Thursday, 24 February 2011

The before and most of the way there update

Apasal sampai 2 entries in 1 day?

Sebab I tak sabar nak tunjuk kat satu donia gambar terbaru The Other Half.

Tapi, sebelum tu kena tunjuk before shot jugak kan masa dia tengah gum-gumuks tahun lepas.

IMG_6872-1

I ambik gambar ni on Christmas Day which is 2 months ago lah kan. Memang masa ni he was at his heaviest which was really heavy lah. He was close to 100kgs masa ni!

And tonite, jeng….jeng…..jeng……

Lihatlah donia, betapa banyak nya lemak2 yang sudah hilang dari badan ku ini! Dalam masa 2 bulan, he’s lost about 15kg just by doing loads and loads of exercise every single day and controlling his calorie intake.

IMG_8094

Sila berikan tepukan gemuruh ye Tuan2 dan Puan2 Open-mouthed smile Thumbs up Party smile

He was wearing a size S top in this photo which he has not been able to wear for a very looooooonnnnng time due to his expanding tummy.

Baru lah nampak macam Bruce Willis kan Lily and Kak Nor! Hahahahahaha…..

I am so so very proud of his achievement In loveRed heart.

89 comments:

zany said...

Min, 2 months lost 15kg, cepat sungguh. Congrats!

penDragon said...

hahaha...serius, mcm Bruce Willis!

wawa said...

heheh... sy suka tgk pic The Other Half yg before lg lah.. cute ckit then after....==))
apa pon taniah sbb da berjaya loss weight....

anymz said...

woooow! (mcm cerita p.ramlee 3 abdul)..kurus giler tu min...
apa2 pun clap10x dulu...
ha'ah lah cam bruce willis tapi bw dah gumuks...hehe

somuffins said...

Clap clap clap .... (siap siren lagi nih, hehe)

Alaaa bucuk2, senyomlah sket :-)

Ayu said...

clap...clap...clap....nmpk lain sgt la kak.sure dia happy n bangga kan sbb dapat pakai baju saiz S.bila la turn ayu lak nak sarung baju saiz tu? iiisskkk....

WaNNi said...

jelesnyeeeeee 2 bulan turun 15kg. saya nak turun 500gm sebulan pun tercungap2. hubby kak LG dah boleh buat workout DVD la camni. saya org pertama beli. artis kat uk ni kalo dpt kuruskan badan je terus keluar DVD.

shahlin said...

pakpakpak gebingg gebingg gebingg, sukan setakat tepuk tangan. kompang terus!! syabbass inspektor sahabb. bruce williis tuh

noir said...

i've seen this guy! what movie did he star in? congrats lg's super hero.

Liasari said...

serius berkesan! i better show this photos to hubby. hope bleh motivate him to lose weigh. mcm x caya in just 2 mths bleh beza byk mcm ni... heheh congrats matt!

Nanak said...

wowowowowowowow! mcm ni tak payah ikut The Biggest Loser..err..errr..er... tapi pic b4 tu nmpk lbh hensem..opps!

lemongrass said...

Zany,
Hubby I tu klu dia dah pasang niat nak kurus, memang dia akan usaha sedaya upaya hari2 exercise bagai nak rak and jaga makan giler2 sampai dia kurus betul, hehehe

Pendragon,
hehehe...itu nama timang2an dia bet me and my MyResipi forum friends :-D.

Wawa,
My hubby kata muka dia masa kurus nampak lagi awet muda, tu yg dia suka kurus tu, hehehe.

Kak Anymz,
lepas ni boleh lah hubby I jadi double Bruce Willis kan and bolehlah Bruce mintak hubby I jadi personal trainer dia, hahahaha.

Cik Som,
dia nak buat ala2 muka Bruce Willis dalam Die Hard, tu yg serious habis, hikhikhik

Ayu,
memang nampak lain sungguh kan. Dia pun terkejut tengok perubahan muka dia :-).
Psst...masih ada dlm simpanan lagi tak baju saiz S? :-)

Wanni,
Kalau you tengok dia exercise hari2 non stop even during the weekends, memang lah you yang tengok pun boleh lose weight sama, hehehe.
Nanti ye we all berdua buat buku diet ;-)

Shahlin,
kompang2 ni dah jadi lain pulak nanti, terus renjis2 di pilis, hahahaha....

Noir,
He's definitely a Bruce Willis double ;-).

Lia,
I guess with the exercise and jaga makan yg dia buat for the past 2 months, memang patut pun dia lose that much weight, hehehe.
Your hubby pun tgh try lose weight ke?

lemongrass said...

Nanak,
Biggest loser nanti akan panggil my hubby jadi trainer, hahahaha

@mumtazah.net/blog said...

Nampak lebih muda. Semoga menjadi suami/bapa yang sihat dan soleh.

-ilyannur- said...

wahhhh.. 15kg 2 bulan.. wow * double impress* mmg nampak beza gila lah. congrats!

Kak Rose said...

LG, congrats to ur TOH... 15kg in 2 months.... clap2 seribu kali!

zarin said...

woohooooo 15kg in 2 months! congrats congrats! err ini ahmad berlakon citer apa ye? macam kenal ek..nak mintak otograp lah ekekeke :D

My Life My World said...

Pewiiiiiiiiittttttttttt !!!! Clap Clap Clap ... dahsyat tu. Min I nak U jadi instructor I leh, I pun nak kurus gak. Harus menang TOH kalau masuk The Biggest Losser nih.

Min tambah hensem TOH, muda 15 tahun UUUU ... said congrate to him yer. Tumpang suka tengok orang hensem :D

Intan ~ Nur Azlina said...

salam..

wah, 2 bln 15kg turun, hebatkan...

cograte to Kakak Kantin juga... jeles tgk makanan yang sedap tp berkhasiat.

Intan ~ Nur Azlina said...

salam..

wah, 2 bln 15kg turun, hebatkan...

cograte to Kakak Kantin juga... jeles tgk makanan yang sedap tp berkhasiat.

JaJa'Z said...

OMG!!!!!!! biar betikkkk ni...dah jadi lain rupa ur hubby...tlg katakan bukan super impose..hehehhe tahniah!!!!

lemongrass said...

Mumtazah,
Amin...and insyaAllah :-)

Ilyannur,
I guess sbb dia banyak lemak2 nak dibuang, tu yg boleh hilang banyak :-)

Kak Rose,
penat weh tangan clap seribu kali tu :-)

Zarin,
Dia kena start pakai sunglasses aje lah from now on kan sbb orang dah cam dia femes, hahaha

Kak Acik,
I masak aje yg low calorie food utk dia, exercise selebihnya dia buat sendiri. Kalau you nak hire I jadi chef and hubby I jadi trainer, boleh lah, hahhaha

lemongrass said...

Intan,
Salam. thanks :-). memang kiranya husband n wife dua2 kena kerjasama, baru dpt result yg best mcm ni kan :-)

Jaja,
hikhikhik....lain sungguh kan rupa dia. I nak photoshop pun tak reti2, lagi lah nak buat superimpose gambar, hahahaha

ka6_jeram said...

Macam rupe lex luthor dalam smallville, nie yg tercaabr nak kurus gak nie.

Natasha said...

fuyooo.... makin pemes la dia nanti.. jenuh akak nak pagar kiri kanan. keh keh keh.

ICook4Fun said...

Oh wow, what a change. Now he can be GQ model dah. I just show my husband his before and after pictures. Harap harap it will motivate him to do so too :)

an15 said...

i rasa baru je last month we went to your house, now i dah tak recognize him!

bravoooooo!!!

an15 said...

i rasa baru je last month we went to your house, now i dah tak recognize him!

bravoooooo!!!

zawani yusoff said...

perggggghhhh...tahniah buat anda..hihihih...mmg b'beza sgt2=)

Arizakiah said...

Jelesnya....akak dah setahun tak makan malam tapi turun 2kg je....rasa macam dh givap.....

~LIZA~ said...

ho yeah!! tepuk tangan tepuk tangan tepuk tangan tepuk tangan tepuk tangan!!

Unaizah said...

Ewah dah sama-sama slim melim ni, bolehla bersanding lg sekali ahakss. Anyway, congrats to both of u...losing weight the right way.

NYKOLETT said...

Kak rose suka muka masa christmas but body pulak suka the latest hihihi..He looks much much older now but body looks tough!

Mak Qis said...

dulu2 akak masuk blog min (awal2 min blog dl la) akak dh ckp lam ati > ehh husband dia neh mcm muka bruce willis la...haha..sbnrnya gemuk ke kurus ke dia..mmg muka mcm bruce willis sgt2...tapi mmg kurus gila la weyyy...

Cikmin said...

pergggghhhh tabik spring to TOH... :P and how about u?

Dinas Aldi said...

wehh, nampak macam orang lain la..

Sizuka said...

waaa.. dasyat la k.min! memang kurus! but I think, I prefer him with a bit more fat, nampak muda skit :D

kudos to both of u :D

Cik Kiah said...

OMG!! :) That's all i can say hehe..

Rima said...

Woahhhh ada banyak kurus lorrrr.. jgn jadi macam my hb suah.. so so thin and tall hahaha.. kenapa lah ku tak kurus kurus .. dah dua hari makan tak renti kat KL ni.. susah nak kawal if ade kat KL :o(

Madam Sooyaree said...

Clap clap clap!!! Wow OH! Memang Bruce Willis habis you!

Wan said...

2 months? wowww. tp masa x kurus tu npk muka dia lebih ok.. maybe coz gambar kurus dia tak smile2.. hehe

My MAA said...

K'min,

mmg nampak muda! congrats!!..jgnla ada sesapa yg nak kenen2 ye....kalau producer film yg kenen2 xpe...kekeke...tp gambar yg before tu lg nampak romantik n fatherly hehehe..cograts also to u k'min!

De' Nurul said...

waaaaa 2 bulan je? jelessss T__T

Yan said...

wowwww!!!!!nampak mudo 10 tahun you...

2 bulan je....

kucingorengemok said...

wahhwahhhwaaahhh (sambil menepuk gemuruh, haha)... tahniah!

1 question- adakah senaman yang gigih menggugurkan rambut juga? heh ;)

wati said...

congrats to your hubby...tapi kan i tengok gemuks lg ensem hehe...sungguh berbeza rupa dia

Aswani said...

kak LG, apasal nampak mcm garang je utk gmbr yg selepas tu hihihi takutlah pulak!

T said...

Good Job to him!

My motivation to lose weight is still not here. tak sampai seru. hahahaha.

My spouse pulak nak gain weight. I was like ada juga manusia nak kena tendang complain tak boleh gain weight. I'm the asian here, but I have weight problem. And he comes from the fattest state in this country, and he is skinny.

anie,Nagoya said...

wow!!!!....(0。0)...byk tu.15kg for 2bln.dera apa yg u guna tuk u hb kulus?bagi tip dera-deraan.nak dera hb kita jd sulim-mulim.

n tahniah.plz keep encom ya...

Shereen said...

OMG!!!!...he look totally different...definately cuter!!!I'm so going to show my hubby this entry...kasi dia jealous and do something about his and his mrs weight..muahahaha.I'm impressed!!!

mrs plain-june said...

wowweee!!! bravo! bravo! cik abe saya perlukan 4bln utk turun 12kg. tp mmg org laki ni once they have set their mind.. the will be very very discipline.. kan? and oh! betul la kak.. yr hb looks like bruce willis! in fact, lagi hensem la.. sbb lagi muda ;)

SULAM QISTINA said...

wow nampak makin hensem la....pewwwiiiittt.....pasang lebih muscle skit....sure gigil nk lepas kluar..ihik...

yellowie roses said...

wah...wah...wahhhhhhh..........berbeda nyaaa..hihihihi9
ala.sis...gambar be2 mane??

llizam said...

am amazed!!! wOwW ... congratulations! *clap*clap*clap*

`uwaaaa... nak kurus juge! ;)

Ruch Mathers said...

akak your hubby buat exercise apa ye?na tau jugak.congratulations to him sebab lose 15kg.banyak tu!

MULAN said...

-15kg in 2 months..??? bravo to him.. nak kena tunjuk ini king kat rumah jgk.. kasi jeles..

Party Tupperware said...

wah!! dh jadik jejaka idaman australia dh ni!!!

ati_emylia said...

k.min...masa gumuks nampak cute....now nampak garang....tp hamsemmmmmmm hikhikhik...congrats to him n u too....

Suzie said...

wah2 perubahan yg ketara..hehe..tp serius nampak lain la

Liz Rohaizat said...

perghhh, kurusnya!!! serious nampak lebih muda. sure kak min senyum2 kalau jalan berdua dgn the other half.

JaSSNaNi said...

hari ni baru nak komen ni.. :)

1) makin muda
2) makin mant0p
3) makin melet0p
4) makin cergas

and.. 1st skali i nampak dekat spec mata dia.. gambar dulu pakai spec cuma nampak ciput je kat cermin tu urk cover mata, but skrg ngam2 satu muka leh cover.. hihihi
sama padan la both of you skrg... sama2 melet0p..

Mira Marlena said...

Kak Min...

Feewiiitttt!!! Bukan sahaja dah ada iras Bruce Willies...ada iras The Rock Dwayne Johnson la..wow!size S tu!That was my size 10 years ago..ahaks!

Lepas ni bolehla u guys amik gambar togeder-geder berselim-melim!

afid said...

cayalah kak!!:B

are you said...

2 bln 15kg? walawehhh....hebattttt. bravo! bravo!!

* salam ziarah...

Puan Yusrifah said...

MASYAALLAH!!!! Awesome!! Tahniah buat en.somi akak..kalu husband saya tgk nih,kompom diepon bermotivasi tinggi wat exercise tiap hr...Siyes cam tak caya..tp mmg 10 thumbs up for him..and you tooo kak..

EriN HairudiN said...

baru la nampak ke'bruce willis'an nya

ShaZa's said...

Fulamakkkkkkkkk...kuruihhh nyaaa hubby kak LG...ensemmm lagi tuuuu hehehehehe...tahniah2 pd kak LG n hubby coz telah berjy menurunkan berat badan sehingga membuatkan tahap kejelesannn kpd ramai org hahahahahahah

lemongrass said...

ka6_jeram,
Ish, kena tengok cerita smallville lah mcm tu so boleh dia perasan lebih2, hahaha

Tasha,
Muahahaha...kena I treat him extra well lepas ni ye so pagar2 tu kukuh :-)

Gert,
he still has to make his tummy extra flat with well-defined 6-packs before GQ comes a-knocking, hehehe.
I hope your hubby feels motivated too :-)

Anis,
kalau you selisih dgn dia tepi jalan, memang tak cam lah ye, hahaha

Zawani,
Memang even colleagues dia pun kata rupa dia dah berubah :-)

Arizakiah,
We all tak pernah miss any meals, breakfast, lunch and dinner memang complete and then siap ada snack times lagi. But memang jaga betul lah apa yg we all makan so tak lebih the daily calorie allowance :-)

Liza,
tepuk tangan banyak2 kali sampai kebas :-D

Unaizah,
I want to show to people that you don't have to starve or deny yourself nasi or roti or pasta just to lose weight. Tu yg tak sabar nak tayang gambar hubby kat blog ni, hehehe.
Nanti 1 day, we all ambil gambar berdua with our new slim bodies eh :-)

Kak Rose,
Muka masa christmas tu sgt lah chubby nya.
Psst...I pun suka body dia sekarang ni sbb so pejal, hahaha

Mak Qis,
Tu yg teman2 forum I semua gelarkan dia Bruce Willis sbb botak dia tu, hahahha.

Cik Min,
I dah tayang my new slimmer body hari tu so semalam giliran dia pulak lah :-). Nanti 1 day, tayang gambar we all berdua pulak, hehhe

Dinas,
I jemput Bruce Willis dtg rumah semalam jadi body double my hubby utk ambil gambar, hahaha :-P

Shidah,
Yang heran nya kan, his face dah kurus habis but he still has fat around his abdomen and his BMI is still in hte overweight range/ Terukkan!

wawa said...

salam kak LG...
huh..sangat ketara dan muka berubah tetapi hati tetap sama muahahahha..tahniah2..keep it up...

lemongrass said...

Cik Kiah,
amazing transformation kan, hahhaa

Rima,
I think your husband's tummy takde banyak fat like my hubby's, hehehe. So, still a long way to go for him to reach your hubby's thinness.
I pun klu balik M'sia, cannot stop eating mah!

Sooyaree,
Sure gerenti menang kalau ada pertandingan Bruce Willis double kan, hahhaha

Wan,
dia konon nak buat muka serious ala2 Bruce Willis in Die Hard lah tu, hehhee

Maz,
Dah lah Uni start balik next week ni. Sure all his students terkejut habis tengok his new look, hahahaha....

De'Nurul,
Ha'ah, dia memang sgt2 determined nak lose weight tu yg exercise and jaga makan habis2an :-)

Kak Yan,
Camni I pun kena start makan jamu lah ye so boleh awet muda mcm dia jugak, heheehe

KOG,
Sebab kahwin dgn I tu yg rambut gugur, hikhikhik. Pastu bila dah perasan ala2 Bruce Willis, terus lah dia suka botakkan rambut :-)

Wati,
Gemuks tu nampak chubby sgt pulaknya for me. Nanti I suruh dia senyum so nampak lagi hensem kurus ok :-)

Aswani,
Bruce Willis kan garang you! hahahha

T,
Hahahaha...tendangkan yr hubby for us as well ;-). How I wish we are the type yang makan apa aje pun still kurus. My hubby would definitely be in food heaven mcm tu, hehehe.
We asians can't be that fat sbb memang nampak mcm penguin sebijik :-)

Anie,
My hubby tu once dia dah berazam nak kurus, memang kuat giler semangat. I cuma tinggal masakkan all the low cal food and timbang food utk dia aje :-).

Shereen,
If my hubby can do it so can your hubby since sama2 Kiwi kan, hehehe.

June,
My hubby cepat turun sebab he rides bikes to work 4 days a week. Kalau drive to work, lambat lah dia nak kurus :-).
He said he's doing it for me sbb I suka thin man, hahaha.

Qistina,
Lepas dia dah capai weight idaman, dia akan tone up his muscles tapi taklah sampai bulky mcm weight lifter tu, hehehe

Yellowie roses,
gambar berdua nanti dulu, kena pakai smart2 dulu :-)

Ilizam,
terus teruja nak kurus ye bila tengok the photos, hehehe

Ruch,
my hubby rides bikes to and from work 50kms/day for 3-4 days a week. Hari yg dia tak ride, dia akan buat upper body or core exercise for 30-45mins guna Wii and also guna cross trainer for 40minutes mcm tu.
ANd sometimes 2 exercises in a day.

Mulan,
hehehehe...banyakkan dia turun :-)

Party Tupperware,
hahahahaha.....biggest loser Australia boleh lah :-)

Ati,
Masa gumuks nampak cute sbb chubby. Nanti I suruh dia senyum bila ambik gambar so lagi terserlah kehenseman dia ye, hahahahha

Suzie,
memang jauh beza kan rupa dia :-)

Liz,
kalau orang nampak we all jalan berdua, memang semua kata kurusnya we al sekarang, ehehehe

Nani,
We all pun memang perasan sgt muka dia kurus bila nampak spec dia mcm dah 'membesar'. Masa dia gemuk, dia kata spec tu rasa ketat sgt kat telinga. Skrg dah rasa longgar :-).

Mira,
I kena beli all new saiz S clothes for him! Sebab his old saiz S semua I dah donate, hehehe. But I love shopping so tak jadi hal punya, hikhikhik....

Afid,
barulah nampak perubahan dia kan :-)

Are you,
Ha'ah, tapi memang dia kerja keras utk turun berat banyak tu lah,

Yusrifah,
Memang semangat and motivation kena kuat kalau nak kurus ni. Tu yg dia boleh turun banyak in 2 months :-)

Erin,
Baru lah jeles Bruce Willis asli kan, hahhaha

Shaza',
Memang baru ramai percaya and jeles habis tengok berat dia sekarang, hikhikhik....

lemongrass said...

Wawa,
betul tu. Kalau hati pun berubah, memang nak kena lah dia, hahahhaa

esza said...

wah angah..tahniah pada matt kerna berjaya menguruskan badan...x yag susah2 masuk the biggest loser..agak2 la, kalau masuk the biggest loser tu, sure dah menang lah...angah pulak yg susah hati sbb dah makin hensem...hahahha....

sarasofia said...

sis.. ada mcm rupa satu actor la.. tp x hengat nama dia..

dah bole bergaya dgn body hugging nyer baju tu.. tahniah sis..coz u berusaha bersungguh2 masakkan low carbs foodies 4 u n him.. ehhh mana gamba u plak??

Mother of Two said...

tepuk...tepuk...tepuk....cayalah!!!

lemongrass said...

Ijah,
Memang tak payah masuk Biggest Loser kan, hehehe.
Dia pun susah hati sbb bini dia pun dah makin selim n menawan, kahkahkah ;-)

Sarasofia,
Dulu boleh pakai figure-hugging clothes tapi we all tak tergamak tengok perut dia membonjol mcm orang preggy aje, hahahaha.
Sekarang pakai body-hugging clothes, baru lah nampak seksi kan :-).

Shiela,
tepukan gemuruh kedengaran, hahaha

suzi fauzi said...

YEAy to both of u, ni kalu buat buku our journey to lose weight ni sure best seller u..heheh

lemongrass said...

Suzi,
hahahaha...lepas tu makin lagi femes lah we all kan ;-)

Gee Carmen said...

tahniah kak LG sebab dapat berdamping dgn klon Bruce Willis. tepuk tqngan lama2 ni hahh.. gumbiranya!

Ayu said...

OMG Kak. Terkejut sangat2! Good diet & excercise plan. Very inspirational! Congrats to your husband and to you!! Bila nak tunjuk gambar tuan punya blog pulak? ;p Take care kak.

lemongrass said...

Gee,
Nasib baik Bruce Willis kan bukan Telly Savalas, hehehe :-D

Ayu,
Sangat2 jauh beza kan the 2 photos :-). What a difference 15kg can make, hehehe. I dah tunjuk gambar my selim body hari tu. One day I'll tayang gambar we all berdua pulak ye!

yellowie roses said...

i'm waiting......hihihih ;p

nae said...

very impressive.....boleh buat buku ni. or give motivational talk:)

suzy said...

kak LG,

ur hubby nampak cute bile die chubby sket..
bile dh slim ni nmpk garang la..takutttt..mcm muke cikgu disiplin i mase sek rendah dulu..hehhee..anyway, congrats 2 him sbb berjaye lost 15kg..

AbbotCottage said...

BIAR BETOLLLLLLLLLLL NI KAK MIN??? SERIOUSS??? isk isk iskk..gosok gosok gosok gosok mata byk2 kali.

Natrah Norlin said...

nampak muda 10 thn

lemongrass said...

yellowie roses,
:-).

Nae,
hehehe...maybe buat motivational talk on the blog aje lah ye :-)

Suzy,
I kena suruh my hubby belajar senyum mcm Bruce Willis lah, hehehe

Abbot,
sure your hubby pun tak percaya tengok gamabr my hubby skrg kan sbb lemak2 dia dah banyak yg hilang, hahahaha

Natrah,
Terus jadi 20s kalau muda 10 tahun :-)

PatinPasta said...

LG,
Waaaaaaaaaah! Such a huge difference la. And betul, memang nampak macam Mr Willis! Ahaks! Congrats to him!

lemongrass said...

Aida,
Hahahaha...Bruce Willis without the muscles, yet ;-)

alamanda said...

wow. tp tak nak bruce willis. dah tua. mcm kris polaha. hihihihi. baru la namanye emsem.