Thursday, 24 March 2011

Tak Larat Thursday

Hari ni Miss 7 stayed home sebab she had been coughing quite badly so didn’t sleep well last night. I said to her yang baik cuti hari ni and get some rest and then pergi sekolah esok for the Harmony Day celebration.

Dia pun setuju aje lah, hehehe.

And The Other Half pun worked from home today.

But my day was busy jugak lah sebab I ter rajin buat karipap untuk bawak picnic esok and then buat some cupcakes as well for the karaoke session, hehehe.

(esok pagi2 lepas berexercise baru nak goreng the karipap. Sure macam lipas kudung lah esok pagi, heeee..)

Pastu, had to rush after school for a doctor’s appointment and the doctor was way behind time so by the time we keluar, terpaksa menempuh the after work jam. Terpaksa cari jalan lain to avoid the jam. The Other Half tak ikut so I lah yang tadi gerammmmm aje rasa hati masa tengah drive bila jumpa stupid drivers on the road.

(Sape kata takde traffic jam kat Perth ni but tak lah seteruk kat KL tu, hehehe. Still boleh sampai rumah, cuma delay around 10 minutes lah Smile).

And by the time I sampai rumah, dah malas nak masak dinner so I made toasted cheese sandwich with salad and chicken burger. Tapi I punya I buat lain sikit, I had ‘fried’ eggs on the sandwich. I just felt like runny egg on toast aje tadi Smile.

IMG_8437

IMG_8444

Runny egg on toasted cheese sandwich.

Sekarang ni we all dah jarang makan bread except the pizza base and the occasional sandwich. Sebab bila tengok the calories in bread that are quite high, rasa macam lagi best makan nasi aje, hehehehe.

Multigrain bread has higher calories but they are wayyyyy better for you than white bread.

Tu yang our dinner last night was nasi again. I made beef stir-fry makan with japanese rice and then tabur nori on top.

IMG_8431

IMG_8432

Masa tengah ber’diet’ ni selalu pulak we all makan nasi, hahahaha.

12 comments:

Nurwin Heny said...

Hi Hi!
I've been "silently" following your blog. The things you blog about are quite fun and interesting. You have 2 gorgeous girls and I'm amazed at the success of your diet plans/routine. Keep it up! The recipes pun best2 juga!

Salaam.

blu4sky said...

betul tu LG..time berdiet and berexcercise ni lah selera for nasi meluap-luap.. kalau tak.. tak makan nasi seminggu pun tak rasa apa.. :D

relaxNhappy said...

Tak sabar nak baca your update esok on the karaoke+makan & picnic =)

nur said...

wah. makan nasi pulak.. selamat berdiet dgn nasi.. (takpe.. nampak secoet je tu..)

JOM KE: ALL IN ONE
getwell soon miss 7..

Sizuka said...

K.Min,

sama la kita! hari ni I memang sgt2 tak larat. dah la kaki sakit giler lepas cardio tadi.

kita org pun sama, lately ni, asyik makan brown rice je. makan roti jarang2. kalau makan pun, i makan wholemeal or nutrigrain yg sgt2 sikit calorie. :)

Unaizah said...

Hope Miss 7 will get well soon. Excited nak tahu how your karaoke + picnic go...

Noriz said...

eh, tak sangka kat perth pun ada jem...hehhe...sbb tgok kat tv dan tenet, tenang aman tenteram jek perth ni.... tpi makan mmg mahal kan kat sana...kena ready budget beso la nanti...huhuu

Aliza said...

it's great that you highlighted the fact that you still eat rice (in fact more frequently) while dieting. most ppl have the 'brilliant' idea of totally ommitting rice (or any other form of carbs) in their diet and in the end 'overdose' on protein.

keep it up! :-D

JaSSNaNi said...

alahai.. tak sihat lak anak dara u ye.. sama la ngan ai.. haikal demam campak lak.. then tak leh nak antar gi sekolah lak tu.. for 2 weeks..

SELAMAT BER'WEEKEND....

PUTUBAMBU said...

ish..sayur je byk..

harus le ku REJECTTTTTTT..!

hahahaa!!

Ayu said...

xtau nak komen apa sbb otak tgh tepu.huhu...

lemongrass said...

Nurwin,
Hi! Thanks for reading my blog and also for the compliments :-).
My hubby is also occasionally in 'amazement' mode with his weight loss :-).

Blu4sky,
Yang heran nya kan, hubby I yg asik mintak nasi aje, hahaha. I guess sbb kalori nasi senang nak kira and he loves brown rice so tu yg asik mintak aje :-)

relaxnhappy,
unfortunately, tak sempat I nak berkaraoke itu :-(.

Nur,
Memang makan 1/2 cwn aje pun nasi tu tapi memang mengenyangkan bila dah biasa :-).

Shidah,
My hubby loves brown rice. Kat sini ada long grain, short grain, medium grain n basmati brown rice varieties so I guess for him, rasa each one berbeza2, tu yg dia suka kot, hehehe.

Unaizah,
Thanks for the wish. Alhamdulillah dah ok sikit lah dia. Yesterday was pretty hectic. I didn't enjoy it that much sbb was trying to rush everything :-).

Noriz,
Traffic jam kat sini sama mcm KL bila lengang, hahaha. We all yg dah biasa dgn betul2 lengang, rasa delay 10 minit tu mcm jam giler :-).
Makan kat luar memang a bit mahal kat sini, tu yg we all jarang makan kat luar :-).

Aliza,
We want to have a normal way of living, that's why we still eat everything, we just cut down on the portion.
Carbs are not the baddies, it's us eating too much of it that's the problem.
We definitely can't live on no carbs or minute amount of carbs because our bodies will definitely rebel :-).

Nani,
Kalau kena campak, memang rasa tak best sgt2 kan. Dengan kena quarantine kat rumah, sure bosan habis dia. Hope Haikal recovers fully.

Putu,
Hehehehe...I kalau tak nampak benda hijau atau yg sewaktu dengannya on my plate, rasa lain sgt2. Macam tak cukup benda yg I kena makan :-)

Ayu,
hehehehe :-)