Wednesday, 19 May 2010

Masak lomak cili api

Kenapa I masak lauk masak lemak cili ‘api’ malam ni? Sebab… The Other Half is in Sydney again! Dah 3 minggu asyik kena tinggal aje we all ni. Baru balik from Darwin, dah kena pergi Sydney pulak, mengalahkan orang kerja pilot aje! Hikhikhikhik…. Hopefully lepas ni, takde lah interstate trips selalu selalu sangat.

Masak lemak cili api ni lebih kurang masak asam pedas lah, dah lama sangat2 I tak masak. Selalunya kalau The Other Half ada and I masak lauk bersantan, mesti nya lah kena masak kari (kan ke Mamak celup dia tu, hahaha). Tu yang dah lama sangat I tak masak lemak. Sampai kan boleh terlupa macam mana nak masak lemak ni. The only ingredient yang I tau mesti ada is cili, hehehehe. Belek2 buku resipi tadi terjumpalah resipi masak lemak cili api ikan so bantai lah guna resipi sama. Menjadi lah jugak :-). Tapi since kat rumah ni cuma ada pokok cili biasa aje, I pun bantai aje lah guna cili I but pedas lah jugak walaupun tak sampai mengalir2 hingus and berpeluh2 makan….

IMG_3113

I masak 2 ketul drumsticks aje, itupun still ada balance seketul lagi untuk lunch esok, hahahaha… The Little Misses I gorengkan drumstick seketul sorang. Sungguh tak membazir kan!

IMG_3119

Best betul masak tadi sebab pakai cili, kunyit, daun kunyit, halia, serai yang di tanam sendiri. Kalau lah ayam tu pun tangkap kat belakang rumah kan best! Jimat belanja, wehehehehehe…… Tapi kan, we all dua dua orang tak berani nak tangkap ayam and sembelih ayam so macam mana lah nak buat reban kat belakang rumah, kahkahkahkah….

Psst… cantik tak contrast black mangkuk and the white background gitu? Lepas ni kita cuba white mangkuk and black background pulak ye! ;-). Macam lagu MJ lah kan ‘black n white’.

35 comments:

JaJa'Z said...

alaaaaaa...ni yang nyampah ni..kak min dah main letak2 mangkuk2 kontra ni..kang jaja terikut lagi..aduhhhh..puas plak nak cari kat kedai..hehhehe

JaJa'Z said...

kak min, jaja dah merasa tolong hubby pegang ayam utk disembelih..mmg gabra giler..mujur la sempat putus urat leher dia..sebab jaja terlepas ayam tu bila rasa leher dia dah kena torehhh..ohhh!!! tidakkkkkkk

Laflybee said...

hai kak LG.. seronoknya kutip2 kat kebun lepastu buat masak..kan.. saya pun nnti angan2 dah ada rezeki masuk rumah sendiri, nk jugak buat kebun kat blkg rumah.. nk masak tinggal petik je.. btw sedap nmpak lauk akak kat atas tu.. ;)

lemongrass said...

Jaja,
hahahaha...baru aje beli pinggan mangkuk putih ye, dah kena beli yg kaler2 pulak sekarang :-P.
I pun kan pernah kena tolong Abah I sembelih masa kecik2 dulu. Memang nak nangis sgt2 masa tu, dah tergedik2 tak tahan tengok. Nasib baik my Abah understood and suruh orang lain tolong, hehehe

Laflybee,
Memang seronok sgt bila tinggal petik ni aje. I wish I ada banyak lagi tanaman kat my kebun tu instead of just a few! :-)

dila~noor said...

mmg btl2 magic btl box tula..siap blh mskkan periuk segala..
kak,memang superb la idea light box nih!!

wah wah..jeles..kite yg duk malaysia ni jarang2 sekali msk lmk cili api..die kt sane leh kutip hasil2 kebun gitu =)

lemongrass said...

Dila,
itu bukan periuk, cuma mangkuk kecik aje. Muat 2 drumsticks aje dlm tu, hehehe.
Tapi kan, I sgt2 wish my light box tu besar lagi sbb klu I nak letak pinggan besar2, memang muat2 aje! Kena cari kotak besar lah mcm ni, hehehehe...

NenekPenne said...

daun kunyit pun boleh tumbuh kat sana eh...

wahhh makin suka u snap2 gambar sekarang sejak2 ada kotak ajaib tu kan.. lagi nampak clear kan gambar tu..

KayNisa said...

ohh, sejak dari saya mula mumayiz ayah dah ajar pegang ayam yg hendak disembelih. pastu cabut bulu2 ayam tu..syok! rindunye nak balik kmpg.

jeles dgn kak LG sbb boleh bcucuk tanam. kite duduk rumah flat, dalam pasu aje lah, tu pun xcukup space. hihi

QiStinA's said...

amboi..masak lomak cili api la pulak... org noghori nie pun jarang masak lomak ha...he..he..

zarin said...

baru je nak puji cantik bila tengok gambar tu then terbaca lak soklan u tanya cantik tak...memang cantik bangat!
macam iklan jual mangkuk le pulak hikhik

Mat Gebu said...

Memang cantik...i likeee!!!!...

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Your shots memang semua bertambah hensemla sejak adanya light box tu. Masak lomak ya! Agak2 kalau ado kotam pun sodap, kan? :-D

~NURUL~ said...

wah kak! lama tak makan masak lemak kale merah.. nak mintak mak masak lah.. hehehhe :) malas nak perah santan..

Fikriah said...

cantik gambar tu..mesti berselera makan sbb dah lama tak rasa masak lemak kan...

♥LOVE2COOK♥ said...

Ooooo I love masak lemaks! hehehe...Makan with steaming hot rice, pergggghhh! ;)

blu4sky said...

salam LG,

wah pinggan mangkuk periuk belangga semua masuk dlm light box... gambar semua nampak kelas you.. clap..clap..

TopsyTurvyMum said...

I kan..ntah bila LL nak kasi sekor ayam kat we all ni..telur selalu sgt dah hahaha..i punya kunyit dah tido la..daun habis dahh...spring nanti baru dia bangun balik:)

All ur food pics lagi cantik dari dlm SFI u! :D

azieazah said...

Makan nasi putih kosong sambil ngadap mangkuk tu pun leh selera nihh.. hehehehe

Apapun Masak Lomak memang bestttt!

kucingorengemok said...

cantiklah mangkuk-versi-periuk-kecik ni!

ain said...

lawanya pot!!! ala2 yg dlm programme martha tu! mesti lg sedap lomak cili api tu.

ibh said...

kak min..cantik..cantik..yg penting sedap tu..masak lemak cili api..memang tangkap leleh punyalah...
Kak min time ni lah nak makan makanan yg akak suka..hee..hee

Mummy Qis Adri said...

adoiis terpesone tul tgk gmbr2 akak..nnt klu akk dtg nak bwk kotak ajaib akak tu pun boleh jugak..hehe..

Watierman, rmanbkr said...

Alahai Min...Akak tak makan ayam ...tapi mangkuk hitam dengan tema tu buat Akak dok teringat nak order..kalau abang ipar fly ke Ausie lagi...agak2 dia nak tak terima kiriman...fat chance slim hope...tak suka shoping punya type..!

mrs plain-june said...

secantik2 kekontra-an mangkuk & background tu.. saya rasa cantik lagi isi dalam mangkuk tu! sungguh menggiurkan!

Zaitun said...

Lightbox lg memang sangat2 membantu, cantik gambarnya,gulai lemak pula mengiurkan.

Koleksi tu semua dah dibuang,dulu pakcik kak Zai kerja dengan mat saleh.

lemongrass said...

NenekPenne,
cuaca kat Perth ni tak sejuk sgt so bila Spring, Summer n Autumn, still boleh hidup lagi. Winter nanti, dia luruh lah semua :-).

KayNisa,
Uish, terer you and berani! I seriau sbb bila nak sembelih tu, mesti ayam tu ronta2 kan, tu yg I tak tahan :-(.

Moi,
hikhikhik....tapi my masak lomak kan mesti tak setaraf orang noghori masak you!

Zarin,
kihkihkih... I kena ask the mangkuk company bagi I royalty lah kan sbb promote mangkuk diaorang ;-).

Cik Mat,
kamu memang! hahahaha...

Mia's Mom,
salam..
thank you :-). I pun semalam teringat nak masak lomak ketam tapi malas pulak nak pergi kedai cari ketam, hehehehe

Nurul,
I semalam guna cili semua merah sbb itu aje yg ada, terus jadi kaler merah my masak lemak, hahhaha

Fikriah,
memang sedap betul I makan semalam. Rasa mcm nak hirup aje kuah nya :-D

Love,
Poor you sbb now you tak boleh makan pedas2 kan :-(. You have to make the masak lemak like mine lah, kurang pedas :-)

Blu4sky,
Lepas ni kan, I memang betul2 kena cari a big box so I can make a bigger light box sbb sudah jatuh cinta! :-)

lemongrass said...

TTM,
you hint2 lah kat your LL tu, mana tau kan, dia termakan hint and terus bagi you 2-3 ekor! hahaha..
Camni I boleh apply kerja kat SFI lah ye! Wakakakakaka....

Kak Azie,
hahahahaha.... takkan nasi putih kosong aje, kalau ada kicap sikit sedap jugak ;-).

KOG,
I beli ni masa tgh sale, $4.95 aje! I ingat nak ambik bnyk2 tp bila tengok hubby pandang semacam, I ambik 2 aje, hahahahaha...

Kak Ain,
Martha punya mesti mahal, I punya beli masa tgh sale $4.95 aje! hehehe...

Sue,
Untuk tekak I ok lah masak lemak tu, tp kalau tekak orang negeri rasanya kureng kot :-). Tapi dlm gambar nampak mcm sedap sgt2 kan, hehehe...

Rus,
wakakakaka... Anak you tak muat weh masuk dlm light box itu :-)

Kak Watie,
Salam. Rasanya memang dia tak kan beli kan kot sbb guys ni kadang2 susah sikit nak suruh beli pinggan mangkuk ni kan. Sama lah mcm my hubby, sikit nya liat klu suruh beli kan pinggan mangkuk, hehehe

Kniedaz said...

cantiklah mangkuk tu..tapi yg paling mengancam mestilah isinya..semua tanam sendiri best kan? kalau nak guna petik je kat belakang umah..

Hana' Yusuff said...

wahh..meriah kebun tu. macam mana ye nak tahu pokok halia tu dah boleh tarik? ke kena gali ambil sikit2?

rajin u masak 2 ketul je.gambar tu mmg menarik dan cantik.

i ada hantar email.last week kut.dapat tak?

lemongrass said...

June,
hari ni ramai agaknya yg lunch dgn masak lemak kan sebab tergiur! hehehehe ;-)

Kak Zai,
I pun rasa seronok tengok gambar food yg ambik dlm light box tu sbb nampak ceria aje :-).
Ooh.. begitu ceritanya... hehehe

Kniedaz,
Santan dgn ayam kena beli sebab masih belum jadi tukang kebun berjaya lagi, hikhikhik

Hana,
I gali halia I sikit2. Ambik apa yg perlu aje lah kiranya :-).
I baru jumpa yr email sbb dia masuk ke junk and I ni jenis yg tak check junk mail. Nanti I reply ye :-).

Sally said...

Cantiklah...really jeles dgn u la LG ..dah la rajin memasak..snapping photo pun cantik gila..huhuh bila la nak jadi pro cm u ni..

K.A.K.A said...

best!!suke sgt2 msk lomak cili api neyh..
btw, kt skolah dlu ktorang kena buat amali smbelih ayam utk subjek syariah islamiah.So merasa jugakla toreh tengkuk ayam tuh..euww..hehe

lemongrass said...

Sally,
I kena rajin masak sbb sian kat budak2 n bapak budak nak makan, hahaha...
Buat lah light box mcm I,sure nya jadi tambah cantik food you nanti,hehehe

K.A.K.A,
Masa I sekolah dulu, takde di ajar amali sembelih ayam, kalau ada kan best, pandai gak I jadinya, hehehe.....

SJB said...

kepingin lah pulak nak makan heheh.

Ya cantik you punya mangkuk tu :D.

lemongrass said...

SJB,
I pun memang suka tengok mangkuk tu but quite small so tak boleh isi banyak, hehehe