Monday, 17 May 2010

Nachos and Choc Pudding

The Other day, Tasha asked me to show her how to make nachos. Since I can’t do it personally, face to face, and I’m not famous enough to video record it and put it on Youtube ;-), so I’m just going to show you how to do it step by step through photos aje lah ye :-).

Nachos my style.

IMG_3058

The ingredients I used:

400-500g of beef mince

1/2 brown onion, diced

1 clove garlic, crushed

1/2 teaspoon each of paprika powder, cumin powder, coriander powder

chilli powder to taste (I guna 1/4 tsp aje sebab budak2 tu tak tahan pedas).

4 tablespoons tomato paste/ tomato puree

1/2 cup of canned red kidney beans

1/2 cup water

1 bag of corn chips

1 jar of salsa

1 cup of grated cheddar+mozzarella cheese

IMG_3059 IMG_3061          

In a frying pan, heat about 2 tablespoons olive oil. Then saute the onion, garlic and the spices sampai naik bau.

IMG_3062

Then add the beef mince and cook until all brown. Add 1/2 cup of red kidney beans.

IMG_3065  IMG_3067

Then add 4 tablespoons tomato paste (kalau susah nak jumpa, guna tomato puree pun takpe), 1/2 cup water, garam to taste. Masak sampai kuah dia pekat.

 IMG_3068   IMG_3094

On a tray, chuck the whole bag of corn chips. Ini rupa1 type of corn chips and salsa yang I guna tadi.

 IMG_3070   IMG_3073

Scatter the mince bean mix on top of the corn chips, top it with salsa. Last sekali, tabur grated cheese on top.

Masukkan dalam grill and grill until the cheese has all melted and the corn chips slightly brown.

Nachos ni selalunya makan dengan sour cream, shredded lettuce, diced jalapeno pepper and guacamole.

Tapi tadi I makan dengan avocado salsa mixed in with sour cream :-).

IMG_3086

IMG_3082

And I made self-saucing choc pudding for dessert (sebab terliur tengok TTM nya choc pudding, hehehe). I guna recipe ini.

IMG_3093

IMG_3076

19 comments:

ain said...

makin lawa gambar food min. kemas!! nmpak mcm pro!!

psst...tak tahan tengok choc puding tu!! terus terigt ada kiwi kat fridge. nak pi potong buah kiwi sat lagi.

lemongrass said...

Kak Ain,
Alhamdulillah, adalah jugak improvement dari dulu kan. Tapi nak capai tahap pro tu, rasanya tak kan kot, hahaha...

NenekPenne said...

me cannot eat nachos cenggitu.. need nasi lorr...

tapi enjoy tengok gambar2 tu....

lemongrass said...

NenekPenne,
takpe,you ambik daging atas nachos tu, pastu makan lah dgn nasi! Sure sedap nya! hehehe

Mat Gebu said...

LG....hari kan i lagi berkenan dengan pic all the ingredients tuu...nampak macam "something" lah that picture....tatau nak kata apa...ala2 pic dalam buku recipe pun ada...lawa pulak botol spices u tu, ala2 wanita pregnant kan...hahahaha..

ibh said...

Akaknya pic yg menyerlah tu..lagi la buat sue terliur tgk menu akak...

Jamie said...

Malasnya nak buat nanchos sendiri.. kak min tolong buat utk saya boleh?? bila lagi nak manja-manja..hahaha. tengok gambar pun dah kenyang...

TopsyTurvyMum said...

Choc pudding yg i buat tu, mmg plan nak taruk berries...ada berries dalam freezer tu...dah tuang dalam dish baru ingat..

i pun enjoy tgk all ur pics:)

mamiaudrey said...

LG

Selera nya tengok yr beautiful nanchos pics! rasa nya mcm nak buat juga but unfortunately both my hubby and in-laws tekak melayu tak suka mkn western food, tak per i meet u in my dream pat rumah u mkn nanchos k......

fa32ah said...

hi,

love the details in every photo especially yang close-up tu... tak rugi guna light box tu kan? last weekend masa jalan2 kat photography exhibition, midvalley terjumpa light box, and to my surprise, harganya mencecah rm300... gila mahal, baik buat d.i.y lightbox mcm u buat...
anyway, keep up the good work!! haha teruja tengok food you yang mengancam.. :D

kucingorengemok said...

wahhh, kena sour cream memang syok tuuu

Kniedaz said...

nampak sedap n senang nak buat hehe

lemongrass said...

Cik Mat,
hahaha...botol pregnant tu kan memang cantik tp ambik banyak tempat kat spice rack tu sbb shape dia yg sgt over! :-)

Sue,
skrg all the photos baru lah nampak menyerlah sikit kan, tak lah malap aje, hehehe

Jamie,
sudah habis lah itu nachos! hehehe..Next time I buat, I buat bnyk sikit ye n pos ke you, hahaha

TTM,
I pun nak letak frozen berries actually tp malas pulaknya nak keluarkan dr freezer, tu yg letak kiwi :-).

mamiAudrey,
Kalau you buat nachos, kenalah you masak lauk n nasi extra ye utk hubby and in laws :-). Tu yg tak kuasa nak buat kan, hehehehehe

fa32ah,
Uish, mahal nya light box tu. But I guess everything dah lengkap kot in the light box, tu yg mahal sgt :-). I think I would rather spend the money on lenses than light box kan :-).

KOG,
memang bertambah2 makan kalau ada sour cream ni, hehehe

Kniedaz,
Memang senang nak buat, tu yg I slalu buat, hahahaha

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

akak... tgk makanan yg akak tonjolkan tu buat leleh ayaq liuq... :D. jgn le termengidamkan makanan yang akak buat tu. jenuh hubby sy nk pi cari... :D

ct_nurmarlissaa said...

aduhaii..melelehhhhh air liuqq nieee

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

sabar je lah I tengok nachos yang mengancam tu. Tapi takpe, InsyaAllah, lepas hantar the 2 chapters of my dissertation this Friday, I akan cuba buat nachos - good idea jugak tu nak bawa gi rumah neighbour Ahad ni. Sebab birthday party anak dia! Thanks for sharing :-D

lemongrass said...

fatin,
kalau termengidam kat M'sia, senang gak nak cari makanan western ni kan. Kalau termengidam kat tengah2 Afrika, mau meleleh air liur baby, hehehe...

ct,
hehehehehe :-)

Mia's Mom,
salam..
Best gak kalau bawak nachos pergi rumah orang ni, sebab gerenti nya akan habis kena makan :-)

SJB said...

Tu hari saya mahu juga buat tapi tidak jadi lah pulak. Tapi ni hari saya tahu sudah cara caranya :D

Syakira said...

Kak LG..tempting tgk choc pudding tu..then hari ni i try using recipe yg sama..yummy :) thanks