Saturday, 19 February 2011

When all his pants are loose :-)

The Other Half has lost 12kg so far which is really good for him. He looks leaner and his love handle pun dah makin mengecut Smile.

But yang tak best nya, segala seluar dan baju dia dah sangat2 longgar! I have been buying him new t-shirts and pants for the past few weeks tapi tak banyak lah and yang murah2 aje. Sebab rugi lah kan kalau beli yang mahal sekarang ni sebab he is still losing weight.

I have also selongkar balik all the old clothes in the vacuum bags to look for his old clothes masa kurus2 dulu Smile.

Sape nak pakai nanti t-shirt2 yang dah longgar2 but still baru2 lagi tu. (Adalah yang I cilok and bega2 utk buat The Little Misses nightgowns nanti tu, hikhikhik).

But pagi tadi masa dia nak pergi painting class with Miss 11, berlakulah perkara yang sangat tragis….

I saw him kept on hitching his pants up. I pun tanyalah kenapa. Dia jawab, “my pants are so loose and I’ve used the last hole in my belt but they are still so loose.”

(dia nak tayang dia dah kurus sangat2 lah tu, hakhakhakhak).

Pastu, dia tunjuk lah kat I his pants and belt. Memang lah sangat2 nak terlondehnya seluar itu!

I tanyalah dia, awat tak pakai his other belts. Dia jawab, belt yang lain lagi lah besar nya, memang dah takde holes, hehehehe.

Pastu, (nasib baik lah bini dia ni quick thinking), I pun carikan my belt yang pakai buckle aje for him to try.

Muahahahahahahaha…..

Nasib baik lah ada belt yang boleh dia pakai so seluar dia tak terlondeh.

He said, “Oh man! this is so much better. I don’t have to keep on hitching my pants up anymore!

Pastu sebagai isteri mithali, I pun pi lah tulis ‘BELT’ on the shopping list I gave him, hikhikhikhik…..

But satu pun dia tak berkenan and came home empty handed. Nampak gayanya, next week ni, I jugak lah yang kena pergi meronda2 cari belt yang I think he might berkenan.

Sementara itu, I’ll be losing 1 belt lah sebab dah dijadikan rete dia.

2 hari ni I malas nak tayang gambar food sebab balik2 benda masakan yg sama aje (ala2 makanan kegemaran kambing and arnab, hikhikhik).

So, I tayang gambar yang I ambik masa tgh bosan gilers tadi Smile.

IMG_8004

selalunya I biarkan aje bunga2 ros tu kembang and layu di pokok.

IMG_8001

Tapi hari ni I terajin pulak letak dia dalam pasu, hehehe

IMG_7995

Segala warna ada kecuali the purple ones and the deep red ones. They are not in bloom presently Smile.

And ini pulak rupa ‘sarang burung’ kat atas kepala Miss 7, hikhikhik…

IMG_7992

IMG_7990

Nasib baik the magpies tak nak hinggap menumpang bersarang Open-mouthed smile.

35 comments:

cik fara @ fanadz said...

cantiknya roses.:) nanti kalau yg purple dah kembang, share la gambar..:D

Miss Layaleya said...

wow 12kg.. hebat2..
hehehe... comel la rambut miss 7 tu.. caption tu bt i nk gelak je.. :)

zany said...

pengantin dulu2 nak bersanding mesti gi bandar set rambut bagai, kalau miss 7 dah jimat banyk ni.

apa diet ur husband senang sangat lost 12kg. i ni catu makan macam nak rak baru turun ciput/5kg.

Dinas Aldi said...

Isy I geram betoi dengan rambut Miss 7! suka tengok!

marina anakcikbob said...

cantik la rambut ms 7..
curly 1, kaler dia 1..
cute!

ibh said...

suka tgk rambut miss 7...curly cantik la buat cam tu..

blu4sky said...

LG,
harta mu harta ku jua... hehehe..

HaSue said...

Kak LG,jealousnya boleh turun 12KG..dlm masa berapa minggu tu kak??
meh laa perturunkan ilmu tu kat kitorg yg nak loose weight gak ni..hihi..
rambut miss 7 tu macam wig jer kan..so adorable

lemongrass said...

Cik Fara,
I pernah tayang gambar purple roses tu. You boleh cari kat shortcut, 'Our garden'.

Layaleya,
I yg hari2 sikat rambut dia kdg2 memang rasa mcm sikat sarang burung, hahahaha

Zany,
Dia ada banyak lemak nak lose, tu yg boleh lose 12kg. And then dia exercise giler2 1 hari, cycle pergi balik kerja 50km, memang cepat lah lemak2 tu terhapus.
Kalau you exercise mcm dia, I gerenti you pun boleh lose 12kg in 5 weeks, hehehe.

Dinas,
kala you kena sikat rambut dia hari2, kadang2 rasa nak potong aje, hahaha

Marina,
I pun suka kaler tu, brownish golden :-).

Sue,
Kalau curly, bila kita ikat rambut sanggul, memang cantil ajw the curls berjurai kan :-)

blu4sky,
rete dia I tak boleh pakai lagi, hehehe.
I kena bega2 dulu baru muat :-D

lemongrass said...

Hasue,
dlm masa 5 minggu dia lose 12kg. Tapi dia memang betul2 cut down on his calories intake. Pastu exercise giler2 everyday, naik basikal pergi balik kerja 50km. Tu yg habis terbakar segala lemak di badan, hehehe

nur.. said...

cantiknya rambut miss 7...geramnya wanie tgk....

sarasofia said...

hahahaha..

semua seluar dah londeh.. well sis u kena selongkar balik outfit masa zaman muda2.. then u all boleh la feeling2 muda remaja..

wah chanteks all the roses itu.. my roses kat umah ni kecik2 je.. then x wangi lgsg.. tah naper tah..

she looks cute with that curly bouncy hair.. i loikeee...

Jiji-Fify said...

Wohoho!! kiut je rambut gitu.. macam org2 retro... i loike!

Saat Aku Kau Pilih"

NYKOLETT said...

Min ,kak Ros tak paham masud "his love handle semakin mengecut"...hihihi..i must be getting old..olalalalala

KEN said...

Hi akak Lemongrass ^_^

First time on ur blog and followed :) Your daughters are so adorable and beautiful!

Never been to Perth lagi but will visit one day.

Cheers,
Ken
Sabahan Mom :)

an15 said...

i hari tu bawak husband pegi shopping baju kat myer,diorag buat summer clearance so dpt 2 t-shirt for $15 :p

Shereen said...

LG,
Tell your hub...back to having a youth body so must ikutlah the fashion sense of youth also...pakai seluar boxer yang kilat-kilat tu and then pakai la his pants yang londeh..muahahahah!I tengok and feel so geram...macam I nak tolong hitch up kan for them!!
Miss 7's hair reminds me of those wigs yang jual kat DIVA..kilat and multiple colours lagi.Beautiful!

Sizuka said...

Congrats Matt!! lepas ni sham pun kena beli pants baru gak.. NOT! hahaha.. kena tunggu lagi 3 bulan kot baru boleh beli pants baru :D

lemongrass said...

Wanie,
bila tgh curly mcm tu, memang nampak cantik sgt2 :-)

Sarasofia,
Yang jadi problemo nya, i dah donate bnyk baju dia masa zaman muda2 dulu sbb semua tak muat dah, hahaha.
Ada chance lah dia lepas ni nak gi shopping sakan kan :-)

Jiji,
Curly hair is pretty when they bounce kan :-)

Kak Rose,
lemak2 sekitar perut dia tu lah love handle dia. Sekarang makin mengecut, tak dpt lah I nak jadikan handle bergayut, kahkahkah

Ken,
Hi there :-). Thanks ye sbb sudi dtg and follow my blog. And also thanks for the compliment.
Perth memang a nice city to visit. Dah dekat sgt pun dgn Sabah tu :-)

Anis,
Hari tu masa tgh giler2 Summer clearance, dia still gumuk lagi so tu yg tak beli apa2. Kena tunggu next Summer clearance lah baru best shopping sakan, hehehe

Shereen,
I pun mcm you, s'times nak aje I pergi hitch up kan their pants especially if they are waking in front of me with their undies in full display! Tak kuasa I nak menengoknya!
Her hair kilat if I baru shampoo n conditioned aje :-)

Shidah,
I nak tunggu dia betul2 capai his idaman kalbu nya weight, baru I beli all the pants and shirts :-). Sekarang ni, dia pakai belt aje lah, hehehe...

MULAN said...

cantik rose tu.. kalau sini, harus after 1 hour jadi biskut.. sbb weather dah panas terik..

ayooo.. miss 7.. geram nya..

zany said...

min, 50km everyday, no wonder lah. I tak sanggup.hehehe

zarin said...

cantiknya roses and lagi cantiknya rambut miss 7 :-)

kusut tk masa nk brush the hair?

Madam Sooyaree said...

Wow, 12 kg! Banyak tu! Rambut Miss 7 tu teringat pulak I pada hand bouquet orang kawin, hihi

shahlin said...

eee geramm tengok sarang burung tu. senang ke susah nak jaga rambut dia tu LG?

Mak Qis said...

hukksss 12kg tuh..kena ikut menu u la min...i nk start next week...hehehe..cita2 kemain je...hopefully jadi...
suka bc blog min..

Ayu Safieza said...

aiyakkkk...sarang burung....muahahhaa...lawak giler kak LG.....kak to date dah lose brp kg? jeng2 jeng jeng......

Zaitun said...

Roses again,cantik kak Zai suka.

Rambut miss 7 sebijik macam rambut anak bongsu kak Zai,rambut Alleycat.

Diary Kayangan said...

salam dear. since i found this blog, ive been thinking of your kids sis, seriously.. especially that nice 'sarang burung', how nice.. :)
your little misses buat nana tersenyum2 sendiri, Alhamdulillah. your motherly indeed gets me excited to be a mother. seeing u guys such a great happy family, insyaAllah ever after.
anyway, nice roses.. agak2 pasni boleh bukak kedai bunga tak? instead of bukak restaurant.. hehe

anie,Nagoya said...

muahah...muahh...

lawak hang laki bini.

lemongrass said...

Mulan,
Kat sini pun tgh panas sgt2 skrg and some of my roses pun kena sunburnt :-(.

Zany,
tu sbb our weight loss tak sebanyak dia sbb I pun tak larat kayuh bike 50kms hari2 :-)

Zarin,
Kalau baru lepas shampoo n conditioned her hair, memang best sgt2 brush her hair. Tapi esoknya, dah tangled sgt2 balik.

Sooyaree,
sbb pusing2 mcm the ribbon curls on the hand bouquet tu ye :-D

Shahlin,
sgt susah jaga her hair tu. Memang kena letak conditioner tiap2 pagi so I boleh comb her hair tanpa dia menangis.

Mak Qis,
We all exercise and jaga makan sama, tu yg boleh turun cepat our weight. Masa nak mula tu, memang siksa sikit lah tapi skrg dah biasa makan sikit and exercise hari2 :-)

Ayu,
I so far dah capai target berat badan idaman, hehehe. I cuma nak turun 3kg aje, tu yg cepat dah sampai target :-).

Kak Zai,
Sekarang anak Kak Zai dah pandai jaga rambut sendiri, tak lah susah lagi Kak Zai nak menjaga rambut alleycat tu ye tak, hehehe

Nana,
Salam. How's life? Thanks for thinking of us :-). I dont think I'll ever open a restaurant or open kedai bunga, hehehe.

Anie,
Laki I tu memang mcm tu kdg2, so not fashion concious. Nasib baik bini dia ni terer lah gak cari substitute, hehehe

PUTUBAMBU said...

lawanya rose tu..
lawanya rambut miss 7.. bergulung-gulung..

lemongrass said...

Putu,
rambut dia sentiasa bergulung2 :-). I pun suka tengok roses tu dlm vase mcm tu :-)

Diary Kayangan said...
This comment has been removed by the author.
Diary Kayangan said...

Alhamdulillah, dah makin pulih. setiap yg berlaku ada hikmahnya, insyaAllah.. now ni Nana tiap ahad akan ke Outreach dgn friend of mine dr Dublin, sama2 belajar and mendalami tentang islam, insyaAllah sampai bila2. thanks dear atas kata2 semangat yg u pernah bagi. i thank Allah, life is getting better even more. anyway, of course akan selalu thinking of u guys, even nana bagi link blog akak ni kat my friend tu and said such a nice, great and happy family..tremendous :)
how i wish....

lemongrass said...

Alhamdulillah. It's good to hear about your new found happiness and peace. Hopefully, this time your happiness will last forever and this guy can give you what you deserve :-).