Wednesday, 2 March 2011

Hair-less Wednesday

It’s already a few days into Autumn tapi the heat is still unrelenting. It’s still perpetually hot day and night. It rained for about 15 minutes on Monday which brought the temp down a bit but not much.

So, bila panas ni, memang tak larat lah nak simpan rambut panjang. The last time I had my hair cut was in Dec 2009 bila balik M’sia for the holiday. Setiap kali balik M’sia, perkara yang wajib buat ialah potong rambut, hehehe. So, kiranya dah setahun lebih lah tak potong rambut kan.

I malas giler nak pergi the hairdresser kat sini. Rasa macam tak berbaloi nak pay A$30++ just to have a haircut at a normal haridresser bukan kat fancy salon, nothing else included in it. Lagi panjang rambut you, lagi banyak dia akan charge. Kalau trim aje, they’ll charge you around $20.

Bukan tak mampu ye, tapi I would rather use the money for something else Smile.

I did ask The Other Half to cut my hair, dia kata he will only do a buzz cut, nothing else. He said senang apa kalau buat buzz cut, just go “buzzzzzzzzzzzzzzzzzz'” with the clipper around the head! Pastu dia kata I tak payah lagi rasa geram with rambut gugur and bertaburan in the bathroom and in the bedroom.

Ye lah, memang lah takde rasa tension lagi with rambut gugur sebab TAK ADA rambut lagi yang nak gugur! Apa dah! hehehehehe.

But I seram jugak nak suruh dia potong rambut I ni sebab I ingat peristiwa satu waktu dulu bila baru2 kahwin….

I suruh dia tolong trim rambut I and dia pun dengan rela hati setuju. (Ye lah kan, masa tu baru kahwin so bila bini mintak tolong, tang tang tu jugak dia setuju. He’s learnt now though not to say yes straight away, hahahaha).

And dia pun potong lah rambut I sambil perasan ala2 pro hairdresser kat salon yg mahal gilers tu Smile.

Pastu, tiba2, I rasa sakit giler my ear!

Dia pi nicked my ear hingga berdarah!!!!!!!!!!

Uwahhhhhh!!!!!!!! Pakkal lah hubby I yg baru I kahwini, kalau tak, memang dah sah2 I saman!

Nasib baik dah di’beli’ dek dia kan, so tak boleh lah dia nak pulangkan balik since dia sendiri yang ‘cedera’ kan, hikhikhik Winking smile.

So, tadi I pun buat sendiri misi memotong rambut while no one was at home!

Terus ringan rasa kepala I and terus kurang 200g on the weighing scale, heeeeeee…. Open-mouthed smile.

The verdict: The Little Misses kata cantik. The Other Half kata dari depan cantik, tapi dari belakang macam kena hack dengan hacksaw yang tumpul aje!

Kahkahkahkahkahkah…….

Woit, I saved us $30+ by cutting my own hair tau Open-mouthed smile.

His haircut memang dah save sangat sebab I yang shave his head every 2 days (bila I rajin) Smile.

Lepas potong rambut, I pun masak lah the corned silverside to be used for dinner tonite.

Corned silverside ni, they sell it in a block form and already cured and salted but we still have to rinse and cook the meat first before it’s edible.

IMG_8180

Makan dengan pasta+vege salad and white peppercorn sauce.

IMG_8182

The leftover corned silverside is nice in sandwiches Smile.

34 comments:

blu4sky said...

hahaha LG, never once your entry fail to make me laugh...lawak giler..
sib baik dah kena beli ye...
once injured consider sold...

Dinas Aldi said...

bila boleh jimat, lagi bagus la jimat kan.

dinner looks good! tiba2 rasa lapar nih! I belum dinner lagi..perut dah berbunyi...

an15 said...

i penah jupe $17 for 1/2 hour kat Caro, tp kena q lama ah.Masalah ye kita ni thick hair, so dia mcm tak ikhlas sgt nak potong betul2 :p

lemongrass said...

Blu4sky,
nasib baik baru kahwin, so takdelah nak mengamuk giler2 and berbakul2 dia pujuk I, hehehehe.
Cuba skrg,mau perang 4 hari, hahaha.

Dinas,
Macam2 weh I boleh beli with that $30 kan especially my kitchen stuff, hahaha
Pergi dinner sana! :-)

Anis,
Memang, diaorang kalau kena cut our hair yg tebal ni, muka mcm tak best aje kan. Pastu, dia charge tinggi2 lepas tu. Takkan tak nak bayar ye tak, hehehe

Shereen said...

LG,
Lagi entry losing weight..muahahaha.Nanti orang menyampah lagi kang..but not me ler.Why is it so expensive to have a hair cut outside of Malaysia,huh?Kat sini,dah la so mahal,tak cantik lagi.I stress habis bila bab nak gunting rambut ni..ya lah..I macam mana nak tutup rambut macam wanita Melayu terakhir kan if the cut tak cantik...mau nya I end up looking like aged rockers with hats on (rockers pakai hat ke?).Eh..mana gambar rambut baru you tu...heheheeh..just being cheeky.

Shereen said...

Opps..dinner,nice!

penDragon said...

bila lagi nk balik M'sia holiday? ada rezeki boleh jumpa k LG ni.

Jiji-Fify said...

LG, dinner tu sangat menggoyahkan iman okayyyy!! haha

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cara Dapat Side Income Dengan HeartBeat!

Sizuka said...

k.min,

I selalu jugak buat misi memotong rambut sendiri especially bila dah panjang dan serabut yg amat sgt. Alhamdulillah, my hair looked good depan dan belakang.. hahaha.. i guess i boleh jadi hairdresser kot.

my sisters pun selalu suruh i potongkan rambut dia org. eh! kalau u nak guna service i pun boleh, beli tiket pegi balik perth ye. muahahahaha.. lagi mahal dari potong rambut kat sana :D

nowadays, my hair is always short. kalau i pegi kedai gunting rambut, i suruh dia org guna mesin no.4. senang kan? maybe u can try that too. *wink*

Ayu Safieza said...

muehehehe............sekali beli forever tak leh tukar tau...itu yg aii cakap kat suami...keh!!!!

Your diner wat ayu lapar la kak LG!! Ini vulan tgh merah...hotak pun rewang je....

lemongrass said...

Shereen,
when you cut yr long hair, definitely boleh lose weight instantly and 'magically', hahaha.
I rasa my hairdresser kampung tu lagi pandai potong dr the hairdresser kat Perth ni. Maybe diaorang tak pandai potong the thick asian hair :-).
You want to see my hacksawed hair? hahahaha....

Pendragon,
InsyaAllah nearer to end of the year kot masa cuti sekolah kat sini :-).

Jiji,
that dinner is so sempoi but low cals so we all sgt2 lah suka nya :-)

Shidah,
Macam tu, next time I balik M'sia, I pergi your house aje lah. Sambil you potong rambut I,sambil tu I boleh merasa your food sama kan and the girls can main sama2 sambil Mak2 dia bergossip. Banyak senang hati lah I macam ni:-).
Psst..Matt nak potong rambut I mcm tu lah. all over number 1 you, hahaha :-D

lemongrass said...

Ayu,
Pandai lah dia simpan elok2 kan sebab dia dah beli, hahahahaha :-).
I klu tgh bulan merah, asik nak makan coklat aje :-)

Maryam Izza said...

kak Min! salam wbt
wah rabut baru lah yer...i pun baru je potong rambut tp lg jimat kwn yg potong kan hihi

btw kak Min i suka bc ur blog if ada masa sbb i suka tgk gambar2 kebun u dan tips diet u
adios kak Min salam buat adik gebu i k xoxo

lemongrass said...

Maryam,
Wassalam. I pun dulu masa student, kawan aje yg potong, jimat sesangat kan. Nasib baik pakai tudung so kalau senget benget pun takpe, hahaha.
Thanks ye sbb masih lagi baca blog I walaupun you busy :-)

mama_QnR said...

puan serai

it's expensive to cut hair here too!!! masyaAllah i dah 6 months tak merasa kepala ni dibelek2..

husband i pulak dah jumpa kedai pakistani kot, potong rambut mmg ikut style yg dia suka for an unbeatable amount, and anak2 pulak - saya lah barbernya hahahahaha...

seb baik kakak rambut lurus, senang nak potong - straight je.... adik pulak - pegi barber sama degnan papa lah gamaknya... dia charge murah jugak untuk kids...

jikalauku balik malaysia nanti - one of the to-do list definitely!!

NoRa said...

hahaha...i boleh bayangkan macam mana u cut hair sendiri..yang penting rasa selesa dgn rambut baru..

Flower said...

Ingatkan I sorang je yg potong rambut sendiri, rupa nya ramai gak ye. Rambut I tak tebal mcm Asian yg lain. Jeles you. Lepas tu kalau summer byk gugur n winter dia hibernate. Mcm jugak dog yg shed their fur. ;).

Lama tak makan corned silverside ni. One day I buat. I ni kena masak lebih sikit sbb boss sentiasa din din kat rumah. Pening kepala. Gugur lah lagi my rambut..

shahlin said...

lepas ni bole bukak salon bergerak. gantung cermin n bawa kerusi bawah pokok

noir said...

i'm laughing masa typing ni. moments cam tu are precious.

as usual that dinner menggiurkan. double serving for me pleashhh

SJB AKA SUE J-B. said...

Kat sini pun mahal juga. Trim rambut depan jer pun dah $15. Gila betul.

somuffins said...

LG
I cut my hair RM10 aje. Vangga I dapat jimat, haha..
Jiran I bukak 'salon' kat rumah dia jer. Bila dekat CNY dia upkan harga sket. Why? Beats me tapi bila dia trim my hair ala2 cun, I lebihkan RM2.

When my anak2 kecik up to nak masuk sekolah, I lah hairdresser diorang. I would say I enjoyed very much with the snipping!

kucingorengemok said...

i cut my own hair too, jimat rm25! it only looked wonky the 1st few days, lepas tu settled, hehe :)

suzi fauzi said...

lama x g salon, lg cakap pasai potong rambaut nk g potong gak tapi hubby suka mayang mengurai tapi kita lemaslah..huhuhu

arapink said...

ara pon potong rambut kat umah jer...jimat. lagipun bertudung kan. Kat kedai mase sekolah2 dulu rajin lah...abah yang bawak. masa tu rambut cantik dan lebat. sekarang rambut gugur jer manjang...huhuhu. betul ckp kak min, kat dlm bilik air dan bilik tido rambut kita lah tu...hehhe

***pssttt...kad jemputan utk kak min dah ready. tunggu masa nak pos jer :-)

T said...

I rarely get a haircut too and my favorite hairdresser retired a couple years back. For my husband, I made him went to beauty school a few times. His whole haircut plus tips came off cheaper than just my regular tips. hahaha.

One other note, I never tried cooking corned beef before. I usually just buy the pre-sliced and snack on them by wrapping them around the celery (healthy la konon). I prefer Pastrami though, that extra ground pepper layer hits the right note for me.

TopsyTurvyMum said...

I pun potong rambut every year(kalau) balik m'sia. Sini memang mahal giloss..i pernah gi salon sini potong + cuci= $68!!! kalau kat Raub tu baru RM18!
Sampai sudah tak pernah potong kat sini. And my fren pernah tergunting leher i masa kat Uni, konon nak save la kann..mintak member tolong potongkann..berdarah la sikit nasib bukan macam kena sembelih.

Macam nasib serupa jer bab gunting rambut nih hehehe

Ayu said...

huhu...aritu masa ainnur nak masuk skolah,ayu pi la hntr gunting rambut dia kat kedai (ayu tau trim tp nak potong mmg tak lulus! hehe...).masa tgh tunggu dia tetiba je ayu rasa mcm best je tgk dia potong rambut.so trs la ayu srh hairdresser tu potong rambut ayu.huh! lapang rasanya.lega sesgt...

Adinda Amy Sensei said...

kak..suke bc story kt sini...penuh warna warni ceria...

© Kak Billionaire said...

Dah autumn ke rupanya!!! Kenapa masih panas lagi? At least, you get the rain. We didn't. On Monday, we just saw the clouds. No rain. Sabar ajelah.

My hubby tak bagi potong rambut. Me too berkira bila nak potong rambut kat sini, especially sebab rambut I tebal sangat. Tebal macam mop. Usually, bila dia orang potong, I have to pay $70. Asalnya dia kata kalau potong tak trim, just $30 aje. Tapi bila tengok rambut I, terus dia naik harga. Sebab tulah I dah dua tahun tak potong rambut. Malas. Tunggu balik ke Malaysia and potong.

lemongrass said...

Mama QnR,
Kat sini cost of labour quite high, tu yg potong rambut aje pun mcm mencekik darah.
Make sure bila you balik M'sia, you give yr hair and kepala the best belaian, hehehe

Nora,
Hanya cermin bathroom menjadi saksi, hahahaha

Nora,
we all pun dah lama tak makan corned beef ni. Last night bila makan, rasa mcm sedap sgt2, hehehe.
I ni sbb dah lama tak balik M'sia, tu yg kena potong sendiri :-)

Shahlin,
kalau sesape nak rambut mcm kena hacksawed, boleh aje jadi client I :-D

Noir,
that's not the only time he tried to 'kill' me though. You think he's trying to tell me something there? Hmmm.... hikhikhik
Toasted corned beef sandwiches...yummmm....

Sue,
That's why I cut my own hair, hehehe. I might as well spend the money somewhere else kan :-)

Cik Som,
Wahhh.sgt lucky lah you dpt jiran yg terer potong rambut. Siap bagi tip lagi tu, hehehe.
I still tak berani nak potong the girls hair lah. One day I kena cuba beranikan diri jugak :-)

KOG,
Betul lah apa you ckp, hari ni dah tak teruk sgt rupa my hair, hahaha

Suzi,
Some people memang suka rambut mayang mengurai kan. My hubby pulak suruh I try buat crew cut. Dia kata kalau I tak suka, the hair will grow again.
I pun rimas bila rambut panjang ni!

Ara,
Memang jimat sungguh esp kalau bertudung, takde sape yg nampak if teruk, hehehe.
thanks ye for the kad :-)

T,
they have that here too, hairdressing students requring guinea pigs. I tried calling one of them, tapi I have to wait a long time or go to the city. So malas to do that, so have to cut my own hair lah, hehehe.
I love pastrami as well. Maybe I should try making it one day :-).

TTM,
apasal kita aje yg ter'cedera' bila suruh orang potong kan rambut kita eh? hikhikhik...
I pun pernah kena charge nak dekat $40 utk trim saje, tension giler I masa tu, hehehehe.

Ayu,
I pun suka rambut pendek ni sbb rasa ringan n lapang n rambut pun cepat kering kalau basuh kan :-)

Adinda Amy Sensei,
Thanks ye sbb suka baca coretan I yg merapu ni :-)

Elee,
orang kat sini tak tau potong rambut tebal2 agaknya ye. Bila tengok rambut kita, terus dia naikkan harga. Padahal kat M'sia tu, 10 ringgit dah dpt best nya style, hahaha.

MULAN said...

ya la.. my aunty pon kata mahal kat sana nk motong lambot..

ouucchh.... drooling here... where la can get that corned silverside.. hhmm... hhmm... kena mintak org kl cari kot ada @ kl.. tukar2 selera kan seronok..

azieazah said...

Memang best kan kalu dah potong rambut pendek. Rasa ringan jer. Shampoo pun jimat.

tapi jaga2 jangan sampai botak, sebab peremputan haram botak kepala.

(Kak Azie dulu pernah buat, sbb tak tau. Skang dah tau, tak berani botak lagi)

© Kak Billionaire said...

Mynn...
Memang dia orang tak reti. Layer dia selalu tak menjadi. That's why I tak nak potong kat sini. Suruh potong paras bahu, langsung jadi bob. Sabar ajelah.

lemongrass said...

Mulan,
it's the labour cost yg jadikan harga potong rambut sgt2 tinggi nya. Tapi, bukannya diaorang terer mana pun kdg2, still tak best aje potong nya

Kak Azie,
Memang betul tu, jimat shampoo sgt2 kan :-). I don't think I will ever go botak lah, crew cut maybe :-)

Elee,
Memang betul you cakap, diaorang tak pandai buat layer utk rambut tebal mcm kita ni kan.