Monday, 24 May 2010

Behold! The magic freezers…

Miss 6 is sick again, her asthma is back. So she won’t be going to school esok and I lah yang kena stay at home dengan dia :-). She’s been taking Seretide twice daily non stop since she’s first diagnosed but I guess viral infections sekarang tengah berleluasa sebab tengah musim sejuk kan so tu yang dia start batuk balik and the preventive medicine wasn’t doing a great job. Oh well, the joy of having 4 seasons :-D. Hope she has a good nite sleep tonite without too much coughing and sniffling and having to take the puffer.

Anyway, ramai orang asik tanya about my magic freezers ni kan sebab I slalu sangat recycle our dishes when I’m in my malas to cook mood. I ni selalunya masak more than enough food for 4 people at dinner time. And I will pack some of the leftovers for The Other Half to take to work for lunch the next day. I will be so happy kalau the leftovers terus habis the next day but most of the time, memang akan ada saki baki for another meal or lunch. And sebab tak baik membazir makanan kan, I pun selalunya akan simpan them in ziplock bags or in plastic containers in the freezer to be used sometime in the future when I’m being lazy, hehehe.

Kalau I buat BBQ, we all akan BBQ 1 whole chicken as well to be kept in the freezer so we can use it anytime we like. Kalau masak sausages, I akan masak extra and put them in the freezer too. Masak apa2 pun lah, kalau ada lebih, mesti letak dlm freezer, including nasi! Kalau I buat karipap or doughnut, pun sumbat dlm freezers jugak untuk di buat makanan for afternoon tea or for The Little Misses lunches.

Tu sebabnya my freezers rupa dia macam ni…

IMG_3248

Ini freezer in the kitchen where we put everything and anything but mostly non meat stuff lah like karipap, segala macam jenis pastries, frozen veges, ice cream and entah2 apa lagi including leftovers, hehehe. Don’t ask me what’s in that red plastic container because I dah lupa what I put in it. I rasa dah berbulan2 kot benda tu dalam freezer tu. One day I think I have to defrost the container and find out what’s in it! wakakakakakaka…

IMG_3250

Ini pulak our upside down drawer freezer in the laundry where we put our meat/seafood/chicken and everything else yang I boleh sumbat in it. I jumpa the peanut sauce haritu dalam one of the drawers ni lah :-D.

As you can see, both freezers sangat2 lah chock-a-block nya with stuff. I tak boleh tengok the freezers empty, rasa lain macam aje so tu yang I sumbat dengan segala macam benda. Tepung2 or baking stuff I memang tak letak dalam freezer. Kalau I kena letak baking stuff or tepung dlm freezer, memang I kena beli another freezer lah mcm tu, hahahaha. Kira kalau ada darurat kat Perth ni, memang we’ll be fully stocked lah with food, hikhikhikhik…. Tu yang kadang2 terlupa ada simpan leftover food inside here sebab dah penuh sangat dengan macam2. But bila geledah freezer, masa tu rasa best sebab tetiba terjumpa harta karun! Save me time from cooking, wehehehehe….

And gambar bawah ini pulak khas untuk FairyLilly and TTM..

IMG_3236

Tadi I pergi serbu Coles and borong their curry pastes, I beli sampai 8 packets you! Ini pun dah last kopek punya, memang orang lain dah borong giler2 macam I jugak. Sedih betul sebab Rogan Josh dah habis stock :-(. Check out girl tadi agaknya mesti ingat I nak buat kenduri kot sebab borong curry pastes berpacket2, kahkahkahkah. Either that or dia ingat I ni mesti malas nak masak from scratch! :-D. Best you sebab I dapat kofta, korma, balti and vindaloo untuk buat stock until 2012(well, they expire in 2012 so tu yang borong bagai nak rak, muahahaha).

51 comments:

Sizuka said...

k.min, waaa... byknya barang dalam freezer k.min. i have 1 huge freezer, yg boleh isi 3 adults. i'm in the process of mengosongkan the freezer. last month tak beli stock ikan/daging/ayam. this month pun takmau beli jugak. maybe i dont have to buy anything for the next 3 months :D

Yati Harvey said...

LG,
Freezer you mengalahkan gua karun Ali Baba...hehehe! Tapikan, I pun 2x5 gak....semalam tengok freezer dah susut sikit muatan nya jadi hari ni kena masak berkawah2...hahaha! btw, bila2 senang tolong pass recipe kulit karipaf ....boleh?I takde yg best dan banyak.

ain said...

amboi min...mmg betul2 sendat freezer min tu!!! betul2 menggunakan ruang dan peluang ni.hihi

akak pun selalu gak msk dlm kuantiti yg byk, then asingkan utk put in d freezer.so nxt time akak tau, akak ada lauk 'baru'. siang td je, akak msk byk sayur nangka lemak ngan daun selasih. siap masak...sejukkan semangkuk then simpan utk akan dtg.hehe. bijak..bijakkkkk!!!!

Yat Maria said...

alangkah best nyer if dapat all those curry paste including the magic freezer to go...jeles...jeles...huhuhuuuu

Adnazthie said...

Salam LG, semoga Miss 6 cepat pulih seperti sediakala.
I pun nak magic freezer tu lah kalau ada lebih..he he he

HAMSINI said...

how i wish i olso have magic freezer like yours....hahaha i punya small tak muat isi byk macamtu...

lemongrass said...

Yat,
wei, itu stock I until 2012,mana boleh nak bagi ke orang! Muahahaha

lemongrass said...

Shidah,
wow, I wish my freezer's like yours. Memang heaven kalau dapat sumbat more stuff in it, hehehe.
What's the oldest stuff in your freezer? :-D

Adnazthie,
thanks ye for the doa. Magic freezers I tu sgt2 lah I sayang you, tak boleh nak bagi ke orang, wehehehe...

Hamsini,
I rasa kan best sgt2 dpt isi banyak barang2 kat dlm freezer sbb tak lah pening I hari2 nak cuba mengosongkan dia :-D

ain said...

laaa...apasal komen akak tak kuar ek. akak pun selalu gak masak byk, then simpan separuh utk akan dtg. mcm td akak msk sayur nangka ngan daun selasih, masak lebih2, then sejukkan separuh, masuk dlm freezer. so lain kali senang...bila malas2 masak je, pilih aje la apa yg ada dlm freezer tu.hehe

lemongrass said...

Kak Ain,
I pun tak tau apsala lah comment link I ni malam ni main sorok2. I pun kena refresh banyak kali baru nampak comments yg lain, tension betul!
Tu sebab kita sayang sgt2 kat freezer kita kan sbb kawan sejati masa kita malas2, hahaha

JaJa'Z said...

kak min: kalau compare dengan freezer jaja..emmm..jaja punya dah la kecik, kosong plak tu..tak bleh la nak simpan banyak2 mcm tu..en zack tak brapa berkenan..dia kata semak samun..pastu tak bagi jaja beli or masak banyak2..sekadar cukup2 je makan 2 orang..sbb dia tau jaja takkan makan semula apa yg jaja simpan..heheh

rainoserez said...

magic freezer u tu, rasa2nya i pon bleh masuk! hahahaa..

mamiaudrey said...

Wah LG yr magic freezer dah mcm gua aladin lah and mcm2 ada. Actually i pun sama juga i like to make curry puff or anaything yg sewaktu dengan nya and then freeze them so bila rasa nak mkn senang dah ada tinggal panaskan je. Actually i nak tanya is Fremantle market still open only on weekends only and can we still get nuts and chocolates (beli yg pakai kilo) at Fremantle. Sebab my brother akan going down to Perth with his friends for holiday and tadi he ask me all these and its been a very long time since i was there, 12 years to be exact so i dah lupa. Sorry kalau my entry ni panjang sangat.

Mat Gebu said...

LG..peti ais kita serupa lahh cara susun atur dia...hehehe..manfaatkan selagi ada ruang.....hehehe

Is said...

salam kak, ooo gitu rupanya magic freezer yg fofular tu...hehehe...lepas rindu nak tengok magic freezer akak...rupa2nya ada 2 la yer freezer kat rumah akak...kalau macam karipap dan donut tu macam mana akak buat frozen? akak goreng 1/2 masak dulu ke, then baru frozenkan? nasi yg leftover pun akak frozen kan? nak try la buat mcm akak, sebab nasi yg tak abis kat rumah ni selalu je terbuang, sayang sungguh!rasa berdosa lak bila dibuang...

NenekPenne said...

freezer u freezer tu...ala2 poket doraemon

Jamelah Khatun said...

Salaams Min, Kak harap Miss 6 dapat tidur lena dan kurang batuknya. Bagusnya ada magic freezer, saves time.

alinac lover said...

sungguh best bila peti sejuk pnuh mcm tuh~

Ratu M.K said...

woaa! impressive! so wat's cooking mom ystrdy? 8-D

~NURUL~ said...

Salam... semoga miss 6 cepat sembuh .. jgn skip maka ubat ye.. Ya Allah kak.. kalausaya kat umah, kalo dah berkurun leftover tu mau semua sy pindah ke sinki.. hahahaha takut nak tgk isi2 de..sebab dah tak ingtkan bila bulan ounye leftover :P


Entry baru ku : belajar install linkwithin beserta thumbnails

Flower said...

Its a typical for Aussie kan ada extra fridge or freezer. My freezer pun penuh barang sentiasa, meat, sausages, ice cream, frozen veggie, roti, chippies n tak lupa frozen meat sauce and leftover. Malas nak pergi beli daging tiap kali nak masak. Selalunya I restock or beli brg2 ni bila ada time offer. I pulak ni supermarket junkie, so bila ada offer mmg I stock semua. Passage to India tu sedap kan. Hb I nye fav. Vindaloo, makan ngan saffron rice or nan (frozen dari kedai) n raita. Yum yum...

lemongrass said...

Kak Yati,
Sorry tertinggal your comment, my comment box semalam was playing silly bug**r, geram I!
Gua karun Ali Baba kan mana boleh susut the loots, samalah mcm freezers I ni, hahaha...
Nanti I letak recipe kulit karipap tu ye.

Jaja,
My hubby pun pening gak tengok freezer sentiasa penuh ni tp dia tau yang I akan recycle most of the stuff in the freezer jadi makanan dia, hehehe...

Raino,
kalau takde drawers or shelves tu, boleh masuk kot! Hikhikhik....

MamiAudrey,
Senangkan kalau dah ada frozen food ni when we are busy. Tinggal keluarkan and goreng aje :-).
Fremantle market is open Friday, Sat n Sunday and Public Holidays.
I'm not sure about the kilo nuts and chocs tu sebab I tak pernah beli kat situ. Probably still ada lagi kot.

Cik Mat,
rasa rugi aje kan kalau peti ais ada ruang ni..empty spaces are not good! hahahaha....

Is,
Tu lah sebab macam2 I boleh simpan, sebab ada 2 freezers :-).
Kalau karipap, lepas I kelim, I terus simpan dlm freezer. Kalau donuts pulak, I goreng separuh, then baru simpan dlm freezer.
Nasi tu selalunya I simpan dlm plastic bag, pastu bagi dia flat and then baru simpan dlm freezer sbb nak save ruang and senang nak defrost :-)

arapink said...

pergh!!!!...padat! hahahah... kalo dah kita punya pastu jumpa kalau mencari. tapi kalau org lain cari mesti sesat lah kak min...hahahha

lemongrass said...

NenekPenne,
I lagi suka poket doraemon tu sbb dia tak payah bekerja keras nak penuhkan poket dia. I kena ads masa rajin utk penuhkan freezer I ni, muahahaha :-P

Kak Jamelah,
salam..
Alhamdulillah, dia dpt tidur lena malam tadi tapi bangun pagi terus batuk2 :-(.

Alinac,
I rasa kalau my freezer tu penuh, I boleh bermalas2 nak masak, hehehe

Ratu M.K,
malam tadi I masak pasta aje with cooked frozen sausages yg I memang simpan dlm magic freezer, hikhikhik

Nurul,
salam..
Alhamdulillah lah Miss 6 ni jenis yg ok aje makan ubat, sikit pun dia tak kisah, hehehe..
I pun kdg2 leftovers yg dah berkurun n tak tau asal punca, I akan terus masuk tong aje, hahaha..

Nora,
samalah kita. I pun supermarket sale junkie jugak. Kalau Baiada stuff n chips ada sale , memang I stock banyak2. Freezer I pun penuh meat sbb I malas nak shopping fish n meat n chicken hari2 :-).

lemongrass said...

Ara,
memang betul tu. Hubby I cari benda dalam freezer pun tak jumpa, I sorang yg boleh jumpa benda2 dlm tu, wakakakakaka.....

Maryam said...

haha kak Min !!!
ni sape dtg rumah u sure takyah risau sbb stock mknn mmg penuh :)
borong kak jgn tak borong haha

Zaitun said...

Kak Zai pun suka isi penuh2 peti ais senang kalau nak masak tak payah nak pergi kedai selalu.

blu4sky said...

LG..love your magic freezer..
i just bought another freezer last month..mmg heaven you.. boleh sumbat macam2.. tapi bila time masak still tak tau nak masak apa sebab byk sangat options or more like mmg malas masak kwang kwang kwang..

dd said...

hahaha.. penuh dan padat... tp kan kak normally klau akak nak mkn balik you'll reheat atas periuk ke masuk dalam microvawe je.. i pun selalu je simpan2 leftovers tp kdg2 kat bawah je(chiller) kena simpan kat freezer.. tp hubby plk jenis klau dah simpan lebih 3,4hari dia dah tanak mkn takut sakit perut..

indahhouse said...

Salam kak LG,
Wah....! kagumnya. dari atas sampai bawah semuanya froze ya kak? best sungguh kali dapat freezer macam tu. best sangat la kalu saya bole sumbat macam2 dalam tu. memang melompat2 la saya...kikiki...
peti ais saya skrg dahla kecit. tmpt beku cuma ciput, tak bole letak byk2...dah sarat. nanti dia punya beku dah low motion... huhu.
thanks kak, tayang magic freezer kak. :)

indahhouse said...

ada duit save2...teringin yng macam tu... hehehe...

SJB said...

Punya lah banyak leftovers hahahah. Tapi memang bagus ni kalau malas mahu masak cari saja di sini kan heheh.

Why you tidak beli freezer?. You know macam peti ice untuk ice cream tu ah kalau itu baru lah boleh sumbat banyak banyak makanan hehehe.

Yati Harvey said...

LG,
TQ dear....ha'ah ada bug, masa I nak letak comment pun problem sket.

azieazah said...

Punyalah sendat sarat barat, memang patut pun U terlupa apa ada dalam tu.. adehhh...

TopsyTurvyMum said...

Thanks LG..


tonite nak gi cari lahhh all the curry pastes tuu...

i pun sekarang teringin freezer bertingkat2 camtu...sejuk2 ni malas betul ke dapur, i ingat nak masak sekali utk 3-4 hari muehehehe!

JaSSNaNi said...

salam LG... :D
Memang betul2 magic freeze lah kalau cam gini... macam2 ada... hahahaha.. seronok lah.. freeze penuh ngan harta ni.. ape nak cook pun.. terus dapat idea.. just u gi touch the freeze and the idea will come to u.. am i rite?? :D

Ok.. tu lah gambar paste yang u guna for the cuury u make that day.. wahhh.. beli sampai 8 packets lagi.. hmmm.. kalau kita budget 8 packet for 8 hari.. tapi expired date tu yg best.. sampai 2012.. boleh guna lagi 2 tahun wooo.. memang berbaloi2 lah.. :D

makcikrehan said...

OMG, nk pingsan tengok freezer u. Memang 5 kali ganda dari freezer i. Kalau i stock-up food banyak mcm ni, pastu kena pulak dgn perangai pemalas masak i... memang silap2 2 tahun pon tak habis-habis masak! hahaha

Mummy Qis Adri said...

akak..bes ke kari tu..husband saya pun mmg kaki kari da mcm org hindi jugak..hehe..sy klu vindaloo tu sll beli Pataks pny je..hr sbtu ni kumpulan raihan dtg msjid rockingham.klu kt perth diorg kenakan tiket utk tgk konsert dia.m.nasir pun ader wat konsert gak erk jumaat mlm ni.tp sumer tu tiket la..xtau la dia join x kat masjid rockingham nnt.tp nak tgk Raihan percume dtgle msjd..dlm kul10-12 cmtu..ade jualan sikit2 jugak..

nOllY dOllY said...

waa...melopong sy tgk magic freeze akak tu.. huhu...bestnye...nk culik la magic freeze tu.

btw: semoga miss 6 cpt sembuh!

zombiedaddy said...

Wei Kakak, freezer sendat ngan asthma ni adalah penyakit keturunan.. memang tak boleh lari nye. kalau ada 3 freezers pun mesti penuh semua tu.. kalau tak caya sila balik kampung sekarang and check for yourself hahaha.
To little zahra, get well soon and dont be too eager to join the puffer-toting club just yet.. it's not as cool as it looks although everybody wants to be in, hehe.

Kniedaz said...

huiii penuhnya freezer..lepas ni kena label la baru senang nak cari hehehe

lemongrass said...

Maryam,
sape datang rumah I, mesti geleng kepala tengok freezer I tu sebab tak tau macam mana nak cari barang2 bila dah jammed pack, hikhikhik..

Kak Zai,
memang betul tu, dah lah kat sini kedai bukak sampai pukul 5 aje so memang kena shopping banyak2 lah sekali gus :-)

blu4sky,
Best kan ada more than 1 freezers ni sebab segala benda boleh kita sumbat :-).
But like you, I pun kdg2 berdiri depan freezer sikit nya lama sebab tak tau nak masak apa, hahaha

dd,
Tengok jugak lah, kadang2 reheat dlm microwave aje, kdg2 reheat dlm periuk.
My hubby pun klu makanan dah berhari2 dlm fridge, dia takut nak makan sebab takut sakit perut. Tapi kalau dlm freezer, dia tak kisah sbb dah beku kan :-).

Indah,
I ada 2 fridge/freezer. Satu tu tempat sejuk beku dia kat atas, yg satu lagi tu tempat sejuk beku dia kat bawah :-). Memang banyak lah boleh isi, tu yang segala benda I sumbat, hahaha

SJB,
Kalau I beli freezer yg mcm tempat ice cream tu, lagi banyak lah I boleh isi but I yg malu nanti sebab too big a freezer for such a small family, hahaha

Kak Yati,
I've noticed a few times jugak lah the comments went haywire :-)

Kak Azie,
Hikhikhik....nampak sgt kan I ni selalu malas masak sebab tu kena ada big freezer :-)

TTM,
no worries :-).
I masa sejuk2 ni suka masuk dapur sbb kalau berdiri dpn oven yg on, rasa panas aje badan I, tak payah duk dekat2 heater! Muahahaha

Nani,
salam..
Lagi banyak barang boleh sumbat, kadang2 lagi susah nak fikir nak masak apa. I selalu jugak duk berdiri depan freezer tunggu idea masak datang, hehehe..
Tu sebba I beli sampai 8 packets sbb fikir kan expiry date sikit nya lama ke :-D

lemongrass said...

makcik rehan,
hahahaha...I pulak suka freezer mcm ni sbb memang I tau I ni jenis malas masak, so senang nak recycle dishes yg I masak masa I tengah rajin dulu2 :-).

Rus,
sure busy sangat2 masjid Rockingham nanti kan sebab semua nak serbu tengok Raihan. Kalah kesibukan masa Raya agaknya, hehehe. You pergi ke?

Nolly,
Baru lah orang tau kan betapa lah I sumbat segala benda dalam freezer tu, hehehe....

Wei Bro,
memang tu yang di takutkan sangat2 sebab keturunan tu, muahahaha. Nanti kan bila diaorang nak datang sini, I have to make sure I've emptied everything so she cannot say I'm like her, wakakaka....
But I don't have chocs that expired in 2003 in my freezers :-P.
She's already joined the puff wagon which is a pain!

Kniedaz,
nak melabel tu yg selalunya i terlupa or termalas nak buat, hehehe

realitybitesss said...

Lg, ske ngk ur freexer yg bertingkat2 tuh (2nd pic). Mcm x pernah jumpa kat mesia pun. Or i sowang je yg x pernah jumpa.huhu
i thk i wanna follow ur style ker. Main sumbat2 je dlm freezer. X baik membazir kan? kan? kan? :)

Ayu said...

huhu....dasat seh magic esbok akak.no wonder la dia magic sbb macam2 ada! hahaha....esbok ayu comel je so tokleh nak sumbat byk2 n tokleh nak jadi magic esbok mcm akak punya.lgpun hb ayu bkn suka mkn apa yg kita preheat from the freezer.klu tak kan senang keje ayu.leh la b'tambah2 malas n menambahkan badan ni dgn lemak2 tepu! hehe...

tp kan...mak ayu sama mcm akak.i mean...fridge n freezer dia mmg tokleh n tak prnh kosong.ada je yg dia nak sumbat dlm tu.kaki lembu korban tahun lps...smpai nx raya korban pun ada lg.klu dia beli udang...dia akan kategorikan udang2 tu ikut saiz n ltk dlm container b'asingan.mcm tu gak dgn tiram n sotong.ikan...ntah pape ikan la yg ada dlm tu.hehehe...

lemongrass said...

realitybitess,
I tak tau lah ada ke tak kat M'sia tu, probably ada kot :-).
Memang you, tak baik membazir, tu yg I sumbat segala dlm tu, hehehe

Ayu,
Tu yg I skrng ni makin bertambah gebu dgn lemak tepu sbb asik malas aje nak masak from scratch! Hari2 cari leftover kat dlm freezer utk di guna, hehehehe....
Mak Akak pun sama, daging korban setahun lepas still ada lagi. Kadang2 sampai dah tak rupa daging! :-)

Aida Rezuan said...

LG,

Dah lama dok baca pasal magic freezers LG nih, skang baru dapat tengok rupa bentuknye ye. nampak gayanye tuh, memang sendat disumbat2. Memang sungguh praktikal sebab mudah dan cepat bebenor bila emergency (in any sense :D).

Jeles jek bila baca LG kalo nak rempah Babas or Allagappa buleh beli terus jek. Saya kat hulu nih terpaksa la tunggu hantaran kotak dari Mesia. Huhu!

Mrs.Zack said...

LG my aiman also used seretide tp kan tak consistent suka ati dia je kalau ingat dia ambik, coz ummi dia ni pun kekadang terlupa.

Your magic box sgtlah menerujakan.

lemongrass said...

Aida,
Sekarang kat Perth ni sebab dah ramai bebeno Asians, tu yg senang sgt2 nak dapat apa jua jenis kari. Memang kalau nak makan benda2 mcm tu, tak susah lah. Tu yg I malas nak pindah dari sini, western and eastern stuff senang nak dpt :-)

Mrs. Zack,
So far Zahra ni OK lah dgn seretide, kalau I terlupa, dia akan ingatkan. Kesian jugak tengok dia hari2 kena ambik kan.

Mrs.Zack said...

LG, mmg kesian tengok diaorang nie terikat dgn ubat2an. My sons both kena asthma cuma ubat yg mereka ambil berbeza. Akmal, my second son ambik singulair 4mg sekali sehari.

Hanni said...

hi LG, punyalah excited hubs u kata curry sedap, i saje gi coldstorage. Tgk kat sana ada curry paste tu. I pun rembatlah 3 jenis,wpun rm14.99/pkt. Mmmm berbaloi ker?