar the belacan, pastu cili paste tu I masak in the kuali guna air aje sampai dia masak. And beef sate tu masa I marinade, I guna minyak cuma 2 teaspoon aje and then I grill dengan sembur olive oil.

Nasi tu pulak I masak guna olive oil spread yg tak high in calories kalau banding dengan butter or ghee. And I cuma makan setengah cawan aje.

Tu yg kangkung and sate I nampak malap aje sebab tak cukup minyak, hehehehe.

19 comments:

Mira Marlena said...

Kak Min,

Nampak macam burung murai.Ke memang burung murai?hahaha..I love burung kelicap kecik yang berdada kuning or greenish tu..cute!
Si Zahra tak geli ke pegang ulat?Kalau saya dah terlompat2 histerical bagai!

p/s:Bila lagi nak tayang desserts?
Muahahaha masih menjaga waistline anda?

Sizuka said...

k.min,

i think willy wagtail tu mula2 confused jugak, ingatkan rambut zahra tu cacing. tapi, bila bandingkan "cacing" atas kepala zahra yang kurus keding dan the worm on zahra's hand, dia terus pegi makan yg atas tangan zahra tu.. hehe...

rambut zahra is really pretty. how i wish my girls rambut mcm tu. i have a nephew yg rambut mcm tu. org ingatkan dia pompuan coz the parents keep it long. eh! actually, ramai nephew I yg rambut curly mcm tu. yg pompuan je semua straight hair. :)

j.u.l.i.e said...

err...kak,out of topic kejap...sudah tukar profile picture...dulu husband kiss akak,ni akak kiss husband pulak...comel...comel...hehehe

lemongrass said...

Mira,
bukan burung murai sbb burung ni takde kat M'sia, hehehe.
Zahra tak kisah pegang ulat, Alya yg geli geleman sikit pegang ulat tu. Tapi sbb nak bagi makan burung, digagahkan juga, hahaha.
I tak buat dessert dah skrg sbb takut terover makan, kahkahkah.

Shidah,
Itu rambut I tak sikat 2 hari dah. Last I sikat was on Saturday morning, hahaha. I dah boleh bayangkan betapa lah tangly nya her rambut esok pagi ni, tak larat I nak sikat :-).

lemongrass said...

Julie,
hehehe...saje je tukar profile photo tu nak tengok orang perasan ke tak ;-).

penDragon said...

Jinak sungguh kan burung tu...siap boleh bagi mkn kt tgn lagi...& oh, kangkung belacan itu....aah...betul k LG, nampak sgt malap!!

zany said...

macam burung murai je, sesuailah dibuat kawan oleh zahra, hehehe.

Unaizah said...

Macam ada pet pulak kan. Cute je nengok the Little Misses dgn bird tu. Mcm jinak je..

Ribbon Clown said...

LG,

My mom house kat melaka ade burung macam ni jugak.. sebijik cam lam gambar u nih.. sgt jinak and friendly .. pagi2 ketuk tingkap bilik kitaorg suh bangun kot.. ade 2 ekor..laki bini kitaorg panggil ;p

T said...

LG,
I pun selalu 'steam'-fry my sayur. I guna leftover soup/ kuah lauk lain. hehehe. Senang & rasa pun ada. Lagi-lagi la kalau I buat singgang, my husband ingat itu poached fish jadi dia tak makan dengan kuah and akan ada kuah lebih though ikan dah habis. So, the next day or so, I buat la "steam"-fry. Tak pun I buat base for my meehoon goreng. Nama je meehoon goreng, tapi tak guna minyak, and kalau terlebih kuah jadi la meehoon goreng basah ;-)

Ayu said...

kak...klu akak tak ckp kangkung tu bkn digoreng,takde sape pun p'caya sbb nmpk mcm kangkung goreng je.

hm...klu alya n zahra sibuk dgn bird,faris lak sibuk main kucing.tp kucing takut dgn dia sbb brutal sgt.ihik...

altuty said...

kak LG,

saya clueless sungguh mcm mana nak kira cal in a homecook food. how do you you know the cal total for a plate is less than 300?

how do you know you only need half cup of rice? heheh

hope you could make an antry on this. saya sangatlah clueless kalau nak mengira sendiri. :)

PUTUBAMBU said...

alah comelnya burung tu..

tapikan..kita cam pelik pulak bila sayur goreng tak pakai minyak.. walau sikitpun..

ape2hal pun..kita suka tgk menu2 awak LG..menu2 sihat dari awak..
good job!

Ayu Safieza said...

MMM kak Lg.....banyak pahala bercucuk tanam ni sbb mahkluklain mdpat benefits tu...ada dlm hadis rasulullah. Alhamdulillah....

MMM kat sini cuma ada minyak jangong n oilive oil yang tersgtlah murah compare to Msia....ngeeeeeeeeeeeeeee...tapi tak ceeeeeeeeeeeeeedap!!!!! wakakakakak....muloooooooooooooot.....

azieazah said...

Burung tu jinak, keluarga merpati ker tu? cute sangat.


Nasi Karot? Kak Azie pernah makan, ada orang buat menu tu dalam majlis bertunang lagi. Sungguh berbeza.

Nasi Jagung pun sedap ceritanya, tapi tak pernah rasa lagi...
Hari Wanita Sedunia ke-100: Aku Bangga Bermula Sebagai “Nor”...

sarasofia said...

sis u dotter mmg tak takut ngan caterpillar eh?? bagusnya..mesra alam.. amani.. aduhai.. segala catepillar, snail, apatah lagi worm.. sgt takut.. kalau nampak snail yg very tiny pon dah jerit jerit mcm nampak ular gayanya

suzi fauzi said...

LG..loves all yr pica.. burung tu suka u sbb u n family baik hati..haiwan n budak budak tahu tau isi hati kita so kalau nak tahu org tu ok ke tak test dia gan bdk bdk below 5 yrs or animals, kalau dua dua tak nak dekat aura tak berapa ngam la tu..hehehe

Dinas Aldi said...

Jinaknya! masa I baca tajuk tu, I terbayang itik kiut dok goyang2 ekor/bontot, kehkehkeh!

lemongrass said...

Pendragon,
kalau letak minyak banyak, memang nampak cantik bersinar aje kan kangkung goreng belacan ni, hehehe.

Zany,
burung tu pun tak larat dengar si Zahra bercakap semalam, hahaha.

Unaizah,
Ni pet yg best sbb tak payah sediakan n bersihkan sangkar dia. Tadi petang lepas budak2 balik sekolah, dia dtg lagi main2 dgn the girls. Happy sgt2 the girls tadi :-).

RC,
hehehe...nama glemer, laki bini :-). Burung ni memang friendly tp so far tak ketuk tingkap lagi.

T,
I guess if you are used to the steam-fry taste, memang sedap aje telan kan tekak kan. But some people still want that extra oiliness to make them berselera nak makan, hehehe.
I tak pernah lagi buat meehoon cara steam-frying ni, I nak cuba lah 1 day :-)

Ayu,
Kucing tu agaknya hari2 nangis sbb kena di'manja'kan dek Faris kan, hehehe.Budak2 memang slalunya tak tau lagi bila main dgn pets ni kalau diaorang terkasar. Dah besar baru tau kan :-)

Altuty,
I have made a short entry on the counting calories tu. Yang half a cup of rice tu, I yg sendiri hadkan utk myself. For me, half a cup dah mengenyangkan so tu yg I memang 'catu' my nasi to half a cup setiap masa :-).

Putu,
Sayur 'goreng' tak pakai minyak ni mcm kita buat singgang atau asam rebus lah. Campak semuanya dalam air pastu rebus sampai air nak kering sikit. Pastu baru masukkan sayur, terus 'goreng'/kacau sampai sayur layu. Tapi I slalunya pakai non-stick wok/pan lah, baru senang sikit kerja :-)

Ayu,
Alhamdulillah kalau binatang2 tu doa kan kesejahteraan kita orang :-).
Kat sini pun olive oil sgt2 lah murahnya. Tapi minyak lain pun murah jugak, hehehe

Kak Azie,
Tak tau lah keluarga apa burung ni, tp memang mcm jinak2 merpati lah, hehehe
Nasi karot yg saya buat ni rasanya tak sesedap yg kat kenduri sbb sgt lah rendah lemaknya :-)

Sarasofia,
Miss 7 tak takut langsung tp Miss 11 geli sikit lah.Miss 7 relax aje angkat cacing dr 1 spot ke tempat lain, hehehe.
I pun berani jugak mcm dia tapi kakak I penakut mcm Amani tu. Nampak ulat sikit, jerit2 mcm nampak ular, hehehe

Suzi,
hehehe...Maybe lah kot sbb my kids memang sayang sgt2 kat binatang so tu agaknya the bird tak takut langsung :-).

Dinas,
you tak terbayang I yg goyang vontot ke?hahahaha