Wednesday, 9 March 2011

Oil ain’t oil

Hari ini beratur panjang orang isi minyak. It took me a while to reach my turn to fill up lepas sekolah tadi. Kat Perth biasalah, hari Rabu memang selalunya cheap day to fill up on petrol. Hari Khamis selalunya is the most expensive in the week.

But sejak unrest kat Middle East and negara2 Arab tu, makin naik harga petrol kat Perth ni. Last week on Wednesday, I got my petrol at $1.25/l (with the voucher) but tadi it was at $1.31/l (with the voucher). And esok pulak, it’ll get to $1.50/l. Punyalah banyak bezanya kan!

So, I selalunya akan fill up the car on a Wednesday, tak kira lah whether the tank dah tinggal suku or masih separuh lagi. I would rather fill up masa tengah murah. Dah nama pun cheapskate kan, hehehehe…. My car is not a petrol guzzler macam 4WD tu tapi bila hari2 guna aircond masa Summer ni and then weekend selalu jalan2 jauh sikit, probably 1 tank tu can last up to 2 weeks max. Itu pun dah blinking red signal lah agaknya, hehehe.

We all guna kereta pergi balik from school pagi and petang each day cuma 30kms/day aje. Pastu depends on mana I pergi lepas jadi supir tu. So, I guess dalam seminggu (incuding weekend) we all cuma drive about 250-300kms/week. Tak lah jauh mana kan Smile.

Masa cuti sekolah Dec-Jan hari tu, I tak isi minyak for 1 whole month sebab tak kena hantar budak2 to school, asik memerap kat rumah aje most days so save giler lah on petrol kan, hahaha.

Every Wednesday sekarang ni, we all kena leave home a bit earlier in the morning sebab Miss 7 ada choir practice at school. We have to be at school by 7.40am. Beria2 dia nak join the school choir ni, siap tanya the music teacher how and when to join. She’s finally found something that she’s very keen on Smile. So, hari2 lah dia practice menyanyi at home, hikhikhik…..

And this was Miss 7’s lunch box today. She asked for 2 party pies (which is a mini size meat pie) and some silverside for lunch. Yang lain tu I yang sumbatkan for her recess, rockmelon, cashew nuts and tiny teddy biscuits.

IMG_8292

And this was our dinner pulak, mee goreng tanpa minyak and oven baked fish with veges.

IMG_8306

IMG_8311

Sebabkan tak guna minyak for the mee or the ikan, terus dapat kurangkan the calories of our dinner tonite to 320cals aje.

(kalaulah boleh guna minyak canola yang we all saved from not frying our food into the car, kan ke bagus! Lagi lah jimat sangat2 Winking smile . Hahahahaha).

22 comments:

Mira Marlena said...

Kak Min,

How far the school from your house?
Yeah, sejak krisis kat mid east...sampai Iraq pun affected..*sigh* tak balik la kitorang tahun ni..hahaha..biar my hubs balik sensorang..

Yes,jimat minyak dan jimat duit kan?Takpa nanti Alya n Zahra dah besar boleh suh dorang jadi scientist cipta minyak pakai semula utk kereta...hahaha

Ayu Safieza said...

weheeeeeeeeeeee....vangga vangga vangga sama kak LG ni.....really2 berhati waja...

ha....tadi masa wat bubur pulut jagung..I jumpe wulat2 dlm itew kenels....ngeh3...ada mcm itew wolat2 kat fokok2 sayur kak LG tak? Ngeh3!!

Sizuka said...

K.min,

kalau boleh isi minyak masak dalam tangki,I pun nak! hehe.. sejak going on this diet thing, my 5kg minyak kelapa sawit tak habis2 dah more than 1 mth.

my car pun, kalau isi minyak penuh, 2 minggu baru refuel balik provided weekend i tak pegi menjoyah. kalau ada sessi menjoyah dengan rakan2, maka, seminggu sekali la i kena tuang minyak.. huhuhu.. nasib baik la kete I pun jenis cheapskate mcm tuannya jugak, cuma perlu guna RON95 je, tak perlu RON97 yang sgt mahal itu. :D

Dinas Aldi said...

kalau boleh jimat, baikla kita berjimat kan. I berulang alik ke sekolah pun lebih kurang 30km tapi masalahnya tak pernah betul2 pi sekolah & balik terus, mesti nak merayap ke mana2, kehkeh. nasib baik keta I pun sama tak kuat telan minyak. selamaaaaaat.

an15 said...

i lupa la pulak hari ni wednesday! td kuar lab dh lmbt, terus balik. lupa nak pusing isi minyak dulu.

-sigh-

June said...

mee goreng tanpa minyak ? then no tumis2 ?

noir said...

over here the cheapest grade is priced@lebih sgd2. i'm designing a car that runs on water :}

azieazah said...

Heheheh kalu tank keta tu leh ganti dgn air lagi best LG.. hehehehe

Antara Tergelak dengan Terbahak... Hak Hak Hak Hak!

Unaizah said...

Wah harga petrol keep on changing. Kena sentiasa alert la ye sebab nak get the best deal. Di sini sama je sebab under harga kawalan.

b a m b a m ' s said...

baru tau petrol kat sana price x fix..huhuhuhu.. kalau mcm tuh..sy pon tngu every wednesday nk isi minyak!heheheh

Flower said...

I selalu isi minyak hari Khamis. Tu pun tak selalu sbb diesel tak murah every week. So esok I isi my tank walaupun masih 3/4 penuh. I kalau penuh tank kena isi around $150 boleh 3 minggu lebih sikit tahan, kalau weekend I tak jln jauh ke south, Mandurah or Rockingham or to north, hillary ke apa. Kalau weekend mmg pakai kereta I. Luckily my car diesel, infact all our cars semua diesel. Semua pun 4wd sbb senang nak pull our 'imaginary' boat n caravan. My hb punya kereta hanya utk dia gi kerja saja.

Nurul said...

macam mana buat mee goreng tanpa minyak tu sis?? waaa nak kena belajar ni.. :)

Gee Carmen said...

tabik spring doing doing doing kat kakak sebab masih mengekalkan DIET yang sihat till now.

Yan said...

Assalam Min.

dah lama tak jenguk sini since cuti.. Bukak2..tgk makanan yang sungguhhh...

Ayu said...

uuwwaaa....penat je type tp error la plak.

btw bestnya kat sana ada cheap day utk minyak.sini mana nak ada mcm tu.sedar2 mkin naik je.heh! nsb baikla ayu pi keje naik vroomm..vroomm..save la skit.klu tak mana dgn minyaknya...tol lagi...meredah jammed pun ye gak.leh sakit jantung lelama.

lemongrass said...

Mira,
Tak jauh the school, cuma about 7.5kms aje fr the house :-).
Mentang2lah oil bnyk dtg fr that area, so bila unrest aje, mencanak2 harga petrol naik kan.
Lepas ni kena kayuh basikal lah hantar the kids to school, hahaha.

Ayu,
Sure sama kot adik beradik ulat2 tu, hehehe. Terung I sekarang memang dah nazak tapi we all malas nak buang, biarkan bagi burung makan, hahaha.

Shidah,
We all pun sama. I baru aje beli canola oil 20l in Nov, sekarang masih ada 18l lagi tu duduk senyap2 dlm store, hehehe.
My car lagi lah still guna unleaded91, hahaha. That's the cheapest :-D

Dinas,
samalah mcm I, kalau lepas hantar the kids, memang mesti merayap merata tempat. Ada aje orang rumah ni yang 'suruh' I carikan barang for them, hehehe.

Anis,
Hari ni memang naik mendadak harga petrol. Don't know whether akan turun weekend ni ke tak.

June,
I guna non stick wok so I 'tumis' garlic n ginger dalam tu with a little bit of water. Kira mcm rebus lah tp air sikit sgt2.

Noir,
once you've done that, please donate te car to me :-D.

Kak Azie,
Lepas tu, air pulak yg nanti akan mahal giler2 kan, hehehe.

Unaizah,
Kat sini ada government website yang show the price everyday and for the next day so kita boleh tau hari apa yg murah :-).

Bambam,
Memang ramai yg tunggu hari Rabu baru nak isi minyak, tu yg kena beratur kat petrol station, hehhee

Nora,
Diesel takde up and down prices sgt2 ye? But diesel pun skrg quite expensive jugak ye banding dgn dulu. I rasa klu my car ni 4WD, mau lah every week tank dah kosong kot. Luckily Zafira cuma 2.4 aje so tak lah petrol guzzler teruk. And luckily ada 1 car aje, lagilah save, hehehe.

Nurul,
kiranya mcm buat mee goreng basah, tapi tak letak minyak. Just guna air aje untuk 'menumis'. Rasa dia pun lain lah sikit dr mee goreng biasa :-).

Gee,
Selagi hubby I masih tak capai berat idaman, selagi tu I kena betul2 alter segalanya :-). Lepas dah capai, klu nak guna minyak sikit once in a while, ok lah kan :-).

Kak Yan,
Wassalam.Makanan2 kat sini skrg ni sungguh lah utk orang2 berdiet aje kan, hehehe.

Ayu,
Kat sini takde government control mcm kat M'sia tu so bila2 aje petrol co. boleh naik or turunkan harga. So far, turun takde lah lagi, makin naik adalah, hehehe.
We all pun, nasib baik ada 1 kereta aje, so jimatlah jugak.

Flower said...

Mynn
My car still oklah for a 4wd. Cost less to run in diesel than in petrol. Kalau full tank boleh drive ulang alik dari Perth ke Albany n balik Perth balik. Of course kat Albany tak boleh jln2 lah. Quite cheap lah kalau compare to other petrol version of our car.

Oh.. my car ada nama, i bagi dia nama The Black Beast. My previous car I panggil Minty sbb dia kaler minty green... hahahaha

TopsyTurvyMum said...

i pun fill up petrol hari Rabu..hari paling murah hehe..
eh..party pies tu u buat sendiri? i berangan nak beli pie maker jugak ni. Rasa cam senang jer, buat banyak2 pastu freeze. Takde la kelam kabut sgt nak siapkan lunchboxes diorg ni kann.

arapink said...

kat Malaysia takde hari pun utk harga petrol yg lebih murah... hari-hari mahal :-(

sarasofia said...

hahahaa.. situation x menetu kat negara pngeluar minyak menyebabkan the price increased kan..

kat sini hrg minyak lebih kurang sama ngan msia but iya lah since dekat je nak ke jb tu so.. sometimes i went jb to refill n jimat sikit..

suzi fauzi said...

org arab kelam kabut satu dunia penin minyak mahai..back to zaman dulu, jalan kaki je g mana mana seme org sihat balik lah nanti kan LG..hahaha

lemongrass said...

Nora,
that is really good kalau boleh pergi balik Perth-Albany. We all dulu sampai Geraldton aje, pastu kena isi tank full and then terus sampai Denham.

TTM,
Hahaha...kat Melbourne pun hari Rabu jugak ye hari murah? But mana lagi mahal, Perth ke Melbourne?
Tak kuasa I nak membuat party pies tu, hahaha. Kat sini ada 1 really good halal bakery yg jual parti pies sausage rolls yg 'seconds' murah2. Seconds mean rupa tak perfect lah tapi rasa tetap sama so ada I kisah, hehehe,

Ara,
Kat sini, bukan setakat hari2 harga lain2, petrol station lain2 pun harga lain2 walaupun company yg sama! So, memang kena cari lah mana yg jual paling murah, hehee

Sarasofia,
Tapi kalau you fill up kat JB, lagi bestlah kan sbb duit Sing mahal banding dgn RM. SO, dpt lah bnyk sikit minyak nya, hehehe

Suzi,
Pakkal lah rumah we all ni jauh dari sekolah, kalau tak, memang I dah suruh budak2 ni naik beskal aje pergi sekolah mcm Daddy diaorang naik beskal pergi kerja, hahaha...