Wednesday, 16 February 2011

Can’t think of one

Not feeling great. Slight sore throat and not feeling 100% so might go to sleep early malam ni Smile.

Layan gambar our dinners aje lah ye…

On Tuesday/semalam, I made slow-roasted chicken. I baked it for a loong time (about 3 hours kot) in the oven at 120°C aje. It made it so juicy and succulent but crispy skin.

IMG_7935

It’s a huge chicken! I froze the leftovers so boleh guna for other meals like pizza, pasta bake, mee goreng, salad ke Smile.

That thing that looks like metal grid under the chicken is silicon ‘wire’ tray. You just put that tray on the oven rack, pastu letak the meat you want to roast on top of it. Make sure you put a tray underneath the oven rack to catch the dripping fat/liquid.

It makes apa yg kita roast tu crispy all around Smile.

The Other Half kata, next time masak lama2 macam ni sebab all the flavours meresap cantik aje.

I cuma rub the chicken inside out with a mixture of grated lemon rind, lemon juice, garlic, five spice powder, salt and pepper. Then I sprayed it with olive oil spray.

IMG_7947

We all makan with lentil salad. First time we all makan lentil salad ni, it’s not bad at all actually, hehehe.

I have a small get together esok and I ingat nak bawak cake. So I made orange cake but I changed a few things in the ingredients.

It tasted really good but….

IMG_7970

So ‘ringan’ and very orangey, tapi did not come out intact, pecah sana sini Sad smile. So, it ended up being eaten by us, hehehehe.

Terpaksalah I masak another cake tadi which so far looks ok, hehehe…..

16 comments:

Ayu Safieza said...

mmm 3hrs roasted chicken..not bad...flavour ingredients pun cam simple jer...in the mean time..boleh basuh baju, sit up, blogging and....housekeeping kan....thanks kak....minum extra water tu....hopefully kak LG energetic besok hari nye....

zarin said...

errr camner rasa lentil tu kak? dah lama dah dok wonder rasa dia tuh :D
ish i dok asyik tenung drumstick yang montel tuh...pinggan siapa tu ye!
btw, have a good rest ye!

noir said...

i wished we were neighbours (i want the whole chicken). rest well, lg :)

Yat Maria said...

3 hours in the oven??? confirm anak ai ulang alik tawab kat oven seratus kali..tunggu bila dia bule dapat kongkang tu peha ayam..muehhehehe

get well soon dear...minum ayaq bebanyak ok..

my wordverif airsonfa..agaknya ni air leh buat baik lekas tak..hehe

an15 said...

get well soon Kak Min, kata nak shop2 kat Good Sammy nanti :)

Unaizah said...

Get well soon yea..

Chik Na said...

semoga cepat sembuh

blu4sky said...

get well soon LG...
amboi dalam tak sihat...sempat panggang sekoq ayam.. take care

SJB AKA SUE J-B. said...

Get well soon.

katak_78 said...

hohoh...master chef masak lagik!kat sana takde kelas baking2 ke.....kot2 la ada cam kat sini kan!

Mrs.Zack said...

Min...

First, ayam tu sgtlah menerujakan saya dan kek tu ohhhhhh tidakkkkk rasa nak capai je mesti sedapkan.

OK...get well soon dan minum air lebih sikit.

TopsyTurvyMum said...

wohaa..
sexy ayam u terkangkang camtu hahaha..
ececehh..ni macam nak kasi i sentap jer dok tayang2 u punya kek...pecah sana pecah sini pun tetap i terliur..baru 5 hari i puasa kek..hazabbb!

Ayu said...

tak sihat ke kak? hm...sama jela dgn anak2 ayu.baru je baik dr batuk n selsesam...dah batuk n selsema blk.

hm...ayam akak tu m'goda betul.huhu...tak sabar tul nak buat something yg leh dimasak dlm oven ni.la ni oven tu mcm p'hiasan je.aarrgghhh...

IrFaN CoMeL said...

pagi2 bukak blog nampak chick roasted yg sgt menggoda..lapar...lapar...

get well soon yer kak LG...

sarasofia said...

sis,
drink lots lots of fluids.. esp plain water.. get well soon ok..

lemongrass said...

Ayu,
I pun masa masak ayam tu, siap pergi kedai pastu ambik anak kat schools lagi. Balik tu still cantik n moist aje :-).
Alhamdulillah malam tadi lepas mkn vit C n garlic pill, sihat sikit tekak ni hari ni :-)

Zarin,
Rasa dia mcm kacang hijau kot. I beli yg brown lentil dlm can, senang nak guna, tak payah masak, hehehe.
Itu pinggan I, hikhikhik

Noir,
We still have more than half of the chicken in the freezer :-).


Yat,
kena masak masa diaorang takde kat rumah, baru aman sikit pintu oven tu, hahaha.
My kids pun sibuk aje tanya I masak apa when they could smell the nice roast chicken smell bila balik fr school :-).

Anis,
hahaha...esok lah I nak shop2.Tapi tak best lah takde kawan nak shop sama2 sbb u ada lab kan?

Unaizah,
thanks. ALhamdulillah, hari ni dah ok :-)

Chik Na,
Thanks ye. ALhamdulillah dah ok hari ni :-)

blu4sky,
thanks. AYam tu panggang masa tgh sihar, hehehe

Sue,
thanks :-)

Katak_ayu,
kat sini ada kelas baking tapi kalau I enrol, alamatnya makin gemuk lah I sbb hari2 membaking, hahaha

Mrs Zack,
I pun suka kek pecah2 ni sbb senang aje nak makan all the crumbs, hahaha.
Skrg ni tgh panas berdentung2 kat sini, maybe sbb tu kot tekak I tak larat

TTM,
muahahhahaha...eh, kalau you pose kek, satu rumah pun kena pose kek jugak ke?
Hari ni I mengketedarah makan kat majlis khatam quran tadi...fening I terus sbb overeat, hikhikhik

Ayu,
kena start guna oven tu, kalau tak, nanti jadi tukun aje lama2 ;-). Lepas ni, bolehlah Ainnur n Faris hari2 makan kek yg Ibu dia masakkan, hehehe

Irfan chomel,
nasib baik kenny rogers dekat eh ;-)

Sarasofia,
Memang asik meneguk air aje lately ni sbb it's so so hot here!