Thursday, 10 March 2011

Another garden update

Tadi we went for a picnic dinner at Miss 11’s school for all the new parents to mingle around and get to know each other.

But we all ni kan pemalu and definitely not social creatures so we ended up just enjoying each other’s company and talking with each other aje at the picnic tadi. Sikit pun tak cakap dengan orang lain, hahahaha  Open-mouthed smile.

Zaman dolu2, kalau berpicnic, I would have made a big spread with entree which is normally chips and crackers and dip, mains  like sausage rolls or meat pies and dessert yang manis2. Memang mulut tak berhenti mengunyah lah kalau berpicnic tu Smile.

But tadi, I didn’t pack any entree and made a main meal that’s just enough for us and only fresh fruit for dessert! Sangatlah healthy and boring nya kan, hahahaha.

I made chargrilled vegetables and couscous salad makan dengan grilled chicken fillet. Untuk The Little Misses pulak, I buatkan chicken salad wrap. Pastu pack memang ngam2 untuk makan terus habis aje so we don’t overeat, hikhikhik.

(sure lepas ni kan, takde sape nak ajak we all berpicnic sama kan sebab tak larat makan our healthy food!).

But since tak ambik gambar of the picnic, layan aje lah gambar kebun we all ye.

IMG_8295

This is our no-dig vege patch yang I dah tanam cucumbers, tomatoes, cauliflowers and cabbages.

I tanam cucumber that’s a ‘bush’ variety so I ingatkan dia akan cantik molek tak menjalar, but bentuk bush cantik aje lah kan. Hampeh betul, memang silap info lah I, menjalar jugak dia, hikhikhikhik……

So, kenalah pasang trellis there so the tomatoes and the cucumber plants can climb up it.

IMG_8297

Pokok anggur yang we all tanam in November dah makin besar and makin menjalar naik ke atas pergola. Kena tunggu bertahun2 baru the vines will cover the pergola nicely rasanya.

IMG_8298

Our vege patch. The whole pokok terung dah kena serang caterpillars. Some terung masih boleh makan lagi, some terung dah teruk berlubang. Nak sembur organic pesticide, tukang sembur asik busy manjang! hehehe.

IMG_8299

This are our broccolini plants but rupanya tak sama dengan the broccolinis you can find at the shops. Cuma keluar daun aje, without the ‘flowering heads’.

IMG_8301

Another row of tomatoes. Kalau semua berbuah nanti, mau lah pagi petang siang malam we all makan tomatoes aje, muahahahaha.

14 comments:

Mira Marlena said...

Haha...ingatkan kami je yang tak campur orang rupanya kak Min pun sama ke?whahaha...boleh berjiran kalau camnih!

Wah,pokok kak MIn hidup dengan suburnya...tak sabar nak tengok grapes tu membesar..did u know that the leaves can be made into stuffed grapevine leaves?Sedap!

Tomatoes are high in anti oxidants...makan banyak2 pun takpe boleh nampak muda 20 tahun!

Dinas Aldi said...

xpalah ulat kat terung tu rezeki si willy wagtail, heheheh

MamaFaMi said...

Respect la kat Min sebab sangat gagah perkasa mengamalkan diet sihat. Kalaulah mama cam Min, kan ke bagus...

JaJa'Z said...

kak mynn, kat gambar ke tiga last tu...pokok buah apa yg buahnya ada tergolek sebiji tu? capcicum ke?

lemongrass said...

Mira,
hahahaha....samalah kita ye.We all dari dulu mcm ni, lagi suka duk senyap2 borak with each other aje dari borak2 dgn orang. But kalau orang datang borak dgn we all, we all ok aje, join borak sama :-).
Hubby I suka domaldes tu but I tak reti nak buat aka malas, hahaha.

Dinas,
Si willy wagtail tu tunggu we all kupas terung, carikan ulat utk dia, hidang kat atas tangan, baru dia makan, Malas giler nak cari sendiri, hahaha

MamaFami,
I guess sbb hubby I still has a lot of weight to lose, tu yg still jaga habis makan. Bila we all nak makan lebih, we will exercise lebih to compensate :-).

Jaja,
Ha'ah, capsicum. Macam mana entah boleh tersesat 1 pokok kat situ but so far, buah dia cantik aje :-).

sarasofia said...

wahhh banyak nya hasil tanaman.. u ni kalo dok mesia konpem konpem u kena tinggal kat tempat yg ada kawasan tanah yg luas n konpem konpem umah u di kelilingi a very healthy n organic vege.. rajin betul u ni sis..

btw, last week, in amani playgroup class.. the teacher xplain to her bout the caterpillar.. u noe wat.. (i baru tau nih.. hahahaha)the caterpillar was fussy eater.. they only pick the gud one for them to eat.. aha.. ur terungs tu konpem la sangat lazat utk mereka..

zeta said...

cilinya segar bugar sggh..smpikan semuanya menegak ke atas je tumbuhnya..yg lg jelesnya bila tgk capsicum yg jatuh tergolek tu..pokok kecik..tp buahnya byk..kat sini beli 2biji yg besar dan segar je dah rm5 above kak.. :D

afid said...

macam kebun jamie oliver..:B

kak ina kl (2) said...

wah min dah ramping dah ek..alahai tenguk camner gigihnya kamu berdua membuatkan akak jelous..

bagus dapat tanam sendiri..dapat jimatkan duit belanja dapur.

Cerita Cinta Melayu Sejati said...

cantiknya kebun anggur.

Chik Na said...

seronoknya tgk yr kebun.. cik na baru je start terpaksa guna teknik hidroponik sbb laman cinonet je :)

Ayu said...

yihah!! petani moden yg b'jaya.leh gak mkin hasilnya kan.klu jd petani kat fv....dpt ampeh je! hahaha...

ct_nurmarlissaa said...

bagus ah k.min niee..suka mengamalkan healty food...

lemongrass said...

sarasofia,
kalau we all balik M'sia, I kena duduk kampung lah kan baru rasa lega tengok hijau aje sekeliling :-).
Patutlah terung2 yg tak di makan dek caterpillars tu semua rasa tak sesedap masa first2 we all tuai sbb yg sedap2 dah kena makan dgn caterpillars, hehehe.

Zeta,
mahal jugak ye campsicum kat M'sia. Kat sini tengok musim lah, kdg2 mahal, kdg2 murah. Yg merah lagi mahal d yg hijau :-).

Afid,
hehehe....Jamie Oliver ada tukang kebun khas yg jaga kebun dia. Kebun we all, tengok mood I rajin ke tak nak menjaga aje, hahaha.

Kak Ina,
Hubby I yg mula2 nak diet n exercise beria2 ni so I pun ikut aje lah, tolong masakkan benda2 yg rendah kalori. Sambil tu dpt jugak habuan kurus sama, hehehe

Cerita cinta melayu sejati,
Kena tunggu 2-3 tahun lagi baru lagi cantik :-)

Chik Na,
Masa we all duduk M'sia dulu, pernah jugak tanam sayur2 cina guna hidroponik tu. Menjadi lah jugak kan :-)

Ayu,
hikhikhik...I kan tak pernha main FV tu. SUre I akan rasa tension kan sbb tak dpt tuai hasil yg real, hehehe

ct,
bila dah usia meningkat, kena jugak fikir pasal kesihatan ni kan :-)