Tuesday, 22 March 2011

Our garden update (yet again!)

Dah nak masuk 3 minggu in Autumn but the weather is still so hot during the day. Minggu ni aje, the temperature will be around 35°C and no rain in sight at all.

In a way, it is good sebab all the Summer veges and fruits are still in abundance. The veges yang I tanam pun still berbuah especially the chillies, terung and capsicums. And the cucumber plants and the tomato plants are fruiting and flowering as well Smile.

Tapi yang sedihnya, banyak pokok I yang kering aje kalau malas terlupa nak siram walau sehari. Pastu ada pokok yang mengada2 tu, nak kena siram 2-3 kali sehari untuk dia kekal cantik. I pun mandi 2 kali max everyday, takkan pokok mengada2 nak kena siram lebih dari tuan nya mandi kan, hahahaha.

Meh tengok pokok I yang mengada2 ni…

IMG_8423

Hah, padan muka kering aje. Tu lah sape suruh mengada2 nak mandi 2-3 kali, kan dah menyampah tuan tanah nak menyiram, hehehe. I think I kena alihkan the still viable kesum to another pot lah sebab the water well kat pot ni dah jampacked dengan akar kesum, tu yang takde tempat for the water to go to.

And ini pulak pokok cucumbers yang probably baru sebulan kot we all tanam.

IMG_8422

IMG_8420

Tadi I tengah bersih2kan the straggly bits of the plants, terjumpa these 2 growing cucumbers. But I just realised that I don’t like this type of cucumbers Sad smile. I lagi suka lebanese cucumbers yang I tanam tahun lepas tu. I bought this bush variety semata2 sebab I ingat dia tak menjalar, hehehehe. Tapi tengok lah pokoknya, sampai habis trellis tu dia conquer!

And ini pulak longgokan capsicum yang I tuai from our plants tadi. Banyak kan, Alhamdulillah! Smile I might just chargrill all of them and add them bila I masak couscous or pasta or salad nanti.

IMG_8416

Tapi banyak jugak yang rosak from water damaged. Tak silap I, this can happen when buah yang baru nak membesar tu kena siraman air tak sekata so some parts will be a bit ‘rotten’ and tak mengembang cantik.

IMG_8418

Tengok lah. Some parts ok, the rest kerepot sebab too much water, hehehe.

And ini pulak our dinner tonite.

Roast chicken with potato bake and green salad.

IMG_8425

Yang membanyakkan calories on this plate is the chicken skin tu aje but tu yang menyedapkan kan Smile. The potato bake tak banyak sgt calorie sebab I kurangkan sgt2 the cheese in the cheese sauce.

IMG_8427

Tak nampak gaya food orang tengah berdiet kan Smile.

Like The Other Half cakap, he is not dieting, he is only eating enough for his daily activities and not more. He used to overeat ikut nafsu tu yang badan dia naik membelon sangat2 tu. But now dia dah berjaya kawal nafsu makan dia, he is only eating what his body needs.

18 comments:

♥♥ EmmA *ef ♥♥ said...

Akak suka tengok kebun2 akak.. Sbb dah lama sy tak pi kebun emak saya.. rindu nyerr nak ke kebun sayur2an..

Fazlinil Irma said...

kak min.

dulu masa kat uk sy petik kesum yg dah gemuk2. simpan dalam peti beku. boleh pakai sampai setahun. dalam duk petik pun ada banyak lg yg kena biar kat pokok.

HaSue said...

Wahh..tiba2 rasa nak tanam timun gak bila tgk timun kak LG nih.
Manja tul tuu sampai kena siram 2-3 kali..hihi..

roasted chicken itu nampak sungguh sdp..

penDragon said...

N3 yg I tunggu2....ya ampun...geram tgk capsicum tu merah2 tapi sayang kan yg rosak tu...pelik kan cuaca skrg ni...kt sini pun walaupun skrg dh sepatutnya dh habis tengkujuh tapi still lagi hujan...x berapa nk panas...air laut pun mcm ganas je (mcm musim tengkujuh, ombak tinggi)

Dinas Aldi said...

Buruk pun takpa, ada bahagian yg elok masih boleh makan lagi.

I memang guilty habis2an bila bab chicken skin, itu yg I suka sangat, kehkehkeh! Sabor jalah.

MamaFaMi said...

Macam ni kan, nak kena train my body to tell me when it needs food la. Tapi I think, it's been telling, only the nafsu je yang tak reti bahasa. Bley? Hahaha...

Wah, very green hand la you people. Suka tengok hasil tuaian tu.. And your dinner... mmm mulalah nafsu lagi tak reti bahasa ni.. hahahaha

Sizuka said...

k.min,

bila la i nak jadi petani berjaya mcm u ni. takat ni, i cuma berjaya tanam pokok dalam farmville je. boleh tengok and telan air liur je la bila menuai, takleh makan mcm ur hasil tuaian :)

Noriz said...

wow...sejuk la tngan akak sbb pokok menjadi...congrats...
btw, bulan april nanti musim apa ek? sya ada trip dgn ofis ke perth tu...tak sabo rasa :)

relaxNhappy said...

Suka tengok pokok2 yg subur tu & hasil tuaian capsicum yg byk tu.

© Kak Billionaire said...

I rasa both of you bukan dieting tapi embracing government punya suggestion jadi swapper... ha ha ha. We all tak dietlah, LG coz according to kira-kira yang we all buat kat MyFitnessPal tu, our calorie intake memang kurang. So, what we do, petang-petang kami tambah kilometer and jam jalan-jalan kat area Tuart Hill ni. It's really good. Lost 1/2 a kilo semalam and then, hubby tak payah makan sleeping pill untuk tidur.

zeta said...

haah la kak..makanan tu xnmpk mcm mkanan org diet.. :)
bila tgk kebun akak..berkobar2 nak jd pekebun kecilan jugak..tp slalu hangat2 taik ayam je..hehe..
tp yg paling geram tgk..tetap la capsicum tu..byknya..best!!

June said...

eh suka timun favorite lah . best nyer ada tanah byk blh tanam2 sume .

Ayu Safieza said...

Kak LG...bestsnye bertani sendiri....kalu kat sini ada tanah pun Ayu nak menanam...tak suke menanam dlm pasu....and bergaduh dgn burung merpati duk mencatuk kat balcony nih....sob4!!!

DeLancrettLurpak said...

LG, I nak recipe potato bake buleh? mana tau, tetiba mood mari, leh la I buat, hehehe

lemongrass said...

Emma,
My parents pun suka berkebun. Tu yg agaknya I pun terikut2 sama :-)

Irma,
I ingat nak buat mcm tu jugak tapi bila terfikir yg kesum senang tumbuh kat sini sbb takde snow nor frost, terus tak jadi.

Hasue,
Tu yg I dah tak larat nak menyiram. Skrg ni biar aje dia kering, hehehe.

Pendragon,
Cuaca kat sini memang dah mcm M'sia padahal negara 4 musim and dah masuk Autumn. Patut sejuk sikit. Tu yg pokok2 I memang hidup subur as long as I rajin menyiram lah, hehehe

Dinas,
I pun makan aje chicken skin ni tp I buang utk hubby sbb dia masih belum mencapai berat idaman, hehehe

MamaFami,
tu yang skrg ni I tak bake anything except on Sunday sbb tak tahan godaan kadang2 tu bila ada depan mata, hehehe

Shidah,
I pulak memang tak pernha main Farmville tu maybe sbb tak dpt tuai hasil mcm in real life kan :-D

Noriz,
Bulan April musim Autumn/Luruh. Slalunya it's cold/cool in the morning and at night tapi nyaman aje during the day sbb matahari bersinar bangga :-). So, kena jugak bawak light jacket.
Let me know ye bila you dah nak sampai sini. Mana tau, kalau I free, boleh kita jumpa kat Fremantle or kat City :-).

RelaxnHappy,
Bila berkebun ni, part yg paling best bila menuai hasil kan :-)

Elee,
Kalau mcm tu, you ken aincrease your food intake lah ye :-). I tunggu hari I buat exercise baru boleh makan mcm2, hehehe.
Seronok lah ye Anney dpt jalan2 petang2 tu :-)

lemongrass said...

Zeta,
Tu yg my hubby cakap, dia tak berdiet cuma tak overeat aje :-). Kalau dulu, mesti dia tambah every time dia makan dinner, skrg ni tak pernah tambah dah, hehehe.

June,
the timun we all tanam dlm no-dig garden yg we all letak atas concrete sbb dah takde tempat nak tanam lagi, hehehe.

Ayu,
dulu masa we all menyewa, memang tanam dlm pasu aje sbb senang nak angkut kemana2 tp memang tak se best tanam kat tanah kan!:-).
merpati tu nak berkawan dgn you, hahaha

Lurpak,
Nanti I type ye :-)

Gina said...

Kak Min
geramnya tengok pokok kesum akak, dulu ada jugak tanam, cantik and kembang pokoknya, tapi january lepas balik malaysia for about a month, bila balik, habis kering dibuatnya

jul said...

nice blog contents esp.the beautiful pictures