Thursday, 10 February 2011

A D’oh moment

Pagi tadi saya sungguh lah excited bila bangun tidur.

As usual, bila bangun pagi2 buta dengan bleary eyes lagi, terus do  bodily function and then terus naik atas weighing scale. Konon2nya bila pagi2 tu, we usually have the lowest body weight lah sebab kurang air and tak makan lagi.

And bila I tengok the number, terus rasa happy giler because it’s 100g less than my target weight! Yeayyyyyyyy!!!!!!

Terus pasang cita2 nak ambik gambar buat kenang2an (masuk blog lah, apa lagi, hehehe).

So, balik aje from sending The Little Misses to school pagi tadi, I pun terus lah usung camera bawak masuk bathroom. I cuma nak ambik gambar the scale ok, nothing else!

As soon as I stepped onto the scale, terkejut I tiba2 sebab my weight mencanak naik suddenly. Nak kata I dah breakfast, belum lagi. Nak kata I pakai baju tebal2 giler, tengah Summer panas berdentung so tak kuasa I nak pakai sweater bagai.

Since I tak percaya the first result, I pun try lah again (kalah orang buat stat analysis their data aje, hahaha). Naik lah I lagi sekali on the penimbang, still the same mencanak2 naik the weight from this morning.

Uwahhhhhh!!!!!!! Sedih giler I masa tu, terus tak jadi nak ambik gambar Sad smile…..

Pastu, I pun pi lah merajuk and called The Other Half….

This was what he said, “Have you thought of putting the DSLR down when you were weighing yourself?

D’oh!!!!!!!!! Many many D’oh!!!!!!

Muahahahahahahaha…..

Silly me! Embarrassed smile

Patutlah mencanak2 naik my berat. Rupa2nya I terlupa yang I was holding the DSLR yang berat itu masa menimbang.

Lepas tu, I pun timbang lah balik semula.

Phew…… It’s gone back to the right number, hakhakhak….

Next time, either suruh orang lain ambik gambar or just guna handphone aje, baru lah betul bacaan nya kan Open-mouthed smile.

I nak tunjuk gambar The Other Half before and after the 10kg transformation.

IMG_6784

Ini gambar dia mid December last year. I know it’s a bit blurry but tak banyak gambar latest dia yg face on.

And ini pulak gambar dia sat tadi.

IMG_7858

Ada beza tak muka dia? I think muka dia and around his neck dah kurus sikit and his waistline definitely makin kecik Smile.

Kiranya kalau I peluk dia, lagi banyak lah my arms yg overlapping around his back, hahahaha…..

And ini pulak gambar our dinner.

Beef masak kicap special with stirfry veges and rice.

IMG_7849

Apasal special? Sebab I masak kat slow cooker and letak kicap, oyster sauce, sweet chilli sauce and rempah ratus Smile. So Mamak celup tu tak lah rasa rindu nak makan kari aje!

28 comments:

Sizuka said...

K.Min, ur hubby nampak kurus!! I think sham pun dah turun more than 10kg, tapikan, sakit hati betul. dia takmau timbang, dia takut de-motivate pulak kalau the weight loss tu not as much as he expect it to be.

congrats for reaching ur ideal weight. I'm so jeles.. huwaaa...


ps : bake red velvet cake for me please :)

Nanak said...

kak, saya pun dah kurang 1kg..ahahaha..ok, ada 2kg lg nak buang..

Ayu said...

hahaha...lawak la akak ni.yg pi timbang skali dgn dslr tu mmg la berat naik m'canak.ayu awal2 dah agak dah...mesti akak timbang dgn camera bagak tu skali.betul pun.hehehe...

btw TOH mmg nmpk slim.say congrats to him eh.

lemongrass said...

Shidah,
Thanks :-).
I think Sham kena timbang, baru lah dia lagi2 motivated bila tengok the scale turun kan :-). And my hubby pun measure his waist as well and he can see his waist decreasing in size. Tu yg buat dia lagi teruja, hehehehe

lemongrass said...

Nanak,
go Nanak go! You can do it! :-)

Ayu,
hehehehe....apa lah I ni kan. Sbb excited sgt nak timbang, tu yg terlupa DSLR bagak tu ada kat tangan, hehehe. Thanks ye for the ucapan tahniah tu :-)

NoRa said...

wah..kurus ye the other half..congrats

kak LG, esok gambar akak la pulak ye.hehe kasi semangat orang lain untuk berdiet n sihat

hana said...

salam kak....
suwi tenan aku ora mereneh.... byk n3 tertinggal... kene scroll slow2... hihihi... wah kakkk ... kok pakat2 karo bojo ne arep kurus... tahniah loh kak... tp kuwe kan wes krempeng! kok arep krempeng menneh?? huh! jeles haku kak!!

noir said...

very impressive your other half managed that in a short span of time. makin marketable lah...i mean makin hensem

NYKOLETT said...

lah ingatkan nak tayang gambar min!

Eda said...

hihi...lawak la akak ni..nnt set la timer ke utk snap pic scale tu..

dinner tu buat perut saya lapar pulak..;-)

Adnazthie said...

ha ha ha he he he hu hu hu..lawak tullah LG..apa-2 pun teruskan usahamu..

Dinas Aldi said...

dengan adanya sokongan moral isteri yg masak makanan2 kalori rendah ni, kalau tak kurus juga tak taulah, hehehe..

err, TOH pegang bekas air tu sebab nak simbah kat orang yg snap gambar dia kalau dia tak nampak kurus ke? kehkehkeh I lawak aje k.

My MAA said...

Alahai K'min...tula pasal takkan la plak tetiba ada gravity effect yg bole buat weight tu differ mencanak2...hikhikhik...not to worry k min...i think by tomorrow dsah bole buat choc cake tu n pass kat sini yeeee.....u dah too skinny la k'min!!! dah cukup slim melim...hehehe...i nie aje yg btambah plum....apa nak buat tgh belajar nie x larat nak strict diet...tgh baca perut berkeriut x le concentrate (hahaha....alasan le tuuu)so makan je laaaa...

NurulAsyikinAziz said...

kurus nye the other half. makin hensem. opsss suami org. haha main2 je kak LG :)

Rima said...

Woahhhh hamsam hamsam.. dah kurus sehhh.. my hb kudut.. makan banyak pun macam tu jugak.. banyak kuman tak hahahha

shahlin said...

hahaha gelak giler kak. masa baca buat assumption sendiri tapi x terpikir langsung pasal dslr tu. wah wah choc cake is coming :) cayalah LG. usaha yg berbaloi

d_uzid said...

salam kak. eh whats ur hubby's twitter ? lemme follow him la kalo dia kurg followers..huhu

SJB AKA SUE J-B. said...

Wow banyak juga perubahan muka your hubby tu. Kalau my hubby nampak mesti jealous habis ni hahaha. Coz, berbulan bulan diet tapi tak ada juga perubahan hahaha.

Flower said...

Oh yeah, nmpk kurus dah. Your gmbr mana lak? Boleh tgk berbandingan. I started my pilates again and told my trainer, more cardio on the powerplate pls....

Messy Mummy said...

Kak,
Saya nak gelak dulu boleh? Heheheh.. kelakar tul tapi biasalah ehh, bila kiter excited mesti ada blur moment. Mesti akak tersenyum lebau sebab bila timbang balik.. Cantik jer no. nye yer.. As for ur hubby.. tabik spring lah.. Di manakah gambar tuan punya diri? ;)

afid said...

hahahha..ape2 je la kak LG, Tapi x aci sbb ambik gambar TOH dari tepi..haha*mendengki*

kucingorengemok said...

betul² macam before-after pic orang nak jual ubat kurus- before pic muka sedih je (blur plak tu, u nak ambik gambar bunga kan sebenarnya?), after pic senyum lebar! hihi :)

shiori_LA said...

hehehe nampak kurus sikit la TOH tuh...makin handsome la dia...hehehe..

-ilyannur- said...

wah..semakin muda.. hihi..dan paling penting double chin macam dh xde. pic sis mana?letak lah nanti =)

mrs plain-june said...

kihkihkihkihkih.. kalau saya buat camtu.. then call cik abe.. soheh kena usik sampai tua! hehe.. btw, mmg betul ckp ilyannur.. your TOh looks younger.. mcm cik abe saya.. masa kitorang tunang ada kawan mak ckp mcm bapak budak! but now, he's a lot slimmer.. ada yg tak percaya anak dah 4. hello.. bukan dia yg beranaklah!

anymz said...

waaah..dah kurus banyak nampaknya hubby tu min..leher pun dah panjang tu...cukup lah takat tu je kot..kurus sgt pun tak lawo pulak nanti kan..?

psst
dah pegi mayfair dah..hazab min..2 minggu takleh makan nasi..fengsannnn..huhu

lemongrass said...

Nora,
Tu yg hubby I happy aje I nak ambik gambar dia tayang kat blog, lagilah dia perasan kurus ;-).
Gambar I tunggu dulu ye!

Hana,
Aku krempeng part dodo ne wae, sikil ku isek koyo balak, hahaha. Susah tenan eneng gene Jowo sikil balak iki! hahahaha

Noir,
Luckily lah I'm the only one who's willing to stick with him through thick n thin, hehehe.

Kak Rose,
Tunggu dulu ye :-)

Eda,
Kena tunggu hubby in a good mood nak tertonggeng2 ambik gambar I, hahaha.

Adnazthie,
hehehehe...excited sgt punya pasal :-)

Dinas,
Nasib baik isteri dia terer masak kan so x perlu dia susah payah cari low calorie meals, hehehe.
Dia nak isi air kat fly trap, terpaksa tangguh sbb bini suruh berposing, hahaha

Maz,
Kena tunggu Matt senang, baru lah boleh I suruh dia ambik gambar I so takdelah tetiba mencanak naik the number, hehehe.
I krempeng part waist up aje, part waist down, betis n peha I still besar balak, hahaha.

NurulAsyikin,
hehehe...makin kurus, makin hensem, tu yg dia beria nak kurus tu :-P

Rima,
Kalau orang tua dolu2, diaorang akan kata yr hubby ada belaan tu sbb tak gemuk2 walau makan banyak. My hubby pulaknya, diaorang kata penternak berjaya sbb makan lebih sikit, terus gemuk, hahaha.

lemongrass said...

Shahlin,
I pun tak terfikir langsung yg DSLR tu seberat itu but memang terkejut sungguh I bila tengok berat I naik mendadak2, hahaha

d_uzid,
Salam. My hubby tu hangat2 taik ayam aje when it comes to twitter, dah berminggu2 dia tak bukak his twitter.Bila I tanya, dia kata, dah bosan, hikhikhik...

Sue,
I guess sbb of the exercise that he does kot, itu yg cepat lose all the weight. And he has plenty to lose anyway, hehehe

Nora,
Gambar I tunggu dulu ye :-). I guess now yr kids dah sekolah, senang lah you nak sambung pilates n pergi gym again kan!

messy Mummy,
Bila excited sgt2, everything else jadi blur.Boleh kan tak perasan yg the DSLR tu around my neck, hahaha.
I kena cari tight clothes, baru boleh tayang my new body, hahaha ;-)

Aifd,
hehehe...Sikit nya susah ke dia tahan nafas nak bagi perut dia kempis, tu yg ambik gambar dari tepi, hahaha ;-)

KOG,
Memang betul tu, hikhikhik.Bila gemuk, muka masam aje, bila badan dah ringan, senyum memanjang, hahaha. I zoomed ke bunga, dia cuma tukang pegang bunga aje :-D.

Shiori,
makin perasan hensem lah dia nanti bila makin kurus, hehehe

Ilyannur,
Gambar I kena tunggu dulu sbb nak cari baju sesuai nak berposing, hahaha

June,
Biasalah kan kena ejek ni sbb kita selalunya 'perfect', hahaha.
Hubby you sure rasa best aje kan sbb makin dia berumur, makin nampak muda. Nasib baik lah lemak2 from bersalin tersorok kan so boleh lah kita still perasan awet muda lagi :-)

Kak Anymz,
Hubby I still nak kuruskan badan until BMI dia normal. Sekarang ni still dlm category 'overweight'.
Kalau I pun, rasanya tak boleh buat mayfair tu sbb dia tak bagi i makan nasi, hehehe