Thursday, 17 March 2011

Kerja makcik kantin lagi

Malam ni makcik kantin kerja overtime (bukan overtime sebab malam Jumaat! Take your mind out of the gutter people! Smile).

Tapi sebab esok pagi2 morning lepas solat and minum se mug kopi, makcik kantin n laki dia nak exercise dengan Maya so memang takde masa langsung lah nak prepare lunch boxes pelanggan setia esok pagi. Tu yang kena prepare segalanya malam ni.

Pastu, bila dah siap prepare all the lunch boxes, terfikir pulak kejap bila tengok the 3 lunch boxes yang memang sahih2 I boleh dicalonkan jadi tokoh makcik kantin untuk 2011, hikhikhik…

Nak tengok the lunch boxes?

IMG_8377

Ini lunchbox The Other Half. I made silverside salad sandwich on multigrain bread for him with carrot and celery sticks as snack and plum, nectarine and pluot for fruits. Sejak dia makan fruits berbiji2 sekarang ni, I kena beli buah every 2 days, pastu memilih pulak nya, apple tak nak, pears tak nak, oren tak nak. Pakkallah laki sendiri yang choosy ni, I carikan jugak buah2an yang dia suka Smile. hehehe.

IMG_8378

And ini lunchbox Miss 7. She asked for party pies with silverside, a mandarin for recess and some dates and a muesli bar for after. She loves all fruits so senang sikit nak letak fruit in her lunchbox ni.

IMG_8386

And ini lunch box Miss 11. She has an apple and muesli bar for recess and silverside salad sandwich for lunch (the chips tu kalau dia still lapar after the sandwich Smile). Miss 11 ni pulak, sangat susah nak bagi makan buah, the only one yang dia suka is the tiny apple. So, I beli apple kiranya untuk dia ajelah, hehehe.

So, sape nak calonkan I jadi tokoh makcik kantin for 2011 ni?

Hehehehehehe……..

36 comments:

Ticer Syah said...

saya akan calonkan anda utk makcik kantin 2011-2012... kehkehkeh

cumil aje lunch box mereka suma tu.. hehehe.. sangat berkhasiat! :)

NoRa said...

huhu...memang kerjaya sebagai makcik kantin ada masa depan yang baik...hehe..bestnye la klo ari2 orang sediakan menu macam nie...really love ur pic and food..

Dinas Aldi said...

saya tak calonkan sebagai makcik kantin tapi sebagai isteri & ibu mithali, hehehe..

marina anakcikbob said...

terer la akak ni..

wawa said...

ank2 kak mmg mkn lunch dr rumah ke???..
hehehe.. bagus betoi tiap hari bawa bekal...

-ilyannur- said...

bleh tak tengok entry2 dlm blog ni terus terliur , dan2 baca waktu malam kan..haiya.. haha.

yes saya nk calonkan akak jadi makcik kantin untuk tahun 2011, 2012 dan seterusnya. hihi

Areef Ibn Naim said...

assalamu 'alikum kak,

undian melalui apa kak? melalui sms yer, hehehe...

All Along the Way... said...

woww..
rajin sungguh LG..bukan saja makcik kantin terbaik..semua terbaik la..

mama_QnR said...

puan serai

anak sulung kot, memilih ya amat pasal makan2 ni
my sulung aduhaiiiiiii.....................
(hah panjang harkat tu)

:D

Yazrina said...

kak minn..
kena jadik makcik kantin utk yaz jugak, baru dapat pencalonan utk 2011 and ever after... heheheh

MULAN said...

super duper mom @ kitchen la... tidak lah itu makcik kantin..

suka sungguh tengok lunch box ni.. anak2 i suka share dgn kenkawan nya.. selalu dapat 20% je.. tapi sbb sekolah kasi lunch etc, i prepare morning snacks je..

Yan said...

Nnati publish lah ye photos acara penyampaian award kat makcik kantin..

Aswani said...

Kak LG,
kalo masuk contest kategori mak cik kantin omputeh ada hrpn bole menang, tapi kalo masuk kategori mak cik kantin Mesia, sure diaorang pakat2 pandang slack kat akak hehehe

Hayati said...

boleh buat contoh my bekal ni. Syabas sebab semuanya berkhasiat.

Ara said...

hahahaha....
calon makcik kantin paling best sekali :-) ara undi kak min...hohoho

Sally said...

teringin la nak buat lunch box tuk anak dara mcm ni gak..tapi dia sekolah petang..agak2 kalo I buat pgi leh ker tahan sampai kul 3 ptg ya..

kucingorengemok said...

ye ye, saya sokong usul makcik kantin ini

jarang i jumpa budak 7 tahun yang reti/suka makan dates!

afid said...

tapi kan kak Lg, (pendapat saya la kot)
kalau kat Malaya, kalau siapkan bekal mcm ni ada kemungkinan tak ada budak ngendeng? sebab kat sini kan macam takde je org bwk bekal siap snek segala. ke ada?) nanti habisla bekal anak kene ngendeng pastu kelaparan la anak2 ni..) kalau kat sana, akak cakap kan boleh kata sume bwk bekal..

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

patutlaa hubby akak dah slim menyelim.. makanan sihat tu kak.. sedap pulak tgk sandwich tu... nyum2

MamaTiaMia said...

LG, very very good,kalau dekat mau ajer i tumpang nak order untuk tiamia pi kindy;)

Ayu said...

kak...ayu nak lantik akak jd makcik kantin utk ainnur la.n utk ayu skali.hahaha...leh ke?

Lisa H. said...

Clap 3x and pat 3x.
very rajin and lots of goodies in the box... I will not show your pics to my kids... nanti riot kat rumah :D
Thank you for the 'link' :)

amirah said...

undian ditutup..hehehe

lemongrass said...

Ticer Syah,
bagus, boleh lah I start reka acceptance speech sekarang, hahaha

Nora,
Kerjaya I sebagai makcik kantin ni akan berterusan sampai both kids habis sekolah rasanya, hehehe.
Nampak sedap aje the lunchboxes ye? :-)

Dinas,
Tapi kan, kadang2 pelanggan2 setia I ni terlalu take the makcik kantin for granted. Diaorang ingat food dlm lunchbox tu magically appeared! Pastu mula lah makcik kantin aka isteri aka Mum sedih aje, hahaha.

Marina,
Tak lah terer, lunch box biasa2 aje mcm ni :-)

Wawa,
Kat sini susah nak dpt food halal kat kantin kan and mahal pulaknya so tu yg hari2 buatkan lunchbox for them :-)

Ilyannur,
Sampai my youngest habis high school, baru lah kerja makcik kantin boleh stop. Ada 9 tahun lagi, hahaha :-)

Areef,
Waalaikumsalam. Hahahahha...ha'ah lah, kena letak nombor telpon lah mcm tu klu nak guna sms :-D.

All along the way,
Kadang2 aje rajin bila semua bahan ada. Kalau tak, makan apa aje yg ada dlm fridge tu :-).

Mama QnR,
agaknya lah kan sbb my sulung tu aje yg memilih sgt2. Yang second tu segala benda dia makan tu yg badan kuuuuuuusssss semangat, hahaha (lagi panjang harakat nya! :-D).

Yazrina,
Kalau you duduk Perth, boleh aje I buatkan lunchbox hari2 tapi kena makan apa yg the girls makan lah, hehehe :-)

Mulan,
Anak2 I pun suka share. Kalau I buat sushi, mesti kena letak extra. Kalau letak nice biscuits or cuppies, pun kena letak extra :-).

Kak Yan,
hahahaha....nak publish photo tgh nangis masa terima award or photo senyum gumbira? :-P

lemongrass said...

Aswani,
Kalau kat M'sia, I kena letak ayam goreng, nasi lemak, mee goreng, roti canggih2, baru lah boleh menang kan, hahaha :-)

Hayati,
My hubby tgh proses menguruskan badan kan so tu yg lunchbox dia memang healthy sgt2. Tapi the girls ny alunchbox half healthy lah :-).

Ara,
jom sama2 mengundi, hikhikhik

Sally,
takut tak tahan aje kan kalau sampai pukul 3 tu. Sakit perut pulak nanti dia kan :-(.

KOG,
My Miss 7 tu suka sgt2 dates. Kalau bulan puasa, orang lain makan medjool date sorang sebijik, dia makan 2-3 bijik, hahaha.
Kalau bulan tak puasa pun I slalu beli dates utk dia :-).

Afid,
Kalau I buat bekal lain dr yg lain, agaknya kat pintu gate, kawan2 dia dah tunggu nak tengok their lunch boxes kan, hahahaha

My new life begin,
Sebab dia tgh proses kuruskan badan tu yg I kena make sure lunchbox dis sgt2 healthy :-)

MamaTiaMia,
Kalau I buat lunchboxes for Tia n Mia, sure best, sbb lepas tu sure akan dpt kisses and hugs fr them everytime kan :-D.

Ayu,
Eleh, apasal letak nama Ainnur sekali, cakap ajelah utk Ayu aje, hikhikhik ;-P

Lisa,
My hubby can swap lunchboxes with your kids because he doesn't mind sandwiches eevry single day. I aje yg a bit too lazy to make it thus the leftovers for him most days :-).
I love your blog, senang to remember nak 'masuk' if I put it in my bloglist :-).

Amirah,
Sure menang lah kan? hehehehe

Mira Marlena said...

Kak Min,
Kalau makcik kantin macam ni saya pun nak!
Gemuk dan berisi sandwiches tu ya?Was that smoked beef?
Alahai..ampun kak lupa nak bagitau domain name dah tukar,sowie ek?jangan marah!
threehundred-60.blogspot.com
My apology again!

sarasofia said...

Sis, u ni kategori makcik kantin yg prepare all the in very healthy way.. Mahal ni nak bayar gaji makcil kantin macam gini.. Priceless ok.. I wish I can b makcik kantin like u one day..

Btw, miss 7 tak kisah eh makan dates.. Kalau my dotter, amani tu, tok sah kata dates, even buah pon very choosy..

makcik rehan KJB said...

kakak, sila ambik tender bukak kantin skolah kat sana! :))

zuwaidah said...

cik puan manis, i pun nak tiru jugak lah lunch box macam ni for my hubby and little one...heeeeeeeeeee. Good idea la, macam mana tak come across my mind pun...my hubby is trying to reduce his weight oppssss actually his "pouch" hehehehehhe

Anash said...

lookk..lookkk...
i'm waving my hand up for voting you as makcik kantin of the year 2011++(kalau ade 'like' button, dah lamaaaa dok tekan2 that button..)hehe

Nota Cikgu Anum said...

kt kantin skolah ai pon x sebest ni. mai la amik tender :)

-iNtAnAdiA- said...

bace entry nie teringat plak kat My Mum...memang rajin die siapkan bekal for me and my bro sejak kami skolah rendah sampai la ke skolah menengah...Yup, i still bawak bekal time skolah menengah...hehe

bRaiN fReEzE said...

Ini bukan tokoh makcik kantin.. Tokoh ibu dan isteri mithali... Boley buatkn utk saya satu!!! hahaha...

lemongrass said...

Mira,
that was cured beef. Gemuk sbb I nak letak bnyk2 sayur, hehehe.
I pun baru perasan semalam yg you dah tukar blog add so I pun dah tukar kat my bloglist :-)

Sarasofia,
The schools skrg ni very particular about healthy food so tu yg the girls lunches kena ada buah and sayur a bit. My hubby pulak sbb nak lose weight so kena bagi all healthy stuff, hehehe.
Amani mcm my eldest lah, so choosy, bnyk buah yg dia tak makan.

MR,
wakakaka...tak kuasa I nak memikirkan nak buat lunchboxes for 300 orang :-). Buat utk 3 orang pun kdg2 pening, hehehe.

Zuwaidah,
I guess bila hari2 kena buat lunchboxes, kena ada banyak ideas jugak sbb tak nak diaorang jemu makan benda yg sama aje, hehehe.

Anash,
I kena cari lah like button letak kat blog I ni kan so senang you nak click, hikhikhik..

Cikgu Anum,
Kantin sekolah you sure ada nasi lemak, nasi goreng, mee rebus, roti mcm2 bentuk, cuppies kan :-)

Intannadia,
Best lah you hari2 bawak bekal masa sekolah dulu, sure budak2 lain jeles aje kan :-).
My kids pun hari2 bawak bekal sampailah yg tua ni dah high school :-)

Brain freeze,
Takpe, kita start selow selow dulu. Mula2 tokoh makcik kantin, pastu tokoh isteri mithali pulak, hahaha

My MAA said...

Kak min,

kat mana bole cari silverside n party pies tu? Kak min x nak buat aktiviti jualan ke? :)

lemongrass said...

Maz,
Kat butchers ada jual. It's Harvey Beef corned silverside, dia jual dlm vacuumed packet yg mentah lagi. And kat belakang packet tu ada cara nak masak nya mcm mana :-). Party pies tu I beli kat Danish Pattiserie kat Bassendean tu.
Pelanggan setia I cuma 3 orang aje klu I nak buat jualan :-).