Sunday, 27 March 2011

Tuckshop lady aka Makcik kantin update

How was your weekend?

Ours was quiet as usual. Stayed at home the whole day semalam (didn’t drive anywhere Smile) but drove The Little Misses to Sunday School and back hari ni. The Other Half lagilah malas nak drive so I lah yang kena hantar them today. Takpe, dapat pahala kan hantar anak2 pergi mengaji ni, hehehe.

Pergi pukul 9.30, balik sampai rumah tadi dah pukul 2.15 so memang terus lepak lah saje2 hari ni Smile. Tu yg dinner pun lepak aje I masak tadi.

IMG_8502

We had crumbed chicken breast strips (beli kat kedai), yiros bread (pun beli kat kedai) and mixed salad (carrot aje beli kat kedai. The capsicum, cucumber and lettuce kebun mari Smile).

Memang sempoi giler kan our dinner, hikhikhik….

Tu yang sempat put on my makcik kantin hat at the same time.

IMG_8496

The Other Half’s sandwich sebelum di wrapped. He wanted vegetarian cheese sandwich so I made sandwich with mashed avocado, chargrilled capsicum, marinated artichoke, gherkin slices and grated parmesan.

IMG_8508

This is his lunch for tomorrow. Vegetarian sandwich with chicken breast strips and fruits.

IMG_8514

And ini pulak lunchbox Miss 11. She has an after school Gavel Club esok, tu yang bawak extra food for afternoon tea sekali. 

IMG_8516

And ini lunch box Miss 7. She wants dates and rockmelon for fruit/recess time and custard profiteroles for ‘dessert’ after her sandwich, hikhikhik. I made silverside sandwiches for both of them.

25 comments:

NoRa said...

dalam banyak2 lunch box...i suka miss 7 punya..hehe macam2 ada..

lemongrass said...

Nora,
Hehehe...manalah my kids tak ingat I ni boleh buat mcm2 kan sbb their lunchboxes penuh dgn macam2 food hari2, hehehe.

A~ said...

wah u buat artichoke!! tell me how to masak/ marinate/ do anything with an artichoke.
btw, gherkin tu apa?

izahdaut said...

suke la tengok lunch box miss berdua tu.simple clean n healthy... nanti wanna apply to my sons..hihi konon laa... entah2 tapau nasi lemak jee..haha

lemongrass said...

A~,
Hahaha...I beli artichoke hearts yg dah siap marinated in jars. Sampai sekarang, I still tak tau mcm mana nak masak raw artichoke tu. Gherkins are pickled small baby cucumbers :-).

Izah,
Kalau I kat M'sia, tapau nasi lemak jugak kot dari Bapak ke Mak ke anak2, hahaha.

JaJa'Z said...

kak..awalnya siapkan lunch box..malam2 ni lagi dah prepare...

Sally said...

LG,
Saya berkenan betul la dengan lunch bag nya..cmner rupanya ya..selalu tengok from inside with the food...how it's look like ya...pasal food jgn ceritalah I dah apply for my kids too but a bit limited la jenis sandwichnya...baru leh tahan sampai kul 3 ptg..huhuh

relaxNhappy said...

Suka tengok lunchbox yg meriah dgn mcm2 food tu. I pun berkenan dgn lunch bag purple tu.

Dinas Aldi said...

tengok lunch box dema tu sampai berbunyi perut I padahal dah 10pm lebih dah ni, aiyaaakkkk!

Gee Carmen said...

syoknyeee dapat sediakan lucnh box utk satu famili. besar pahala tu :D

muahhhhh...

sHieRa cAkAp said...

Argh.. Sandwich tu nmpak sedap...

Bee said...

LG, bila nampak n3 u td anak bujnag kata nape mak tak buat bekal cam auntie tu..hr2 anak2 i bawa air kosong & 1 jenis menu je..tak la meriah mcm little misses tu..:)

La Petite Cherie said...

yummm custard profiteroles!! may i know where can i get the recipe? hehe. it's better to know the tried and tested ones :))

DeLLa said...

best tu..teringat zaman2 masa kecik..bwk bekal g sekolah

MamaFaMi said...

Tengok all the lunchboxes, teringat ler mama suatu ketika dulu. Hari-hari kena buat breakboxes. Tapi kadang kalanya, bila balik rumah, tanya anak-anak,especially my son, mesti dia kata, ada yang bawak lari food dia. Cemana tuh! Especially when I tapau him donuts. Bila dia nampak je donuts dalam breakbox dia, dia cakap... oh oh, I am in trouble! Hahaha.... pengabisnya kan, asal nak bekalkan donuts, mama bekalkan banyak-banyak supaya semua dapat makan.. yang paling penting, my son dapat makan!

Annisa said...

Tengok N3 akak ni terus jd lapar..huhu

MULAN said...

sama dgn mamafami.. lunchboxes dalam kenangan..

tetiba rasa seronok pulak macam nak buat lagi.. (konon laa, hehee)

Ayu said...

kak...apa rasa artichoke ek? ayu suka tgk rupa dia.slalu dok t'tnya2 rasa dia camne.hehe...

hm...zahra suka mkn dates ek? sama la mcm ainnur.klu bulan pose...dia la yg kasi perabis kurma kat umah tu.faris pun sama tp dia ada slow skit la klu nak dibandingkan dgn ainnur

nurulafida said...

Hi LG can i ask mcm mana u make those chicken breat strips...i tried looking at the supermarkets here mcm tak jumpa je

nurul said...

salam akak...lama dah x komen kat sini...woweeeee...suka la tgk lunch box diorg tu..mummy n wife yg sgt mithali!!

lemongrass said...

Jaja,
Kalau siapkan awal2, pastu masuk fridge, esok pagi tak payah bangun pagi2 sgt, hehehe.

Sally,
nanti I ambik gambar all our lunch bags ye. Kat rumah ni berlambak2 lunch bags, hehehe.

Relaxnhappy,
My kids hari ni rambang mata, tak tau mana satu nak makan sbb bnyk choices,hehehe.

Dinas,
Tu yg I masuk tidur awal so tak boleh nak surf blog orang tengok food so tak lah my tummy ni growling tgh2 malam, hikhikhik...

Gee,
Alhamdulillah :-). Memang best kdg2 menyediakan lunchbox ni tapi slalunya pening sbb tak tau nak sumbat apa :-)

Shiera,
I pun suka mkn sandwich occasionally esp yg banyak lettuce,hehehe

Bee,
Kat sekolah the girls ada recess and lunch, tu yg kena sediakan 2-3 jenis makanan :-).Slalunya I bagi fruit+ 1 snack utk recess, pastu sandwich/pies/sushi/leftovers + dessert/biscuits utk lunch. Tu yg meriah sungguh lunchbox kdg2 :-)

La petite cherie,
I got the recipe from here http://www.taste.com.au/recipes/13020/choux+pastry for the choux pastry and made my own custard. I added a bit of vanilla to the pastry though to hide the eggy smell a bit :-).

Della,
Selagi ada anak2 kat sekolah, selagi tu lah tugas Makcik Kantin I takkan selesai, hehehe

MamaFami,
Lah, siannya your son his donuts kena kidnapped, hehehe. Tu yg kadang2 I pun bekalkan food lebih sikit so they can share with their friends kan :-).

Annisa,
Kalau tengok N3 ni sebelum lunch, memang terus lapar, hikhikhik

Mulan,
you kena buatkan utk your hubby lah mcm tu or wait for the cucus nanti, hehehe

Ayu,
yg we all makan ni dah di jeruk dlm olive oil so texture dia mcm umbut keladi yg orang buat masak lemak tu sbb dah lembik. Rasa dia plain aje for me :-).

Nurulafida,
I pernah buat crumbed chicken breast. I guna recipe http://www.taste.com.au/recipes/1074/parmesan+crumbed+chicken. But yg I masak for dinner semalam, I beli kat kedai aje. Kalau you are in OZ, you cari brand Steggles in the frozen section, they have so many different varieties and they are halal :-).

Nurul,
Salam. Apa khabar? I should tayang lunchboxes yg I buat bila I malas, sure orang tak teringin, hehehe

zuwaidah said...

i love sandwich...you make me hungry

cek chun said...

rajinnya makcik kantin nihhh..
ur choice of sandwich filling mengancam sunggoh

lemongrass said...

Zuwaidah,
Sandwiches are so nice esp if the fillings sedap2 kan :-)

cek chun,
Makcik kantin kena rajin, kalau tak anak2 n laki kelaparan hari2, hahaha...

nurul said...

kabar x brapa baik sbb sentiasa around dgn research report...rasa cam high semacam especially buat writing.hahaha..serious sgt lapa tgk lunch box diorg.. sy time skolah rendah dulu pon mummy sy bawakkan lunch box tapi bukan lunch box la..sy rasa sesuai utk kita address as "recess box"..tapi recess box tu isinya nasik + lauk2 mcm lunch..LOL.x sempat la nak merasa puding2 or sandwich bagai..