Tuesday, 29 March 2011

He’s so close…….

He is so ecstatic because after nearly 3 months of  blood, sweat and tears (hikhikhik)  hard work and determination, he has gone from obese to normal BMI!

Yeay!!!!!!!!!

When he first started on this weight loss journey, his weight was around 99kg. And with his height of 177cm (I know I know, he’s not a tall Mat Saleh, hahahaha), his BMI was 31.6! BMI of 30 and over dah termasuk dalam category obese so tu yang buat dia susah hati sangat2. Sape lah yang nak kena grouped as obese kan. Pastu kalau jalan2 dengan I, memang nampak jauh benor beza nya lah our body size, hehehehe.

Another thing I noticed when he started gaining the extra weight, tidur I selalu sangat2 terganggu from his snoring. Kadang2 tu memang nak nangis I and nak aje I kick him out of bed sebab I was so dead tired but couldn’t sleep. Baru aje nak terlelap, suddenly got awaken rudely by his loud snoring. I had to wake him up to ask him to change his sleeping position. Dia boleh terus tidur lepas tu but I was left fuming tak dapat tidur. Dah lah I ni jenis yang light sleeper and susah nak fall asleep easily.

But, as soon as he had lost around 5 kgs of his weight, the snoring suddenly disappeared overnight! Aman damai tidur I sekarang ni without anyone snoring (except me, hahahaha).

Tadi, I just had to take a photo of his current weight.

IMG_8537

So, now with 78.2kg, his BMI of 25 is finally within the healthy range albeit the upper limit Smile. He wants to lose a few more kilos still to get to his ideal weight of 75kg.

He said, the closer it is to his target weight, the slower the weight loss. I guess sebab dah tak banyak fat to lose anymore and he is gaining muscle mass, tu yang lambat sikit nak reach 75kg.

Hopefully, he will soon be able to join me in the ‘weight maintenance’ group. Best weh to be able to be in this group sebab kalau nak makan lebih, we just have to do a bit of exercise to burn off the calories and the weight stays the same forever Smile.

Oleh sebab itu, I made one of his favourite food tonite. Pizza Smile.

Tapi I buat thin crust vegetarian pizza makan dengan baked chicken wings.

IMG_8539

(tak muat my lightbox nak masukkan the whole pizza tadi. I had to sengetkan dia sikit tadi, hehehehe).

IMG_8542

I put pineapple, chargrilled capsicum, diced eggplant, red onion, chilli flakes and fresh basil on the pizza. I only used about 40g of grated light cheddar on the extra large pizza.

IMG_8550

Makan dengan baked chicken wings. I didn’t use any oil at all tapi lemak from the skin itself dah cukup banyak.

17 comments:

Unaizah said...

Go TOH go!!! It must be very rewarding to see something you aim becomes a reality.

Ummi said...

Salam Min...salute tul dengan ur hb yang rajin berdiet...hb akak pulak dah mcm nampak mengumpul lemak jek dah...dah la orangnya keciiikk jek...hehehehhee..
*psstt - kena amik petua Min nih...hehe

dormadot said...

Part snoring tu .....kita serupa. I faham macam mana terganggunya you. I selalu suruh my husband exercise sebab bila I tahu kalau badannya ringan sikit, barulah aman damai I boleh lena

Yati-M said...

major achievement LG! congrats...now my elliptical kiss me good bye..sigh..

Sizuka said...

congrats Matt! rasanya sham now gaining mass a lot! bila la I pulak nak kurus.. *sigh*..

ps : I just baked apple & dates cake recipe akak nigella yg sexy itu :D

blu4sky said...

LG, if you berjln dgn your other half...i can imagine no 10 berjalan.. no to worry soon the two of you will be seen as no 11 berjalan.. hehehe..

Bee said...

LG, tahniah tuk TOH & u jugak..:)

NoRa said...

huhu..sukanya dapat lose weight..pizza yang mengancam la.

Annisa said...

Wow..kaum btul ngan hubby akak.bnyk turun berat badan die tu..Bile berat badan saye nak turun gak nih??

Pizza akak nampak YUMMY!!!

PatinPasta said...

LG,
WOW! He's really on a roll, eh? Congrats to him.. and you! Maknanye kena gi shopping baju and pants lagi ke ni? :D

kucingorengemok said...

oh, all these while i thought he's really tall, rupanya (ehem) wife dia yang (ehem) petite (ehem ehem) ;)

ati_emylia said...

k.min,
congrats to TOH.....
my hb kurus tp snoring kuat so how?hahahahah

emy

JaSSNaNi said...

mmmm.. baru je anak i yg sulong cakap mlm tadi.. lama mama tak wat pizza katanya.. padahal just for 3 weeks i tak wat pizza.. 18 days becouse tak de air kat apartment kitorang tu.. huhh.. kalau makan pizza mmg tak hengat diorang tu.. sorang nak large size.. baru cukup kot.. akakaka.. 'gurau' sorang 3 slice je.. ehehe.. jeeee? kan.. ehehe.. budak kan tengah membesar.. makan pun banyak.. eheheh.. mak nye pun membesar bagai johan gak.. akakaka.. your vege pizza ni, mmg rich ngan vegi.. suka i tengok kaler full tu.. besor sampai tak cukup light box lagi kan.. ekekek.. lenkali potong kasi i separuh.. akakakak

relaxNhappy said...

Suka lah tengok you n your husband sama2 usaha turunkan berat badan. Mcm tengok "the biggest loser" pulak =) I minat kat chicken wing tu.

Ayu said...

go go boy! go go boy! chaiyok!!! pasni mkin lebar la senyum TOH ek.hm...dah lamanya ayu tak mkn pizza hut/dominos.nak buat s'diri? huhu...bila kala lak tu ek.hehe...

DeLLa said...

ayoyoyo...jeles aaaaa... bikin pitam tengok nombor kat scale tu...sbb saya lagi berattttt..tp culas betul nak diet

lemongrass said...

Unaizah,
Memang sgt2 happy especially bila berat idaman tu he got it within 3 months :-)

Ummi,
Salam. Kak Ummi kena stop masak yg sedap2 lah mcm tu kalau nak bagi hubby kurus, hehehe. Tak bolehlah I nak meleleh air liur nanti bila masuk blog you :-D.

Dormadot,
Memang kan, rasa mcm nak nangis aje kdg2 tengah2 malam bila tak boleh tidur. Bukan sebab ada baby, tapi sbb hubby snoring, hahahaha.

Yati,
Apa jadi kat your elliptical? Our elliptical pulak we all dah jarang guna sekarang sbb I skrg tgh try build muscles and hubby pulak exercise by cycling to work. Weekends aje yg we all guna.

Shidah,
Kalau you post the kek to me, gerenti you boleh kurus sbb tak dpt rasa the kek, hehehe.
That's why I restrict myself to only be baking on Sunday so tak tergoda nak makan and habiskan the kek :-)

blu4sky,
Memang betul tu. Dulu kalau I jalan dgn dia, memang nampak sgt bezanya but now dah nampak ala2 gorgeous couple gitu, hahahaha ;-)

Bee,
thanks :-)

Nora,
Tu yg skrg ni dia hari2 tengok body kat depan cermin, hahaha :-)

Annisa,
Memang banyak weight yang he lost. Tapi memang kena cekal buat exercise hari2 non stop lah :-)

Aida,
Hehehe...I dah berenti shopping baju n pants utk dia for the time being until dia reach 75kg :-). Pastu, baru kita berfoya2 shopping balik, hikhikhik

KOG,
hikhikhik....I kan memang comel lote, petite, short :-). Tu yg tak boleh terlebih berat or else memang ala2 penguin aje nanti :-D

Emy,
Hahahahaha....itu I tak boleh nak tolong lah. Maybe you kena suruh dia gemuk kot baru dia stop snoring? hikhikhik ;-)

Nani,
Kalau I takde air for 3 weeks, maulah agaknya pindah rumah and hari2 makan kat luar, hehehe.
My kids klu makan pizza, 2 slices sekali hadap! :-)

relaxnhappy,
Biggest Loser couple, heeee. Tapi I dah stop losing weight, tinggal tunggu dia nak catch up aje :-)

Ayu,
I ni kan tiap2 minggu buat pizza sampai naik nyampah I tengok kdg2. Jom dtg rumah I, sure you pun nanti jemu gak makan pizza :-)

Della,
I pulak nyampah nak exercise tu yg nasib baik ada teman nak exercise n diet sama2, kalau tak, memang tak turun lah my weight ni :-)