Saturday, 1 May 2010

Blue cheese and sambal kicap

Hari tu kan I masak scrambled eggs for dinner and tak tayang on my blog. Hah, malam ni I tayang our scrambled eggs that we had for dinner! hehehe…

But you know that this plate was definitely not mine sebab ada blue cheese on the scrambled eggs. I hate blue cheese! The Other Half will buy blue cheese once in a blue moon bila dia teringin or mengidam. Ye lah, sape cakap pompuan aje yang mengidam ni, guys pun mengidam gak, hikhikhik….

And bila dia makan blue cheese, we try to sit as far away from him as possible because of the stinking smell. And he only buys the mild blue cheese aje but dah stinking gak. Can you imagine if he likes to eat the really strong blue cheese? Mau lah agaknya I akan muntah kat dinner table tu kot bila tercium bau dia :-).

IMG_2821

The Other Half’s plate, scrambled eggs on toast with blue cheese.

And since he’s eating a stinky cheese, I pun nak join jugak lah with the stinky part. I masak nasi goreng sempoi and makan dengan sambal kicap. Sekarang ni my mulut pun bau garlic aje, hikhikhik….

I masih mengidam nak makan sambal kicap tu, tu yang I gagahkan jugak masak nasi goreng. I rasa tak tertelan pulak kat tekak kalau I makan sambal kicap tu dengan scrambled eggs….

IMG_2824

By the way, last nite we all tengok Avatar on the ‘big screen’ aka the wall on the projector. That’s the first time Miss 6 and I tengok Avatar tu, hehehe. It was really impressive watching it that big. Patutlah ramai yang tengok berulang2 kali at the cinema kan.

20 comments:

ibu,mommy,mom... said...

Hi Lg,I love the scrambled egg and can makan with the sambal kicap.Yummy!!

Syakira said...

.sambal kicap memang sedap :) cecah mackarel bakar best tuh !!

Flower said...

Mcmana you buat sambal kicap tu? Tunjuk ajar sikit. I tak pernah buat sambal kicap.

kat rumah I tak pernah beli blue cheese. Bau busuk mcm stokin busuk. The only cheese yg busuk I beli ialah gruyere. bau dia a bit nutty gitew. Kkdg cium mcm bau belacan pun ada. Tp since I mmg makan belacan, tak kisah lah kan.

Anak2 I pun hari tu tgk Avatar. Beli kat BigW masa first2 time dia keluar. I dah tgk 3D kat wayang tapi I gi tgk sorang2, n hb jaga anak.

blu4sky said...

hahahaha LG...sambal kicap tetap di hati erkk...

Mat Gebu said...

Salam LG..biasa lah kan kita ni the jawa's..mana boleh tinggal sambal kicap..tak caya tanya Hana, dia pun sama.....

FairyLilly said...

alahai..bila nampak sambal kicap tu i pun teringin gak nak makan ngan nasi...hmm nampaknya tak berjaya jugak seminggu tanpa nasi huhuhu.

lemongrass said...

Ibu,
hikhikhik...rasanya tak tertelan kot I makan sambal kicap tu dgn scrambled eggs on toast :-)

Syakira,
dah lama tak makan mackerel bakar :-)...Memang sedap kan!

Nora,
I punya sambal kicap just tumbuk fresh chili (as much as you like) with garlic (as much as you like) sampai a bit hancur. Then tuang kicap manis ABC tu and a squirt of lime juice.
I pun beli Avatar tu on Thursday kat KMart, nasib baik diaorang ada banyak stock, hehehe

Blu4sky,
I ni kadang2 bila teringin nak makan sambal kicap, seminggu tu selalu sgt makan. But kadang2 sebulan tak sentuh langsung :-)

Cik Mat,
Hidup Jawa!!!! Hahahaha

Fairylily,
I kan ada simpan stock sambal kicap in the fridge. Bila bukak fridge and ternampak sambal kicap, terus tang2 tu jugak rasa nak makan nasi panas, hahahaha

azieazah said...

Ya, masih ingat tentang projector yang gunakan dinding rumah sebagai layar peraknya. hehehehe.. Kak Azie pun tak tengok lagi citer Avatar tu.

rainoserez said...

blue cheese tu bau mcm mana eh? agak2 mcm mat saleh bau kita nyer belacan ker?

Yat Maria said...

Some time back ada orang nak kasi try blue cheese...tak sempat try pun bau dia I tak der selera nak try pun...mungkin rasa dia sedap kot..satu hari mesti nak cuba juga..bila tu tak tau lah...kalau masuk amazing race gerenti kalah if kena makan blue cheese:)

Azita Zain said...

ada blue cheese ke? x penah dengar lak....tp kalernya x plak biru ye...!

Shirley S Wong said...

nyum....nyum....yummmy.....^_^

indahhouse said...

salam kak LG,
tak penah beli blue cheese. ada bau ya kak? nampak yummy je atas roti tu.hikhik. tak berani la nak cuba makan blue cheese. hikhik

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, ur dishes make me drool la kak! Errr...geramnye tgk nasi goreng tuh! yummmm! ;)

Dear, pls accept some awards from my page ya. Whichever U like...

http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/05/awards-and-cards-receiving-day.html

Maryam said...

Salam Kak Min !!!
wow scramble egg i liokee...
kak Min ada ek blue cheese? guane rasa nya ye kak? tak penah try lg ni first time baru dengar
btw mesti seronok kn adik gebu i tu menonton Avatar dgn family hihi

SJB said...

My hubby pun suka makan blue cheese hehehe. Tapi bukan untuk saya lah eeee tidak tahan bau tu ha..ha..

cupcakekasih said...

diumumkan pembatalan diet hari ini kerana sudah terpercik selera melihat kesedapan menu di dada blogmu ini dinda LG :-))

ibu,mommy,mom... said...

Lg,I ni hantu sambal ...sambal kicap,sambal belacan ,sambal petai...kow kow i boleh tambah nasi berkali kali...hikhik..oh lupa nak tambah...i ni hantu makan jugak:):):)

Kniedaz said...

busuk sangat ke bau dia? huuhu

lemongrass said...

Kak Azie,
I pun baru lah first time tengok Avatar tu on Friday. Orang lain dah berpuluh2 kali tengok, hehehe

Raino,
Macam Mat Saleh cium bau durian lah. Bau dia mcm cheese yg dah rotten tu :-)

Yat,
I pun mcm tu jugak. Every time hubby beli blue cheese, memang nak rasa but the smell aje dah put me off, hehehe But I think once you cook it in something, tak bau dah kot agaknya :-D

Kak Ita,
yang we all beli ni mild blue cheese so kaler dia tak blue sgt. Kalau yg strong tu, penuh dgn blue veins in it mcm kita letak dakwat biru hitam kat dlm cheese tu, hahaha

Shirley,
the blue cheese or the nasi goreng? ;-)

Indah,
bau dia mcm cheese dah busuk tu a bit so tu yang I tak tahan nak muntah tu, hehehe

Love,
thanks ye for the award! nanti bila I dah less busy, I 'll go and get it :-D

Maryam,
salam..
blue cheese in rasanya Mat Saleh aje kot yg minat sbb bau busuk mcm diaorang, kahkahkahkah ;-D

SJB,
memang tak tahan kan bau dia, so strong and repulsive! I'd rather cium bau durian then bau blue cheese, hehehe

Kak Jun,
hahahaha...sian you kena batalkan diet ;-D

Ibu,
I pun suka sambal jugak especially kalau makan dgn nasi putih panas2 kan! :-D

Kniedaz,
for the Mat Saleh, busuk lagi bau durian kot but for me bau durian I boleh hidu hari2 but bau blue cheese ni memang tak larat :-)